Guadalajara – vzor mexické kultury

Guadalajara – vzor mexické kultury

Guadalajara je pro Mexičany tím pravým Mexikem. Je domovem hudby Mariachi – romantických balad v podání hudebníků s nápadně jednotnými kostýmy, kteří hrají na harfy, housle a trumpety. Je také zemí tequillových večírků a plantáží modrého agáve. V neděli odpoledne zde předvádějí elegantní jezdci Chorros stylizovaná čísla, na hony vzdálené skutečným kovbojům.

Město Gualadajara znamená v překladu řeka kamení. Toto, dnes už několika milionové město, se v historii několikrát stěhovalo, až nalezlo svou definitivní polohu při západním konci údolí Atemajac v nadmořské výšce 1645 m.n.m., asi 480 km severozápadně od Mexiko city.

Prohlédněte si další fotografie k článku…

Starší místa stejného názvu nevydržela nápory sucha a nebo nájezdy indiánů. Toto zavedené sídlo vlády západní kolonie se následně stalo i hlavním městem zemědělství a chovu dobytka. V tomto druhém největším městě Mexika se mísí moderní i mexická kultura, kterou doplňují čtyři 18-ti jamková golfová hřiště, 3 fotbalové kluby nebo Zoologická zahrada.

Hodně návštěvníků sem míří za nákupy. Obyvatelé okolních haciend a venkovských komunit nakupují doslova všechno – od bot z ježčí kůže až po ostruhy a zemědělské nářadí. Městský lid hledá v obchodech a galeriích oblíbené místní řemeslné výrobky, jako kožené oděvy, ručně foukané sklo, nábytek ze dřeva a vepřové kůže.

Mnohé z těchto moderních řemeslných výrobků najdeme také v uměleckých satelitních vesnicích jako Tlaquepaque nebo Tonala, které již Guadalajara svým růstem pohltila. V samotném centru Guadalajary vás zaujme Centro Historico, které se rozprostírá okolo katedrály a kde najdeme historické kostely, muzea a obchůdky vedle tržnic v pěší zóně a náměstí s kašnami.

Nejširší nabídku průvodců a map Mexika (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně v pražském Klubu cestovatelů nebo v eshopu KnihyNaHory.cz

Centro Historico

Historickému centru města vévodí katedrála s kopulí a dvěma špičatými věžemi. Četná zemětřesení a proměny módních slohu postupně přispěly ke gotickým a neoklasickým úpravám. Ve třech chrámových lodích najdeme dvanáct postranních oltářů a sakristie je lemována obrazy z koloniální éry.

Po všech stranách katedrály jsou náměstí: na západě je to Plaza Guadalajara, kde v neděli v 10:00 vycházející od Palacio Municipal bezplatné tříhodinové prohlídky. Secesní pavilon na Plaza de Armas, jež s katedrálou sousedí z jihu, a ve čtvrtek a v neděli bývá dějištěm odpoledních koncertů. K tomuto elegantnímu starému náměstí přiléhá neoklasicistní vládní budova Palacio de Gobierno s churiguerskou výzdobou. Schodiště a sněmovní místnosti v horním podlaží zaujmou nástěnnými malbami jaliského rodáka Joseoho Clementa.

Severně od katedrály na stejnojmenném stinném náměstí leží Rotunda de los Hombres Ilustres věnovaná hrdinům státu Jalisco. Především spisovatelům, malířům, a dalším umělcům. Nedaleko je i Museo Regional de Gualadajara, před kterým obvykle čekají na své pasažéry kočáry s koňmi.

Tlaquepaque

Půvabné město Tlaquepague bylo kdysi obyčejnou vesnicí. Dnes je samostatným předměstím Guadalajary se 600 000 obyvateli. Název města znamená v indiánském dialektu “místo na vysokém hliněném kopci” a keramika se zde vyrábí od doby vpádu Španělů. Tradiční tlaquepaquská keramika je křehká, hliněná, i když dnes tu najdeme i trvanlivější druhy, například z kamene.

Přečtěte si i další články, které vás zavedou na zajímavá místa v Mexiku do Playa del Carmen.

V 19. st. sem bylo přivezeno řemeslo foukání skla a dnes kromě keramiky, textilu, stříbrných šperků a dalších kovových předmětů prodávají stovky obchůdků. V El Refugio na Calle Contreras Medelín můžete vidět foukače skla i při práci. Mnohé obchůdky jsou samy uměleckým dílem a jsou umístěny v elegantních opravených domech s nádvořími plnými květin.

Pokud se do tohoto městečka vydáte v neděli nebo v některý z mexických svátků, určitě zde potkáte jeden z největších symbolů Mexika, muzikanty ze skupinek Mariachi. Poslední červnový týden se ve městě slaví každoroční Feria de San Pedro Tlaquepaque.

Tonala

Jen 8 km východně od Tlaquepaque leží předkolumbovské hlavní město, jehož název v náhuatlu znamená „místo, kde vychází slunce”. Krátce bylo také hlavním městem Nové Galicie, ale když vyschly zdejší zdroje vody, byli osadníci nuceni město opustit.

Dnes se v Tonale vyrábí velká část skleněných a keramických výrobků prodávaných v Tlaquepaque. Ve čtvrtek a v neděli zaplaví ulice města prodavači neoficiálního trhu tianguis, který se zde koná již od předkolumbovských dob. Přes týden pak v obchůdcích najdeme více či méně kvalitní keramiku, foukané sklo nebo cínové, kašírované, měděné, dřevěné, proutěné a železné výrobky.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí