Covid, zdraví a bezpečnost

7. 5. Před odletem byste měli mít PCR test, který lze podstoupit až po příletu v Egyptě, kde je zdarma. Pokud se rozhodnete pro tuto variantu, doporučuji vám alespoň zajít v den odletu na antigenní testování, které je v ČR jednou za 3 dny taktéž zdarma. To budete potřebovat i v případě letů s aerolinkami Smartwings (jaké aerolinky vyžadují testy?). Pokud jste Covid-19 prodělali v uplynulých 3 měsících nebo jste kompletně očkováni, nemusíte mít test do letadla, ale po příletu vám pravděpodobně stejně udělají PCR test.

2. 3. Na všech místech vstupu je zavedena povinnost předložit při vstupu do země negativní výsledek PCR-testu ne starší než 72 hodin. PCR-test je nově vyžadován i v letoviscích Šarm el-Šajch, Hurgháda, Marsa Matrouh, Taba, Marsa Alam a nadále v hlavním městě Káhiře.

29. 1. Cestovatelka a arabistka Lenka Hrabalová se momentálně nachází v EGYPTĚ: „Na návštěvu Egypta je teď ideální čas! Ve starověkých památkách v Luxoru a Karnaku jsem byla prakticky sama, hrobky v Údolí králů jsem našla úplně opuštěné. Turistů je tu naprosté minimum a většina z nich tráví čas v rezortech u moře. Na Nil se úplně zapomnělo. Pro vstup do země je nutný jen test, který za tu pohodu tady stojí. Výborné jídlo, příjemný vzduch, žádná velká vedra. Všechno tady funguje. Jsem úplně nadšená a jen lituju, že nemůžu zůstat dýl…“ Máte chuť vyrazit? Můžete hned v únoru!

15. 1. 2021 Stále platí povinnost předložit při příjezdu do země negativní výsledek PCR-testu ne starší než 72 hodin. PCR-test je vyžadován i v letoviscích Šarm aš-Šajch, Hurgháda, Marsa Matrouh, Taba, Marsa Alam a v hlavním městě Káhiře. V letoviscích Šarm aš-Šajch, Hurgháda, Taba, Marsa Alam lze podstoupit PCR-test přímo na letišti za cenu 30 USD.

15.10.2020 Cestující musí mít negativní test (ne starší 72 hodin) a předložit vyplněný zdravotní formulář. Cestující do rezortů mohou být testováni až na místě.

Zdraví

Očkování na žlutou zimnici je povinné jen přilétáte-li ze země, kde se vyskytuje. Jiné očkování povinné není. Doporučená je Hepatitida A.

Voda z kohoutku by ve větších městech měla být pitná, je ale lepší pít vodu balenou nebo alespoň převařenou. Jídlo na ulici jíst můžete, přesvědčte se ale, že je čerstvé a dobře uvařené.

Střevní potíže potkají v Egyptě skoro každého. Pokud nepomůže změna jídleníčku, kupte si volně dostupný lék Antinal nebo Ercefuryl.

Ve stojaté vodě se může vyskytovat bilharzie (schistomóza). Divoká zvířata mohou mít vzteklinu.

Dávejte si pozor na pohlavní nemoci – výskyt HIV je v Egyptě sice nízký, ale stejně nízké je i povědomí o pohlavních nemocech a jejich prevence.

Téměř všichni lékárníci ve velkých městech hovoří dobře anglicky, tudíž se není čeho bát. V Káhiře mají některé lékárny dokonce 24 hodinový provoz.

V zemi funguje poměrně hustá síť nemocnic. Pro domácí obyvatele jsou ceny podstatně nižší, přiměřené jejich průměrným platům. Cizinci si na rozdíl od nich připlatí.

Bezpečnost

Od státního převratu v roce 2011 je politická a bezpečnostní situace nestabilní a může docházet k protestům, násilným střetům a teroristickým útokům. Většina násilných aktů je mířena na vládní zařízení a bezpečnostní složky. Vyhýbejte se demonstracím a veřejným shromážděním. Nedoporučuje se cestovat do severní části Sinajského poloostrova, odlehlých pouštních lokalit a pohraničních oblastí s Libyí a Súdánem.

Pro návštěvu některých pouštních oblastí je třeba povolení. V úseku mezi Aswanem a Abu Simbel mohou turisté cestovat jen v policejním konvoji.

Dávejte si pozor na kapsáře a podvodníky. Nenechávejte své věci bez dozoru.

Držení drog včetně marihuany je nezákonné.

Hotelové komplexy by měly být bezpečné.

Ženy se mohou setkat se sexuálním obtěžováním ať už na ulici nebo ve veřejné dopravě. Většinou se stačí razantně ohradit. Mimo pláže doporučuji nosit dlouhé volné neprůsvitné oblečení, nejen kvůli menší provokativnosti, ale také z respektu k místním muslimům.

„Lov turistek“ je pro místní mladé muže skoro sportovní disciplína. Některým jde o sex, jiným o peníze nebo cestu do Evropy.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: