FOTOREPORTÁŽ: Váránasí, město mezi nebem a zemí

FOTOREPORTÁŽ: Váránasí, město mezi nebem a zemí

Váránasí je samo o sobě symbolem. Nejsvatější město pro hinduisty a díky nedalekému Sarnátu, kde pobýval Sidharta Gautánama, také jedno z nejsvatějších pro buddhisty. Pojďte se do Indie podívat s fotografem Vojtěchem Vlkem.

Město leží na břehu posvátné řeky Gangy a je jedno z nejdéle obydlených míst na Zemi. Jeho historie se datuje již do roku 3000 př. n .l., dle legend ještě mnohem hlouběji. Klikaté uličky, tak typické pro starobylou část města, dokáží člověka zmást i po několikáté návštěvě. Avšak to, co je opravdu důležité a typické, probíhá na břehu posvátné řeky Gangy.

Gháty – schody do vody, které se táhnou několik kilometrů, jsou středobodem všeho dění. A právě význam řeky z nich dělá tu nejatraktivnější část města. Nachází se zde mnoho svatých mužů, kteří zde praktikují očistné koupele a další rituály. Většina z nich žije v přístřešcích na břehu řeky, nic méně v horkých letních dnech jich tu mnoho nenajdete. Uchylují se do hor, kde se oddávají úplné askezi a kde je mnohem příjemnější klima pro praktikování rituálů.

Další fotografie Vojtěcha Vlka si můžete přijít prohlédnout v průběhu celého prosince do Klubu cestovatelů Praha nebo se můžete podívat na jeho osobní web www.vojtechvlk.com.

Dva z mnoha ghátů jsou vyhrazeny pro spalování mrtvých. Hlavní ghát se nazývá Manikarnika a pohřební obřady zde řídí již několik tisíc let jedna rodina. Péče o toto místo se dědí z otce na syna. Pro hinduistu je nesmírně důležité, aby byl spálen právě na tomto místě, nicméně na menším ze dvou ghátů může být spálen vyznavač jakéhokoliv náboženství. Denně je zde spáleno asi na 400 těl. Právě posvátná řeka Ganga, se kterou splyne poslední pozůstatek tělesné schránky je důvodem, proč je touhou každého hinduisty ukončit svou životní pouť právě zde.

Nejširší nabídku průvodců a map Indie (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně v pražském Klubu cestovatelů nebo v eshopu KnihyNaHory.cz

Symbolem města, mimo to, že se zde smrt a život kloubí v jedno, jsou právě svatí muži, sadhuové. Právě ti mě zaujali do takové míry, že jsem se rozhodl strávit mezi nimi několik dní a proniknout hlouběji do jejich životů a rituálů.

Každovečerní oslavy u řeky Gangy jsou typickým rysem života ve Váránasí. Sjíždějí se sem poutníci z celé Indie, nicméně slavnost je lákadlem i pro zahraniční turisty. Obřad je prováděn za zvuku typických indických rytmů na velkém ghátu zvaném Dashashwamedh.

Zkušenosti čtenářů

J.C.

Dobrý den, není to Chilim ale Chilum !

Katka
J.C.:

No, my jsme našli hned několik výrazům. V češtině prý také čilam. Vzhledem k tomu, že v redakci nejsme v těchto věceh úplně skvěle orientováni, rádi si necháme poradit 🙂 Které slovo je tedy podle vás „nejsprávnější“?

mvk
Katka:

Ahoj!
Z anglictiny chillum,cesky cilam.V clanku je vice nesrovnalosti.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: