Jižní Amerika

Dakar 2017 a pak křížem krážem do Patagonie

Monika

Ahoj, s přítelem letíme na Dakar a pak bychom rádi pocestovali po Bolívii, Peru, Chile, Argentině – nízkonákladově :-)ještě nemáme přesnou trasu ale asi navštívíme ty nejznámější místa a vydáme se na nějaké treky- určitě v Patagonii, severněji jak počasí dovolí. Kdyby měl někdo zájem, můžeme část absolvovat společně. Jinak k Dakaru se připojíme v San Miguel de Tucuman (4.1.) a odpojíme v La Paz(9.1.), uvidíme jak se nám to bude líbit.
Kdyžtak se ozvěte: mo*************@***il.com
Poradil by mi prosím někdo zda má cenu brát s sebou GPS lokátor? Kvůli bezpečnosti nejen v horách.
Díky Monča

Zkušenosti čtenářů

Libor

Ahoj, na známé treky v Patagonii a středním Chile GPS nepotřebujete.

Miloš
Libor:

No, Monika podle všeho nemá na mysli GPS navigaci nýbrž GPS lokátor.
S tím bohužel neporadím, já se toulal jen po NP a tam bych to bral jako zbytečnost.

Libor
Miloš:

Myslíš, aby našli po mnoha dnech či týdnech aspoň jejich těla?
http://www.geocaching.cz/topic/24602-gps-lok%C3%A1tor/
Jinak nevím, k čemu by to bylo dobré.

Monika
Libor:

Asi se v lokátorech moc nevyznáš 😀 mám na mysli MescueMe PLB, využívá vojenské družice a během pár minut tě lokalizují kdekoliv na světě a vyšlou k tobě pomoc

Monika

Ano přesně to mám na mysli, jsme už delší dobu na cestách a často se pohybujeme delší dobu mimo civilizaci a říkáme si, že v JA by se nám tuplem mohl hodit, vzhledem k místním bezpečnostním poměrům, jak mnozí varují- na jihu Chille nestopovat, v Limě to určitých čtvrtí nevstupovat. V horách to s mobilním signálem asi taky nebude slavné… určitě se vydáme na delší treky

Libor

„Vzhledem k místním bezpečnostním poměrům, jak mnozí varují- na jihu Chile nestopovat“
Cože? To je nejbezpečnější část z celé Jižní Ameriky (Chile jako stát snad kromě Valparaisa a chilská Patagonie obzvlášť) a jedna z nejbezpečnějších lokalit na světě. Stopovat bych tam ale nedoporučoval, protože jezdí jen minimum aut (zatímco zájemců o stop by bylo více) a na Carretera Austral ani místní nechtějí turisty brát (hlavně ne Izraelce). Mezi Punta Arenas a Puerto Natales by neměl být problém, ale tam se na rozdíl od Carretery Austral snadno sežene lístek na autobus.
V Limě je opravdu lepší do některých částí nechodit, případně jen s minimem peněz a bez viditelného foťáku. Mobilní signál na horách samozřejmě není, ale to je stejné téměř všude mimo Evropu.
V lokátorech se opravdu nevyznám, ale mám obavy, že jsi velmi naivní, co se týče rychlé pomoci, i kdyby o tobě věděl díky lokátoru celý svět. Popíšu ti můj zážitek. Přestože je Chile nejvyspělejší země Jižní Ameriky a Torres del Paine nejnavštěvovanější národní park jihu kontinentu (nemluvě o jiných zemích a jiných odlehlejších oblastech) trval tam odvoz vrtulníkem asi 4 dny od oznámení vážného úrazu obličeje asi 60-leté Holanďanky koncem prosince 2011. Spadla mezi balvany nedaleko od kempu Los Perros severně od sedla na okruhu v pouhých 500 m n.m. na obličej tak blbě, že ji ještě přitlačil batoh. V kempu je výběrčí peněz s vysílačkou, takže o pomoc bylo požádáno rychle, ale vrtulník tam přiletět nemohl kvůli silnému větru, který je v Patagonii téměř celé léto. Čekala ve stanu – naštěstí aspoň s doktorem, který byl zrovna na treku. 3. den ji svezli do údolí do refugia Dickson (kde je přistání vrtulníku snadnější) na oslíku, kterému nějaký čas trvalo, než pro ni vůbec došel. 4. den mimořádně nefoukal vítr a vrtulník ji ráno odvezl. I kdyby nefoukal silný vítr, sehnat vrtulník není snadné. Přiletěl policejní z poměrně vzdáleného města Punta Arenas, vrtulníky RZP v Patagonii asi ani nejsou.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: