Cesta kolem Islandu za 10 dní

Cesta kolem Islandu za 10 dní

Island je jeden z nejpozoruhodnějších kousků pevniny, který v Evropě můžete navštívit. Neuchvátí jenom fotografy – krajináře, ale snad každého, kdo miluje divokou přírodu. Ne nadarmo se také říká, že si jej při první návštěvě zamilujete a budete se muset stále vracet. Byl to i můj případ!

Rád bych popsal některá místa, která prostě při návštěvě nemůžete vynechat. Není ani důvod, jejich dostupnost je výborná díky hlavní okružní cestě, po které pohodlně celý ostrov za několik dní objedete bez toho, abyste museli zajíždět do hůře dostupného vnitrozemí. I tam je samozřejmě spousta dech beroucích míst, ale za pár dní se stihnout bohužel vše nedá.

Když máte to štěstí a zrovna nesoptí některá z místních sopek, nabízí tento vulkanicky nejaktivnější ostrov Evropy úžasné pohledy, které prostě jinde nemáte šanci spatřit. Pro Středoevropana, suchozemce je to úplně jiný svět. Je domovem největšího evropského ledovce, vodopádu s nejmohutnějším průtokem a tisíců místních koní a divokých hus, které majestátně ve dvojicích křižují nebe a dokreslují tak neopakovatelnou atmosféru tohoto pozoruhodného kousku pevniny kdesi v Atlantiku.K tomu mohutné skalní útvary, čnící z moře jako tiší strážci místních černých lávových pláží, stovky metrů vysoké útesy, které jsou domovem racků a papuchalků a především obrovské vodopádyvšeho druhu. Panují tu trochu jiná měřítka, a to téměř ve všem.

Další fotografie naleznete v galerii

Pociťujete tu zvláštní volnost. Mimo tří větších měst, kde je soustředěna drtivá většina obyvatel, můžete projíždět krajinou stovky kilometrů a čas od času potkáte jen osamělou usedlost, obklopenou stády koní a ovcí. Na jižním pobřeží když už narazíte na vesnici, jedná se o seskupení usedlostí, jejichž počet byste kolikrát spočítali na prstech jedné ruky a samozřejmě nesmí chybět benzínová pumpa. Právě čerpací stanice jsou zde centrem dění. Severní pobřežíje pak místy opravdová divočina, už tak mizivé osídlení ještě více prořídne a vy projíždíte místní fjordy po šotolinových cestách, aniž byste hodiny potkali jediné auto. Nad hlavou vám ční vysoké hory pokryté věčným sněhem, každým údolím se v kaskádách a vodopádech řítí dolů řeky, prostě divočina zamrznutá v čase. Dostane se vám to tu pod kůži a nutí Vás to přemýšlet, jak je ve skutečnosti člověk maličký a nicotný…

Top místa

Poloostrov Reykjanes – Než z letiště v Keflavíku zamíříte do hlavního města, zajeďte se podívat na tento poloostrov. Je to zajížďka jen pár kilometrů a rázem se dostanete do krajiny pro Island přímo typické. Cestu lemují lávová pole připomínající doslova měsíční krajinu. Pro Středoevropana něco neuvěřitelného. Ani kousek zeleně, kam oko dohlédne jen černá suť a rozpraskané lávové desky. Mezi tím vším až mysteriózně vypadající geotermální elektrárny. Na pobřeží pak vystupují z vody poutavé skalní útvary Reykjanesta.

Reykjavík – Hlavní město určitě nevynecháte kvůli doplnění proviantu. Za zmínku stojí zajímavě architektonicky řešený kostel Hallgrímskirkja, centrum města a přístav se svou výstavbou začínají podobat všem vyspělým velkoměstům v Evropě a příliš milovníky severu neosloví. Zavítáte-li však do spleti uliček pod katedrálou, nebudete litovat, ty už atmosféru mají.

Pro více článků a fotek autora můžete zabrouzdat na jeho stránky nebo přímo na náš web.

Gullfoss – Vodopádové menu začínáme u kaskádovitého vodopádu na řece Hvítá. Postavit se na hranu mezi kaskádami a hledět do té masy vody, řítící se do kaňonu pod vámi je vážně zážitek…

Geysir – Kousek od Gullfossu je oblast, která turisty přitahuje jako magnet. Geysir, který dal název všem ostatním gejzírům světa. On sám se však již téměř odmlčel, údajně chrlí vodu jen velmi zřídka. Zato jeho menší a mladší soused, pojmenovaný Strokkur,prská do okolí vařící sloupec vody v méně či více pravidelných intervalech každých pár minut.

Seljalandsfoss – To už jsme na jižním pobřeží. Tento 60 metrů vysoký vodopád je výjimečný především tím, že se na něho můžete podívat nejen shora, ze stran, ale také jej obejít a hledět do okolní krajiny přes masy vody, které kolem Vás padají.

Skógafoss – Ať si koupíte jakoukoliv mapu nebo průvodce Islandu, jsem si téměř jist, že na titulce bude právě Skógafoss. Nutno říct, že právem. Výška 60 metrů, šířka 25 metrů, zážitek neuvěřitelný. Jakmile trochu zasvítí slunce, okamžitě se ve vodní tříšti v okolí vytváří krásná duha. Samozřejmě opět přitahuje spoustu turistů, takže doporučuji navštívit tuto hříčku přírody někdy pozdě večer či brzy ráno, kdy tu budete téměř sami, opravdu se to vyplatí.

Dyrhólaey – Jde o nejjižnější cíp celého strova s vysokými útesy, na kterých ční jako tichý strážce velmi fotogenický maják.Zdejší útesy jsou také domovem Papuchalků (Fratercula arctica). Tito ptáci jsou opravdoví klauni a jejich nemotorný pohyb prostě musí vykouzlit úsměv na tváři každému. Mohutný lávový útes, ve kterém voda vyhloubila dvě skalní brány nebývalých rozměrů, prostě nesmíte vynechat.

Reynisdrangar – Černé lávové pláže, bíle zpěněné vlny a z vody čnící jehly Reynisdrangar. Od Dyrhólaey co by kamenem dohodil. Přístup k nim je možný jak z pobřeží, tak ze 120 metrů vysokého útesu.

Národní park Skaftafell – Druhý největší národní park Islandu. Tady se opravdu vyblbnete, nabízí vše možné od turistiky, ledovcových túr, lezení, procházení ledových jeskyní atd. Můžete se projít i k Svartifossu, další vodopád co stojí za vidění. Díky struktuře čediče, kterou tu můžete vidět, je také nazýván malé varhany.

Nejširší nabídku průvodců a map Islandu (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně v pražském Klubu cestovatelů nebo v eshopu KnihyNaHory.cz

Jökulsárlón – Další z ikon Islandu. Jezero na čele obrovského ledovce Breiðamerkurjökull, ze kterého se odlamují ledové bloky, které putují po hladině jezera, parádní podívaná. Jezero je spojené s mořem několikasetmetrovou mohutnou řekou. Zajímavostí je, že při přílivu se mořská voda tlačí do jezera a úplně otočí směr říčního proudění, při odlivu pak moře doslova vytahuje mohutné kry ven z jezera a vyplavuje je na černých plážích v délce několika kilometrů.

Tím jsme vyčerpali nejatraktivnější místa jižního pobřeží a nezbývá než překonat část vnitrozemí při cestě na sever. Někdy až depresivně vyhlížející krajina je však až nevídaně různorodá, inspirující a zádumčivá.

Dettifos – Nejmohutnější vodopád Evropy na řece Jökulsá á Fjöllum široký 100 metrů a padající do hloubky 45 metrů je impozantní. Když si pak stoupnete na hranu propasti, do obličeje vám vítr vmete vodní tříšť, tak to vás opravdu zamrazí. K vodopádu se lze dostat z obou stran a je těžké posoudit, která je lepší. Z levé se ale dostanete přímo k vodě, takže pokud bych vybíral, volba by byla jednoznačná.

Godafoss – další vodopád, který na okružní cestě po severu Islandu nelze minout. Poblíž je i útulný penzion, takže můžete mít přímo z okna výhled na tohoto krasavce.

Hvítserkur – Ještě než se stočíte zpět směrem k Reykjavíku, nesmíte vynechat Hvítserkur. Tato 15 metrů vysoká skála, které nelze říci jinak, než trojzubec, je při silném odlivu dokonce přístupná suchou nohou. V zátoce opodál je také možné pozorovat velké množství tuleňů.

Národní park Thingvellir – Poslední delší přejezd a je tu Národní park Thingvellir. Na Islandu jde vůbec o jedno z nejnavštěvovanějších míst a je tomu hned z několika důvodů. Vznikl tu jeden z nejstarších parlamentů světa, byl založen roku 930. To, co však návštěvníky láká zřejmě mnohem více je tektonickýzlom americké a euroasijské litosférické desky, který prochází celým Islandem, ale právě zde je nejpatrnější. Národní park Thingvellir byl také zapsán na Seznam světového dědictví UNESCO.

Island – fakta

Doprava: Hlavní tepnou ostrova je silnice číslo 1, po které se dá Island obkroužit a spojuje většinu nejznámějších lokalit. Je z větší části asfaltová, ale i štěrkové úseky projedete bez problémů jakýmkoliv osobním autem. Obecně všechny hlavnější cesty, i přesto že jsou štěrkové, tak jsou v dobrém stavu a neměli byste mít problém. Ten by mohl nastat až v odlehlejších místech, či ve vnitrozemí.

Čerpací stanice jsou téměř v každé vesnici, natankujete i po otevírací době u samoobslužného stojanu, kde lze zaplatit kartou. Často tam je i rychlé občerstvení, takže se dá i něco zakousnout. Obecně na Islandu tvoří benzínové pumpy centrum veškerého dění.

Ubytování: Tak jako téměř ve všem, i za ubytování budete muset sáhnout hlouběji do kapsy, než jak jste zvyklí u nás. Tu a tam jsou penziony nebo kempy. Spaní ve stanu ve volné přírodě nemusí být povoleno, vždy je lepší zeptat se místních. Ale většinou to není problém, pokud nevlezete přímo někomu na zahradu, což vzhledem k mizivému osídlení ostrova snad ani nehrozí.

Potraviny: Hledejte je blízko čerpacích stanic. Ve větších městech uvidíte menší markety podobné těm našim. Ceny opět vyšší než u nás, řádově o polovinu.

Počasí: Kapitola sama pro sebe. Rozhodně nečekejte žádnou opalovačku. Kvalitní goretexová výbava je nutností. Při fotografování je nutností deštník. Vítr vane na Islandu prakticky pořád. Noční teploty mohou i přes léto klesnout k nule. Přes den Vás žádná vedra nečekají.

Zkušenosti čtenářů

roman

A co kdyz clovek nema ridicak?

betelgeuse

Odporucam kazdemu, aby si uvedomil ake mame v strednej europe uzasne 4 rocne obdobia a prirodu.
Monotonny marazmus zimy vetra ,tmy a svetla rozdeleneho na polroka..tam vytriezviete,,.z krasnej prirody..ale asi nie z alkoholu co je pre prezitie v takom svete ..jedina nadej..

betelgeuse

Pri foteni prirody mam rad absolutny realizmus.
Taketo upravy a filtre vacsinou nevytvaraju realitu a cetovatel moze byt pri konfrontovani z nou mierne sklamany, pri aktoch je to ale naopak velmi vhodne-)

Katka

Při aktech ale může být člověk taky pěkně zklamaný 🙂

betelgeuse

A prave preto to tam musia niekdy zachranovat tie…odtiene..-))

Island je fantasticky ale tvrdy co sa tyka pocasia.
Mna viac bavia sopky a vsetko okolo nich .. geo

Fijalka.cz

Ahoj, my jsme byli na Islandu letos v srpnu. Pokud by vás zajímaly nějaké informace,  naše postřehy, cestopis a tak. Mrkněte na můj web http://fijalka.cz/cestovani-zeme/island-cestopis/

Martin

Ahoj, minulý rok jsme se na Islandu brali a zbyla nám SIMkarta od Síminn s cca 1000 kreditem. Když by někdo potřeboval rádi přenecháme, třeba za dovezený Sterkur nebo Gull 🙂 [email protected]

Zdenek

Ahoj Martine, je nabídka přenechání SIM karty ještě aktuální. Pokoušel jsem se ti poslat email, ale vrátil se mi nedoručený. díky

Edita

Dobrý den, chtěla bych se zeptat těch, co už mají s cestováním na Island zkušenosti. Chtěli bychom na tento nádherný ostrov vyrazit až na konci srpna a začátkem září. Někde jsem se dočetla, že jakmile končí prázdninová sezóna, mnoho míst se zavírá (jak některé silnice, tak i turistická místa). Opravdu to tak funguje nebo je šance, že se ještě někam stihneme podívat? Děkuji předem za jakoukoliv zpětnou vazbu. Edita

Shotik
Edita:

taktéž bychom vyrazili koncem srpna. Mohli bychom dát dohromady auto ? :)) Aleš
 
[email protected]

Já myslím, že to je ideální čas. Sám bych jel, až někdy pojedu, právě v tuto dobu. Nic zavřeno nebude.

Johny 721

Ahojte, my vyrážame koncom srpna 26.8. z Berlína. Chceli by sme prejsť trek Laugavegur za cca 5 dní až do Skógaru, odtiaľ späť do Reykjavíku a požičať si auto na cca 11 dní a prejsť si okruh Islandom. Vedeli by ste mi odporučiť nejakú lacnejšiu požičovňu? Dosť zlého sa popísalo ohľadom špekulácií požičovní, kedy po vrátení auta vyžadovali nemalú náhradu za škody, ktoré údajne sa ani nestali..

Roman
Johny 721:

Ahoj, byl jsem na Islandu loni na podzim a byl jsem s kolegou spokojen i co se ceny týče s Budget car rent. Určitě na to mrkni. Hodně štěstí.
http://www.budget.is/gb

Marek

Sháním šikovného průvodce pro mě a pro přítelkyni po Islandu na termín 2.-6.10.2017.
Prosím o ozvání se na tel.: 605 890 883. Děkuji!

Broněk

Hezké shrnutí 🙂 inspirovali jsme se s manžlkou u Vás a poskládal díky tomu i naší cestu. Kdyby někdo měl zájem se inspirovat i z našich zkušeností mrkněte – https://www.bronislavmarketing.cz/island-za-8-dni-2018/

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí