Ahoj, 29.3.2017 odlétám na tři týdny na Zéland (odlet z Aucklandu 19.4.). V plánu mám výhradně cestování, chtěl bych toho stihnout co nejvíce. Počítám cca 5 dnů na severním ostrově, zbytek na jižním, závěrečný přesun do Aucklandu pravděpodobně letecky z Christchurch. Pokud by se někdo chtěl na pár dnů připojit (půjčit společně auto, atd.), ozvěte se 🙂 Samozřejmě budu rád i za jakékoliv tipy na cestu, místa, která určitě navštívit, případně, co je možné vynechat (třeba s ohledem na to, že už bude podzim…). Díky a těším se na odpovědi 🙂
Ahoj, je těžké vybrat na 2 týdny na Jižním ostrově co projet a hlavně co vynechat z té různorodé nabídky přírodních krás. V zásadě platí, že nejhezčí místa jsou v západní půlce Jižního ostrova, ale také tam prší nejvíce z celého NZ (může být ale klidně týden slunečno). Itinerář by měl obsahovat minimálně Fiordland – Milford Sound (ideálně naplánovat návštěvu sem podle předpovědi počasí), pro dobrodružnější za dobrého počasí trek na Gertrude Saddle, ledovce Franz Josef a Fox + brzo ráno jezero Matheson, Pancake Rocks a Abel Tasman NP. Jsou to velmi turistická místa (kromě Gertrude S.), ale v dubnu už to nebude tak hrozné. Navíc na NZ je na turistických místech méně lidí než jinde na světě. Případně i Mount Cook Village, pokud nepojedeš přes Moeraki Boulders a Catlins.
Na Severním ostrově stojí za návštěvu hlavně oblast sopek a geotermální aktivity a Cathedral Cove (je toho mnohem víc, ale na další nebudeš mít čas). Doporučuju jet nejdřív na Jižní ostrov, protože na severu přicházející chladnější období tolik nevadí (kromě Tongariro Crossing). Podzimu bych se v dubnu nebál, moc cestování neovlivní kromě dřívější tmy. Nasněžit může od 600 m n.m. i uprostřed léta. Na druhou stranu v nižších polohách, kde se většinou turisti pohybují, nesněží běžně ani v zimě.
Doporučuju přečíst cestovatelské blogy a na jejich základě si vybrat svou trasu např. od mých kamarádů z mé poslední cesty: http://novyzeland.unas.cz/main.htm
Ahoj, moc díky za rychlou odpověď a za několik zajímavých tipů! Původně jsem se chtěl postupně přesouvat z Aucklandu směrem na jih a nakonec letět zpátky třeba z Christchurch, ale podle toho, co píšeš bude asi lepší prvně odletět na jih a cestovat směrem k Aucklandu, že? Ještě bych se zeptal, jaký tak obvykle bývá duben na Zélandu? Nemyslím ani tak teploty, jde mi spíš o to, jestli je příroda pořád tak neuvěřitelná, jako na fotkách nebo jestli už je spíš všechno opadané před blížící se zimou. Byl jsem výběrem termínu poměrně limitován s ohledem na práci, tak snad nebudu ve výsledku zklamaný 🙂 Zéland je takový malý životní sen, tak doufám, že to bude stát za to!!!
Čím blíž k létu budeš na jihu, tím lepší šance na vyšší teploty, ale samozřejmě může to zrovna vyjít lépe i naopak. Já jsem byl v dubnu už vždy jen na Severním ostrově a tam určitě nic na zimu neopadává (asi ani v zimě). Naopak můžeš mít i 2. kvetení stromů pohutukawa – christmas tree. V zahradách toho pokvete stále hodně. Na Jižním ostrově rostou listnaté pabuky, jejichž příbuzné pabuky v Patagonii a Tasmánii opadávají (v dubnu se listy zbarvují), ale na NZ jsou neopadavé. Jinak tam roste hodně druhů z čeledi Podocarpus (Nohoplod), což je vývojová větev stálezelených jehličnanů. Myslím, že v přírodě NZ nic na zimu opadavého neroste. Určité druhy trav v horách jsou žluté či načervenalé i v létě.
Čím blíž k zimě, tím je větší šance na více zasněžené vrcholky hor, což na fotkách vypadá vždy lépe. Já to zažil ale i v lednu až březnu. Mitre Peak v Milford Soundu má podle toho i jméno (mitre = mitra – bílá pokrývka hlavy papeže).
Díky moc za informace 🙂 Už se nemůžu dočkat, i když poletím až za 8 měsíců, drží se mě ta euforie, že jsem konečně koupil letenky… Asi to za pár dnů poleví, ale teď nedělám nic jiného, než že plánuju nějaký itinerář cesty. Budu tam mít čistých 18 dnů, bude to asi hodně divoké, jelikož toho chci vidět co nejvíc. Každopádně ještě jednou díky moc 😉
A počítáš s půjčením auta? Jestli toho chceš vidět co nejvíc, asi ti nic jiného nezbyde. Dá se tam jezdit i stopem, ale to přece jen vyžaduje více času. Dá se jezdit i autobusem, ale nedostaneš se obvykle tam, kam bys chtěl, nezastavíš u zajímavých míst cestou. Snad jedině kombinace bus a stop na Auckland – geotermální oblasti by ještě byla vhodná. Cestou zpět na letiště není třeba jet do centra, na letiště lze jet místním busem z Manukau.
No, jelikož jedu sám, tak ještě tyhle věci musím nějak vymyslet. Nejradši bych se k někomu přidal a půjčil si společně auto – v jednom to je asi nereálné. Taky trochu spoléhám na známé, kteří bydlí v Chrsitchurch, snad se někam podívám s nimi, ale určitě se mnou neprojedou celý ostrov… Pokud nikoho nenajdu, budu se převážně pohybovat autobusem/vlakem s tím, že budu využívat nějaké komerčně nabízené prohlídky. Speciálně třeba na Fiordland a Milford Sound je spoustu možností na jednodenní výlety z Queenstownu, což by bylo určitě pohodlné, i když samozřejmě tam není ta volnost. Máš s těmito jednodenními zájezdy nějakou zkušenost? Možná by stálo za to i v jednom si v Queenstownu půjčit auto a během dvou, tří dnů se na zmíněná místa podívat, podle průvodců to jsou asi nejlepší místa k navštívení. Z dalších míst mám prozatím vytipované: Lake Wanaka, Christchurch, Kaikoura, Picton – Wellington trajektem, Napier, Rotorua, Hobitton, Auckland. Ještě mě hodně láká i Tebou zmíněný Abel Tasman National Park, ale je malinko z ruky s ohledem na plán cesty. Přemýšlím, jestli na začátek letět až úplně dolů do Invercargill nebo jestli „stačí“ Queenstown, co myslíš? Nejsem nějaký aktivní horolezec a dobrodruh, takže asi určitě vynechám ledovce, hory… Ještě mám napsaných několik míst s otazníkem. Pokud by zbýval čas, co je podle Tebe nejlepší vidět? Marlborough, Martinborough, Lake Taupo, Dunedin, Nelson, Whitianga, Greymouth Aori Mount Cook. Předem díky moc za tipy 🙂 Možná bych měl malinko upřesnit, že mi jde opravdu hlavně o přírodu a zvířata. Nepotřebuji trávit několik dnů ve městech, nelákají mě muzea, stavby… Samozřejmě se těším do Aucklandu, Queenstownu, Wellingtonu, Chrsitchurch, ale určitě není třeba zařadit do plánu cesty nějaké město třeba „jen proto“, že je tam nějaká zajímavá budova… Ještě jednou díky 🙂
Libore vážně díky moc za tak rychlé a vyčerpávající odpovědi 🙂 Zrovna o tom vlaku z Christchurch do Greymouth jsem přemýšlel, díky za info, asi to teda vynechám… Je pravda, že ty výlety určitě nejsou nejlevnější, ale možná mi na některých místech nic jiného nezbyde, uvidím. Každopádně začínám vážně uvažovat, že i kdybych nikoho nesehnal, na prvních pár dnů bych půjčil v Queenstown auto, abych si Fiordland a Milford Sound mohl užít bez zbytečného omezení. Potom asi autobusem do Christchurch (možná ještě před tím den autem k Lake Wanaka). Následně taky busem do Kaikoury, to plavání mě láká, i když asi už bude zima… Potom do Pictonu a pokud by zbyl čas, půjčit auto a do Abel Tasman NP. Následně zpátky do Pictonu a přesun do Wellingtonu. Invercargill jsem uvažoval proto, že z Aucklandu se tam dá letět, říkal jsem si, že začnu „co nejvíce na jihu“, ale asi máš pravdu, že nějaký extra benefit z toho neplyne. Možná půjčit auto tam a přes Fiordland a Milford Sound teprve do Queenstown… O těch ledovcích a Mount Cook Village tedy ještě popřemýšlím, díky 🙂 Na Martinborough jsem narazil na stránkách newzealand.com – jsou tam tipy na tripy kolem Zélandu, píše se tam, že je to moc pěkná oblast plná vinic, říkal jsem si, že by to nemuselo být špatné, ale určitě můžu vynechat, pokud říkáš, že to není nic extra. Právě nevím, jestli zbyde na ten severo-východ (Hahei a okolí) čas… Četl jsem, že je tam moc hezky, ale nevím nevím, jak to vyjde. Jo jo, na cestujlevne jsem psal a už jsem kontaktoval ty, kteří se ozvali. Je pravda, že já mám 18 dnů a i tak se bojím, že je to úplné minimum, během 10 dnů asi nemá smysl snažit se stihnout „všechno“. Pokud jde o Města, určitě tam nechci zbytečně ztrácet čas. Počítám, s jedním až dvěma dny v Queenstownu po příletu – budu na cestě víc než 50 hodin, takže asi budu mít dost. Potom den, dva v Christchurch, jelikož tam bydlí známí. Den ve Wellingtonu a závěrečný den až dva v Aucklandu, na ten se těším hodně, tam bych si to chtěl trochu projít.
V Queenstownu je největší počet autopůjčoven z jihu NZ, takže asi šance na nejnižší ceny. Např. u http://www.ezicarrental.co.nz si můžeš půjčit staré auto na týden za 250 NZD či 195 NZD na 5 dní tj. 5*24 h. (spoluúčast asi 2000 NZD) nebo mladší auta o něco dráž s vyšší spoluúčastí (ta se dá za příplatek snížit). Podle jejich webu to vypadá, že nechtějí příplatek za vrácení na jiné jejich pobočce (lepší když tak ověřit), takže auto můžeš vrátit klidně na letišti v Christchurch (odtamtud jezdí do centra běžný městský bus). Wanaka je cestou a spíš než přímo do Christchurch s odbočkou do Mount Cook Village bych doporučoval jet z Wanaky po západním pobřeží (nejméně civilizací zasažená část NZ z těch, kam se dá dostat autem) okolo ledovců a pak na východ přes hory přes Arthur’s Pass (tam, kde jezdí vlak). Možná tě tam ale vezmou známí z Christchurch, protože to je snadno dostupné. Je tam moc pěkná stezka asi na 4 h. na Avalanche Peak a jiná krátká k vodopádu. Uvidíš podle času a podle předpovědi počasí. Pokud by mělo hodně pršet a neměl jsi moc času, tak západní pobřeží a Arthur’s Pass vynech. Východní strana hor bude v takovém případě lepší.
Abel Tasman se ti do programu nevejde. Když budeš v Pictonu o něco dříve, můžeš projít třeba Snout Walkway. Kdybys byl po dvou dnech v těch městech + 1 den, jak píšeš, strávil bys v nich 39% času.
No s tím autem by to opravdu bylo nejlepší, asi to tak udělám i kdybych nikoho nesehnal a jel sám. Ve výsledku to vyjde možná podobně, jako kdybych cestoval autobusem a využil pár komerčních výletů, ale bude to mnohem větší pohoda 🙂 Ten čas ve městech se samozřejmě pokusím minimalizovat, jsem fakt zvědavej, kolik toho reálně stihnu. Na druhou stranu, čím víc toho nestihnu, tím větší budu mít motivaci se vrátit 🙂
Myslíš Libore, že bys mi mohl napsat mail, abych na Tebe měl kontakt? Až bych během zimy nějak finálně naplánoval tu cestu, rád bych znal Tvůj názor, je vidět, že se opravdu vyznáš 🙂 Můj mail je ne*********@***il.cz. Díky
Davide das mi na sebe email alebo fbc prosim?
Ahoj, mail mám ne*********@***il.cz, facebook: https://www.facebook.com/david.necas.3
Třeba někoho najdeš, když teď spousty Čechů nakoupilo letenky. Autobusy jsou celkem drahé, i když při nákupu dlouho dopředu lze koupit lístky na 1 NZD (+ rezervační poplatek asi 5 NZD za všechny najednou). Na vlak zapomeň. Ten jezdí jen minimálně spíše na východním pobřeží (možná jen nákladní) a asi je drahý. Vlak z Christchurch přes hory je velmi drahý a ještě pojedeš tu nejzajímavější část v tunelu.
Komeční výlety jsou velmi drahé, není to Asie nebo Jižní Amerika. Za 9 měsíců na NZ jsem neměl ani pomyšlení (kromě výletu lodí v Milford Soundu spojené se sestupem pod hladinu v suchu), že bych nějaký komerční výlet využil a to je v levnějších zemích občas využívám. Pro poznání přírody to naštěstí není nutné, i když jistě pohodlné. Fiordland a zvlášť Milford Sound je z Queenstownu tak daleko, že 1-denní výlety jsou nesmysl, pokud nejsi rychloturista (k jezeru Te Anau by to šlo, ale to je zas vyhazování peněz, tam zas tak nic extra není).
Z mého pohledu Queenstown a Wanaka nic moc na NZ poměry, dobré jen jako odpočinek mezi těmi opravdu zajímavými a krásnými místy. Min. tam výrazně méně prší. Q. ještě dobrý jako základna pro adrenalinové aktivity, ale to je z komerčních výletů to nejdražší.
Kaikoura je dobrá na plavání s delfíny, ale to ne vždy vyjde. Pozorování ano a i to je dobré (nám plavání nevyšlo, tak jsme si vymohli vrácení části peněz). Na velryby jsem tam nejel a nemyslím si, že by to za ty peníze stálo (jinde jsem je viděl lépe). Cesta trajektem je pěkná, zvlášť když vyjde počasí. V okolí Rotoruy je spousta krásných míst, ale vstupné je poměrně drahé na to, abys jich navštívil více. V Hobittonu toho asi moc nezbylo, spíš jen vydělávají na turistech, možná tam pak zas něco postavili znovu.
Do měst má cenu jet jen tehdy, pokud jsou při cestě a to jsou často (i když moc jich na tu rozlohu není). Pak stačí procházka okolo pár starších budov, jen ve Wellingtonu je dobré muzeum Te Papa (zdarma) a stojí za návštěvu parlament. Invercargill vynech, ten mít cestou nebudeš.
Na hory a ledovce na NZ tak, jak je vidí většina turistů, není třeba být sportovec. Jsou to snadné a krátké vycházky v údolí nebo v Queenstownu lanovka. Ledovce Fox a Franz Josef jdou až pod 300 m n.m.
Martinborough? Jak tě to napadlo? Leda že bys chtěl místo absolutně bez cizinců ale s plno lidmi z Wellingtonu. Marlborough uvidíš nejlépe z trajektu. Pokud bys měl auto a čas, stojí za to vyjížďka kus na sever a několik km procházka s výhledy na zálivy, mj. kudy jezdí trajekt. Lake Taupo uvidíš cestou a to celkem stačí. Samotná Whitianga na Coromandelu asi nemá cenu, ale nedaleko u Hahei je asi nejkrásnější pláž NZ Cathedral Cove a na sever zase je super New Chums beach u Whangapoua (musí se pak pěšky). Mount Cook Village a cesta k ledovci za to určitě stojí, tedy pokud není moc mraků. Zvířata uvidíš spíš jen na pobřeží, jinak ptáky.
Zkus Evadu přesvědčit, ať jedou jen na Jižní ostrov. Těch jejich necelých 10 dní ani nemá smysl dělit mezi oba hlavní ostrovy.
Ještě k těm městům. Města na NZ jsou příjemná na bydlení s čistým vzduchem, malým provozem aut a s blízkostí přírody, ale když máš málo času, tak kromě odpočinku není moc důvodů se tam zdržovat. Za návštěvu stojí hlavně botanické zahrady (jsou zdarma), třeba na poznání místních druhů stromů. V Aucklandu jsou pěkné parky, akvárium a od něj dál na východ je pláž, kde by začátkem dubna mohlo být ještě relativně dobré koupání (nad 20°C).