Ahojte,
chystáme se ve dvou do Argentiny – Patagonie na 3 týdny (buď duben nebo květen). nemáte někdo nějaký harmonogram cesty? podle čeho plánovat treky? některé CK slibují přespání v chatkách, je to možné zařídit i bez CK? Jak autobusy? dá se pospojovat cesta od El Chalten po Ushiaua po různu busama?
předem díky za příspěvky/rady/doporučení.
Zdar všem cestovatelům, M.
Ahoj, duben by měl být ještě vhodný, ale květen je tam jako u nás listopad. To je na treky dost zima a krátké dny. Chatky jsou v NP Torres del Paine, pokud byste chtěli i do Chile. Lze rezervovat bez CK, stačilo napsat pár slov do googlu:
http://www.fantasticosur.com/en/mountain-lodges/
Většina je v květnu zavřená. Jsou drahé (ale jen dormitory) a jídlo v nich také. Vařit si vlastní jídlo jde jen venku.
Z El Chalténu stačí chodit na 1-denní treky a stihne se to hlavní, i když v kratších dnech ne tolik jako v prosinci, kdy jsem tam byl já. Na hlavních trasách jsou jen tábořiště a 1 chata je severně od hory Fitz Roy, ale cesta tam je na 2 dny nebo se musí jet kus po silnici. Výhledy od severu nejsou tak pěkné. To už bych doporučil spíš dojet s místní CK k Lago Desierto a pak samostatně párhodinový výlet k ledovci Huemul.
U Ushuaii se dá v tu dobu počítat asi jen s krátkými výlety kolem zálivu, řeky a jezera v NP Tierra del Fuego. Nějaké ubytování v NP je u silnice. Zkušení a odolní by zvládli v dubnu i nějaký trek v horách, pokud vyjde rozumně počasí. Květen už na trek v horách není. Jinde v argentinské Patagonii vím už jen o jedné chatě pro trekaře na Tronadoru u Bariloche, ale tam asi nepojedete.
Autobusy jezdí El Chaltén – El Calafate, dál do Puerto Natales, ale jen několikrát týdně a nevím, jestli i v květnu (pokud by nejel přímý, tak do Puerto Natales velkou oklikou přes Río Gallegos s 2 přestupy). Dál do Punta Arenas a dál do Ushuaii tj. 4 linky. Další linka pak z Puerto Natales do Torres del Paine. Busem se dá dojet i z El Calafate k ledovci Perito Moreno a zpět tím samým. Pokud chcete jen Argentinu, tak bus do Río Gallegos a pak přímý do Ushuaii (jede část cesty přes Chile, nevezte přes hranice do Chile žádné jídlo jako ovoce, zeleninu a podobně).
Můj itinerář pro tento úsek cesty byl: bus Puerto Madryn – (přes Río Gallegos) – El Calafate, další bus do El Chalténu (různé výlety), El Calafate a Perito Moreno, Puerto Natales a Torres del Paine, Punta Arenas (na tučňáky by bylo pro vás asi pozdě), Ushuaia (různé výlety). Fotky jsou tady:
https://www.zonerama.com/liborstein/Album/681290
https://www.zonerama.com/liborstein/Album/681272
Pokud byste jeli i do Chile, tak plánovat trek W v Torres del Paine (jiné kratší výlety není třeba plánovat, půjdete z El Chalténu k Fitz Royi nebo k Cerro Torre a v půlce dne se otočíte, u Ushuaii můžete jít podél zálivu před odjezdem z NP, čímž ušetříte cestu zpět či po silnici do ubytování) můžete podle cestopisů, které si vygooglujete, nebo třeba podle průvodce Lonely Planet Trekking in the Patagonian Andes. Už se ale netiskne (poslední vydání bylo 2009) a asi už není k sehnání. Na Amazonu stojí použitý od 68 USD. Mohu ho prodat za 500 Kč s předáním v Praze (trochu ohnuté rohy obálky, ale jinak jako nový).
Ahoj,
v (jižní) Patagonii jsem byla před dvěma roky na tři týdny. Hlavní body byly Torrres del Paine, El Calafate (Perito Moreno), El Chalten (Los Glaciares) a Ushuaia. Do Ushuaia jsem přeletěla z El Calafate, ušetřilo mi to spoustu času. Spala jsem ve stanu, ale zařídit si přespání v chatkách bez cestovky určitě není problém, spíš je třeba se podívat, kdy se chatky zavírají na zimu. Květen už je po sezóně, aspoň tedy na jihu. Cestování autobusy je bezproblémové, infrastruktura pro turisty je skvělá. Kdyby tě něco víc zajímalo, napiš na ge*******@****am.cz