Ahoj, v říjnu 2015 se chystám společně se 2 kamarády na Srí Lanku. Chtěli bychom zde strávit 2 týdny. Předpokládáme max. týden ve vnitrozemí (chtěli bychom vidět čajové plantáže, chrámy, hory, slony, prales, spice garden, želví, krokodýlí farmu) a týden válení na pláži (četl jsem chválu nejvíc na Mirissu, tak asi tam). Mohl by někdo zde navrhnout trasu (předpokládám postupně na jih k pobřeží), po které bychom za týden stihli navštívit co nejvíce míst (klidně jich může být víc na jednom místě) hlavně aby v tom daném místě jsme sehnali dopravu a ubytování. Děkuju za návrh plánu!!! 🙂
Ahoj, ozvi se mi na mail, přepošlu ti náš itinerář,byli jsme na SL 24.12-13.1.
Petra: Jaký máš e-mail?
Ahoj Matěji, mohl bys mi, prosím, také na můj mail poslat váš itinerář po Srí Lance. Přemýšlím, že bychom tam také vyrazili. Ideálně i s doporučením ubytování a typem dopravy (event jak dlouho daný přejezd trval).Díky moc.
Mohu zase na oplátku nabídnout Barmu, odkud jsme se vrátili teď v lednu. Byla to jedna z nejhezčích dovolených v Asii.
Ahojky, kedy by ste chceli na SL vyrazit a na kolko dni?
Ahoj cestovatelia, tu je priklad itineraru:
1.Dambulla a jaskynny chram
2.Polonnaruwa, slony v NP Minneriya (mozna aj jazda na nich)
3.Sigiriya, zahrada korenia, Kandy, vecerny program
4.Botanicka zahrada, Nuwara Eliya, Haputale
5.Cajove plantaze, cesta vlackom, vodopady, Adamova hora
6.Cesta na juh, Yala safari
7. Zaujmava cesta k moru: prirodny gejzir, vystup na majak na najjuznejsom bode Sri Lanky
8……Plaze Unawatuna, Mirissa, relax, surfing, shopping
Sri Lanka je nadherna krajina, ale nie velmi bezpecna. Po skusenostiach aj ja doporucujem radsej cestovku, niektore maju velmi dobre ceny, zabezpecia vam osvedceny hotel s kvalitnym jedlom za nizsie ceny, ako sa davaju jednotlivcom, nestracate cas v zbytocnym bludenim v 30 stupnoch, ci dazdi a cakanim na spoj alebo hladanim cisteho, nie plesniveho hotela, spolahlivy ridic sa postara aj o vasu bezpecnost a niektore maju aj kontaktnu CR osobu priamo na SL, ktora v pripade nudze pomoze, poradi. Ked si to spocitate, dovolenka vas nevyjde ani o mnoho viac, ako keby ste sli sami na vlastnu past. Keby mal niekto zaujem, mozem doporucit aj konkretnu cestovku.
Inak zelam stastnu cestu 🙂
Pokud člověk umí trochu anglicky, cestovku nepotřebuje. Nikde bloudit nebude, pokud si najme řidiče sám. Srí Lanka je bezpečná a proti případné nehodě cestovka stejně neochrání.
Je fajn kdyz umis anglicky, ale jeste lepsi je, kdyz ti srilancan , co ti s usmevem ukazuje smer cesty i po anglicky neco rozumi. To se pak i nachodis 🙂
Ahoj, Petro, mohla bych Tě taky požádat o váš itinerář? Předem mockrát děkuju. Hezký den
to Petra: taky bych te poprosil o tvuj plan cesty.Trochu mi tam drhnou ty mista u Elly, nevim kolik tam nechat prostoru na ty krasy :-)Plus rozumne ubytko bych taky privital, jih na plazich uz mam zajisteny, tak plantaze a chramy noci bych bral:-) diky
v ella jsme bydleli v SINGHE VANTAGE, email: [email protected] nebo [email protected], je to nakonci Ella, nad kolejema, s krásným výhledme na Ella Rock. Cena byla 2400 se snidani, jsou tam jen 2 pokoje vedle sebe uplne na kraji čaj.palntáže. V Ella zůstat aspoň dva dny – jeden den brzy ráno jsme šli na Ella Rock, odpoledne pak po čajových plantážích a do čaj.fabriky a druhý den zase brzy ráno na little adam’s peak, zpět je opět pěkná čaj.továrna a pak jsme se kolem poledne začali přesouvat busem do Haputale. Na obě místa se vyplatí jít brzy ráno – kolem půl 7, před polednem jsou už docela opary a žádný výhled.
Ahoj vsem, chtela jsem vas pozadat o informace o mistech, ktere se vam nejvice libila na Srilance popr. jak se tam dopravit atd. Samozrejme prubezne procitam vase prispevky ale pokud se budu moci spojit pres mail s nekym z vas, budu moc rada.
Ahoj Petro a Matěji, taky prosím prosím o Váš plán. Předem moc děkuji. Hezký den
Ahoj, byli byste tak hodni a poslali mi take Vas itinerar, prosim? Na SL se chystame co nevidet. Dekuji mooooc a krasny den
Já ho ještě nemám vymyšlený. Nevím od čeho upustit a kam se vydat přednostně. Je toho tolik, co bych chtěl vidět.. máte někdo nějaký typy kam se vydat nebo naopak co je ztráta času? Několik míst už vytypovaných mám (např. Pinawalla, Sigiriya, Matale, Kandy, Mirissa + chtěl bych ještě čajové plantáže), Jen nevím jak to naplánovat, abych nejezdil tam a zpět. Cestu chci zakončit v Mirisse a tam strávit týden. Pište prosím sem a nebo na e-mail. Díky.
Ja jedu v breznu, tak napisu svuj plan :). asi ho uplne nedodrzime, budeme se rozhodovat na miste.
1. den – prilet 15:00 presun do Pinnawaly
2. den – sloni sirotcinec v Pinnawale, prejezd do Kandy, prochazka po Kandy (jezero, trh, chram), vecer predstaveni Kandy tancu
3. den – prejezd do Dambully, ubytovat se, prohlidka skalniho chramu, kolem treti byt v Sigiriyi
4. den – bud Polonnaruwa a prejezd do Kandy/nebo botanicka zahrada u Kandy, nocleh v Kandy
5. den – ranni vlak do Elly, vodopady
6. den – Little Adams peak, cajova tovarna
7. den – vylet do Haputale – Liptons seat – zpet do Elly pro bagly a prejezd k Uda Walawe
8. den – ranni safari 6-9h, prejezd do Tangalle
9. den – jih u more (Tangalle/Mirrisa)
10. den – jih u more (Tangalle/Mirrisa)
11. den – Galle, letiste, domu 🙁
Poprosim taky o zaslani itinerare pro inspiraci.
Ahoj,na SL jsme byli přelom prosinec/leden, absolvovali vše, co máte v plánu. Jen malý tip – z Elle do Haputale se jede docela dlouho (2h) a na Liptons je dobré vyrazit už ráno kolem pul 7 – odjíždí zrovna autobus se sběračkama na plantáže, kolem 10-11 h už je docela opar a nic moc výhledy…V Haputale se dá hodně levně přespat…Jinak safari v Udavalawe super, mám tip na chlapíka, kde se dá přespat a zajistí safari individuálně – nejede se v koloně ostat. jeepů…
muzes, prosim te, se podelit o tip na:Udavalawe super, mám tip na chlapíka, kde se dá přespat a zajistí safari individuálně – nejede se v koloně ostat. jeepů.Budem rano na plazi v Tallale a nevim zda se da zvladnout pak odpoledni safari s prejezdem od plaze do parku a nasledne jeste jet na nocleh do Haputale, tak nevim, zda nebude lepe u nej radej prespat. diky moc
letime uz toto pondeli, tj od 23.2. a meli by jsme byt na nocleh v udawale z 3.3. na 4.3. Takze se jedna o tuto noc u parku ci jestli jet vecer do Haputale na nocleh fakt nevim.Navic se mozna jedna i o peknou cestu, co by nebyla videt, ne? tak dik moc
tady je tip na ubytko v udawalawe: LAK WIN Holiday Resort, email: [email protected], tel: 047/2233333, 0713419898, 07270860011, za pokoj 2400 Rp i se snidani, safari 4500 Rp/os, od rána od 6h-10:30. Potom je teprve snidane,ale klidne se dá kolem 11h vyjet a odpoledne do Haputale dorazit. Je to busem s pár přestupana,ale cesta moc pěkná
Ahoj a cim jste jeli mezi Haputale a Elle? podle jizdniho radu vlaku by cesta mela trvat hodinu.Jezdili jste hromadnou dopravou? Je ten muj plan stihnutelny hromadnou dopravou? 🙂 A neposlala bys mi Vas plan cesty, ze bych se inspirovala a jeste to pozmenila? Dekuji.
Medzi Ellou a Haputale je najlepšie ísť autobusom. Tie jazdia vždy a všade.Bude to však s jedným prestupom v Bandarawelle. Dovolím si povedať, že tvoj plán je s hromadnou dopravou na obrovských vážkach!!! A ak je na malých, tak to bude len honba z jedného miesta na druhé a na konci zistíš, že si dokopy ani nič nevidela! Hromadná doprava na SL je veľmi pomalá. Už len prvý deň nemáš šancu dostať sa s príletom o tretej hodine pm. do Pinawelly. Odporúčam tvoj plán korigovať!
Z Elly do Haputalé by vlak neměl mít zpoždění, protože je to kousek od startu. Je určitě lepší než bus i kvůli výhledům cestou. V opačném směru asi bývá párhodinové zpoždění běžné.
Ahoj, vlak má sice něj.jizní řád,ale my měli štěstí a měl 4 h zpoždění :), takže na to bych moc nespoléhala – zeptat se na nádraží jak to vypadá a popř. jet busem. A po příletu bych jela rovnou do Kandy – to ti vezme 3-4 h a od tam pak vyrážela do okolí. Jeden den slon.siročinec + botanická zahrada – večer se dají stihnout i tance, nebo si je nechat na druhy den – v Kandy chrám budhova zubu, jít na vyhlídku nad Kandy k velkýmu bílýmu Budhovi a večer tance. Další den bych vyjela do Dambuly a Sigiyrie – to se za den v pohodě zvládne a večer opět na noc do Kandy. V Dambule nocovat mi přijde zbytečný, nic kromě chrámu a zel.trhu tam není. A mít už dopředu zamluvené lístky na vlak na I. tř do Elle, jede to ráno myslím kolem 9h.Takhle podoně jsme to absolvovali my – místníma busama, jen v Dambule jsme si vzali tuk-tuka, ten nás hodil k Sigiyrii, čekal tam a pak zas zpět do Dambuly přímo před chrám. A nebo jet busem z Kandy rovnou do Sig., určitě je lepší jet prvně tam a pak až odpol. do Dambuly.
Dekuji, Petro, moc mi to pomohlo. Tu noc v Dambulle jsem tam mela jen proto, ze jsem si rikala, ze se Dambulla a Sigiriya za jeden den z Kandy nestihne. Da se to teda stihnout i autobusy + tuktuky, ano?
Noclehem v Pinnawale jsem chtela usetrit jednu cestu ten dalsi den,protoze mi prislo zbytecne jet do Kandy a druhy den rano zpatky do Pinnawaly a zas nazpet. Tak to jeste zvazim.
Milosi, do Pinnawaly se v den priletu dostaneme v pohode.ten den samozrejme krome jidla a spanku uz nic neplanujeme.
Samozrejme spechat nechci, ale valet se taky ne 🙂 Tu Polonnaruwu spis vynechame a mozna i Liptons seat, i kdyz ten 7. den bude stacit, kdyz z Elly odjedeme kolem 14h. Budeme se o rozhodovat az na miste podle casu a nalady. Ubytovani dopredu bookovat nebudeme, takze prostor ke zmenam bude.
Ahoj, v pohodě se dá zvládnout Sig. i Dambula za jeden den. V Dambule pozor, lístky do skalního chrámu se kupují dole, když budeš stát čelem ke zlaté soše, tak vpravo, trošku zastrčené- směrem k WC. Hodně lidí vyjde až nahoru a tam jim lístky nikdo neprodá…Pinnawale je od Kandy kousek, po cestě prvně Botan.zahrada a pak tuktukem popojet k siročinci…Podle mě je lepší zůstat v Kandy na 2-3 noci – nemusíš se pořád balit a je tam víc ubyt.možností. Určitě si sehnat něco nad městem, ne přímo v centru, mám výbornou zkušenost s Hanthana Holiday Rooms, majitel je skvělej a poradí a zařídí vše,co potřebuješ mail: [email protected] Mr.Ananda Jayakody
Lipton určitě nevynechávejte, je to jedno z nejhezčích míst, téměř v 2000 m výhled do okolí, na vrcholu tě přivítají čajem a ostrýma „koláčkama“, my tam byli úplně sami…
Určite vynechať Pinewallu. Strašné miesto.
Miloš: Proč vynechat Pinewallu? 🙂
Tak držím palce, ať vám dovča vyjde a až budete zpět, prosím, poděl se s námi o nejnovější info (doprava, časy, tipy a fnální itinerář). Díky a užij si to!
Jsem ze Sri lanky zpet a finalni itinerar byl nakonec takovy (vynechali jsme safari, protoze jsme chteli zustat trosku dyl v Elle):
1. den – prilet 15:00 presun do Kandy (taxi za 5500)
2. den – prochazka po Kandy – jezero, trh, botanicka zahrada, vecer predstaveni Kandy tancu (17:00) a pote navsteva chramu budhova zubu behem ceremonie (18:30)
3. den – Pinnawala + bily Buddha na kopci v Kandy (hezka vyhlidka na mesto)
4. den – Dambulla + Sigiriya
5. den – ranni vlak do Elly, Little Adams Peak
6. den – cajova tovarna Uva Halpewatte (cerny caj), Newburgh cajova tovarna (zeleny caj, je to smerem na Little Adams Peak, takze je lepsi to vzit najednou v jeden den), vodopady Ravana
7. den – vylet do Haputale – Liptons seat, tovarna Dambatene
8. den – prejezd do Tangalle (nadherna dlouha plaz bez lidi, ubytovani s vyhledem na more primo u plaze)
9. den – prejezd do Mirissy (litovali jsme, ze jsme nezustali v Tangalle, plaz plna lidi, ale zase tam bylo vecer vic zivo a v plaz. restauracich grilovali skvele ryby)
10. den – Mirissa
11. den – presun na letiste, vecerni odlet
taxi jsme vyuzili jen pro presun z letiste do Kandy, jinak jsme jezdili hlavne busy, obcas tuktuky.
Ahojky , vcera jsem koupil letenky na Sri lanku a za tri tydny letime. Poradi nekdo prosim co a jak a kde a za kolik ?? dekujiii
Ahoj,
mám dotaz, v kolik hodin jede poslední autobus z Dambully do Kandy. Budeme tam teď v březnu.
Díky
Petr
my jsme z Dambully vyjizdeli kolem 20h smner Kandy a jezdily busy co 5min – a dost narvany…tak myslím, že do 22h jedou určitě…
Petra : Moc díky
O Mirisse se píše v průvodci jako o krásné poloprázdné pláži. Problém je ale v tom, že jakmile se něco píše v průvodci, tak to přestává být Brzo pravda. Z mojí zkušenosti tam byla hlava na hlavě a samá ruština(už před dvěma rokama). Mnohem víc se nám líbilo v Tangalle, což je kousek od Mirissy. Na Srí Lance jsme byli 14 dní. Náš cestopis je tady: http://cestopisnik.cz/cesta-autobusem-tangalle-mirissy-sri-lanka/. Obecný shrnutí o cestování na Srílance ještě tady: http://cestopisnik.cz/sri-lanka-shrnuti-cestovatele/
Já jsem byl v Mirisse v srpnu 2013 a bylo to tak, jak píše průvodce. Rusů tam teď už moc nebude. Byly perfektní vlny na bodyboarding.
Pláž v Tangalle se mi moc nelíbila a vlny byly nepříjemné, protože se bez varování zvedaly těsně u břehu.
V Mirisse ted prosinec 2014/leden 2015 pořád mraky Rusů, pláže docela narvaný, v Tangalle prázdno a je tam vybudovaný nový vlnolam, tak se dá do moře v pohodě…
Zdravim mate nekdo prosim nejake info o Anaradhapura. Pindura a arankele monastery.byl jste nekdo popr.chystate se i do techto mist?odletam za 10 dni.jeste bych chtela poprosit neejaky tip na ubytko po priletu i s transferem pobliz colomba a ubytko okoli DambulY?prosim o tip i info diky moc j.
Ahoj
5.4 – 17.4 sem s pritelkyni na sri lance.
Potreboval bych poradit abych vedel kudy kam z colomba a naplanoval si zak cestu. Budu rad za itinerare ostatnich, rady a doporuceni na taxi nebo ubytko na jihu mezi galle a mirisa.
dekuji
marek
Srí Lanka je nádherná, určitě si to tam užiješ.
Ahoj, mohl byste nám prosím někdo doporučit pláž nebo nějaké pěkné ubytování na východním pobřeží? Děkujeme.
Třeba Uppuveli:
http://www.tripadvisor.com/Hotel_Review-g424963-d1869970-Reviews-Palm_Beach_Resort-Trincomalee_Eastern_Province.html
Ahoj, leti niekto s Emirates 31.3.z Colomba o 3.15 rano do Prahy? Let je s prestupom v Dubai. Leti nim mamka sama, tak by som bola radsej, keby mala kratku spolocnost pri prestupe. Autom odchadza na letisko z Unawatuny, bolo by mozne sa pripadne podelit o cestu na letisko. Dik
ahoj petro, muzes mi prosim take poslat svuj itinerar cesty?
Děkuju moc [email protected]
Poradi nekdo presun z Colomba do Arugam, cena taxi a verejnou – zda vzit vlak nebo bus popr. jak dlouho cesta trva
Veřejnou dopravou to je na víc než 1 den s mnoha přestupy, ale moc peněz nestojí. Raději si udělej zastávky s výlety (na vysočině) nebo zastávky u pláží či v Galle (při cestě podél pobřeží). Cenu taxi nevím.
Pokusím se oživit toto vlákno. Ani ne za 14 dní odjíždíme s dalším párem na 14denní cestování po Srí lance. Pro nás je to defakto svatební cesta 🙂 Cílem naší cesty je poznávání a v druhé části i relaxace. A rádi bychom se dozvěděli, co třeba má smysl vidět a co je naprosto zbytečné. Přečetli jsme si průvodce a spoustu dalších diskuzí a článků a vykristalizovalo z toho toto, zatím bez časové osy: Přilétáme po půlnoci do Colomba a poté nas se musíme dopravit do prvního ubytování na Kalpitiya kde budeme první noc (po sem 100% jistý plán), poté se vydáme směr Anuradhapura či Polonnaruwa, dále na Sigyriya či horu blízkou 🙂 a poté už Kandy. Dále bot. zahrada Peradeniya (nejsme si jistí) a musíme na Adamovu horu (to je povinné). Další místa jsou Nuwara Eliya (vlakem -zatim nepromyšlené), Ella, Lipton Seat, Horton plains, Uda Walawe a dále už jen pláže (Mirissa -hodně turistů?) případně jiné pláže (Unawatuna, Weligama) a Galle a poté Colombo a na letiště. Zajištěné máme ubytování pouze na první noc a rádi bychom vše řešili na místě. Jak jsem předeslal, budu rád za jakékoliv nápady a připomínky. Chceme si to užít a cestovat veřejnou dopravou, kdyby se nestíhalo tak při nejhorším i autem, ale není to závod ale dovolená. Moc se těším na přírodu, moře a lidi a samozřejmě jídlo 🙂
Plán dobrý , operativně upravíte , i podle počasí , vše nestihnete . V noci do Kalpitiya asi taxi ? Nebylo by lépe přenocovat v Negombu a ráno vzít vlak do Kalp.?
Nad tím jsme dnes ráno uvažovali. Kalpitiyu bychom nakonec možná uplně zrušili. Chtěli jsme někam na pozorování velryb či delfínu a pěknou koupačku hned po příletu, ale vzhledem k tomu, že je to oblast na draka , tak tu koupačku moc nevidím. Možná bychom jeli rovnou do Negomba, zde se jeden den rozkoukat a přespat a poté vyrazit do vnitrozemí. Pozorování větších ryb bychom si nakonec užili někde na jihu (nevíme moc jakou pláž vybrat, ale jih jich je plný).
Velryby v Mirisse , ale je to ukrutná masovka a hon – pár velryb a 20 lodí – zkušenost letos únor . Máte málo času ,ve 4 možno taxi z letiště do Kolomba , přespat třeba v YMCA , je 15 min pěšky od nádraží ve starém Kolombu, ráno vlak do Anurhadapury v 10.40 – listky kasa 17 vlevo od hl. vchodu do nádraží Fort , koupit hned ráno , pak se projít po starém Kolombu, vyzvednout bágly v YMCA , odpoledne jste v Anura.
http://www.seat61.com/SriLanka.htm#Colombo – Anuradhapura
Kalpityia hezká , ažb pojedeš na měsíc 🙂
Chceš li podrobněji , piš [email protected]
Mohu se zeptat, jak je to na Srí Lance s půjčováním motorek? Děkuji
Tip měsíce: Turecko
Top 10 míst v Istanbulu
Úchvatná krajina Kappadokie: skály tu připomínají obří údy
Zvláštní jezera v turecké střední Anatolii: Nar, Meke, Çıralı obruk
Knižní tipy
Časopis Travel Life píší cestovatelé pro cestovatele, tak CESTUJ!
SOUTĚŽ: Co je nového v JOTA, aneb cestování s knihou
Nové články
PANAMA: festival oslavující tradici, ženskost a královnu
Jaké pojištění byste si neměli zapomenout přibalit na hory?
Dubaj: Pouštní zázrak na břehu smaragdového moře
Vybavení na cesty
FOTOKNIHA CESTOVATELSKÝCH ZÁŽITKŮ
Vytvoř si tu vlastní ze 140 šablon na Tiskařík.cz
EXKLUZIVNÍ ROZHOVOR
S cestovatelkou Manoelou Nagib
JOLANA SEDLÁČKOVÁ
Proč je Indie je vysokou školou cestování?
Darn Tough BEAR TOWN MICRO CREW
Turistická ponožka s neotřelým designem a doživotní zárukou, na každou štreku.