Khadžuráho – chrámy plné erotiky

Khadžuráho – chrámy plné erotiky

Malá vesnička Khadžuráho leží na cestě od nikud nikam. Jízda z Agry i Váránasí znamená celodenní plahočení několika dopravními postředky. Uprostřed nevzhledné planiny pak překvapí krása, preciznost i zachovalost mnoha hinduistických a džinistických chrámů z desátého a jedenáctého století. Vítejte v historickém výukovém centru kámasútry.

Human mosquito

Khadžuráho je miniaturní vesnička uprostřed státu Madhjapradéš. Dobrý dojem však kazí přemnožení nového živočišného druhu „human mosquito“. Neodbytní prodejci čehokoliv jsou zde neobyčejně agresivní. Jakmile přijede autobusový zájezd s bílými turisty, na každého z nich se sletí jeden až dva moskyti s pohlednicemi a brožurami o chrámech. Návštěvníkovi pak nezbývá než se tímto chumlem probít hlava nehlava a sem tam nějakého moskyta plácnout.

Nejširší nabídku průvodců a map Indie (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně v pražském Klubu cestovatelů nebo v eshopu KnihyNaHory.cz

Západní chrámy za 5 USD

Západní chrámy se nacházejí v oploceném výběhu hned vedle lesu hotelů a předražených turistických restaurací. Původně bylo v Khadžuráhu postaveno 85 převážně hinduistických chrámů a dnes jich je k vidění zhruba 25. Asi polovina z nich se považuje za tzv. západní chrámy a nachází se právě v tomto oploceném areálu. Ostatní chrámy se nedochovaly díky agresivní invazi muslimů z dynastie Mughalů. Pro objektivitu je třeba říci, že rovněž hinduisté srovnali se zemí původní buddhistické svatostánky a na jejich místě postavili právě Khadžuráho.

Ze všech dochovaných chrámů je nyní pro náboženké účely využíván pouze jeden. Ti ostatní jsou pro změnu využívané komerčně a přináší vesničce nemalé příjmy. Po zaplacení relativně vysokého vstupného se vyplatí vzít si průvodce, neboť je opravdu co prohlížet. Chrámy jsou v neuvěřitelně dobrém stavu a každý je doslova poset stovkami téměř metrových soch. Vedle proslavených erotických motivů kámasútry zde najdeme i mnoho soch znázorňující každodenní život vesničanů a válečné dobývačné výpravy. Průvodce nás upozorňoval i na jiné zvláštní sochy jako je dívka píšící dopis na hedvábí, dívka která se maluje a češe, dívka cvičící jogu, dívka která zpívá a tančí, muž a žena pijící palmové víno, žena tahající muže za vousy a mnoho dalších.

Káma (láska) sútra (technika)

Mezi nejznámější sochy samozřejmě patří erotické scény. Nejedná se přitom o žádné decentní náznaky, ale o detalní návody „jak na to“. Vzhledem k faktu, že většinu manželství v Indii stále domlouvají rodiče a manželé se vidí až na svatbě, je tak otevřený přístup k sexu zarážející. Navíc zde není znázorňován pouze styk muže s ženou, ale i se zvířaty. Několikrát je tématem i mužova nevěra s plačící manželkou opodál. Stavitelé chrámů před téměř tisíci lety dokázali projevit i smysl pro humor. Mezi desítky slonů dívajících se dopředu umístili jednoho slona – šmíráka, který pozoruje souložící pár.

Východní a jižní chrámy zdarma

Zhruba jeden až dva kilometry od západních chrámů se nachází další dvě větší seskupení chrámů a několik osamocených staveb. Jsou přístupné zdarma a zvláště některé rozhodně stojí za prohlídku. Jen s vypětím všech sil však lze zvládnout všechny chrámy v jednom dni. Alespoň my jsme jen na prohlídku západních chrámů potřebovali šest hodin. A pořád bylo na co se dívat.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí