REDAKCE NA CESTÁCH: Kateřina Karlová na Kubě

REDAKCE NA CESTÁCH: Kateřina Karlová na Kubě

Naše kolegyně Katka Karlová letos na jaře navštívila karibský ostrov Kuba. Tato destinace je čím dál oblíběnější i mezi českými turisty. Přečtěte si, jak se jí tam líbilo a co na ni udělalo největší dojem!

Co jsi za tvojí cestu na Kubu stihla?

Nejvíce času jsem strávila v Havaně. Zaujala mne možnost navštívit mezinárodní veletrh cestovního ruchu FIT Cuba, který se konal již po dvanácté a jehož cílem je propagovat Kubu jako vhodnou cílovou destinaci pro široké spektrum turistů a cestovatelů. Hlavními centry události byl výstavní areál v historické pevnosti Morro-Cabaña a v nejvíce symbolickém hotelu Habana Libre. Shlédla jsem extravagantní show kabaretu Tropicana a zaposlouchala se do všudypřítomné salzy znějící v ulicích.

Na kole jsem projela úrodné údolí Viñáles, odkud pochází jeden z nejlepších tabáků na světě. Údolí tvoří vápencové skály, které jsou protkané množstvím jeskyní. Do jedné z jeskyní jsem se vydala a po krátkém průzkumu jsem si zaplavala v temném jezírku, které se utvořilo uprostřed jeskyně z protékajícího potoka. Na katamaránu jsem se plavila na neobydlený ostrůvek Cayo Blanco, kde jsem se koupala a relaxovala na čisťounké bílé pláži s azurovým oceánem. Šnorchlovala jsem u korálových útesů poblíž Playa Larga a Castrova letního sídla.

Navštívila jsem město Cinefuegos, jehož historické centrum je zapsáno na seznam UNESCO, kde jsem se náhodou dostala na výborný koncert kubánských rastafariánů.Trinidadu jsem obdivovala koloniální architekturu a krásné kopcovité okolí. A všude jsem samozřejmě pila osvěžující a opojné mojito.

Na jaké cenové a kvalitativní úrovni jsou zde služby?

Mnoho cestovatelů pravděpodobně zklamu, ale Kuba není levná destinace. Platí zde dvojí měna, pro turisty jsou vždy vyšší ceny. Ledacos je možné usmlouvat, ale bez dostatečné asimilace se nedostanete na ceny jako místní.

Pokud chce spát člověk v hotelích, musí se připravit na západní ceny. Hotely nejvyšší kategorie nabízejí i velké množství služeb, u levnějších se musíte připravit na jisté nedostatky. Přestože je na Kubě embargo na dovoz automobilů, hotelové taxislužby jsou operovány moderními vozy a přijíždějí včas, ceny jsou západní.

Zajímavou alternativou je ubytování v soukromí u místních – takzvané Casas Particulares. Ceny se pohybují v rozmezí 350 až 900 Kč za pokoj (pro 2, případně 3 osoby). Kvalita ubytování je obvykle úměrná ceně, zpravidla jsou pokoje vybavené klimatizací a vlastní koupelnou i WC, někdy i vlastním vchodem. Za poplatek vám připraví snídani či další jídla. Nespornou výhodou je, že se člověk dostane přímo mezi místní lidi.

Prohlédněte si další fotografie k článku…

I když se situace rok od roku lepší, stále je na Kubě omezený přístup k internetu. Lepší hotely mají k dispozici wi-fi – nezřídka kdy za vysoký poplatek. Kvalita připojení je kolísavá, často signál nedosáhne do všech pokojů a hosté se musí spokojit s připojením v lobby. V domácnostech internet nemá téměř nikdo. Internetové kavárny neexistují. Veřejně dostupný internet najdete přímo venku v ulicích, v parcích. Na tato místa narazíte snadno, sedí zde vždy velké množství lidí s chytrými telefony, tablety i notebooky. Pro získání přístupu je možné zakoupit časově omezenou kartu.

Ohledně dopravy mezi městy dobře fungují autobusové spoje společnosti Víazul (moderní autobusy s klimatizací, jezdí včas, možnost zakoupení lístku i přes internet). Ceny jsou dražší než u nás, platila jsem cca 250 Kč za 150 km. Vlakem jsem na Kubě nejela. Taxíky pro pohyb ve městě mají ceny cca 25 Kč/km. Pro pohyb mezi městy je dobré využít sdílené taxi (taxi collectivo), kde se s cenou můžete dostat až na polovinu jízdného za autobus a často se do cílové destinace dostanete rychleji. Do autobusů pro místní, které jsou cenově úplně jinde, vás zpravidla nepustí. To chce mít hodně času, ostré lokty a znalost Španělštiny. Na Kubě najdete několik autopůjčoven, ceny jsou ale hodně vysoké. Cenově se více vyplatí domluvit si taxi na celý den (1800 – 2500 Kč).

Na Kubu rozhodně nejezděte za jídlem. Kubánci musí bojovat s dlouholetým nedostatkem potravin, proto je jejich typická kuchyně velmi prostá ani neuplatňují prostor pro imaginaci při přípravě potravin. Samozřejmě je možné zde najít dobré restaurace, ale obvykle budou vaše chuťové pohárky spíše zklamané.

Kolik času si na Kubu vynahradit?

Nejsem zastánce rychlocestování, nerada mám itinerář narvaný k prasknutí, abych stihla co nejvíce. Jenom samotná Havana je hodně zajímavá, zde lze s přehledem strávit i celý týden. Myslím, že takové rozumné minimum, aby člověk stihnul navštívit historicky zajímavá města, užít si čistých pláží a nabažit se přírody, jsou tři týdny.

Ženy a muži odění v bílém, očistné rituály i tlející maso obětovaných zvířat v městských parcích. Seznamte se se Santérií, náboženstvím, ve kterém se mísí katolicizmus se západoafrickými kulty.

A stihla jsi ty všechno, co jsi chtěla?

Určitě ne, stále je na Kubě mnoho míst, která bych příště ráda navštívila. Bohužel jsem neměla dostatek času, abych se vydala na západ ostrova, kde leží pohoří Sierra Maestra. Mám ráda hory a přírodu, takže příště bych chtěla vystoupat pralesem i na nejvyšší horu Pico Turquino a také strávit více času potápěním u korálových útesů.

Pohled na Havanu z Havana Libre, Kuba

A nějaký tvůj tajný tip?

Pokud máte rádi pohled na města z výšky, vydejte se do trochu tajného 20. patra hotelu Habana Libre. Toto patro se již dlouhou dobu rekonstruuje. V místě budoucí restaurace najdete i dva balkony, každý na jiné straně domu, s úžasným výhledem na celé město. Kubánci jsou srdeční, pokud se budete chovat slušně a přijdete si pořídit pár fotografií, zaměstnanci vám nebudou dělat problémy.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: