Videla jsem to v Kostarice i Venezuele. Clovek, ktery to mel na zahradce rikal, ze se to pouziva jen ke kosmetickym ucelum.
Tady je cely strom.
Nemuzu to vypatrat. Tak treba tady nekdo ?
Diky !
Jendo, dekuju za napad ! Jdu na to!
pak ještě můžeš zkusit botaniky, najdeš je kupř. v botanických zahradách, v muzeích (každé okresní město mívá docela slušné muzeum s odbornými pracovníky přes leccos, neváhej je využít, nakonec jim daněmi přispíváš na mzdy, none ?), no a nebo i vysoké školy. Záleží na koho narazíš, někdo bude ochotnější, někdo méně.
Jeste jednou ti dekuji za „popostrčení“ směrem ke Koktejlu. Setkala jsem se velkou ochotou, dotaz preposlali do botanicke zahrady v Teplicich.
Tady je odpoved, treba te take bude zajimat?
calabacero“ nebo „totumo“, přinejhorším „güira“. Česky je to poněkud nepřesně „kalabašový strom“, latinsky Crescentia cujete. Plody se používají jednak jako nádobí, v nikaraguji jsem z nich viděl moc hezké cedníky, ale běžně se s nimi setkáváme jako s „rumbakoulemi“. Strom moc hezky kvete (patří do čeledi trubačovitých, Bignoniaceae), ale květy značně zapáchají. Stejné je to s dužninou plodů – údajně je po tepelné úpravě jedlá, ale jaký hlad musí ti lidé mít… Skutečné kalabaše jsou taky plody, ale tykvovité liány Lagenaria siceraria – bývají velké, dřevnaté a často v polovině zaškrcené a jsou to nejčastější tropické „čutory“
zkus napsat do Koktejlu, tam byl onehdá obsáhlý článek o ovoci J. Ameriky.