FOTOREPORTÁŽ: Spirituální tematika napříč světem ve fotografiích Vojtěcha Vlka

FOTOREPORTÁŽ: Spirituální tematika napříč světem ve fotografiích Vojtěcha Vlka

Vojtěch Vlk vystudoval ateliér fotografie na Vysoké škole umělecko-průmyslové a během dvaceti let fotografování zaznamenal spoustu spirituálních motivů a rituálů v různých koutech světa. Nyní představil jedinečnou sérii fotografií TranSpiRituals.

V prvním ročníku studia UMPRUM dokumentoval práci sester boromejek ve svých rodných Moravských Budějovicích, později na stáži v Jeruzalémě vznikl soubor fotografií z Izraele a Palestiny. V Praze pak dokument „Capuccini“ ze života bratří kapucínů na pražské Loretě či kniha fotografií z premonstrátského kláštera v Innsbrucku. V nedávných letech podnikl Vojtěch Vlk několik cest za křesťanskými velikonočními rituály na Filipíny, do Mexika a do španělské Andalusie, z nichž přivezl sérii působivych záběrů. Ty ještě doplňují fotografie ze života a portréty „svatých mužů“ Sádhuú z indického Váránasí.

Mám rád tajemno. Poznávání. Proměny, změny a pohyb. Jak v prostoru, tak i v čase. Proto jsem se vydal do světa fotit nejrůznější hledače transcendentna. Své výpravy s fotoaparátem do nevšedních světů bych teď rád představil i ve své první knize. Je zúročením mé téměř dvacetileté práce,“ vysvětluje Vojtěch Vlk.

V Jeruzalémě jsem prožil téměř půl roku života, a to během stáže na Bezalel Academy a poté při několik dalších návštěvách. Vždycky jsem se rád na toto silně spirituální místo vracel. Tento záběr vznikl u Zdi nářků v Jeruzalémě.

V roce 2000 jsem fotil dokument o kapucínech na pražské Loretě. Toto bylo foceno uvnitř krypty, do které sestupuje jeden z bratří kapucínů,“ vysvětluje Vojtěch Vlk. Na jeho projektu je zajímavé, že fotografie pochází nejen z cest, ale i českého prostředí.

Autor se věnuje se především korporátní a portrétní fotografií. Jeho velkou vášní je cestování a reportážní fotografie často zaměřená právě na duchovní témata. „Tento portrét vznikl před 11 lety na Velký pátek na předměstí Mexico city ve čtvrti Iztapalapa. Na místní kopec představující Golgotu smýkali muži, ale i malí kluci, po celý den své kříže, aby nakonec celý spektákl vyvrcholil velkolepým pašijovým představením. Na snímku jeden z tzv. Nazarénos představující mexickou verzi Ježíše,“ dodává Vojtěch.

Výstava fotografií a připravovaná kniha

Pokud si chcete fotografie prohlédnout v odpovídající kvalitě, zavítejte od 25. února do 3. dubna 2016 do Nikon Photo Gallery na pražském Újezdě. Autor zde na více než 50 snímcích představuje průřez černobílou dokumentární a portrétní tvorbou s duchovní tematikou. Dokumentům či fotoesejům o lidech a komunitách mimo hlavní proud, kteří hledají duchovno, se autor věnuje již od počátků své tvorby. Více na www.nikonphotogallery.cz, otevřeno út-ne: 12-19.

Sérii fotografií si navíc budete moci pořídit jako knihu„Fascinující fotografie Vojtěcha Vlka uvádějí do světa velkých světových náboženství. Nejde o exotickou směs kuriozit ze vzdálených světů, ale o inspiraci k hlubšímu pohledu na náš svět a vlastní život,“ říká o fotografiích profesor Tomáš Halík, který také krátkým textem připravovanou knihu doprovodí.

„Jedna z nejstarších fotografií projektu TranSpiRituals. Je z roku 1997, kdy jsem dělal coby student UMPRUM dokument o Domově sv. Antonína a sestrách boromejkách v rodných Moravských Budějovicích. Každé Vánoce se zde odehrává pěkný „rituál“ – děti převlečené za andělíčky roznáší starouškům po pokojích malé dárky.

Mnoho fotek vzniklo i v Evropě, a to třeba na Ukrajině či o Velikonocích ve španělské Andalusii.

Pro Váránasí je typické velké množství malých studentů brahmánství. Právě posvátnost tohoto místa dělá ze studia ve městě velice prestižní záležitost. Brahmíni jsou po celé Indii velice vážení a jsou nedílnou součástí indické kultury a především hinduismu jako náboženství. Právě v tomto indickém městě Vojtěch nafotil celou sérii fotografií.

Další fotoreportáž Vojtěcha Vlka se zaměřila pouze na indické svaté muže ve Váránasí.

„Toto je úvodní foto mého dlouholetého projektu. Je na ní zachycen sádhů Halchal Mahamaj při extatickém tanci v řece Ganze krátce po východu slunce.

Autor fotografií Vojtěch Vlk se narodil ve znamení Vodnáře, v generaci tzv. „Husákových dětí“ a vyrůstal v Moravských Budějovicích. K 10. narozeninám dostal svůj první fotoaparát – ruskou kameru SMENA, se kterou začal tvořit a pronikat do magického světa světel a stínů. Od roku 1991 žije a pracuje jako nezávislý fotograf v Praze. Více na www.vojtechvlk.com.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: