Ahoj, letíme s přítelkyní v lednu na Yucatán 8.1. – 24.1., chceme navštívit Chichen Itza, Isla Mujeres, Isla Contoy, Cenoty, Sian Kaan aj.
Kdyby se chtěl někdo přidat, bude vítán. Více na emailu. Lukáš
Ahoj Michale,
myslím, že se do Mexika můžeš těšit taky. Cancún teda není úplně to nejlepší. Je to město spíš pro americký turisty, kteří touží vysloveně po koupání v tyrkysovým Karibiku. Záleží na tom, jaký způsob cestování s přítelkyní preferujete. Já jsem tam byla před měsícem a jsem spíš cestovatel individualista, takže jestli budeš mít nějaké otázky na místní dopravu, ubytování, … cokoliv, dej klidně vědět.
Na známé památky typu Chichen Itzá, pokud pojedete taky sami bez cestovky, jděte hned během první hodiny otvíračky, jinak začínají být davy. Obvykle po 10. hodině se nahrnou zájezdy a památky ztrácí své kouzlo.
Určitě doporučuju vidět město Valladolid, mayské ruiny Ek’Balam (jsou méně známé než Chichen Itzá a minimálně před měsícem tam bylo podstatně méně turistů). Nevynechejte cenoty (propadlé zaplavené jeskyně, ve kterých se dá většinou koupat). Viděla jsem Cenote Azul a Cenote Cristalino cca 20 km od Playa del Carmen a můžu jenom doporučit. Dál rozhodně stál za to národní park Sian Ka’an. A to, co mě osobně zasáhlo nejvíc, bylo vnitrozemí státu Chiapas na jihu v horách. Bylo by toho mnohem víc, takže se klidně ptej na konkrétní věci.
Jinak na místě jsou v každém městě stovky a stovky malých cestovek (nebo zprostředkovatelé velkých), kteří vám (samozřejmě ne zadarmo), zajistí i něco organizovaného. Někdy je lepší mít výlet s nimi, někdy je to podle mého naopak ztráta času, peněz i opravdového vychutnání zážitku.
Přeju krásnou cestu!
ahoj Veroniko..moooc děkuji za odpověď..letíme 16.01.2013 přes Moskvu..do cancunu..chceme tak 10-11dní cestovat busem po Mexiku..po památkach(dostal jsem za ůkol vymyslet plán cesty a tak trochu z Lonely Planet vybíram..kam a jak..rozpočet mame oba tak 40.000,- 50.000,-kč..letenky už mame ok.tak snad se do toho vlezeme..nevíš dá se stihnout i Tichomořské pobřeží??jinak napíš klidně na me****************@****am.cz..pokud by to bylo v pohodě..tak by jsme radi cestovali bez cestovek..prostě uvidíme..ale máme oba z toho zatím vítr..ahoj.
Vítr z Mexika určitě mít nemusíte, budete na to dva. I když jsem si před odjezdem taky říkala, jestli jsem trochu nepřestřelila. Ale pokud si člověk vysloveně neříká o průšvih, je Yucatánský poloostrov bezpečný a lidé milí.
Do rozpočtu se vejdete podle mého názoru úplně s přehledem. Samozřejmě bude záležet na tom, jaké ubytování si zvolíte, ale pokud nebudete chtít strávit týden v hotelové zóně v Cancúnu, neměli byste mít nejmenší problém. Mexiko je (mimo tyto hotelové zóny) levnější než Česká republika. Já jsem se ubytovávala v hostelech, protože mě baví kontakt s lidmi z jiných zemí a kultur, čímž jsem zároveň i hodně ušetřila. Všechny hostely se pohybovaly od 100 do 150 pesos za noc. Hotely budou samozřejmě dražší, ale konkrétní cenovou relaci netuším.
Doprava je ideální autobusem na dlouhé vzdálenosti a na krátké colectivem. Colectiva jsou mikrobusy, které nejezdí podle jízdních řádů, ale vždy, když se naplní (což je podstatně častěji než autobus). Jen je třeba se poptat místních, kde je zastávka pro konkrétní směr. Autobusy jsou volbou hlavně pro noční přesuny, jen je třeba si dát pozor na klimatizaci a jít do nich pořádně oblečení. Klidně i spát s tričkem přes obličej, protože v nich fakt hodně fouká. Jinak jsou ale neskutečně pohodlné.
Moje trasa byla ovlivněná školou v Playa del Carmen (studovala jsem španělštinu). Část cestování jsem zvládala během odpolední a víkendů (cenote Azul, cenote Jardin del Eden, Chichen Itzá, Ek’Balam, Valladolid, Mérida, ostrov Isla Mujeres, biosférická rezervace Sian Ka’an), část potom poslední týden po skončení kurzu. Ten týdenní okruh zahrnoval: Playa del Carmen – Palenque – San Cristobal de las Casas – vesnice Zinacantán & Chamula – kaňon Sumidero – Villahermosa (& rezervace Yumká) – Campeche – Playa del Carmen. U Tichého oceánu jsem nebyla, protože jsem na něj už bohužel neměla čas, ale vy byste ho stihnout mohli.
Kdybys chtěl nějaké aktuální informace ke konkrétním místům, dej mi vědět. Celou dobu jsem si psala „Mexický deníček“, ale je psaný jazykem „pro kamarády“ a založený spíše na zážitcích než výhradně informacích pro cestovatele. V případě zájmu je ale můžu poslat adresu.
ahoj Veroniko.
moc děkuji za odpověď..takže nejspíš pojedeme z Cancunu směr Valadolid, poté Merida a zkusíme object památky..pak trochu níž..a poté se nejspíš budeme vracet jižní stranou a trochu navštívime nějakou pláž…Moje polovička by chtěla bydlet spíš v menším hotílku..já bych klidně uvítal hostel..aspoň člověk pokecá s batužkaři a tak…jinak budu rád, když mi něco pošleš na můj meil a dáš tip..budu za vše vděčný..si**********@****am.cz.. jo a jak je to s angličtinou, domluvím se?nebo je lepší trochu španělščiny ahoj..
Přeji krasnou cestu. Do rozpočtu se vlezete s přehledem
a vyjde i na levnější hotýlek. My se pohybujeme už
čtvrtý týden Mexiko-Belize, vše v pohodě a to španělsky
neumíme vubec a anglicky dost bídně. Kdybys potreboval
nejaký typ na ubytko, ozvi se. Jeli jsme Merida-Campeche-
Chetumal- Belize City-Caye Caulker-Orange Walk
Chetumal- Tulum teď se chystáme do Valkaloidu a z Cancunu
směr domů. Vse jsme projeli v pohode busem bez
předchozích rezervací
Neměla bys nějaké tipy, rady belize – Cayo Caulk. ? Ubytko – doprava časy ? Zejména jak nejlépe z CC do Tulumu.Napsala bych ti na mail, ale nedala jsi adresu. Díky.
Renato, na CC jsme bydleli u Manuela v Lena’s- takové dřevěné domky hned na pláži,
60BZ, čisté , sociálka, ručníky, odtud přes Orange Walk/ stojí za zastávku-Lamanai/ do Tulumu-tady ubytko CasaRosa, nádherná pláž , ale musíte colektivem k rujnám a pak pěšky – budou vám tvrdit, ze na pláž jedině taxíkem, což je blbost
do***********@*****li.cz
Ahoj, za tyden letime do Cancunu – chci hned prejet do Tulum – muzes mi dat doporuceni na ubytovani. Dekuji, Michal (fr***********@*****li.cz)
V Tulum je opravdu krásná pláž, rozhodně doporučuju. Není tam povoleno stavět, takže ubytování je možné pouze v bungalovech, což je poměrně drahé. Jsou tam i dva kempy, takže pokud máte stan, je to ideální. Pak se dá bydlet v mnoha hotýlcích přímo ve městě Tulum, ale na pláž je to dost daleko. Až pojedete z Cancunu, nebo z Playa, zastavte se v Akumal. Pár metrů od pláže je tam místo s mořskou trávou, na které se pasou mořské želvy, dá se tam půjčit maska se šnorchlem.
Ještě se omlouvám za preklepy-trochu bojové podmínky na psaní a vypadávání signálu
ahoj Vlaďko..děkuju za odpověď..my nejspíš zůstaneme dvě noci v Cancuně a pak směr památky chichen itsa..Valadolit…maš nějaký tip na ubytko v Meridě?? a pak v Campeche??jinak nějakou hezkou pláž na severu u Mexického zálivu..tak dva dny..spíš se pokochat krásnym mořem…jo a co Belize..je to tam dobré??to asi nestihnem…co jídlo??
Michale, památky jsou otevřené , busy jezdí bez problémů, jenom
v neděli odpoledne nekoupis pivo! Velký problém, ale Teqilu bez problému
V Meridě ubytko Dalias Inn, kousek od náměstí 400pesos dvoulužák
i s bazénem
ahojte víte někdo jak je to s cestováním po Mexiku přes sobotu a neděli..a co památky jsou otevřené…děkuji..
Michale,
památky i autobusy jsou o víkendu bez problémů. Autobusy najdeš tady: http://www.ticketbus.com.mx/wtbkd/index.jsp včetně cen. Některé památky měly, myslím, zavřeno v pondělí, ale takových bylo jen minimum. Bohužel si nepamatuju konkrétní.
Ahoj Veroniko,
za 10 dni letime na Yucatan a ja se pak jeste presunu do Mexico City.
Na Yucatanu mame naplanovanou trasu Cancun- Isla Mujeres- Valalloid- Chichen Itza- Izamal- Merida- Uxmal-Tulum.
Zajimalo by mne, co bys doporucila? Treba neco,co neni tak znameho, ale rozhodne to stoji za to. Nebo naopak, byla jsi z neceho zklamana?
Navstivila jsi park Xel-ha nebo X-caret?
Uvazujeme jeste o prohlidce Coba a ekoparku Sian Ka´an…
Ty jsi psala, ze jsi v ekoparku byla. Je pravda, ze je tam vstupny 129 USD? Nasla jsem to na netu, je to cena organizovane prohlidky. je tam na vyber nekolik okruhu.
http://www.visitsiankaan.com/sian-kaan-tours/
Diky.
Ahoj Katko,
část z toho, co máš v plánu, jsem neviděla, takže můžu jen zprostředkovat dojmy kamarádů. Přiletěla jsem do Cancúnu, ale rovnou jsem se přemístila do Playa del Carmen.
– V Cancúnu jsou podle doslechu totiž jen hotelové zóny a pláže, což není nic pro mě.
– Isla Mujeres je malinkatý ostrůvek, takový karibský ráj. V sezóně bude určitě hodně turistický, v listopadu byl ale moc příjemný na podvečerní projížďku „golfovým vozítkem“.
– Valladolid rozhodně stojí za to. Je to nádherné barevné koloniální město.
– Chichen Itzá je klasika mezi yucatánskými památkami. Je pěkné, ale osobně preferuju komornější záležitosti jako například Ek’Balam (asi 20 km z Valladolidu colectivem).
– Izamal a Uxmal jsem bohužel neviděla. Uxmal je prý super, o Izamalu jsem se zatím nic nedočetla.
– V Měridě jsem byla jen na jedno odpoledne a večer. Je podstatně větší než Valladolid (je to hlavní město státu Yucatán) a modernější. Valladolid se mi líbil víc, ale i Méridu doporučuju.
– Tulum je originální tím, že bylo vybudované na útesu nad mořem. Líbilo se mi.
Když budeš na Yucatánu, doporučuju rozhodně koupání v centech (propadlé zatopené jeskyně). Je jich po celém Yucatánu spousta. Byla jsem v Cenote Azul a Cenote Cristalino, kamarádi ještě v cenotech v oblasti pyramid Cobá. Vyhni se ale vyhlášeným cenotům u Chichen Itzá, které jsou prý spíš jako veřejné koupaliště s nulovou atmosférou džungle.
A kdybys měla více času, zajeď ještě na pobřeží Mexického zálivu do Campech. Krásné koloniální město obehnané hradbami.
– V Sian Ka’an jsem byla. Mě stálo 77 USD. Vždycky záleží, na jakou cestovku narazíš. Já si to zařizovala přes jazykovou v Playa del Carmen. Vždycky záleží, na jakého zprostředkovatele narazíš. Je lepší se poptat na více místech, rozdíly v ceně jsou obrovské.
V přírodně-zábavních parcích jsem nebyla, ale kamarádi mi zpětně dali super reference na Xcaret a Xplor.
Kdyby ses chtěla ještě na cokoliv zeptat, můžeš mi napsat na mail.
V.
ahojky Veroniko.
tak jsem doma avše bylo suuper..pomaly budu psát nějaké zprávy a kde a jak bylo..vše jsem si sbíral, abych pak z toho něco mohl dat dál…bylo hrozně suuper..a opravdu vše vyšlo na jedničku(nejhezčí dovča)..ještě jednou děkuji za veškeré info. moc pomohlo..rozpočet po spočítani činí 68.000,-Kč. ale vůůůbec nás to netrápí..
Ahoj Michale,
tak to je super! Jsem ráda, že se vám tam líbilo a že jsem pomohla. Pak dej vědět (klidně na mail), kde jste všude byli. Rozpočet je většinou strašně individuální záležitost. Hlavně, když pro vás byla cena/výkon ideální.
Měj se,
V.
Ahoj Michale, prosim, za kolik jste meli letenky a na kolik vyslo ubytovani? Dekuju, Marek.
Ahoj,
chystam se na tyden do Cancunu a potrebovala bych poradit par top destinaci, ktere si myslite, ze stoji za to… Vzhledem k casu pobytu to vidim na 2-3 vylety, takze potrebuji poradit skutecne to podle Vas NEJ. Budget celkem nízký, takze pokud vite jestli se daji vylety zaridit v nejake mistni cestovce nebo dojet busem, dejte prosim vedet, budu rada za kazdou radu 🙂
Dekuji
Doporučuju půjčit auto. PO Yucatánu se jezdí perfektně, měli jsme připojištění, ale bylo to zbytečné. Pokud jsi průměrný řidič – u nás se jezdí hůř. Vše je dobře značené. Parkovné se někde platí, ale dá se zaparkovat mimo. Mi osobně se líbil Uxmal – nejvyšší ceny za vstupy. Coba nic moc. Chi Ic. taky stála za to – tam se nejlíp nakupují suvenýry za super ceny – smlouvat !!! Vyjeďte dřív, ať jste v kasy v 8, kdy se všude otvírá. Z měst byla moc pěkná Mrida – ale je to velkoměsto. Pak na procházku a kávičku Valadollid. nezapomeňte omrknou nejaké cenoty.
http://www.cestovani.nafoceno.cz
Děkuji za rady, bohužel jsem jsem řidič neřidič, jelikož jsem cca 4 roky nejezdila, tak si půjčení auta určitě „nelajsnu“. Spíš mě zajímají ty místní cestovky jestli tam vůbec jsou, za kolik se ty výlety dají pořídit atd, pokud by někdo věděl…v Kolumbii byly u místních za super ceny…
Ahoj,práve jsme se vratili z Mexika, nadherne misto, podnikli jsme nekolik vyletu s naší českou průvodkyní, díky, které jsem se dostali i mezi indiany, kam se bezne jen tak nikdo nedostane. Doporucuji: zde je kontakt:
http://mexikocesky.cz
Vice info poslu emailem. Honza
Ahoj Honzo, za info na lu********@***il.com budeme rádi, nicméně letíme za týden a vždy cestujeme jen po vlastní ose, primárně nechceme vůbec v Cancúnu zůstavat, chceme do Belize.
Budeme rádi za info týkající se půjčení auta v Cancúnu,
díky moc. L
V Mexiku si auto nepůjčujte! Kdybyste měli havárii, zavřou vás do vězení, i když to nebude vaše vina. Bezpečnější i pohodlnější je cestovat spolehlivými a levnými autobusy, kterými se dostanete všude. Ve městech jsou levné taxíky.
Díky za radu, ale nechápu proč bychom měli mít havárii 🙂
cestovali jsme v mnohem horších oblastech a bohužel nemáme dost času na to, cestovat autobusem a dostat se na všechna místa, která chceme za dva týdny vidět..
Havárii můžete mít i tak, že to do vás někdo napálí. Jelikož jste cizinci, půjdete sedět, dokud se to nevysvětlí. Pak poznáte význam slova „maňana“.
Dělejte jak myslíte. Jezdím do Mexika skoro každou zimu od roku 1985, ledacos jsem tam viděla i vyslechla a za volant bych tam nesedla.
Další trapná reklama na trapnou cestovku, která po vás bude chtít peníze za věci, které si normální člověk dokáže zařídit sám. V Mexiku žádnou cestovku nepotřebujete.
ahoj. letime s moji do Mexika za 10dni, bohuzel je se tam moc netesim…letime do Cancunu a pak se uvidi..mam radsi Evropu,ale ona Mexiko…napis neco o sve ceste…dekuji Michal, letime tam bez objednavky hotelu…jede proste jen tak volne..dekuju.