Spolucestování Evropa

Rumunské černomořské pobřeží asi duben 2011

Peter Aczel

Hledám spřízněnou duši pro tento svůj tak cca týdenní výletík – v plánu mám přijet vlakem do Constancy (přijede cca v 9 ráno), trochu tam pak přes den vegetit a pak přespat, buďto na pláži někde mimo ruch či v levném hotýlku (dle situace).
A pak se (brzy ráno) přemístit vlakem do městečka Mihai Viteazu; a vydat se pěšky, podél Lacul Smeica (dle průvodců by mělo být sladkovodné), směr moře, a pak po „kose“, zase až na pobřeží, třeba až do městečka Sfantu Gheorghe, už u dunajské delty. Nebo prostě kam to půjde:-)
Zcela určitě netoužím „dobýt kótu“, ale povegetit si, tak hledám výhradně člověka který to vidí také tak.
Co se komárů týče tak spoléhám na to že je u moře odvane vítr:-)

Zkušenosti čtenářů

Kristýna

Ahoj 🙂
No takhle přesně si představuji svůj výlet do Rumunska + jsem teda chtěla dojet až do Bulharska, ale to by nevadilo 🙂
Zatím je pro mě rumunsko takovou krásnou utajenou zemí, a ještě o něm nemám prostudované základní informace, tak jsem se jen chtěla zeptat, jak je to tam třeba s bezpečností ?

Peter
Kristýna:

Tak co jsem byl já, dvakrát v Bulharsku a jednou v Rumunsku, tak naprostá pohoda.
V Rumunsku jsem byl na Banátu a stop z banátu do temešváru, na venkově jsou prostě v drtivé většině babičky a dědové nad 60 let, ti tě určitě neokradou, na stopu jsem trochu nervózně (ale zbytečně) pokukoval po baťohu co jsem měl vzadu na korbě pick-upu a já byl v kabině s rodinkou řidiče (několikrát ve vesnici asi na pět minut zastavil, pokaždé vešel do přilehlého domu a něco tam pořešil, pak seděl vedle mýho baťohu na korbě jeden strejda, no a nakonec řidič řekl že opět, přijde za 5 minut a přišel v náladičce asi za tak hoďku a půl:-), tj. kilometr dlouhá vesnice mi trvala projet autem asi tak dvě hoďky než jsem se rozloučil, za tu dobu jsem s jeho synem a ženou probral fakt co se dalo:-)- jinak rumunsky ani jazykama kterými rumuni když tak umí (italsky, francouzsky), jsem neuměl ani ň. Anglicky víceméně umí, ale jenom ve větších městech. Rusky kupodivu vůbec. Domlouvání bylo občas zdlouhavé, ale rumuni byli také naštěstí opravdu hodně trpěliví, jakoby je netlačil furt čas, tak jako nás tady, a tudíž nebyl žádný problém..
Vlak tak nějak jako ty běžnější-špinavější co jsou u nás. Případně kvůli bezpečnosti možná do kupáku na noc vemu řetěz a zámek (to se prý běžně dělává, a pochybuju že by to průvodčí případně nějak nebyl ochoten pochopit, rumunský obzvlášť). Jinak rumuni mi připadali ve srovnání s ČR tolerantní velice – či možná lépe řečeno je jim to tak nějak fuk, co provádíš či neprovádíš, což mi osobně velice vyhovuje..Každý je přece zodpovědný sám za sebe. V těch vlacích např. je jeden nešvar – prostě (většinu) dveří ve vagónech nikdo nezavře takže při cestě např. na záchod je dobré dát pozor abys nevypadla ven z rychlíku:-) ale ti lidi je nezavírají nejspíš prostě proto že jim za to nikdo nevynadá či je nesankcionuje.
Já bych řekl že hlavní heslo pro rumunsko zní: Neřešit:-)
Mě naladil na „rumunskou vlnu“ film (i když ryze český:-D) Tajemný hrad v Karpatech:-)

Peter
Peter:

Jinak jsem popřemýšlel i nad Bulharskem…vlastně proč ne:-) když tak mi napiš na mail,

pe*******@se****.cz

Kristýýna
Peter:

No teda 😀
to je paráda :)! mně se to líbí!
to jsou pěkné zážitky, to je skvělý 🙂
já bych strašně ráda jela, ale mám takový problém- a to jest má maturita, která se bude právě po dubnu odehrávat..asi by mi to i vyhovovalo na týden si oddechnout a načerpat trochu síly, ale jedu už na týden i tak pryč, a to už by asi nešlo.. to je škoda 🙁
Ovšem kdyby jsi plánoval / jakože doufám že ještě budeš:)/ podobnou cestu znova o pár měsíců později, tak to tu budu chodit bedlivě pozorovat 🙂
achjo, dej pak teda alespoň určitě vědět, jaké to bylo ! 🙂

Petr

Ahoj,
už delší dobu přemýšlím, že se vidám k černomořskému pobřeží, loni mě to nevišlo, tak pokud by ti to nevadilo přidal bych se k tobě, můj mail

tr*****@se****.cz

K.

No ale určite mi pak na maila napiš jaké to bylo :)!
A třeba se pak nejak domluvíme na příště 🙂

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: