Za květy a vůněmi Singapuru do Národních botanických zahrad aneb místo, které nesmíte vynechat

Za květy a vůněmi Singapuru do Národních botanických zahrad aneb místo, které nesmíte vynechat

Existenci botanických zahrad si v Singapuru uvědomíte hned po příletu na místní mezinárodní letiště Changi.

Ve všech obchodech se suvenýry narazíte na velké množství předmětů, u nichž je využit motiv orchideje, hlavního lákadla zahrad. Kdo nechce zůstat u květů zalisovaných do skla nebo plastu, měl by se vydat za těmito květinami přímo na „místo činu“.

Stojím před bránou Tanglin Gate, na křižovatce dvou rušných ulic blízko centra Singapuru a právě jsem prožil smrt. Respektive SMRT – jízdu autobusem společnosti Singapore Metropolitan Rapid Transport. Tahle společnost zajišťuje hromadnou dopravu v celém městě – státu Singapur, jízda bývá vcelku příjemná a můžete se dívat třeba i na televizi. Ale to už je za mnou, teď mě čeká jiná cesta – procházka po singapurských botanických zahradách.

Rozlehlý voňavý komplex

Použití množného čísla je na místě. Celý areál je skutečně velice rozsáhlý a ukrývá v sobě několik dalších samostatných celků (tím nejznámějším je rozhodně Národní orchidejová zahrada). Tak vyrážím vstříc estetickým zážitkům, i když už je odpoledne a pravděpodobně přijde pravidelná bouřka. Záhy se také ukazuje, že orientace podle mapy, kterou jsem si vzal při vstupu, bude vcelku zbytečná. Rozhodně zajímavější bude nechat se unášet momentální inspirací a toulat se sítí úzkých chodníčků, které mě snad dovedou na důležitá místa.

Petr Škrabala procestoval kus světa a mimo jiné taky Spojené státy americké. Přečtěte si třeba další z jeho článků o Grand Central Terminal v New Yorku.

V těchto zahradách ale nejde jen o květiny a stromy. Snahou tvůrců bylo vytvořit prostor, jenž by návštěvníkovi pomohl navodit pocit harmonie a vnitřního klidu. Tomu napomáhají především četné sochy, altánky, vodopády a umělé vodní prvky. Je zde i několik velkých jezer – např. Labutí (pojmenované podle sousoší hejna těchto ptáků) nebo Symfonické (zde se konají symfonické koncerty na uměle vytvořeném ostrůvku uprostřed jezera). Zahrady se tak stávají oblíbeným cílem procházek místních i běžců, kteří využívají zdejšího terénu k pravidelnému tréninku. Přesto se nezapomíná ani na výzkumný a vědecký přínos – je zde vzdělávací a kulturní centrum, knihovna a v zadní části zahrady veřejnosti uzavřený komplex výzkumného centra.

Nejširší nabídku průvodců a map Singapuru (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně a na eshopu KnihyNaHory.cz

KNH

Království orchidejí

Místem, kam míří kroky drtivé většiny zahraničních turistů, je Národní orchidejová zahrada. I přes svou poměrně krátkou historii je nejnavštěvovanější částí celé zahrady (přestože je vstup zpoplatněn, na rozdíl od volně přístupného zbytku zahrad). Obliba je pochopitelná – na třech hektarech je zde prezentován výběr z programu šlechtění orchidejí (v současnosti se ve sbírkách zahrad nachází přes 1000 druhů těchto květin). Vše prostřednictvím zajímavých expozic, navozující atmosféru specifického prostředí (např. vysokohorský deštný prales).

Zvláštností je sbírka tzv. VIP orchidejí, která představuje vybranou skupinu květin, pojmenovaných po významných osobnostech, které Singapur navštívily.  Každá z těchto orchidejí se navíc liší od ostatních, jde o úspěšné výsledky křížení v rámci zdejšího vědeckého výzkumu. Celou prohlídku pak dotváří řada fontán, vyhlídkových míst a dalších staveb, z nichž pozornost upoutá hlavně tzv. Burkill Hall. Dům postavený v roce 1866 je krásnou ukázkou koloniální architektury a dříve v něm sídlilo ředitelství zahrad. Na Burkill Hall svou prohlídku končím – je čas, abych se pokusil vstřebat čichové vjemy, které jsem během cesty nasbíral. Zdejší zahrady nejsou totiž pouze pastvou pro oči, ale i pro nosy návštěvníků.

Už se začíná šeřit a já se pomalu vracím po jedné z hlavních cest k bráně, kterou jsem přišel. Nestihl jsem zdaleka všechno, ale zítra je taky den. Navíc přichází očekávaný déšť a jsem nakonec rád, že dobíhám na autobusovou zastávku právě včas, abych se do svého hotelu dostal relativně suchý. Přesto jsem rád i za tuto návštěvu – člověk získá totiž trochu jiný pohled na bohatý a úspěšný městský stát, jakým dnešní Singapur určitě je.

Z historie singapurských zahrad

Počátky Singapurských botanických zahrad spadají až do roku 1822. Stejně jako u všeho důležitého v tehdejším Singapuru i u zrodu této myšlenky stál sir Stamford Raffles. Původní zahrada vznikla na místě zvaném Government Hill a její život byl krátký, zanikla už v roce 1829.

Myšlenky na založení zahrady se objevily znovu v polovině 19. století. V roce 1859 byla založena botanická zahrada na současném místě. Zpočátku se její vedení zaměřovalo pouze na květinové slavnosti a další okrasné záležitosti. V průběhu dalších let se ale zvýšil důraz na odbornost personálu a tím i zájem o vědecký přínos zahrady. Od roku 1928 probíhá proces pěstování, křížení a další kultivace orchidejí, který přinesl zahradám věhlas po celém světě. Vrcholem těchto snah byl vznik Národní orchidejové zahrady, která se brzy stala hlavní turistickou atrakcí celého areálu. I v 21. století se vedení Singapurských botanických zahrad snaží být atraktivním cílem pro návštěvníky – kromě tradičních oblastí (výzkum, vzdělávání) se tak otevírají nové atrakce a pavilony.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí