Ostrovy Perhentian – romantika po malajsku

Ostrovy Perhentian – romantika po malajsku

Ostrov Perhentian je malebný tropický ráj, pravé eldorádo pro milovníky šnorchlování, potápění a nádherných pláží s bílým pískem. Tato místa patří k nejkrásnějším v celé jihovýchodní Asii, takže pokud chcete strávit dovolenou téměř ve stylu Robinsona Crusoe, stojí i poněkud delší cesta za absolvování.

Letiště v Kota Bahru má spíše charakter provinčního nádraží někde na českomoravské vrchovině. Místo kolejiště jedna přistávací dráha, malá klimatizovaná odbavovací hala a parkoviště. Neuběhne proto víc než několik minut a stojíme i s batohy venku. Ještě jsem se ani nevzpamatoval a už u mě stojí malý snědý chlapík se slovy „Mister, chcete na ostrovy Perhentian?“.

Jak se tam dostat?

Souostroví Perhentian leží přibližně 20 km od východního pobřeží malajského poloostrova. Je tvořeno soustavou dvou větších korálových ostrovů (Perhentian Besar a Perhentian Kecil) a několika menších ostrůvků a útesů ležících nedaleko thajsko – malajských hranic v Jihočínském moři. Polohopisně sice náleží do malajského státu Terrenganu, ale blíže pravdě je, že leží na hranici států Kelantan a Terrenganu, téměř na půl cesty mezi městy Kota Bahru a Kuala Terenganu. Je to malebný tropický ráj, pravé eldorádo pro milovníky šnorchlování, potápění a nádherných pláží s bílým pískem. Tato místa patří k nejkrásnějším v celé jihovýchodní Asii, takže pokud chcete strávit dovolenou téměř ve stylu Robinsona Crusoe, stojí i poněkud delší cesta za absolvování.

Jako většina těch, které na ostrovech potkáte, i vy ji pravděpodobně začnete v Kota Bahru nebo Kuala Terenganu. Sem se lze totiž poměrně bezproblémově dopravit z Kuala Lumpuru ať už letecky či vlakem nebo autobusem. Zde však, pokud nepatříte mezi opravdové dobrodruhy, nezbývá než si najmout taxi, které vás za relativně přijatelné ceny dopraví k jediným dvěma přístavištím pro cestu na ostrovy. Tyto se nachází ve vesničkách Kuala Besut nebo Tok Bali, odkud si zájemce může vybrat ze dvou způsobů lodní dopravy: buď asi čtyřicetiminutovou cestu rychlou, anebo levnější, za to však výrazně dobrodružnější cestu pomalou lodí. Druhou variantu bych si dovolil doporučit pouze „ostříleným mořským vlkům“ pro které slovo mořská nemoc nic neznamená.

Díky relativně složité dostupnosti to není ani tak dávno, kdy se počet turistů na ostrovech Perhentian dal ročně počítat maximálně na desítky. Pravdou ale zůstává, že během posledního desetiletí získaly na oblibě jak mezi místními obyvateli tak i mezi návštěvníky z jiných zemí, což způsobilo, že zde začaly růst bungalovy jako houby po dešti. Složitější dostupnost však sehrála i svoji pozitivní roli v tom, že pravděpodobně odradila movitější zákazníky. Proto se postupně vše přizpůsobilo klientele, kterou tvoří převážně batůžkáři ze západu a víkendoví návštěvníci z Kota Bahru. Díky tomu se na těchto ostrovech neopakovalo to, co například na souostroví Langkawi, které zaplavily davy bohatých turistů z celého světa.

Nejširší nabídku průvodců a map Malajsie (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně a na eshopu KnihyNaHory.cz

KNH

Vyrostlo tu pouze několik desítek bambusových nebo dřevěných chatek se základním vybavením. V některých z nich je stále tekoucí voda nebo elektřina nedosažitelným luxusem. Nedošlo ani k masovému ničení vegetace díky čemuž si ostrovy zachovaly svůj původní ráz tropického ráje. K turistickému centru se dá snad s trochou fantazie přirovnat pouze oblast tzv. Long Beach na ostrově Kecil s několika obchůdky a restauracemi a jednou zděnou budovou, která vzdáleně připomíná maximálně „jednohvězdičkový“ hotýlek evropského typu. Tato pláž je také považována za neoficiální administrativní centrum obou ostrovů. Jestliže si večer rádi v klidu posedíte v restauraci s kouzelným výhledem na moře a s vynikající rybou na talíři, pak je to místo přesně pro vás. Pokud ovšem patříte k lidem kteří mají raději klidná ničím nerušená místa stačí se, ať už pěšky či za pomoci lodního taxi přesunout na jiná, téměř opuštěná místa, nebo na vedlejší ostrov Besar, který je osídlen jen velmi řídce.

Jste-li vyznavači vodních sportů nezbývá než využít širokého spektra výletů za šnorchlováním či hloubkovým potápěním. Korálový útes táhnoucí se kolem celého pobřeží nabízí neuvěřitelné podmořské divadlo. I amatér vyzbrojený pouze brýlemi a šnorchlem může pozorovat nejen hejna pestrobarevných rybek, ale také želvy a další obyvatele mořských hlubin. Pro zájemce je zde k dispozici také několik společností, které organizují různé typy kurzů potápění od začátečnických až po pokročilé. Vše je dostupné za velmi příznivé ceny, takže nudit se tu určitě nebudete. Ale pokud byste se přece jen cítili přesyceni mořem, není nic jednoduššího než obout si boty a vyrazit do nitra ostrova. Pravdou je, že i nejdelší cesta po ostrově vám pravděpodobně nezabere víc než pár hodin, avšak během ní lze pozorovat množství tropické flory a při troše štěstí i fauny.

Co říci na závěr? Snad jen to, že tato místa jsou narozdíl od přeplněných evropských turistických center nesmírně příjemná a působí takřka rodinnou atmosférou. Pro člověka, který hledá klid a odpočinek od každodenního uspěchaného života jsou pravým balzámem na nervy. Možná by někoho od návštěvy Malajsie odradila současná součastná politická situace v regionu po teroristickém útoku na Bali. Přes to všechno co se o Malajsii v souvislosti se světovým terorismem v poslední době napsalo, tak mi nezbývá než celou věc okomentovat slovy majitele našeho penzionu. Na otázku jak se obyvatele převážně muslimské Malajsie staví k teroristickým útokům odpověděl: „Víte, my jsme sice muslimové, ale vyjdeme s každým.“„U nás se nikdo bát nemusí.“ Myslím, že s tímto výrokem se dá jednoznačně souhlasit. Jistě, všude na světě žijí špatní lidé, ale odsoudit kvůli několika jedincům celou zemi mi přijde přinejmenším krátkozraké.

Zkušenosti čtenářů

Strider

Nevi kdy byl ten clanek psany, ale na Perhentian Kecil uz to tak opustene neni.Hotelu je tam pozehnane a turistu taky.Sice prevazne batuzkari, ale v dost velkem mnozstvi.Na Long beach se vloni stavel novy zdeny hotel. Snorchlovani taky nebylo nic extra, nastesti v Malaysii jeste stale existuji mista kde je turistu nemnoho a clovek si opravdu pripada jako Robinson Crusoe 🙂

Martin Pluhař
Strider:

Já byl na P.K. 14. – 16. 11. 2005, po "sezóně", u Long Beach bylo v tu dobu ubytováno celkem cca 12 turistů, byla otevřena jedna restaurace, stánky zprostředkovatelů atrakcí ne. Klid, prázdné pláže a pěkné počasí.

Dave
Strider:

Otazka na Stridera: prozradis kam v Malajsii jezdis k mori, byl jsem tam 4x, ale pokazdy jen v pralesech fotit hmyz nebo jsem pouzival Penang jako prestupni stanici na Sumatru, na podzim ksem ukecal mou drahou mati, co bude od zari v duchodu, at jede na mesic do malajsie semnou a chtel bych ji vzit taky nekam k mori, kde je klid. Pokud ale nechces mista prozradit, tak to pochopim a nebudu se zlobit:-) Dik David.

Strider
Dave:

Prozradim, co bych neprozradil 🙂 U nas jednoznacne vladne Redang.Muzu doporucit i presne misto pokud by byl zajem.Potom se mi libilo i na Kapasu, ale tam jsme byli ke konci sezony takze tam bylo malo lidi, a libilo se mi tam jenom kvuli jenomu mistu na snorchlovani.Spatny nebyl ani Lang Tenah.My ale jezdime jenom za snorchlovanim a ted i za focenim podmorskeho zivota, takze ber ta doporuceni s rezervou.Co muze byt, problem je ze na podzim jsou tahle mista kvuli monzunu povetsinou pozavirana.Sezona konci nekdy koncem rijna.My tam byli v zari a zacatkem rijna a plaze jsme meli skoro pro sebe, teda kdyz nepocitam meduzy.Tech bylo v rijnu pozehnane, takze na to taky bacha.Nevim jestli jsi videl more na Penangu, ale ja jsem slysel ze nic moc. Langkawi je pry lepsi, ale tam bude hlava na hlave a asi bude zalezet na lokalite.Nevim ve kterem obdobi jsi v Malaysii byl takze psani o haze atd. psat nebudu.

Dave
Strider:

Konkretni misto na Radangu si necham rad doporucit. Doporuceni netreba brat s rezervou, neb hledam misto, kde je malo lidi a hezke more s neohoblovanymi koraly (infrastuktura staci minimalni, nocni zivot apod. pri odpocinku nevyhledavam) – jde mi jen o to, aby mati videla koralovej utes, protoze i ona rada snorchluje (jinak je duvod nasi cesty do Malajsie spis o fanatismu do jihoindicky kuchyne, ktera je tam dle meho soudu diky vetsi kupni sile paradoxne asi nejlepsi na svete).
Jak je to tam se sezonou, ja byl v Malajsi krome obdobi kveten – rijen ve vsech obdobich, teoreticky bych cekal, ze tam muzou mit monzuny dva, jeden z Bengalskyho zalivu a druhej z Pacifiku, jde spis jen o to, aby fungovaly lode a more nebylo zakaleny, jinak mi deste nevedej.
Kdyz mluvis o meduzach: myslis meduzy co zahaj? Paklize nezahave, tak ty mi nevadej, spis me fascinujou, kdyz se pod vodou otocim na zada a ony vypadaj jak invaze z vesmiru:)
Na Penangu jsem videl more leda v pristavu, jak jsem psal, v Malajsii jsem se nikdy nekoupal, vzdy jen v Thajsku nebo v Indonesii.

Strider
Dave:

Pokud ti jde o snorchlovani rovnou z plaze tak doporucuju Redang Reef Resort (http://www.malaysiaoutdoor.com/resort/redang-reef -resort/?gclid=CIq90 8SHjYwCFSRkYQod4QPb7Q) je sice v oblasti kde je spousta hotelu, ale stoji uplne stranou a je tam hodne klid.Je otazka jestli bude ke konci sezony jeste otevreny.Taky ma svoji malou plaz.Je tam sice trosku horsi vstup do vody kvuli kamenum, ale pri vyssi vode to celkem jde. Dalsi misto, kde se da snorchlovat primo z plaze je cca 200m daleko. Co urcite doporucuju je vylet do Marine parku, v sezonu je tam sice hlava na hlave, ale ke konci sezony tam moc lidi nebyva. Daji se tam videt mureny, big grouper, trigger fish a u potopeneho vraku tam jsou i soft carals.S koraly je to v Malaysii trosku horsi, spis se daji videt hard corals a obcas byvaji dost ponicene. Je tam ale k videni vice ryb.My na Redangu videli kde co vcetne cca 1m zraloku.
Pokud bys mel zajem o uplny klid, tak zname taky jedno misto.Cca 8 chatek na plazi jinak nikde nikdo.Nevyhoda je ze tam nejsou koraly a kazdy den se 2x jezdi nekam na vylety.Je to ale super relaxace.Doporucuje, ale pouze silnejsim naturam protoze elektrina jede jenom pres noc kvuli A/C a s hygienou to taky neni nejak extra.

Strider
Dave:

Jinak jeste k tem Perhentianum, konkretne Perhentian Kecil. jsou tam prakticky dve plaze Coral Bay a Long Beach.Long Beach je pisecna, priserne melka a ani nevim jestli tam nejake koraly nebo ryby jsou. Coral Bay je kamenita se spoustou mrtvych koralu takze pristup do vody nejlepe v botach zvlast pri odlivu.Snorchlovat se tam trosku da, ale dost nas to zklamalo.Vylety nestaly za nic.Viditelnost miziva a spousta dalsich turistu takze hlava na hlave.Ke konci sezony to muze byt zase jinak, takze brat s rezervou, my tam byli nekdy v cervenci.

Strider
Dave:

A jeste posledni poznamka k monzunovemu obdobi.Jak jsi psal v Malaysii se stridaji dva monzuny.Ten na vychodnim pobrezi trva od cca Listopadu do Brezna. Spousta hotelu je v te dobe pozaviranych protoze se jim nevyplati provoz.Nekde ani nejezdi lode protoze treba na Redangu ma vetsina hotelu kazdy svoji lod.
S monzunovym obdobim je ta potiz, ze pri trose stesti muze byt nadherne (od spousty lidi jsem slysel ze byli na Tiomanu v obdobi monzunu a bylo krasne).Klidne ale muze proprset i 14dnu v kuse (a to v kuse myslim doslova 🙂 ) jako letos v prosinci a lednu.

Lenka Stemberková

Cestujeme na vánoce do Malajsie, víme, že je zde období dešťů… Poradíte mi, zda i v tomto období je možné šnorchlovat a kde, popř. spojení z Kuala Lumpuru. Díky

Lenka

Poradíte tip na kratší okruh Malajsií na dobu 2 týdnů v zimě? Jsme batůžkáři…Chceme KL, kouknout na čajové plantáže, trochu džungle, pláž a šnorchl
Díky.

Věra

Romantika? NO, nevím, tu bych si představovala jinak… Co dodat k tomu, že se na ostrově nikdo nestydí obrat partu studentů o veškerý jejich majetek, který jim měl zajistit čtyřměsíční pobyt na univerzitě. To mi hlava fakt nebere. Batohy, mobily, vybrané kreditky…. Smutný obrázek možná malebného ostrova.

Věra:

Spíš „někdo“ nestydí než nikdo. Můžeš napsat podrobnosti a případně v jakém ubytování, že bych se mu vyhnul? Peníze neoprávněně vybrané z karty by banka měla vrátit. Je dobré si nechávat minimální limity na bankomat a platby kartou a zvýšit je přes internetové bankovnictví před výběrem či platbou (které na ostrovech stejně moc nelze provádět).

Věra

Pardon, správně mělo být někdo, omlouvám se…Stalo se mimo ubytovací prostory na pláži. Tři lidi hlídali svršky, zbytek se šel koupat a měli se prostřídat. Vtom se objevila banda malajců, která začala vyvolávat konflikt, čímž odpoutali pozornost a než se „hlídači“ vzpamatovali, byla ta banda fuč i s úlovkem. Policie k tomu byla chladná, protože jako běloch jsi zákonitě bohatý a okrást sis zasloužil.

milan

muze mne nekdo doporucit nejake solidni ubytko na perhentian besar, kolem 100 ringittu? dekuji

Ivana

Moje zkušenost: V červnu jsme strávili na Besaru týden. Koupali jsme se všichni spolu, nikdo nám nikdy věci nehlídal a neztratilo se vůbec nic. Moc se mi nechce věřit, že by někde, kam není snadné se dostat, a kde je pár lidí, řádily bandy… nemají pak kam zmizet.
Celkem jsme procestovali po Malajsii měsíc a žádné krádeže ani ztráty nebyly. Naopak, byla to úžasná dovolená.

Ivana:

Na Besaru asi v pohodě, ale v těch nejturističtějších místech Kecilu a na stezkách v džungli v jejich okolí se okradení stávají. Na internetu se dá najít spousta takových informací. Ostrova nejsou zas tak daleko od pevniny,

Zuzana
Ivana:

Ahoj Ivano, mohla bys mi dát, prosím, pár typů ohledně Kecilu a Besaru? Jedu s takovou smíšenou skupinou a sháním tipy, kde je opravdu super krásná pláž, právě čtu že na kecilu coral bay spousty korálů a koupání jedině v botech, long beach moc mělká..je to na besaru lepší? Váhám, kde se ubytovat. Byla jsi i na Redangu? A co jezero Tasik Kenyir? Diky moc!

Zuzana

Mátě někdok zkušenosti s pobytem na perhentian v únoru? Prší a „hotely“ jsou zavřené? Díky!

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí