Ahoj, neměl by někdo zájem jet Střední Ameriku – Mexiko, Guatemala, Belize, Honduras, Costa Rica, El Salvador. Podle možností jen něco.
Počítám tak měsíc.
Nic ve zlým Pavle, ale za měsíc ty země nestihneš ani omylem. A nebo je uvidíš jen z rychlíku. V těch zemích jsou pomalé přesuny a to i tehdy když si pronajmeš auto. Za měsíc stihnes poznat pořádně jen jednu zemi. A věř mi, že proletět je (abys viděl jen něco) je strašná škoda. Raději vyber jen jednu a tu projeď pořádně. Každá je jiná. Byl jsem ve všech zemích co zmiňuješ. Celkem 4x ve střední americe. Z těch zemí co zmiňuješ se mi nejvíce líbila Guatemala (a Nicaragua, ale o té nepíšeš). V Guatemale je toho srašně moc k vidění a kousek je Belize s krásným mořem na potápění. Sám nyní zvažuji cestu – Belize a Guatemala. Na květen.
Ahoj, no to je jasny, ze se to neda stihnout. Vim ze to vzdy vyjde tak na 2 maximalne 3. Mam zkusenosti s cestovanim po Asii a tak si myslim ze to bude s tou dopravou naprosto stejne. Kdyztak se mi ozvi na mail. Zajimaly by me nejake blizsi informace. Jel bych to klidne jako ty ale muzu az na podzim.
Ahoj Dane, pozitri odletam do Nikaraguy, co te se ti tam tak libilo? Jestli mas nejaky typ, sem s nim!:) Ne, ze by nebyl plan, ale vse se da zmenit, preplanovat. Dik,L.
Napíšu a rád, ale až večer. teď pracuji.
V Nicaragui jsem byl loni v červnu. Pro mě s Guatemalou nejzajímavější země SA. Stejně jako všude je třeba si ve velkých městech třeba dávat pozor na peněženku, platit za dopravu až v dopravním prostředku, když už se člověk opije tak se v takovém stavu nepotulovat nikde po městě v noci (snadný terč pro kapsáře) apod.
V Nicaragui jsou obecně lidé velmi pohostinní a vstřícní. Neumí vůbec anglicky, ale s trochou španělských slovíček se všude dají udělat kamoši ? Je dobré (já tuto taktiku používám všude ve SA) pochválit že se mi země líbí, a že jsou tam fajn lidi – to otevírá srdce. Zejména v Nicaragui to ti lidé rádi slyší, že se tam člověku líbí.
Praktické poznámky, které nejsou v průvodci – nově se lze dostat po moři rychlým člunem ze San Juan del Norte (na pobřeží Karibiku) do Bluefields. To dříve nebylo a průvodci o tom nepíší! Dříve se člověk co chtěl sjet až ke Karibiku po Rio San Juan musel vracet a ztrácet čas. Člun ze San Juan del Norte je velmi rychlý (myslím, že je to upravený vojenský člun) a cesta do Bluefields stojí 600 cordobas (platit až v člunu a nenechat se nachytat na trik, že nemá na rozměnění – obecně všude si vždy připrav přesně obnos, který stojí dopravu – oni v celé SA rádi „zapomenou“ vrátit).
Určitě doporučuji Little Corn Islands (absolvoval jsem zde perfektní potápěčský kurz – jsou zde jedny z nejlevnějších a podvodní svět nádhera – žraloci, rejnoci, barakudy apod.). určitě je fajn Ometepe, vylezl jsem i na severu na volcán Cosiguina u Potosí. Pěkný je Miraflor – tam jsem byl u páru nicaraguec – Němka jak o tom píše Lonely Planet. Jsou to fajn lidi co provozují na v Mirafloru ubytování.
Moc se mi to tady ani nechce vypisovat je toho hodně. Jestli chceš tak mi napiš na mail telefon a můžeme si zavolat. Darekdevil ZAVINÁČ seznam
Termín se dá domluvit je mi to jedno od září do konce roku. Preferuji klasické cestování s batohem za rozumnou cenu. Plán cesty zatím taky ještě nemám, dá se improvizovat a vymýšlet až až.
Ahoj Pavle,
ja to planuji na duben 2011, Kuba, Mexiko a Guate…klidne i dal, cas mam, urcite jsem pro cestovani s batohem, na pohodu, zadny stres a uzit si to poradne.
Dej vedet, jestli muzes i driv 🙂
Jak jsi na tom se spanelstinou?
Anci