TOP 7 věcí, které musíte ochutnat v Maroku

TOP 7 věcí, které musíte ochutnat v Maroku

Maroko je plné exotických vůní a chutí. Tajin, kuskus i harrira jsou pro Maroko stejně typické, jako velbloudi či písečné duny a určitě byste je při svých cestách do této oblasti neměli vynechat.

Připravili jsme si pro vás top 7 marockých specialit, které marockou kuchyni činí naprosto jedinečnou.

1. Pastilla

Sladko slané křupavé bochánky mají kořeny ve městě Fez, ale rozšířené jsou i na pobřeží. Oblíbený předkrm tvoří směs masa či zeleniny zapečená v mnoha tenoučkých vrstvách jemného těsta a navrch posypaná cukrem a skořicí. Náplň je převážně drůbeží nebo holubí maso. Pro nás netypické spojení masa a sladké chuti určitě stojí za vyzkoušení. Vegetariánské verze se necukrují.

Nejširší nabídku průvodců a map Maroka (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně a na eshopu KnihyNaHory.cz

KNH

2. Zaalouk

Salát nebo chcete-li dip z pečených lilků, rajčat, česneku a koření se servíruje jako předkrm nebo příloha k hlavnímu jídlu. Právě pečený lilek dává pokrmu charakteristické kouřové aroma. Dá se jíst teplý i za studena.

3. Tajine

Nemůžete odjet z Maroka bez ochutnání národního pokrmu, který se připravuje ve speciální nádobě s poklicí kónického tvaru. Pomalu dušené maso se zeleninou se vyskytuje v nepřeberném množství variant. Setkat se můžete s jehněčím, kuřecím, rybím i čistě vegetariánským tajinem. Doporučuji vyzkoušet variaci, kdy se spolu s masem pečou i sušené švestky, fíky a ořechy. Omáčka tím získá jemně nasládlou chuť. Tajine se jí jen tak, s pečivem nebo s kuskusem.

4. Harrira

Klasická marocká polévka, oblíbená obzvláště během ramadánu. Jí se před hlavním jídlem, jako lehká svačinka, ale klidně i k snídani. Základem je maso (jehněčí, kuřecí či hovězího) vařené spolu se zeleninou (cibule, rajčata, mrkev) a různými luštěninami jemně ochucené kořením a bylinkami. K polévce se přikusuje arabský chléb, ale také datle nebo sladké sezamové sušenky Chebakia.

Nejen v Maroku můžete ochutnat bezpočet úžasných jídel. Nechte se inspirovat i článkem TOP 7 míst, kde si užít pouliční dobroty.

5. Amlo

Tato sladká pasta se připravuje z pomletých pražených mandlí rozmíchaných v arganovém oleji a oslazené medem. Je skvělá k snídani na chleba nebo na placky připomínající lívance. Také se používá jako přísada do různých koláčů, pečiva i omáček. Arganový olej je jedním z nejvzácnějších na světě, stromy, z jejichž plodů podobných olivám se získává, nerostou totiž nikde jinde na světě než v jihozápadním Maroku.

6. Čerstvé džusy

Pomeranče jsou v Maroku nejrozšířenějším ovocem. Za pár drobných dostanete na ulici sklenku čerstvě vymačkané šťávy. Pro domácí pití jsou oblíbené kombinace chutí, k pomerančům se přidává šťáva z řepy nebo mrkve a také mandlový prášek. Pro zvláštní příležitosti se před servírováním do sklenky sypou plátky mandlí. Zvláště v horkých měsících se můžete setkat i s osvěžujícím džusem z okurky, který se chladí ledovou tříští.

7. Berber whiskey

Nenechte se oklamat, pokud vám budou usměvaví Marokánci nabízet berberskou whiskey. Alkoholu se vám nedostane, ale pozvání určitě neodmítejte. Příležitost k vypití sklenky skvělého mátového čaje se najde téměř kdykoliv a kdekoliv. Po dobrém jídle či jako projev pohostinnosti. Silně oslazený čaj připravený ze zeleného čaje a lístků máty (nany) se hojně pije po celé zemi. Berbeři nápoj vylepšili přidáním citronové trávy a růžových květů. Výsledkem je skvělý nápoj, který osvěží i v největším horku.

Zkušenosti čtenářů

Khamlia

ja bych dodala ze je tech veci dobrych ktere by mel clovek ochutnat vic nez jen 7 🙂
jako napr. couscous, nebo khalia, v Marrakechi Tanja atd. ˘

Rebi
Khamlia:

Přesně, je jich asi milion ,-)
Gazelí růžky (cukroví z mandlové pasty), mechoui (pečený beran), msemen (koblížky) …

kysin

a co hašiš ?

joey
kysin:

Kysin: ten tam maju fakt dobry 😀 a v kombinacii s jedlom je to uplne skvele 😀 uzival som si to tam 3 tyzdne 😀

olik

Tajine jsme si přivezli již před vic jak 20 lety i s ohništěm domu a na chalupě je to s grilem to nej v létě. Co se sklidí ze zahrádky, to se tam nacpe, k tomu maso a je to bomba. Jen je to trochu těžší záležitost na dovoz. V podstatě Tajin jsme jedli i v Tunisku, tam ho dělají hodně červený (rajčatový), tady je, řekla bych, mnohem lepší. Jedla jsem ho na spoustu způsobů a vždy mi chutnal, jenže jinak to je, když tam je člověk x let a jinak, když tam jede na dovolenou, všechno se hold ochutnat nedá za čas, který je tam jen na dovolené, ale pravdu maj ve skrze všichi, co tu psali o jídle. A zalejt to mátovým čajem. Tech jídel je mraky a taky záleží zda je vaří v restauraci, v hotelu nebo je to kuchně čistě domácí, to je pak úplně jiné kafe. Taky je rozdíl mezi tím, kde si to jídlo člověk dá, je to stejné jako u nás, taky se některá jídla dělají trochu jinak na Moravě a trochu jinak v Čechách, nebo na severu a na jihu. Harriru jsem měla mockrát a pokaždé byla trochu jiná. Mohu jen doporučit.

Street Food Hunters

tu je nas clanok s par inspiraciami co ochutnat napr v Marakesi
http://www.streetfoodhunters.com/marakes-a-jeho-ikonicky-streetfood/

Berber

Co si přivézt z Maroka – vcelku užitečný k diskusi, možná se někomu hodí k Maroku.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí