AHoj,
chtěla bych se zeptat, zda máte někdo zkušenosti s cestou do Tibetu? Zajímalo by mě, na kolik by finančně přišel cca třítýdenní až měsíční pobyt, jaká je nepřijatelnější možnost dopravy (zda např. letecky do Kathmándú, poté pozemní dopravou, nebo do Pekingu a odtud např. přes Lanzhou vlakem/busmo). Je mi jasné, že bude potřeba nějaká cestovka kvůli papírům – je možné ji najít např. až v Nepálu/Číně/Tibetu? Předem děkuji za info a uvítám případné odkazy na dobré stránky o cestování do této země.
Ahoj, ja jsem byl v Tibetu pred 4 rokama, mozna to tam jeste nebylo tak kontrolovany, ale nemel jsem zadny permit. Nikde ho ani nechteli. Lepsi je delat, ze clovek o zadnym permitu nic nevi…:D Jel jsem vlakem z Xiningu do Lhasy. Super cesta. Mistnak mi koupil listek, protoze je pravda ze ho turistum neprodaj. Good luck!
V Tibetu a pršet? to si snad děláte srandu. Tibet je ve srážkovém stínu Himaláje a je to polopoušť. Mé informace jsou už 6 let staré (ne o počasí), projel jsem to z Kathmandú do Lhasy, pak stopem přes východní Tibet do Yunánu. Nebylo to lehké, ale šlo to. Pokud by jsi stála o více info, dej vědět.
Lepší je Velký Tibet – Amdo, Kham. žádné trapné předražené permity a žádní vojáci na každých 100 metrech. DO U-cangu si to zaplatíš – minulý týden mám informaci že cca 1000 USD za 5 dní, samozřejmě že NESMÍŠ opustit Lhasu a do Potaly a několika dalších míst se smíš podívat POUZE s průvodcem. Dnes si už jízdenku ze Silingu do Lhasy jen tak nekoupíš. Dnes už je to na občanku-pas. Plus hned v Silingu (čínsky Xining) tě prošacujou a budou chtít všechny potřebné permity. Takže jak říkám, zlatý Kham a Amdo.
Ahoj Luco,
s Tibetem je to komplikovaný. Samozřejmě potřebuješ místní cestovku, která Ti zařídí permit. Nejlevnější varianta je nejspíš cestovat z Pekingu vlakem, protože kdybys jela busem z Kathmándú, tak od tibetských hranic bys musela mít pronajatý auto s řidičem a průvodcem a to přijde dost draho. Cizinci tam busy společně s Tibeťany jezdit nesmí. Permit se podle mých informací vydává jenom na 15 dní a déle být v Tibetu nemůžeš. Spousta lidí chválí oblasti za hranicemi TAO, které původně byly součástí Tibetu, ale teď jsou součástí Číny, takže tam nepotřebuješ ani permit, ani cestovku, stačí jenom vízum. Ale s tím zkušenosti nemám. Od nepokojů v roce 2008 se to v Tibetu všechno hrozně zpřísnilo…
V říjnu plánujeme jet do Tibetu, původně jsme chtěli Kailash, ale nakonec jsme to přeorganizovali jenom na okruh víceméně v okolí Lhasy. Kdybys chtěla, tak se můžeš přidat 🙂
Nějaké odkazy : http://www.tibetfit.com
http://www.seat61.com/China.htm#How
Děkuju moc za informace! Chtěla bych tam právě v červenci nebo srpnu-jsem učitelka, takže mi bohužel nikdo jindy volno nemá. Jak je to tam v tuto dobu s počasím – prší vytrvale?Kailash by mě právě moc lákala…
Byla jsem v Tibetu jenom v dubnu a v říjnu a to počasí bylo parádní, takže s červencem a nebo srpnem Ti neporadím, ale koukala jsem na tabulku průměrných srážek a nejvíc za rok prší nejspíš v červenci: http://cs.wikipedia.org/wiki/Geografie_Tibetu
Kailash mě taky moc láká, ale cestovka mi udělala rozpočet ze Lhasy na Kailash a zase zpátky min. za 2000 euro 🙁
Škoda, mám taky jednu kamarádku učitelku, která by se mnou do Tibetu hned jela, jenže já tam chci raději v tom říjnu, protože to počasí je jistější a taky v práci není problém s dovolenou, protože každý chce v létě. Ale věřím, že budeš mít štěstí 🙂