Poodhalte taje nedotčeného politického skanzenu Envera Hodži, navštivte Albánii!

Poodhalte taje nedotčeného politického skanzenu Envera Hodži, navštivte Albánii!

„Letos jedu do Albánie!“ oznámila jsem před nedávnem své objevitelské choutky. S tímto plánem spousta mých blízkých osob nesouhlasila a nevěřícně kroutila hlavou. Dělali velikou chybu. Návštěva Albánie se však stala jedním z vrcholných cestovatelských zážitků mého dosavadního života…

Udělala jsem dobře, že jsem neuposlechla a opět si prosadila svou. Návštěva Albánie se totiž stala jedním z mých vrcholných cestovatelských zážitků, na který nikdy nezapomenu. Hledáte-li stále místo, kde strávit svou letošní dovolenou, neváhejte, čekají na vás ty nejkrásnější nedotčené přírodní scenérie, které je schopna Evropa nabídnout!

Prohlédněte si další fotografie k článku…

Národní park Theth

Vydáte-li se do Albánie za poznáváním přírodních krás, jistě nemůžete minou Národní park Theth, který se nachází poblíž hranic s Černou Horou, asi 70 km severovýchodně od města Skadar. Národní park zde byl vyhlášen již v roce 1966 a zabírá plochu 26,3 km². V podhůří dvoutisícových štítů Albánských Alp, které patří mezi nejkrásnější v Evropě, leží obec Theth s nádhernými kamennými domky, pohostinnými místními obyvateli a tou nejúchvatnější přírodou, jakou vídáte ve svých snech.

Přečtěte si i další zajímavé povídání Střípky ze země orlů – zapomenuté zemičky na západě Balkánu.

Garantuji vám, že tomuto místu propadnete! Mnohokrát jsem si přála, aby se právě ve chvílích, které jsem tam prožívala, zastavil čas a já nikdy nemusela odjet. Své ubytování si můžete zajistit přes web. Pokud holdujete většímu dobrodružství, vezměte si stan, tamní kemp má svou neopakovatelnou atmosféru!

Jezero Komani

Pokud se pro návštěvu Albánie rozhodnete, nenechte si ujít plavbu po umělém jezeře Komani. Ocitnete se uprostřed skal a z trajektu si budete moci prohlížet zasněžené vrcholky hor. Jezero Komani svými četnými zátokami připomíná norské fjordy. Poplatek za cestu trajektem je kolem 400 lek, tedy 4 € za osobu.

Trajekt vyplouvá z vesnice Komani, kam se ze severní Albánie dostanete přes Skadar. Cesta autobusem vám zabere asi dvě hodiny. Více informací o trajektové přepravě získáte na facebookových stránkách společnosti Sahhilba, která přepravu zajišťuje.

Městské skvosty Gjirokastër a Berat

Až se albánské přírody nabažíte, vydejte se na jih. A to hned do měst, která jsou zapsána na seznamu světového dědictví UNESCO. Berat a Gjirokastër se pyšní bohatou historií a jsou vynikajícími příklady dochovaných osmanských měst.

Mnoho budov si zde uchovalo původní vzhled, pro který si například Gjirokastër vysloužilo název „kamenné město“. Původní domy nemají balkony, ale zato jsou vybaveny velkými okny a střechy budov jsou pokryty kameny. Ekonomický rozvoj za komunistického režimu Envera Hodži se bohudík těchto staveb nedotkl, takže si je i dnes můžeme prohlédnout v původní kráse, pravda, že za ta léta chátrající, ale pro jejich kouzlo jim to zajisté odpustíte.

Panenské pláže

Až zdoláte horské štíty a pokocháte se typickou atmosférou vnitrozemské Albánie, nasměrujte své kroky k moři. Albánská riviéra v oblasti Jónského moře je doslova rájem na zemi! Nádherné pláže, klid a křišťálové moře osloví každého. S rostoucím cestovním ruchem se přirozeně zvyšuje komfort tamních přímořských středisek, jejichž návštěvnost rok od roku stoupá. Největšími letovisky jsou Himara a Sarande, která se nacházejí blízko hranic s Řeckem. Nabízejí dostatek restaurací, písečných pláží a vše, co k příjemně strávené letní dovolené patří.

CK Kudrna

Do Albánie se můžete vydat i s outdoorovou cestovní kanceláří Kudrna. Albánie je země, která dokáže chytit za srdce každého milovníka Balkánu či Východu. Směsice kultur, spletitá historie a malebné kulisy mohutných hor opakovaně překvapí a potěší i zkušené dobrodruhy. Podrobné informace o zájezdech do Albánie naleznete na www.kudrna.cz

Zkušenosti čtenářů

„Poplatek za cestu trajektem je kolem 400 lek, tedy 4 € za osobu.“
1 € = cca 140 leků… 400 leků = 2,86 € 🙂
http://www.bankofalbania.org/web/Exchange_Rates_2014_2.php

Michala

Tento příspěvek byl redakcí smazán jako nevhodný

Hana N

Poplatek za cestu trajektem v srpnu 2018 byl 1 000lek za osobu, nebo
8 euro.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí