Dobry den,
chystame se v kvetnu na tri tydny na cestu po Peru a Bolivii. Jsme skupina tri holek a jeden kluk, tak snad nam vetsi nebezpeci nehrozi, kdyz budeme opatrni. Chtela jsem se hlavne zeptat, je potreba brat s sebou zimni veci, jako bundu, apod? Planujeme navstivit ty nejznamnejsi mista, jako Macchu Picci, jezero Titicaca, Colca Canon,…
Dale bych se chtela zeptat, jake jsou zasuvky v Jizni Americe? Stejne jako v Evrope nebo v USA?
Take by me zajimalo, jaky je nejbezbecnejsi zpusob s penezmi. Je lepsi si vzit cestovni seky nebo staci hotovost v dolarech? Jak je to s placenim kartou? Je to bezpecne?
Myslite, ze je treba ubytovani zarizovat dopredu uz ted nebo staci na miste?
Jak je to s dopravou autobusem? Cetla jsem, ze je dobra a bezpecna, tak snad je to pravda.
Kolik doporucujete dni na Macchu Piccu? Je pravda, ze se na listek muze cekat i nekolik dni nebo se da rovnou koupit?
Moc Vam dekuji za odpovedi,
s pozdravem, Ivona
Ahoj, byl jsem tam loni koncem května a začátkem června. Teplé oblečení ano, hlavně na noční přejezdy autobusem nejlépe rovnou mít v autobusu teplý spacák. Titicaca je 3800 m n.m. a topení v hotelech nemají. Cesta na Colca Canyon je až 4900 m n.m. a jezdí se i v noci, kdy je venku pod -10 st.C. Mluvil jsem s lidmi, co tam jeli v mikrobusu s místní CK a pěkně vymrzli už při jízdě. Auto se jim rozbilo až níže (a museli pokračovat linkovým autobusem), ale kdyby to bylo o něco dřív… Pršet může na Machu Picchu (a v džungli), ale jinde bude už suché období. Tvar zásuvek v Peru a Bolívii je stejný jako u nás, napětí ale může být jiné. Na nabíječku by to snad nemělo vadit. Nejlepší je vybírat z karty a případně mít v rezervě hotovost v USD. Šeky se dobře mění u jedné banky v Bolívii (Amex v USD), ale v Peru jsem to nezkoušel. Je to s nimi vždy na dlouho. Platit kartou jsem nezkoušel, často v těchto zemích mají přirážky 3-10%, ale nějaké větší organizace, třeba ministerstvo kultury na platbu vstupenek, to tak asi nemají. Nebude ještě sezóna, takže rezervace ubytováni není nutná, snad jen pro Limu a Cuzco je dobré vědět předem, kam vás má letištní minibus či taxi z autobusového nádraží dovézt a když jste 4, je lepší to mít jisté. Autobusy jsou spolehlivé a moc nehod není. Jsou horší společnosti, které se možná tak nedoporučují a mají více zastávek a jsou pomalejší, středně drahé, které jsou jen o málo dražší a asi nejvhodnější a luxusní jako Cruz del Sur (podle mě zbytečně drahé). Lístek na MP se dá koupit v květnu snadno den předem, až když víte přesně datum. Pokud chcete na Huayna Picchu, což je za příplatek k základnímu lístku, je třeba víc než týden předem koupit lístek. Já doporučuju horu Machu Picchu, která je za příplatek menší než HP a má hezčí výhled (pokud je hezky), snadnější výstup, i když je vyšší. Ta není třeba rezervovat (možná raději koupit o 2 dny dřív). Pokud chcete ušetřit za drahý autobus z AC na MP, můžete jít pěšky, zvlášť pokud nebude pršet. Na samotné MP stačí půl dne, zvlášť když vyrazíte brzo. Při výstupu na HP či horu MP to chce celý den. Další den potřebujete, pokud se chcete projít podél řeky, která MP obtéká, pak jet autem (taxi colectivo) do Santa Maria a zpět autobusem do Ollantaytamba či Cuzca, čímž ušetříte za drahý vlak zpět. V Aguas Calientes jsou také příjemné termály. Jinak je lepší využít další dny v oblasti na incké ruiny v Ollantaytambu, Pisacu a Cuzcu (případně i další, ale tyto jsou asi nejdůležitější). Také doporučuju incká terasovitá solná jezírka západně od města Urubamba, která stále fungují na získávání soli. Je jich přes 5000 v prudkém svahu, jedno vedle druhého. Já měl na jih Peru málo času, ale 6 dní na MP, Cuzco a okolí pro výše uvedená místa to chce. V květnu se dá sehnat levné a kvalitní ubytování i v Aguas Calientes.
Ahoj Libore a Zuzko,
moc dekuji za informace, takovy dlouhy dopis a tolik rad, to jsem ani necekala, jeee, tak dekuji moc za vse. Urcite me to hodne pomuze.
dekuji, Ivca
ahoj,
no zasuvky ako kde, niekde cisto americke, niekde kombinacia europsko/americkej –
http://howtoperu.com/wp-content/uploads/2012/03/peru-plug-socket-outlet.jpg
Moja skusenost je ale taka, ze z europskej my casto vypadaval konektor, takze som casto pouzival redukciu.
Co sa tyka bezpecnosti, penazi a zimneho oblecenia, suhlasim s predchadzajucimi prispevkami 🙂 Ak idete do Bolivie a pojdete na Salar, tak v noci tam moze byt kludne aj -20, takze urcite by som nieco teple zobral 🙂
Mimochodom na MP sa da ist este aj zadnou cestou cisto autobusom cez Hidroelectricu a potom pesi, ked budete v cuscu a obehnete par cestoviek, urcite vam ponuknu aj to, alebo mozete ist na vlastnu past, na internete sa daju na to najst navody. Na MP by som isiel pesi a hned skoro rano, my sme pri brane boli okolo 6tej. To co bolo vo vnutri sa neda porovnat, rano bol relativny klud a pekne o 11tej katastrofa, vsade tlaciaci sa ludia…
Este jedno doplnenie -20 je mozno len v cervenci, my sme boli v listopadu a v noci bolo okolo 0
Dobry den,
prosim poradil by mi nekdo, jake je potreba pojisteni do Peru a Bolivie? Nebo jake doporucujete?
Dekuji moc za rady,
Ivca
Hola Ivco, nevim jak to u Vas chodi s pojistenim , ale zde u nas v Peru se muzes pojistit na sportovni aktivity od 14 dni a vice. Pojisteni je od 25 soles na mesic podle druhu aktivit. Vice info mam na http://www.pisco.txt.cz. Zdar Yarda
Hlavně si ohlídej do jaké nadmořské výšky to platí. Na výstupy do vysokých hor, které jsou v těchto zemích opravdu vysoké, je nejlepší Alpenverein (spaní do 6000 m, výstup v rámci dne i výše, vrtulník). Není ale uživatelsky moc komfortní, protože lékařské ošetření si musíš nejdřív zaplatit a pak ho proplatí. Je to členství v klubu, které mj. obsahuje pojištění na prvních 8 týdnů každé cesty v kalendářním roce. Jinak třeba Generali, ale je třeba mít variantu Sportovec. Nejsem odborník na pojištění, ale bez ní by to asi nepokrývalo v těch výškách, jaké tam jsou, minimálně ne na túře. Já měl v Peru to 1. a v Bolívii to 2.
Ahoj, my tam byli 7/2011 a rozhodně to tam nebylo nebezpečné. Když jsem se v Limě dostali do nebezpečné čtvrti, (myslím že to byla Čínská čtvrť), hned u nás zastavila policie a převáželi nás do centra :)Asi bych si nějaké teplejší věci vzala, byli jsme v červenci a bylo chladno, na Macchu Piccu nám mrholilo, a v horách byl sníh.
Zásuvky si nepamatuju, ale byly asi evropské, protože jsme je nijak neřešili.
Měli jsme dolary, které jsme průběžně měnili za jejich, vstupenky a dražší věci platili kartou a v pohodě.
Ubytování jsme dopředu neměli a dalo se všude v pohodě a levně sehnat, všude byli nahaněči.
Jezdili jsme pořád autobusem nebo taxíkama a bez problémů, je to nejlevnější. Přejížděli jsme i dálkovýma přes noc, jsou to takové ty upravené na spaní a dobrý, taky jich je více druhů podle komfortu a ceny.
My byli na MPpár dní před stým výročí a nebyl problém.
A na jak dlouho? Záleží, jestli tam půjdete pěšky, treky trvají cca 3-4 dny, nebo jestli pojedete vlakem. Vlak jsme objednali v Cuscu, ceny se liší podle typu vlaku a denní době, my měli nejlevnější (cesta 33dolarů), večer jsme přijeli do Aquas Calientes, ubytovali se, ráno jeli autobusem nahoru (bus jezdil co hodinu), vyjeli jsme okolo 9 hodiny(chtěli jsme dřív ale strašně pršelo a to nás odradilo a čekali jsme až se vyčasí) a vstupenky kupovali na místě, čekali jsme asi 10 minut, pokud budeš mít dotazy, klidně se ozvi 🙂
Ahoj zuzko, moc dekuji za rady, myslim, ze me urcite jeste neco napadne, tak bych se tu ozvala.
Dekuji :))) Ivona