Bujará fiesta pestrobarevného Mexika

Bujará fiesta pestrobarevného Mexika

Mexiko je země plná barev, historie a exotické přírody. Bujará fiesta, kde se mísí Evropa s Amerikou, barokní města a pyramidy obklopené džunglí, vášeň i pohoda bez stresu, hudba, velká rodina i bohatá gastronomie. Takové je Mexiko.

Mexiko má mnoho tváří a přesto se zde cítíme na rozdíl od mnoha exotických destinací poměrně domácky. Zvláště když si můžeme pestrý a kořeněný koktejl zážitků vychutnat na některé z bělostných písečných pláží Karibiku. Cestovatelskou idylu u mnohých ruší strach o bezpečnost. Dnešní Mexiko vedle zasloužené popularity mezi turistickými destinacemi nosí bohužel nálepku země, kde bují obchod s drogami, korupce a násilí. Jak vypadá dnešní bezpečnostní situace v Mexiku?

Prohlédněte si další fotografie k článku…

Země plná barev

Mexiko je rozmanitou zemí s překrásnou panenskou přírodou i bohatou historií. Můžete se vydat na bělostné písečné pláže s tyrkysovým Karibikem na poloostrov Yucatán, přes tajuplné pralesy s průzračnými jezírky, náhorní plošiny a horská indiánská městečka k zasněženým vrcholkům Popocatépetlu a pokračovat k severu přes koloniální městečka „ciudadesmágicas“ až k poušti Sinaloa a útesům BajaCalifornia.

Můžete cestovat v čase do indiánských civilizací Olméků, Mayů, Toltéků, Zapotéků, Aztéků a mnoha dalších, dozvědět se o dobývání Ameriky španělskými conquistadores, o misiích i krutých statkářích na haciendách. Provázet vás budou pestrobarevné trhy a fiesty, exotické chutě a pulzující temperament mexického života. Při snění buďte opatrní – Mexiko je zemí srdečných a přátelských lidí a pestrou směsicí kultur, ale také typickou rozvojovou zemí, kde je radno respektovat bezpečnostní situaci a řídit se oficiálními doporučeními a varováními.

Bezpečnost v Mexiku

Z hlediska oficiálních statistik na tom Mexiko není nejhůře – na žebříčku násilí ve světě je až na sedmém místě. Zemí s největší kriminalitou je Honduras a naopak nejbezpečněji se budete cítit v Monaku. Pro monitorování konkrétní oblasti jsou dobrým zdrojem varování Ministerstva zahraničních věcí a zastupitelských úřadů v Mexiku. Díky citlivosti na bezpečí svých státních příslušníků jsou jednoznačně nejpodrobnější americká zpravodajství a reporty publikované na stránkách Amerického velvyslanectví v Mexiku.

Rizikové oblasti s vysokou kriminalitou jsou především státy na severu země u hranic s USA, které ovládá největší počet drogových kartelů a gangů: Durango, Coahuila, Tamaulipas, Nuevo León, Sonora, Baja California Norte a Chihuahua, dále na jih stát Michoacán, kde operují ozbrojené jednotky domobrany (tzv. autodefensas), Estado de México: hlavníměsto – Mexico City a distrikty: Cuautitlán Izcalli, Coalco, Ecatepec, Neza, Naucalpan, Chalco a Tlalnepantla a dalšími oblastmi, kde je třeba dbát opatrnosti zejména ve vnitrozemí, jsou Oaxaca a Guerrero s legendárním Acapulkem.

Naopak zcela bezpečně se můžete cítit na poloostrově Yucatán a v klidu si užívat pohodové atmosféry Karibiku a písečných pláží. Velké zlepšení nastalo v Chiapasu, který se proslavil ozbrojeným zapatistickým hnutím za nezávislost indiánů – dnes jde spíše o symbolické kontroly spojené s úplatky. Žádná varování se nevztahují také na státy Campeche, Oaxaca, Puebla, Hidalgo, Guanajuato, Querétaro, jižní část Baja California a turistická místa hlavního města México D.F.

Jak se chovat, aby člověk nebyl pochován

Obecně platí několik základních bezpečnostních pravidel: pohybovat se na civilizovaných místech nejlépe ve skupině nebo alespoň ve dvou, omezit vycházení a jízdu autem v noci, nenosit drahé šperky, elektronické přístroje, fotoaparáty a drahé vybavení, vždy u sebe nosit pouze malý finanční obnos v hotovosti. V případě krádeže nebo násilného činu vždy kontaktujte Velvyslanectví ČR v Mexiku a policii, zpětné řešení situace je vždy obtížnější a znesnadňuje komunikaci s mexickými úřady. V Mexiku si také dejte pozor nakopírování platebních karet a pokud možno připlacení mějte svou kartu stále pod dohledem a vybírejte z bankomatů umístěných v obchodních centrech a civilizovaných místech. Doporučujeme si před odjezdem pořídit kopie i scany cestovních dokladů a platebních karet a uložit si je odděleně.

Mexiko má neuvěřitělně bohatou historii. Zajímá vás, jak dokázali mayové postavit slavné pyramidy? Co věděli o matematice a astronomii v době, kdy u v Evropě byla v plenkách? A zda skutečně ukrývali cenosti nedozírné hodnoty a zlaté město? Přečtetě si, jaká tajemství skrývá mayská civilizace v Mexiku.

Drogové kartely

Drogy jsou užívány ve Spojených Státech Mexických desetkrát méně než u sousedních Spojených Států Amerických – přesto jsou jeden z největších problémů Mexika, který zasahuje do všech sfér veřejného života i do života běžného Mexičana. Miliardové příjmy z obchodu s drogami (“narcotráfico”) vytváří od 90. let rivalitu mezi skupinami, silně korupční prostředí a propletenou síť mocenských vztahů mezi politiky, policií a drogových bossů.

První drogový kartel vznikl během 2.světové války na hranicích s USA v nechvalně proslulém městě Ciudad Juárez. V 90. letech rozkvetl obchod a nové kartely posílily své pozice zánikem kolumbijských jednotek. V současné době operuje na území Mexika, zejména na severu země sedm kartelů: kartel Arellano Félix jako pokračovatel prvotního tijuanského kartelu, kartel Carrillo Fuentes (známý také jako kartel Juárez), kartel del Golfo, který operuje společně s kartelem Los Zetas na pobřeží mexického zálivu, kartely rodiny Michoacava a kartel Beltrán Leyva.

Sinaloa kartel

Současným nejsilnějším kartelem je kartel Sinaloa (státy Sonora, Tamauipas, Nuevo León, Michoacán, Sinaloa, Jalisco, Estado de México a Guerrero) – pod vedením bosse Joaquína „El Chapo“ Guzmána kontroluje polovinu obchodu s drogami a vzhledem k tomu, že drogoví bossové a jejich rodiny se svým bohatstvím a činností netají, v roce 2009 se umístil podle časopisu Forbes na žebříčku nejbohatších lidí světa – jeho majetek dosahuje miliardy USD. Bossové a jejich skutky jsou dokonce oslavované v tradičních vypravečských písních “corridos” z časů mexické revoluce, trefně přejmenované na “narcocoridos”. Nikomu nevadí, že ti současní hrdinové pašují drogy, zabíjejí a uplácejí. V zemi nepřehlédnutelných sociálních rozdílů mají mnozí chudí Mexičané blíže k ilegálním drogovým kartelům, než k oficiálním státním složkám, policii nevyjímaje. K eskalaci násilí došlo po roce 2006, kdy nově zvolený mexický prezident Felipe Calderón vyhlásil drogovým kartelům válku. Úspěchy v boji proti drogové mafii paradoxně rozpoutali větší násilí a zastrašování namířené proti odpůrcům obchodu s drogami (novináři, agenti, policie i nevinní civilisté).

Krvavé popravy, dekapitace, masové vraždy a další praktiky, které jsou záměrně medializované a vystavované na veřejnosti, odkazují k tradici lidských obětí krvelačným aztéckým božstvům i k hromadnému vraždění, brutálních exemplárních poprav a násilné rekatolizaci původního obyvatelstva španělskými dobyvateli. Násilí a smrt mají v mexické kultuře velmi specifické postavení. Spolu s tradicí silných rodinných vazeb a rodinných klanů je velmi obtížné. Nakonec i světoznámé oslavy svátku zesnulých Día de los Muertos probíhají v Mexiku zcela jinak, než v ostatních zemích – pospolité veselí, maškarády smrtek a hravé motivy lebek a kostlivců jsou důkazem nejen větší otevřenosti vůči podsvětí, ale i snaha o nadsázku a zlidštění smrti.

Hurikány a sopečná činnost

Nebezpečí představují i přírodní živly – v Mexiku jsou to hurikány a sopečná činnost spojená se zemětřesením. Mnohé vulkány v Mexiku jsou stále aktivní. Sopky, kde hrozí erupce a otřesy jsou označené výstražnými značkami a zabezpečené policejními hlídkami. Pokud byste se chystali zdolávat některého z mexických zkamenělých bohů, doporučujeme sledovat aktuální informace o bezpečnosti a povolení k výstupu. Nepřístupná je v tuto chvíli např. nejslavnější sopka – Popocatépetl. V Mexiku dochází velmi často k různě silným zemětřesením, která někdy ani nemusíte zaznamenat. Informace o tom, jak se chovat při zemětřesení naleznete v hotelích nebo na lince policie tel. 060, první pomoc tel. 065 nebo 066.

Další katastrofu představují hurikány. Ničivá síla větrů, záplavy, tornáda mohou být velmi nebezpečné. Vyvarujte se cestování do oblasti karibského pobřeží (poloostrov Yucatán) v období hurikánů září – říjen a pobřeží Pacifiku květen – listopad. Jedinou pozitivní stopou hurikánu, jak s nadsázkou říkají obyvatelé ostrova žen Isla Mujeres, je jemný bílý písek, který sem vítr navál od Cancúnu. Hurikán Wilma v roce 2006 zničil velkou část hotelové zóny legendárního turistického letoviska.

Mentalita Mexičanů zůstane v mnoha ohledech nám Středoevropanům nepochopitelná, je ale škoda a někdy zbytečné nervování držet se zavedených klišé. Ne všichni jsou líní a povinnosti odkládají na “mañana” nebo jsou zapletení do obchodu s drogami. Mexiko je země velmi přátelských a pohostinných lidí, kteří milují děti, ctí rodinná pouta v soukromí, ale i v obchodování a s dojemnou horlivostí si předcházejí své matky. Neradi ale říkají ne, čas měří zcela jinak než my a rádi vám prodají kdejaký zub či zpoplatní poměrně absurdní služby jako např. možnost sednout si na židli na odpočívadle během výstupu na sopku.

Ideálním místem pro klidnou dovolenou je poloostrov Yucatán, kde si můžete naplno užít svobody a prozkoumat odkaz Mayů a přírodu jihovýchodního cípu Mexika vlastním autem. Na Yucatánu a přilehlých ostrovech najdete navíc nejkrásnější pláže v Mexiku – písek je zde podle Mexičanů nejjemnější z celého mexického pobřeží a díky rozemletému planktonu nepálí.

Bezpečně se můžete vydat také do ostře zeleného Chiapasu a nechat se provést džunglí samotnými indiány nebo do hor a méně turistické pláže Oaxacy. Pokud plánujete poznávací cestu napříč Mexikem nebo dobrodružnější způsob cestování, pečlivě prověřte itinerář a dopravní spojení a konzultujte stránky MZV ambasád ČR a USA v Mexiku a snažte se dodržovat základní bezpečnostní pravidla a respektovat místní zvyky. Jen tak se vyvarujete zklamání a nebezpečí a Mexiko si skutečně užijete.

Zkušenosti čtenářů

gt

Nechci prudit, aletřeba Tulum je natolik hezky, ze bych si tam vzal fotak a ne jenom mobil…

Skoda tech technicky rozmazanych fotek, obsah je peknej

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: