Mexico City pro začátečníky

Mexico City pro začátečníky

Mexico City představuje pro mnohé pouze přelidněné město plné smogu a šílené dopravy a na cestách po Mexiku se mu mnozí vyhýbají. Mexico City přitom nabízí množství historických památek, barev, vůní i zvuků.

„Bienvenido a la Ciudad de Mexico“

Mexico City, španělsky Ciudad de Mexico, je druhé největší město na světě (i s aglomerací zde žije téměř 20 milionů obyvatel ). Je to opravdu jako jedna celá země – nejen díky jeho počtu obyvatel, ale hlavně díky jeho rozmanitosti. Najdete zde všechno – chudobu i bohatství, pouliční stánky s jídlem, prodavače snažící se prodat cokoli (od cigaret po tropické ovoce), luxusní nákupní centra, žebrající děti, spoustu aut, parky, kostely, paláce…a mohla bych pokračovat do nekonečna. Na každém kroku se k vám nesou jiné vůně, zvuky a barvy…Člověk opravdu neví, kam s očima.

Než jsem sem přijela, všude jsem se dočetla, jak velký problém má Mexico City s čistotou ovzduší. Aby ne, vždyť každá rodina vlastní nejméně dvě auta a vysoká je také hustota městské dopravy…Ale osobně jsem nepoznala žádný markantní rozdíl mezi Mexico City a jiným světovým  velkoměstem.

Centro Historico

Střed města, známý jako Centro Historico, patří do seznamu UNESCO. V úplném centru se nachází srdce celého Mexika – Plaza de la Constitucion, náměstí, které však nikdo nenazve jinak než Zocalo. Mexico se může chlubit spoustou světových NEJ. Patří k nim i Zocalo jako jedno z největších náměstí světa. Najdete zde prezidentský palác, budovy vlády, katedrálu Catedral Metropolitana (jen pro zajímavost –  zde se vdávala  československá gymnastka Věra Čáslavská) a snad tu největší státní vlajku, co jsem kdy viděla. Mexičané jsou velcí patrioti a jsou velmi hrdí na svůj národ. Svoji hrdost dávají najevo vyvěšováním národní vlajky téměř všude a ani Zocalo není výjimkou. V rohu Zocala je Templo Mayor, aztécký chrám, který však španělští dobyvatelé zničili kolem roku 1520. Celé Zocalo je vlastně vybudované na místě tohoto chrámu. Dnes zde můžete navštívit muzeum a prohlédnout si ruiny chrámu, které se podařilo zachovat. Turisté, kteří touží spatřit „pravé mexické Indiány“, si na Zocalu přijdou na své. Indiánii vám rádi zatancují nebo vyčistí (lépe řečeno vykouří) vaši duši. Ovšem o pravosti těcho Indiánů docela pochybuji…

Nejširší nabídku průvodců a map Mexika (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně v pražském Klubu cestovatelů nebo v eshopu KnihyNaHory.cz

Paseo de la Reforma

Hlavní třída se jmenuje Paseo de la Reforma a jedna její část je často přiřazovaná k pařížské Champs Élysées. Spojuje park Bosque de Chapultepec a Centro Historico. Pěšky se ale projít opravdu nedá. A to je jeden z problémů Mexico City. Pokud jste zvyklí chodit pěšky, tady se moc daleko nedostanete. Všechny památky jsou poměrně daleko od sebe a chodit pěšky se moc nevyplatí. Jezdit autem je fajn, ale pokud v Mexiku nežijete, přijdete o nervy a možná i o auto (jezdí se na červenou a blinkry jsou v autě asi jen na ozdobu). Městská doprava má velice dobrý systém a navíc je levná. Můžete využít autobusů, metra, trolejbusů..Novinkou je síť autobusů MetroBus, které mají vymezený pruh na silnici, jezdí často a dostanete se s nimi skoro všude. Ale pozor, jizdní řády nehledejte, protože by to bylo marné. Neexistují. Prostě musíte doufat, že něco zrovna pojede. Velmi populární (mezi Mexičany, pro mě rozhodně ne) jsou soukromé minibusy zvané „colectivo“, které jezdí, jak se jim chce a kam se jim chce. Dovezou vás všude, pokud vás někde nevyklopí, protože dveře často nezavírají…

Bosque de Chapultepec

Bosque de Chapultepec (v překladu znamená kopec cvrčků) je největší park v Mexico City. Nachází se zde ZOO (je zadarmo a jako jedno z mála na světě chová pandu obrovskou), zábavní park nebo antropologické muzeum. Doporučila bych pečlivě rozmyslet návštěvu o víkendu, protože stejný nápad má obvykle polovina města a park je naprosto přeplněný.

Na vrcholku stojí zámek Castillo de Chapultepec, který byl postaven roku 1785, sloužil jako vojenská akademie, či sídlo prezidenta – dnes je v jednom křídle Národní historické muzeum, v druhém ukázka dřívějšího života na zámku. Jedna zajímavost – točil se zde film Romeo a Julie s Leonardem di Capriem a Claire Danes.

Coyoacán

Další část města, kterou doporučuji navštívit, je Coyoacán. Čtvrť je plná malebných uliček, koloniálních domů a náměstíček, výborných restaurací a kaváren. Hlavním poutačem je muzeum malířky Fridy Kahlo. Casa Azul, neboli modrý dům, je domem, kde Frida Kahlo bydlela a tvořila spolu s manželem Diegem Riverou.

Vzpomínka na domov

A co rozhodně vynechat nelze a co je spojené přímo s Českou republikou, to je nejluxusnější třída Latinské Ameriky, která nese název Avenida Presidente Masaryk. Najdete ji ve čtvrti Polanco, v níž jsou všechny ulice pojmenované po slavných spisovatelích, filozofech, vědcích a také po našem prvním prezidentovi. Bývá přirovnávaná k 5th Avenue v New Yorku a je opravdu plná těch nejluxusnějších značek – Prada, Armani, Versace, Hugo Boss…no až z toho bolí hlava a hlavně peněženka. Škoda jen, že většina Mexičanů netuší, kdo to vůbec Masaryk byl…

Na závěr bych chtěla říct, že to, s čím jsem se s vámi podělila, není rozhodně všechno, co Mexico City nabízí. Je to jenom taková upoutávka pro ty, kteří přemýšlejí o cestě do toho obřího kotle plného překvapení a dobrodružství.

Zkušenosti čtenářů

Eva

Muzu se zeptat, jak je v MC bezpecno pro 2 holky? Napr. v porovnani s jinymi latinoamerickymi mesty… Diky 🙂

Marci
Eva:

Rozhodne nedoporucuji! Zajezd s cestovkou,ok, ale to ani ne radeji zrovna do Mexiko-City…SPIS na mexickou rivieru a pak domu….v Mexiku ted moc bezpecno neni, drogove kartely, zmafiz. policie apod…

Jan Kovanda
Marci:

Zajímalo by mě, jestli mluvíš z vlastní zkušenosti. Měla jsi v Mexiku nejaké bezpečnostní problémy? My ani v nejmenším (viz. můj druhý příspěvek). Honza

Petr
Marci:

Nesouhlasím. Naprosto bezpečno. Byli jsme s 5- letou dcerou, jezdili taxíky, chodili do půlnoci po městě, naprosto přátelské. Do Mexika jet s cestovkou a dobrovolně se ochudit o spoustu zážitků a příležitostných setkání může jen blázen.

Jan Kovanda
Eva:

Byl jsem v Mexiku měsíc minulý rok v létě bez cestovky s baťohem a z hlediska bezpečnosti jsme neměli jediný problém. V Mexiko City jsem si připadal jako někde ve Španělsku – velmi živé město a všude čisto, čímž se Mexiko City podobalo spíše Tokyu než třeba Bangkoku. Po kartelech a zmafizované policii ani stopy, přinejmenším v centru. Do slumů na okraji jsme nechodili, protože se nám ani nezdálo, že by tam bylo něco k vidění. Sice jsme byli dva kluci, ale potkali jsme holky, které procestovali Mexiko sólo nebo ve dvou (mimo jiné dvě slečny ze Slovenska) a nikdo neříkal, že by měl nějaké bezpečnostní problémy. Samozřejmě člověk musí dodržovat podobné zásady, jako třeba v pražské hromadné dopravě – hlídat si peněženky, nedávat na odiv šperky a techniku a podobně. Taky trochu ošuntěly vzhled pomůže splynout s místňáky :-). Honza

Zuzana
Eva:

Ahoj! V Mexiku jsme byli přes vánoce až do půlky ledna (tedy hlavně na Yukatánu) a co se Mexico City týče, byli jsme spíš zklamaní; v každém případě je to současně relativně méně bezpečné město, plné po zuby ozbrojených policistů v neprůstřelných vestách, ozbrojených tajných je tam ještě více…. moc přijemné to není, když každý druhý okolojdoucí má v podpaždí kolt…. takže: Mexiko určitě, je nádherné, ale v současné situaci spíš Yukatán…. např. Merida a okolí je stejně mnohem hezčí zážitek!
Zuzana

Martina
Eva:

Ahoj, v Mexiku jsem byla 10x. Doporučuji cestovat min. ve dvou. Dvě dívky = lehký hazard,lepší cestovat ve skupině lidí, ale i přesto mít oči na pozoru. Osvědčilo se mi dávat peníze do pásku od kalhot, trenek apod. Lepší se vyhnout hlavnímu městu, Chiapasu a cestu směřovat do bezpečnějších středisek např.pobřeží Tichého oceánu či Karibská oblast. Rada na cestu: jezděte v nenápadném málo nákladném oblečení, sundat řetízky, náučnice, peníze mít na několika místech, okopírované doklady, letenky na kód a tak dále…

Jarda
Eva:

Ahoj všem, v Mexiku jsem byl se šesti přáteli od 2.3. do 2.4.2008 přičemž v Mexico City jsme strávili celkem čtyři dny. Vše naprosto bez problémů, včetně jízdy metrem do muzea antropologie, návštěvy trhu pro místní, večerních procházek kolem Zocala. Samozřejmě je potřeba si neustále uvědomovat, že se pohybujete v absolutně jiné kultuře a zbytečně neriskovat, protože každý na tři kilometry pozná že jste evropan. Měli jsme půjčená auta a sjeli celý jih Mexika vč. Chiapasu a dále celý Yukatán. Kromě jednoho setkání se Zapatisty, kteří od nás naprosto mírumilovným způsobem vybrali „mýtné“ za průjezd jejich územím a policistů v Mexico City, kteří si řekli o úplatek za údajný průjezd křižovatky na červenou jsme se nesetkali s žádným problémem. Chováte-li se slušně a s náležitou úctou k místní kultuře a nedáváte-li na odiv, že jste bohatí Evropané (a to v Mexiku vzhledem k platům a cenám jste), pak se není čeho o bávat.

Zuzana
Eva:

Ahoj,
tak se omlouvám za doporučení Yukatánu…. už není bezpečno ani tam: po zavrazdeni generala a dvou vojaku v Cancunu, obklicilo 400 vojaku mesto, odzbrojilo policii a prevzalo kontrolu nad Cancunem.
Jak se v pondelim tisku (9.2.) vyjadril starosta Sanchez mesta, velitel bezpecnostni sluzby byl prevezen k vyslechu do Mexika City.
Minuly tyden byl general v duchodu E.T.Quinones, ktery byl poveren vysetrovanim organizovane kriminality v Cancunu, nejdrive mucen a posleze zrejme policejni zbrani zastrelen.
Do organizovane kriminality je udajne zapletena i mistni policie. Minuly tyden byl unesen belgicky obchodnik. Pripady unosu za udajne pomoci policie se mnozi.
Takže zkuste radši něco jiného, třeba Kolumbii….

Míra
Eva:

Byl jsem v Mexiku a Belize přes vánoce měsíc a připadne mi to podobné jako ve většině světa co jsem projel. Místní kultura a vojenské kontroly bere za chvíli člověk jako místní folkrór. Díky tomu je zde pro turisty velmi bezpečno. Na ulicích si rychle zvyknete i na to, že policajti jezdí v kuklách se zbraněna a vypadají, že budou střílet každou mimutu. Opak je pravdou. Jsou zde jako demonstrace síly a to drží horké hlavy v klidu.
Je třeba dodržovat standardní pravidla jako všude jinde a hned v úvody vysvětlit lidem, že nejste Američani. Pak vám snesou modré z nebes.
Jedeme sem opět na konci února 2010 pořádat fotografický worshop a expedici. Neočekáváme sebemenší problémy a to mimo Mexiko projedeme celý Chiapas, Tabasco a Yucatán.

A nechat se odvézt taxíkem mezi slumy, může opravdu jen blázen…..

Milan
Míra:

Známý se nenechal odvézt mezi slumy, on ho tam prostě taxikář hodil proti jeho vůli a s místními kumpány musel být domluven.

Zuzana
Milan:

V Mexico City je bežné, že se zde unášejí (taxikem) turisti, ale i místní, po okradení jsou většinou propuštěni, někdy je za ně žádáno výkupné. Opravdu, je to celkem běžný postup, takže je potřeba prevence: nejezdit sám, ani 2 ženy nejsou v bezpečí, nasednout jen do legálního taxiku, atd – běžná cestovní opatření jako všude ve třetích zemích. Mexico City je ale hodně nebezpečné…. není to jen blaf, ale zkušenost kamarádky, která tady žila 2 roky a pracovala na Delegaci EU. Ani ona únosu neunikla, a to mluví skvěle španělsky a opravdu si dává pozor… a obdobně dopadla spousta jejích kolegů….

Petr
Eva:

Caues!! mam jeden dotaz ohledne letenek, jestli tady ma nekdo trochu prehled o cenach. Vyrazim do Mexico City zacatkem cervence az do zacatku zari a nejlevnejsi nejdou pod 26 tis. Je to bezna cena nebo mam cekat? Diky moc Petr

Marci
Petr:

Ono je to dost..i na letni obdobi. Musis hledat pecliveji, jeden den muze stat 26 000, ale kdyz kliknes treba na jiny termin v okruhu par dni, cena muze byt vyrazne jina…..chce to trpelivost a urcite najdes lepsi cenu…

Milan
Petr:

Ahoj, já jsem byl v Mexiku za 399 euro tam i zpět, byla to dost loterie, čekání na poslední chvíli,ale vyšlo to- letenku jsem koupil přes http://www.nacesty.cz – přímý let Mnichov- Cancun, cca 11,5 hodin. Mrkni na ten web, i tento týden mají letenky kolem 500 euro- musíš čekat a pár dní před odletem jdou stále dolů. Já tam byl 23 dní, jsou to ale charterové letenky, takže s nimi pak nelze nic dělat, měnit termín atd. Agentura se mi jeví spolehlivá. Také jdou koupit letenky přímo na místě v Mnichově,ale musíš čekat pak třeba pár dní. Vloni jsem si tam koupil letenku na Maltu, přijel jsem ráno autem v 7 a ve 12 jsem již letěl.

iva
Petr:

Zkus odlety z Mnichova, nebo z Vidne a ohlidej si Iberii, jestli nebude mit nejakou akci. my jsme sehnali od nich letenky za 18500,- Kc.

Eva B.
Petr:

myslim, ze do 20 tisic se da vejit. Student agency ma ted Mexico City za 14 520Kc,ale bohuzel s odletem do kvetna.hodne stesti s hledanim:-)

Petr
Petr:

Ahoj,
z vlastnich zkusennosti bych doporucil hledat hledat a hledat:)
Radsi prosede 4hodinky u webu a urcite neco levneho najdes:)) Letim do Mexika 1.7. a sehnal jsem letenky za 11500 s odletem z prahy..je pravda, ze na prazdniny uz ted ceny jedou pekne nahoru, ale co jsem se dival, tak se porad da sehnat letenka za 18tis:)

Eva B.
Eva:

Ahoj Evo, rekla bych, ze pokud nebudete mit smulu a budete dodrzovat tzv.“zasady bezpecneho cestovani“, tak nebudete mit zadny problem. V Mexiku jsem byla presne pred 2 lety se svoji kamaradkou a byl to uzasny zazitek a nemely jsme nikdy zadny problem. V samotnem Mexico City jsme stravily 5 dni a byly jsme z nej nadsene. Jezdily jsme jak metrem, tak collectivem a je pravda, ze nikdy nevis presne, kam dojedes, pokud se nezeptas mistnich:-)Nejezdily jsme metrem v noci a ani jsme se po meste v noci moc nepohybovali, ikdyz u Zocala je spousta policajtu a my jsme bydlely v hostelu hned vedle prezidentskeho palace, takze by tam asi nebyl problem, kdyby se neco delo. Jinak komentar k nebezpecnosti metra, z pohledu Mexicanu, kteri treba ziji na Yucatanu, predstavuje Mexico City strasne nebezpecne mesto, ale vetsina z nich tam nikdy nebyla a vse je pres TV.Statistiky jsou statistiky, myslim, ze prazske metro by taky mohlo vest zebricek v kradezich:-)Chiapasu bych se nevyhnula, je to jedna z nejkrasnejsich casti Mexika a turisti pro ne nejsou nepratele,spise naopak.Peknou dovolenou:-)

Linda
Eva B.:

Ja se chystam do MC uplne sama a moc se tesim!!Nikdy jsem nespala v hostelu a proto bych se chtela zeptat Evy B. jestli potrebuji spacak??

Alena
Eva:

Ahoj,
před 14 dny jsem se vrátila z Mexika..já a manžel..“začátečníci-cestovatelé“..bez znalostí španělštiny..trasa-Cancún-Mexicocity/17 dní/ – auto z půjčovny…vše o.k. ..ráda podám informace…průvodce-lonly planet mexico-nezbytný a neocenitelný!!(v případě zájmu prodám za poloviční cenu)

Mikyz
Eva:

Exotika, exotica, Bali, Borneo, Malajsie, Brazilie, Maledivy, Thajsko, Keňa, Venezuela, Thajsko, levna exoticka dovolena, exotika levne, dovolena levne http://www.DovolenaExotika.cz

Milan

Známého odvezl taxikář do slumu, tam čekalo pět mladíků, okradli ho o všechno, s pistolí přinutili dojet k prvnímu bankomatu, vybrat peníze….a měl po výletu….Jinak v Mexiku je krásně.

Jan Kovanda
Milan:

Zajímavé, my v Mexiko City jezdili jenom metrem, které vede úplně všude, takže se nám něco takového vyhlo :-). Honza

Marci
Jan Kovanda:

Ja spis mluvim ze zkusenosti, pze ziju u mexickych hranic a v Mexiku mame vikendovy dum. Takze nejezdim do Mexika jednou za uhersky rok, ale uz ne autem, po vicero spatnych zkusenostech. Radeji si ty neprijemnosti odpustime a cestujeme letadlem. Nejsem sama kdo autem do Mexika uz ani nahodou…

jana
Jan Kovanda:

Ahoj, chystám se do Mexico City tyto prázdniny na letní kurz na UNAM. Máte někdo nějaké aktuální informace, jak je to v současné době s bezpečností ve městě? Jedeme dvě holky, neplánujem žádné riskantní akce, takže pokud byste někdo měli nějaké rady k běžnému životu tam, budu za ně ráda 🙂 děkuji!

Nikola
jana:

Ahoj, já jedu na kurz špenělštiny na UNAM letos, jaké to bylo? Nemáte náhodou průvodce na odkoupení?

Milan

Tahle debata přece nemá naprosto žádný smysl. Já byl v Mexiku 23 dní a vše bylo ok. Vždy přece záleží na tom, jakou má člověk subjektivní zkušenost, hlavně ale z ní nemá dělat obecný závěr. Př. ted mi kamarád psal ze Srí Lanky, nadšen, jací tam jsou pohodoví lidé. Je samozřejmě na jihu. Ve stejnou dobu ti samí ´pohodoví lidí masakrují na severu Tamily. Nebo nejvíce vždycky řvu, když se píše o tom, jak lidé v JHV Asii mají v sobě jen dobro, jak jsou zlatí. To si vždy vzpomenu třeba na genocidu Rudých Khmerů v Kambodži atd.Nebo úplně jsem konsternován články o tom, jak kulturní je Evropa, jak jsme civilizačně na úrovni atd. Stačí se podívat pár let zpátky, na obě světové války, na koncentráky, Osvětim atd. To je výsledek evropské mírumilovné civilizace. Omlouvám se, trochu jsem odbočil. Pro doplnění- statisticky patří mexické metro k nejhorším dle počtu vražd atd. Prostě jste měl štěstí, buďte rád.

Jenda

Zuzanko, hezký článek, jenom maličkosti.. Každá rodina v Mexico City má nejméně dvě auta ?? To je docela blbost, nemyslíš ? A colectívo jezdí kam chce ? No to by do něj těžko nastoupil nějaký cestující, když by netušil, kde se po chvíli ocitne. Tyto městské minibusy mají určené trasy, jen si nemysli, místní to jistě dobře vědí.

Zuzana Mullerova

Ja si osobne myslim, ze jet do Mexika bez cestovky rozhodne neni problem. Myslim ze hodne lidi ma zkresleny obrazek co je v Mexico City ceka, drogy, zbrane atd..tohle vas rozhodne nepotka pokud to clovek nevyhledava!

A Jendo…ano temer kazda rodina ma dve auta, i vice (hlavne kvuli tomu, ze v urcite dny maji urcita cisla na znacce auta zakaz jizdy, kvuli ovzdusi..), vim co pisu, muj pritel je Mexican. A s tim colectivem, jasne, maji trasu, ale turistum co jsou v Mexico City poprve a nemaji zrovna po ruce nejakeho znameho Mexicana, to stejne moc nepomuze 🙂

Iva

Vratila jsem se z Mexika v polovině prosince. V Mexiko-City jsem taky cestovali narvanym metrem i trolejbusem a nikde jsme nemeli zadny problem, co se tyce bezpecnosti.(Coz o prazskem metru se tak urcite rict neda.) Naopak mne hlavni mesto prijemne prekvapilo svoji cistotou a absencí jakykoliv zebraku. Hodne jsme cestou po MEX. potkavali samotne 2 holky-cestovatelky, takze cesty do Mexika pouze v zenskem složení bych se rozhodne nebala.

Topí

Jen pár poznámek
Už jsem tam jednou byl a za 5 dnů tam jedu znova. Každá rodina má 2 auta? To je trochu mimo, neb je tam fůra lidí (rodin) ve slumech zcela bez aut. Za smog mohou mimo jiné geomorfologické podmínky města. Byl jsem v noci v metru s foťákem, sám chlap, a zcela v pohodě. Největší lákadlo je antropologické muzeum. U pand se nesmí fotit se stativem… Máš hezkou úvodní fotku.

Honza Vlasák

mám tenhle dotaz : které město se bere jako největší na světě? Myslel jsem, že je to Mexiko.
Jináč – Byli jsme tam v zimě 2002 na cyklovandru – týden jsme jezdili v Chiapasu podél Guatemalské hranice – bez probléma. Holt nesmíš se vyskytnout v nepravý čas na nepravém místě. což se ovšem nedá odhadnout úplně přesně

iva
Honza Vlasák:

Většinou se bere jako největší město na světě Tokyo

markéta

Já osobně naštívila Mexico City třikrát,nikdy se nestalo nic vždy vše v pořádku byla jsem v centru Zona Rossa v noci jsme chodili nakupovat do sevn levn do mexické večerky nikdy ani náznk strach.Ano,spusta lidí po ulicích drogově závislí malé děti po ulicích to vše není dobré na koukání.Mexičani jsou přátelští,rádi poradí pomohou užasná dovolená.To je má zkušenost.Markéta

simona

Mexico City v současné době rozhodně bezpečné není.
Spousta věcí je dost i o náhodě…

pdmlynek

To že někde je “bezpečnost” neznamená že člověk nebude přepaden nebo okraden. To že někde je “nebezpečně” neznamená že člověk je nezodvovědný cestovatel když tam jede. Domnívám se, že jak se člověk chová a vypadá je docela důležité jestli bude vhodný terč nebo ne.

Jinak sice v Mexico City jsem nebyl (mimo letiště), ale už jsme v Mexiku cestovali několikrát. Jen dva příběhy:
(1) jednou jsem nastupoval do auta, a vypadla mi taška fotografickými objekty. Neviděl jsem to a málem jsem odjel. Ale jedna žena mě zastavila a upozornila mi na to. Mohla si to klidně nechat a prodat to za peníze co by se podoboval několik měsíčního platu.

(2) jednou jsem si koupil lístek na dálkový autobus, a v tu dobu se přeměnila jměna. Spěchal jsem, a omylem jsem zaplatil za lístek tisíckrát tolik než jsem měl, a naskočil jsem se zavazadlem na autobus. Pokladník utíkal za autobusem, zastavil ho, vlezl dovnitř, našel mě, a vrazil mi do rukou peníze které jsem přeplatil. Znovu to mohlo být pro pokladníka víc peněz než vydělal za měsíc.

Nevím jestli tyto příběhy se stávají v Mexiku často, ale těžko bych si představil že něco podobného by se stalo v mnohých zemí.

Petr Burzynski

Mexico city je nejlepší místo,které jsem na svých cestách poznal,je mi 80 let,kdybych nebyl tak starý,hned bych se sem vrátil po třetí,když se zdržíte návštěvy slumů v okrajových částech města a ve večerních hodinách nebudete chodit uličkami,které nejsou ani ve dne zajímavé,tak je tam bezpečno třeba jako v Praze.Je tam spousta hotelů v cenách pro nás obyčejné lidi dostupných,cestování po městě doporučuji metrobus,je laciné a vidíte z něj mnoho,turibus vás při znalosti angličtiny poučí za 6hod o městě,je to sice po určité době nudné,ale vidíte z města to co je k vidění,jděte se podívat na Zocalo k večeru,když se sundavá vlajka,to je obřad,nebojte se jídel na ulici,je dobré a laciné,nedají vám nic špatného,podívejte se do centrální tržnice,jedinečné jsou pekárny Madrid,nepřeberné množství a druhu pečiva je tam i jídelna v příznivých cenách n.př.vepř.řízek brambor v přepočtu za 80kč,porce je velká,kupte si colu,je jiná jak u nás,alespon mi tak připadala,za dobrý peníz se busem dostanete všude busem,jeli jsme do Acapulka i do Cancunu,byli jsme tam 3 měsíce,neumíme žádnou řeč a jsme se ženou živi stálo nás to i s letenkami osmdesátpět tisíc,nebojte se je to zážitek

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí