Manila – město, které si zamilujete, nebo se už nikdy nevrátíte

Manila – město, které si zamilujete, nebo se už nikdy nevrátíte

Hlavní město Filipín, které si buď zamilujete, nebo už se do něj nikdy nebudete chtít vrátit. Někoho natolik odstraší jízda zamčeným taxíkem s poznámkou řidiče, ať za žádnou cenu neotvíráte okénko z důvodu častých krádeží, a také přeplněné silnice a ulice, že jedinou vaši touhou, bude se z tohoto města dostat co nejrychleji pryč.

Ti vytrvalejší se mohou vypravit na procházku po městských čtvrtích, navštívit opevněné město Intramuros s hlavní atrakcí a významnou manilskou pamětihodností, pevností Fort Santiago, jež je bývalým velitelstvím španělské armády a vězením, kde strávilo krušné chvíle mnoho Filipínců, včetně národního hrdiny Jose Rizala.

Prohlédněte si další fotografie k článku…

Hojně navštěvovaným místem je také Čínský hřbitov, druhý nejstarší ve městě. Během koloniální vlády sem byla ukládána těla Číňanů, kteří nesměli být pohřbeni na španělském katolickém hřbitově. Během japonské okupace byli na hřbitově popravováni příslušníci filipínského odboje. Nachází se zde tisíce luxusních hrobek, mnohdy mají několik pater, a ty nejluxusnější dokonce koupelnu, toaletu a klimatizaci, kterou využívají pozůstalí, kteří zde žijí.

Filipíny se kromě pohádkovým plážích mohou pochlubit i jedinečnou faunou. Seznamte se s Juliem – nártounem filipínským.

Odpočinek vám poskytne Rizal park, rozkládající se na ploše šedesáti hektarů s udržovanými trávníky a zahradami, jenž nese jméno národního bojovníka za nezávislost, který zde byl popraven. Milovníci památek mohou navštívit National Museum of the Filipino People s rozsáhlou expozicí vypovídající o hlavních etnických skupinách, mnoha obrazy a sochami. Pěkný den zažijete i v Ocean parku, kde je spousta atrakcí, zábavy, velkého množství zvířat a různé části jako Antarktida, Ocenarium nebo Fish spa.

Můžete zde spatřit vystoupení mořských panen, tuleňů a exotických ptáků nebo se ubytovat ve zdejším hotelu. Pokud strávíte v Manile pouhý den nebo dva, zaplaťte si organizovaný výlet se skvělými místními průvodci. Je to nejlepší a nejbezpečnější způsob, jak za krátkou dobu poznat mnoho místních zajímavostí.

Ruch velkoměsta

Samozřejmostí je pestrý noční život s bary a tanečními kluby otevřenými do časných ranních hodin, obchodní centra jako oblíbené Makati a tradiční tržiště, kde nakoupíte zboží všeho druhu, z nichž nejznámější je Qiapo v okolí oblíbeného kostela Quiapo.

Pokud vás Manila vyčerpá a zatoužíte po klidu, vypravte se do jejího okolí. Při cestě na sever spatříte sopku Mt. Pinatubo, která v roce 1991 proslula obrovskou erupcí, kdy chrlila velké množství kamení a lávy a popel zatemnil oblohu na několik dní. Místní obyvatelé museli být evakuováni. I tak však bohužel zahynulo několik set osob.

Dále se můžete potápět a šnorchlovat mezi barevnými korály na poloostrově Anilao, projet se na kanoi z města Pagsanjan k vodopádům Magdapio Falls či absolvovat skvělé treky džunglí v Subic Bay. Můžete se také potopit k některému ze sedmi vraků, z nichž nejznámějším je USS New York, ležící v hloubce dvaceti osm metrů, jenž byl zničen v roce 1941.

CK Alvarez

Rozmanité filipínské ostrovy nabízí mnoho krás. Těšit se můžete na nespoutanou přírodu Luzonu. Ostrov Bohol ukáže slavné Čokoládové hory i nártouny – jedny z nejmenších primátů na světě. V tropickém ráji nechybí ani panenské pláže a divoká džungle. Poznat ji můžete třeba s cestovní kanceláří Alvarez, která vám celou zemi ukáže v zájezdu Pozor jede Butading. Další možností je spojit návštěvu Filipín s cestou na Taiwan v zájezdu Ostrovy ohnivého kruhu.

Zkušenosti čtenářů

Filipinec

Řekl bych že většina lidí uteče. Manila se milovat moc nedá. A to jsem tam byl mockrát a mám ji docela prolezlou

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí