Ahoj všem. Chystáme se ve skupině 4 lidí na podzim do Peru. Kvůli práci jsme se dostali až na termín říjen, spíše možná až na druhou polovinu.
Měl bych 2 dotazy na někoho se zkušenostmi s Peru (třeba Yardu 🙂
1) Kromě klasického programu po známých místech bychom chtěli vyrazit na lehčí trek (přechod na těžko) do hor. Měli jsme v plánu Cordilera Blanca, ale všude se píše, že treky zde max. do konce září. Co si myslíte o říjnu? Případně, jaký zajímavý přechod na max cca 4 dny byste doporučili.
2) A pak klasická věc – letenky. Máme něco vyhlídnutého, za cca 22 tis. zpáteční. Ale můj dotaz je: máte někdo zkušenost, jak je to s nákupem na poslední chvíli? Objeví se ještě nějaké levné letenky, nebo je potřeba opravdu kupovat dostatečně dopředu (čili je už teď nejvyšší čas)? Mizerné je, že nám jde o 4 letenky.
Díky za jakékoliv info!
U Huarazu se v rijnu jit na trek urcite da, ale bude to podobne jako jsem to mel v druhe pulce zari po krasnem pocasi v prvni pulce, jen spis trochu horsi. Behem dopoledne se hory zatahnou do mraku, takze toho moc neuvidite. Odpoledne pak pravdepodobne bude prset nebo padat drobne kroupy. Muzete mit stesti na lepsi pocasi, ale jasno odpoledne nebude.
Santa Cruz trek se ma oficialne chodit s pruvodcem (a tedy asi i s arrierem a mulami a mozna i s kucharem, presne nevim, ale asi tezko sezenete pruvodce vybaveneho jako vy, ktery si sam uvari a ponese v baglu svuj stan). Vraci od statu v Cashapampe. Mozna v rijnu uz nebudou vracet nebo to pujde opacne.
Jiny prechod je Olleros – Chavin de Huantar, 3 dny, bez ledovcu v blizkem okoli, ale to by v rijnu mozna tak nevadilo. Nesel jsem ho a nevim, jak snadno se hleda cesta v mracich. Cil je ve zname archeologicke pamatce.
Nebo zkuste dojet k jezerum Llanganuco nebo kus pred ne, kde zacina kratka stezka udolim k nim. Pujdete okolo nich a pamatniku ceskych horolezcu na taboriste Cebollapampa, odkud velmi brzo rano vyrazte na bocni vylet na Lagunu 69. Za hezkeho pocasi je to nejhezci jednodennivy
Blbne mi tu pocitac – pokracuji:
Za hezkeho pocasi je to nejhezci jednodenni vylet z Huarazu, ale i v mracich stoji za to – kytky, vodopady a krasne modra barva jezera. Po silnici a pak po stezce prejdete do oblasti, kde zacina Santa Cruz trek, ale nesel jsem to a nemam tady mapu, tak nevim, jak dlouho ten prechod trva – tipuju 2 dny.
Jinak asi 4-denni prechod neni. Muzete jezdit s mistnimi CK levne na 1-denni vylety, ale krome Laguny 69 zacinaji po 9 h. a nez tam dojedete, budou hory v mracich. Nebo si zaplatte taxi, ktere vas nekam doveze a pak pro vas odpoledne prijede.
Co tady strašíš s průvodcem, mulami a kuchařem Libore???
My jsme ho šli ve dvou první týden v prosinci 2011, počasí bylo super, ale šlo asi opravdu o poslední termín. Pak jsme dole v Peru potkali lidi, kteří už se museli vrátit kvůli počasí. Lukáši, tento trek opravdu stojí za to, stanovat můžete kdekoliv vám to termín dovolí, např. u jezer. Určitě začněte v Caschapampě a dojděte až do Vaqueria. Čtyři dny pohodovou chůzí s focením a odpočíváním.
Situace v Peru se obcas rychle meni, treba tu nekdo nedavno radil, ze na Huayna Picchu neni treba rezervace, coz par let neplati. Ja tam byl v zari 2012 a na centrale NP mi rekli, ze se tam bez pruvodce nemuze. V te dobe se tam sice jeste jit dalo, takze verit se jim plne neda, ale nedavno na HS nekdo psal, ze v kvetnu uz vraceli.
Meli jste kliku na pocasi, ja mluvil s lidmi, co tam byli v ruznych terminech v listopadu a nekteri meli celkem slusne, ale odpoledne hory v mracich a nekteri strasne pocasi. To jste videli vrcholky hor i odpoledne?
Jo, vrcholky byly vidět krásně po celou dobu. Potkali jsme jen jednoho Amíka co šel dolů, pár oslích karavan s místními a v Punta Union partu Francouzů s průvodcem. Na dva dny se k nám připojil místní pes. Byl to opravdu jeden z nejlepších zážitků. V Bolívii doporučuji národní park Nevado Sajama, můžete se tam vykoupat v gejzírových jezírcích, trek bez průvodce se tam taky dal jít. My ho nešli kvůli občasným bouřkám, stan holt není faradayova klec. Můžete se ubytovat ve vesnici Sajama a vyrážet na denní výlety. Na Silvestra tam byl jenom Scott ze Skotska.
Hola Libore,
Mas pravdu, ze se to u nas rychle meni, ale nikde v okoli Huarazu v Coldilera blanca do zadneho parku zatim nepotrebujes pruvodce. Ano cestovky nabizeji ruzne treky s pruvodci, kuchari, mulami……ale zatim nejsi povinen si to najmout. Asi to na Tebe zkusili:-)
Novinku budeme mit od 1.1. 2014, a to ze na treky do Colca Canyonu a na klasicky bus tour budes muset mit mistniho pruvodce 🙂 tak budeme mit aspon praci:-) . Na dalsi novinky Vas budu upozornovat az to bude aktualni. Zdar Yarda. PS u Vas jsou take zmeny 🙂 po Klauzove amnestii se zase kriminaly zacinaji plnit temi spravnymi kandidaty 🙂 🙂 🙂 dozvedel jsem se to az vcera pred odjezdem z jungle a prekvapilo me to 🙂 uz jsem v to nedoufal 🙂 🙂 ze by se u vas neco zmenilo 🙂
doufam, ze ale uz bude v cene toho neuveritelne draheho vstupneho 🙂
Ahoj Yardo, rekl mi to loni v zari zamestnanec parku primo na jeho centrale v Huarazu a nic prodavat nezkousel. Doporucil mi jit Alpamayo trek, coz bylo vyrazne lepsi z duvodu mala turistu a vyhledu na Alpamayo, ktery je od severozapadu mnohem krasnejsi nez ze Santa Cruz treku. Je ale delsi, i kdyz bez odbocky se pri navratu stejnou cestou a pri dobre aklimatizaci da ujit za 4,5 dne. Zkus tam zavolat, jaka je aktualni situace. 15.5.2013 napsal Martin M. na vlakno Trek v Huayhuash, ze na startu treku Alpamayo skupinu cizincu 13.5. vratili, ze nemaji pruvodce. Neni z toho jasne, o jaky trek slo, ale v Hualcayanu kontrola neni, takze si myslim, ze slo o Santa Cruz. Mozna slo o vystup na vrchol od jihu. Martin uz mi na dotaz neodpovedel. Dalsi zvlastni vec na tom parku byla platnost vstupenky. Bylo na ni vytistene platnost asi 3 tydny nebo mene, ale vsichni mi tvrdili, ze platnost je 4 tydny a rikali, ze v budoucnu se bude zkracovat. Asi si to nechali vytisknout predem, ale jak se jim ma verit?
Hola amigo Lukasi, tezko rict jaky bude pocasi tento rok se uplne … normalne v rijnu prsi a prsi, ale da se jit:-) s pruvodcem si zatim nedelej hlavu Santa Cruz muzes sam.
Zatim jediny trek v Peru kam musis jit s pruvodcem, kucharem, a jinejma oslikama je prozatim Camino del Inca. S letenkou pres ocean Ti neporadim nedelam je pouze delam vnitrostatni po Peru. Ted budu doma 14 dni tak se klidne ptej. Zdar Yarda
Hola amigo Libore, jak jsem jiz psal zde v Peru zatim nemusis mit pruvodce , krome Camino del Inca:-) pokud cestujes individualne!!! Pokud cestujes s cestovkou ze zahranici /treba ceskou/ tak musis mit mistniho pruvodce i na prohlidku mesta, hor….. a to je normalni i v CR. Zdar Yarda
Ahoj, to si nemyslim, ze by to bylo normalni v CR. Kdysi to zkouseli snad zavest v Praze, ale asi nic takoveho neexistuje. Rozhodne ne v horach. Nekde v Jizni Americe existuje povinnost mit mistniho pruvodce, ale urcite ne vzdy v Peru. Mluvil jsem s polskou pruvodkyni po Peru, ktera rikala, ze nekdy ho maji, ale spis na prani cestovky.
Hola Libore:-) , zrejme Tva polska kamaradka ma spatne informace:-) Zde je povinnost od zacatku tohoto roku , ze kazda zahranicni cestovka musi mit asistenci mistni cestovky. Pokud,, to nebude respektovat tak budou temto cestovkam udelovany pokuty:-) Je to pouze pro cestovky a ne samostatne turisty!!! Mas- li jeste nejaky dotaz tak Ti na nej rad odpovim. Zdar Yarda
Ahoj Yardo, to se pekne potvrdily ma slova, jak se to v Peru rychle meni. Polka mi to rikala v lednu ve venezuelskych Llanos, kdyz mela mezisezonni prestavku. O novinkach tedy jeste nevedela. Chudaci cestovky a jejich pruvodci, kdyz si budou muset nechat ridit (schvalovat, konzultovat?) cestu od jine cestovky a jeste snad v kazdem mestecku na pulhodinovou prohlidku najimat mistniho pruvodce. Ale dava to aspon konkurencni vyhodu nezavislym pruvodcum jako jsi Ty 🙂
Hola amigos,
to jste mě velmi potěšili. Jsme trekaři-hikeři, tak by nám bylo líto, když už letíme takhle daleko, nevyrazit na aspoň malý přechod – i když jen kvůli tomu asi potáhneme stany a vařiče…
Yardo, je tvůj pohodlný hostel otevřený i říjnu? Rádi bychom se zastavili – přesný termín bych ještě upřesnil, až budeme mít pevný itinerář.
Jinak, jak připomněl Jarda Jágr Klausova slova – až po amnestii vychladnou hlavy, všichni poznáte, že šlo o dobrý krok – no a toho 13.6. se ukázalo, proč bylo potřeba vyprázdnit pokoje :)))
Hola amigo, nevim zda je pohodlny:-) ale je nejlepsi:-) mam otevreno cely rok. Tak kdyz budete mit chut tak se zastavte. Vzdy am chlazene pivo:-) Zdar Yarda
Po delší odmlce se měsíc před odletem do Limy ozývám s prosbou o konzultaci – máme připravený plus mínus itinerář na termín 6.-28.10. Mohl bych vás/tě Libore, Yardo či další požádat o zpětnou vazbu a tip na cca 4 denní horský trek/přechod, který by byl dostupný v naší filosofii trasy? Bílé Kordilery a Huaraz nám žel nevychází do trasy a zřejmě ani hostel u Yardy…
6.10. Lima (cca 3 hod. ráno), přejezd do Pisca
7.10. Pisco + přejezd do Nazca (možná Ica)
8.10. Nazca (přejezd do Arequipa)
9.10. Arequipa
10.10. Arequipa
11.10. Arequipa (přejezd do Puno)
12.10. Puno+La Paz
13.10. La Paz
14.10. La Paz + přejezd do Cuzco
15.10. Cuzco
16.10. Cuzco
17.10. MP
18.10. Choquequirau
19.10. rezerva Cuzco
20.10. rezerva Cuzco – nebo volitelný kratší trek/výlet v okolí
21.10. rezerva Cuzco – nebo volitelný kratší trek/výlet v okolí
22.10. trek (v rozsahu 4 dní bude někam vsunut podle místa)
23.10. trek
24.10. trek
25.10. trek
26.10. cesta do Limy (bus – cca 21 hodin, cca 70 USD)
27.10. Lima + rezerva
28.10. brzo ráno odlet Lima
Budu moc vděčný za jakoukoliv připomínku. Díky moc!
Hola amigo, program je dobry, ale par drobnosti:-)
Do MP vpohode dale Choquequirau nezvladnes za jeden den. Cesta busem Cusco -Lima stoji 160 soles /1 usd je 2,8 solu/ a cesta trva 27 hodin.
Zdar Yarda
Do Limy to stoji s dobrou spolecnosti cca 100 solu a jeste pred par mesici to trvalo 22 hodin – jsou zmeny?
🙂 oprava preklepu 🙂 cesta Cusco – Lima busem trva dvacet jedna a pul hodiny Zdar Yarda
Ahoj, k tomuto programu ti toho moc nereknu. Na nekterych mistech jsem nebyl, u Cuzca neni jasne, co chces videt. Nevim, proc jet do La Pazu, nijak me nezaujal krome vyhledu na Illimani. Jedine ze bys sel 4-denni Choro trail (ja ho ale nesel), pripadne chtel vystoupit na nejakou vyssi horu. Na 6000 m ale nebudes mit aklimatizaci. Nebo nechod delsi trek, ale jen kratsi vylety treba u Coroica. A proc tolik dni v Arequipe, to ma byt Colca?
Hola amigo Libore, jak spavne pises nemuzes to zde v Peru perfektne znat:-) kdyz si tu projizdel par tydnu nebo mesicu. Ja zde ziji vice nez deset let a Peru projizdim krizem krazem azdy mesic nekolikrat a take to jeste nezam na 100% 🙂 ono to ani nejde 🙂 , ale vyvedu Te z omylu /Lukas podle jeho programu chce byt v Arequipe pouze dva a puldne/ v Arequipe a okoli muzes byt vice nez mesic a nebudes se nudit, zalezi zda mas rad trochu sport 🙂 Tak jen at napriste vis az treba prijedes kam se podivat, abys nerikal ze dva a pul dne je hodne na Arequipu a okoli 🙂 :
Naleziste petroglyfu toro Muerto, pacificke pobrezi s pozoovanim zvirat -lvouni, tucnaci,morse vydry, delfini, v zari-rijen velryby, tisice ptaku, vystupy na Chachani 6077mnm, sopka Misti 5825 mnm, Pichu Pichu 5625 mnm, Ampato 6300 mnm, nebo nejvyssi hora jizniho Peru Coropuna 6500 mnm a to je jen vyber. Dale muzes sjizdet na kolech Chachani nebo solna jezera pod sopkou Ubinas ktera pred 3 dny
Vybouchla 🙂 , aklimatizacni trekking k vodopadu Chiguata…..nekolika denni treki v Colca canonu nebo v nehlubsim kanonu sveta Cotahuasi.
Tak to mas nekolik prikladu co s casem kolem krasneho mesta Arequipa 🙂
Mej se krasne chlape 🙂
Yarda
Ahoj pánové, díky za komentáře. Ta Arequipa je skutečně myšleno trek v Colca.
Rádi bychom ještě do programu nacpali několikadenní trek v horách – neměli byste nějaký tip na říjen v naší trase? Nemáte zkušenost s trekováním kolem toho Choquequirau – nenechá se tam udělat nějaký okruh na pár dní?
Nechceme na tyhle treky táhnout letadlem z Evropy stany – máte zkušenost s půjčováním přímo v Peru? V Arequipě se určitě nechá – nemáš Yardo tip na něco ověřeného?
Ahoj Yardo, to jsem nechtel rict, ze by v okoli Arequipy nebylo nic zajimaveho k videni. Na samotne mesto by ale 1 den vetsine lidi mel stacit. Obvykle turisti maji siroky geograficky zaber a malo casu (jako v tomto pripade), takze bohuzel cas na spousty zajimaveho v okoli nezbude. Kdyz psal Lukas, ze na tvuj pension nebude cas, usoudil jsem, ze asi mysli Colcu, coz se ukazalo jako spravne.
Lukasi, stan a vybaveni si radsi vemte, pokud nechcete jit na trek s mistni cestovkou. Pujcit to asi nekde v A. lze, ale pak se z Colca C. musite vracet do A. misto prime cesty do Puna (drazsi, ale usetri cas). Otazkou je kvalita stanu.
Libore, díky za reakci. Po včerejším vytvoření hromady věcí s sebou to vypadá, že stan by neměla být váhová a prostorová přítěž 🙂
Hola amigo, odpovidam az ted byl jsem na treku v amazonii:-) do Colca stan neptrebujes je tam nekolik kempu. A az pujdes trek kolem Cusca tak v pujcovne v Cuscu pujcis stan a jdes:-) dost se pujcujou znacky Colleman a Doite… Tak ho nemusis taha. Zdar Yarda
Ahoj Yardo,díky za koment. Takže v Colca jsou kempy s hostely nebo „chatkami“? Čili žádné stanování?
Yardo, neposlal bys mi adresu tvého hostelu? Přes Arequipu pojedeme, ale uvidíme, jak na tom budem s časem, jestli se zastavíme nebo ne – míváš začátkem října plno? Kdbychom přijeli bez rezervace? ;)Měli bychom tam být kolem 8.-9.10., před trekem v Colca.
Ještě bych měl dotaz – jsme trekaři zvyklí si na treku vařit a plánujeme s sebou brát benzínové vařiče (kvůli jejich funkčnosti ve výškách), ale pochopitelně benzín se v letadle přepravovat nesmí. Nemáte někdo zkušenost s přepravou – lze si vzít alespoň svoje lahve na benzín? (kvůli kompatibilitě závitu).
Ahoj Yardo, prosimte, tak jsme jiz dorazili uspesne do Peru – dnes zustavame v Piscu a zitra vecer chceme prejet do Arequipy a pokracovat pak ke Colca – naslo by se u tebe v hostelu 5 mist na nocleh? A bylo by realne pro nas zajistit vyzvednuti od autobusu z Parracas, ktery dojede do Arequipa ve 23.00 (bude to Santa Cruz). Budu kontrolovat prubezne tuhle diskusi a poslal js ti mail i na in********@**ve.com. Mohl bys mi to prosim potvrdit na e-mail nebo lepe treba smskou na +420739657177. Na kolik u tebe ubytovani s vyzvednutim vyjde? Diky za reakci. Lukas
Hola Lukasi, mas to na mailu:-) sms vetsinou nedojdou 🙂 Zdar Yarda
Ahoj Lukáši, Praha – Lima například 05.-26.10.13. Cena 15.900 Kc. Dva prestupy. V pripade zajmu volej 731 366 823.