Ahoj cestovatelé 🙂
S přítelem máme koupené letenky na Srí lanku v období 19.7. – 7.8. 2015. Jsme mladý pár (22 a 26 let) a touto cestou jsme se rozhodli zkusit najít někoho, kdo by se k nám přidal 🙂 Máme v plánu si pronajmout auto a tak 8-10 dní cestovat, a zbytek bychom rádi strávili někde na pobřeží 🙂 A zároveň oceníme i rady, čemu se vyhnout, na co rozhodně nezapomenout,.. 🙂
Jestli si chcete pronajmout auto bez řidiče, přečtěte si rady a varování:
http://www.hedvabnastezka.cz/diskuse/indie-sri-lanka-nepal-banglades/jak-je-to-s-pujcenim-auta-bez-ridice-a-vlastnim-soferovanim/
http://www.hedvabnastezka.cz/diskuse/indie-sri-lanka-nepal-banglades/sri-lanka-rizeni-pujceneho-auta/
O tom, kam jet, se tu psalo mnohokrát. Záleží také, co vás zajímá (jestli víc památky nebo příroda).
Uvažujeme spíše o autu s řidičem. Fóra pročítám, je toho hodně.. Chtěli jsme od všeho něco, ale na několika kilometrové pěší výlety moc nejsme 🙂 Máme rádi zvířata, takže určitě navštívíme sloní sirotčinec a nějaký národní park. Každopádně díky za reakci 🙂
Martino, sloní sirotčinec je připravená atrakce pro turisty. Něco jako zvířecí Disneyland. Ano můžeš si tam sednout na slona nebo si ho pohladit, ale to není pravá příroda. Jestli chcete vidět slony či jiná zvířata, tak já bych ti doporučil Minneriya (národní park). Ano je to trochu dražší (asi 800,- s džípem na 3 hodiny na osobu, ale můžete zkusit smlouvat). Pokud vás bude více v džípu cena se sníží. Když jsem tam byl, bylo krásně, a v parku u toho jezera bylo asi 100 volně pohybujících se slonů, a ostatních zvířat (ptáci, bůvoli,..) Cestou kolem parku přecházelo asi 20 slonů přez silnici. Oni se tam scházejí a srocují u silnice a jdou k tomu jezeru. Můžeš je vidět i kolem parku ale je to samozřejmě i o štěstí. Bylo to fascinující sledovat to zblízka. Jezdí tam dost turistů, hodně džípů ale v tom parku už to tak hrozné není. Tam ty džípy stojí, či pomalu popojíždějí a jsou od těch slonů minimálně 20 metrů. Mě se ten park moc líbil.
Děkuji za radu 🙂 Vidět volně žijící zvěř určitě chceme, ale zároveň oceníme kontakt se zvířaty, takže se na sloní sirotčinec těšíme 🙂 Ovšem tenhle národní park určitě také navštívíme 🙂
My jsme navštívili vloni v létě obojí – Pinnawalu i Minneriya park. Nedá se to vůbec srovnávat. Je neskutečný zážitek vidět na pár desítek metrů slony ve volné přírodě (park), ale stejně tak je fantastický zážitek podrbat a nakrmit sloní mládě a pohladit dospělého slona. Jeďte určitě na obojí. Nekupujte si krmení slůněte, počkejte, až nakrmí, pak vemte listí a krmte do aleluja… A pokud už v této oblasti budete, zážitek byl Chrám zubu v Kandy při púdže s davem místních věřících, naopak za moc nestály kandyjské tance. U Kandy se nám moc líbila botanická zahrada Peradeniya – obrovský park nejen s exotickými stromy, ale i se spoustou makaků. Oslovil dokonce i naše pány teenagery :-). Za nás se nám ještě moc líbilo (na přeskáčku): čajové plantáže s vlakem z Ella do Nanu Oya a Horton Plains (ale při 8-10 dnech asi Horton Plains nestihnete), Sigiryia – určitě jděte v podvečer, nebylo horko a bylo minimum lidí, Mihintale + bych vybrala Anuradhapuru nebo Pollonaruwu, „po cestě“ hinduistický chrám v Matale a skvělý byl půldenní výlet jeepem do Yala, kdy jsme měli štěstí fakt na spoustu zvířat včetně levharta na vzdálenost 10 metrů. Jedete ve stejnou dobu jak my, takže na jižním pobřeží se šlo koupat, ale na potápění to nebylo, hezká tam byla plavba v mangrovnících a želví farma. Kvůli potápění jsme jeli na sever = Nilaveli s Pigeon Island – nebylo to špatné, lidí bylo na korálech únosně (neplánujte to na víkend, jezdí tam místní), hodně tam chybí infrastruktura, kolem našeho penzionu nebylo fakt vůbec nic v několikakilometrovém okruhu, pokud byste tam jeli, myslete na to a nakupte si dopředu, jinak jste totálně závislý na penzionu. Trincomalee – no, je spíš zajímavé tím přechodem od buddhismu k hinduismu, ale jistě je z těch věcí, které se dají vynechat. Užijte si to :-)!
Áno, ani ja neodporúčam sloní sirotinec. My sme sa rozhodli ho vynechať, keďže sme o ňom, čo-to zlé prečítali. Boli sme však ubytovaní v hoteli, ktorý bol priamo pri rieke a tak sme to zažili, tak, či tak. Tu je link na hotel.
http://www.booking.com/hotel/lk/elephant-park.sk.html?sid=ce81a77be8033aa666dd65aa9bc4c965;dcid=4;ucfs=1;srfid=5d7c63e7d98c11fc21395e23e048f78cd17c310dX1;highlight_room=
Sirotinec neodporúčam, my sme boli v Millennium Elephant Foundation a bol to úžasný zážitok. Jazda na slonovi, umývanie sloníkov, sprcha z chobotu a nakoniec exkurzia v továrni na výrobu papiera zo slonieho trusu. Strašne to bolo fajn. Tiež prikladám link:
http://www.millenniumelephantfoundation.com/
Ak potrebuješ, pokojne sa ozvi na e-mail. Rada poradím, my sme tiež hľadali rady a bola som vďačná za takéto fóra. Píšem aj blog o Sri Lanke. Ešte som stihla len plážovú časť, ale každým dňom tam čo-to pridám.
ferencova.blogspot.sk
Krásnu dovolenku :)) Užite si to rovnako ako my.
Tiez myslim, ze slonie sirotince pomahaju viac ludim ako slonom. Je to velmi nestastna forma „podpory“.
Skor ocenit dobru restauraciu, nakupovat od miestnych nieco lokalne na trhu. Kupit si sarong alebo treacle!
MARUSHKA
Ahoj Marti,
jsem ráda, že jsem našla tvůj příspěvek, jsme s přítelem také mladý pár (22 a 25 let) a máme letenky na 19.7. též. Odlétáme bohužel již po týdnu (víc nám nedala dovolená), nicméně toho chceme stihnout co možná nejvíce. Pokud byste chtěli spojit cestování v autě, budeme jen rádi. Prosím ozvi se na můj mejl
go**************@gm***.com
a případně se můžeme domluvit na FB 🙂
Díky za linky, Katko.
Moc Vám děkuju 🙂 Jani omlouvám se, nebyla jsem tu dlouho, už jsem ti odepsala na email 🙂
Ahoj, 8.8. přilétáme na SL s Fly Dubai. Na letišti budeme po 5hod ráno.. není tady někdo, kdo letí stejně a chtěl by se s náma (2os.) svést společným taxi směrem na východ?
Pred rokom sme isli z letiska do Colomba hromadnou dopravou. Potom vlakom, ak sa dalo. Alebo znova bus. Nebol vobec ziaden problem. Odporucam. Usetris a hlavne, dozvies sa o krajine omnoho viac ako cez okno taxi !
MARUSHKA
Díky za tip. Nechceme ten první den ztrácet čas hledáním busů, přijde nám rychlejší taxi. Chceme se do místa prvního ubytování dostat rychle, potom už to budeme řešit tuktukama, busem a vlakem.
Ahoj, my budeme na Srí Lance 11. – 27.8. (pár 29 a 30 let). Prvních cca 8 dní bychom chtěli využít k cestování. Máme v plánu si pronajmout auto s řidičem. Přidá se někdo k spolucestování?
ahoj, já bych se připojila 🙂 resp. už jsem si poptala řidiče a trasu, čekám na nabídku a kalkulaci. ale tip na řidiče jsme dostala od kamarádů a pojdu s ním . vy to máte nějak vymyšlené?
dena (
mo*****@se****.cz
)
Ahoj, my máme řidiče také už domluveného, s tím, že první den budeme spát u něj. A kolik vás jede? Doufáme, že cena řidiče s ubytkem nás vyjde 70 $ za oba. Kolik si říká tvůj řidič?
Ahoj vsem, ja rad pomoci. ja jsem srilansky co mluvit cesky. Muzu pomoci auto, okruh, plaz hotel. napiste mi. dekuji. Charli
Tip měsíce: Mexiko
Olinalá: poklad na konci světa
Playa del Carmen
Kolonizační města a zběsilá pravidla mexického silničního provozu
Knižní tipy
Unikátní kultura a náboženství namibijských Himbů a Hererů
Olinalá: poklad na konci světa
Nové články
Bukurešť – pod ochranou Drákuly
ROZHOVOR: Víťa Dostál o Panamericaně, aneb z Aljašky do Ohňové země na kole
ROZHOVOR: S odvahou za dobrodružstvím
Vybavení na cesty
NEJLEPŠÍ TREKOVÉ BOTY A POHORY
Výběr testerů Světa outdooru
Darn Tough BEAR TOWN MICRO CREW
Turistická ponožka s neotřelým designem a doživotní zárukou, na každou štreku.