Rwenzori: sídlo mraků a mizejících ledovců v srdci Afriky

Rwenzori: sídlo mraků a mizejících ledovců v srdci Afriky

Měsíční hory, Deštné hory nebo také Rwenzori – tak se říká jednomu pozoruhodnému místu v srdci Afriky na hranicích mezi Ugandou a Demokratickou republikou Kongo. Mnoho cestovatelů, kteří toto místo navštívili, ho považují za jedno z nekrásnějších na zemi. Díky rozmanité flóře nezvyklého vzrůstu, gigantickým kapradinám i vřesům, můžete mít pocit, že jste se ocitli v pohádkovém světě elfů a víl.

Příroda si na tomto místě opravdu dala záležet. Díky obtížné dostupnosti se tomuto pohoří podařilo svou divokou krásu zachovat. Vrcholky tohoto pohoří přímo v srdci rovníkové Afriky se zvedají do výšky 5000 metrů a jsou jedním z mála míst na zemi, na kterém se nacházejí rovníkové ledovce. Jedná se o třetí nejvyšší horský masiv Afriky po Kilimandžáru a Pohoří Kenya, který se strmě zvedá se nad hladinou řeky Semliki.

Prohlédněte si další fotografie k článku…

Rwenzori mají díky svému původu funkci klimatického předělu mezi rovníkovým a východním klimatem, v celé oblasti proto často prší – proto se místu také občas říká Deštné hory.

Co je ovšem na těchto horách v blízkém okolí rovníku unikátní, je stálá přítomnost sněhu na vrcholcích a ledovce vyplňující údolí.  Kromě nejvyššího vrcholu Mt. Stanley (5109 m), je ledem pokryto ještě dalších pět čtyřtisícovek.

Právě kombinace sněhem pokrytých vrcholků, rychle tekoucích řek s magickými vodopády, jezer s průzračně čistou vodou a unikátních rostlin dodává této oblasti nadpozemskou krásu.

Pokud vás zaujalo pohoří Rwenzori, přečtěte si článek  Aleny Žákovské o jejím putování do nitra afrických velehor v článku  V národním parku Rwenzori.

Legendární objev vévody d’Abruzziho

O přítomnosti ledovců v této oblasti psal už slavný řecký geograf Ptolemaios, ale teprve před sto lety se podařilo je poprvé zmapovat. Jejich objev v roce 1906 znamenal světovou senzaci. Výpravu do pohoří Rwenzori tehdy vedl legendární badatel, vévoda Luigi d’Abruzzi, syn španělského krále Amadea I. Savojského, který se od dětství věnoval alpinismu – už jako devítiletý vystoupil na Mont Blanc. Zapsal se do dějin dobývání severního pólu i polárního vědeckého výzkumu. V rámci svých horolezeckých expedic si připsal úspěchy v podobě prvovýstupů v Americe i Africe, kde dosáhl i nejvyššího vrcholu Rwenzori, Mt. Stanley. Jeden z vrcholků, Mount Luigi di Savonia, po něm dnes nese jméno.

Blízký konec rwenzorských ledovců

Tato legendární expedice pod vedením vévody d‘Abruzziho inspirovala dva vědce Neila Losina and Natea Dappena, kteří se rozhodli vydat po jejích stopách. Rozloha ledovců, které tehdy výprava zdokumentovala, byla 7,5 kilometrů čtverečních. Během posledního století ledovce ale ztratily 80% své původní rozlohy a vědci předpovídají tomuto unikátnímu místu smutnou budoucnost.

Poslední zbytky ledu by měly roztát během příštích dvaceti let. Budoucnost hor i lidu kmene Bakonjo, který zde má domov, je tak nejistá. Celá oblast je zároveň jedním z nejdůležitějších zdrojů vody. Napájí i řeku Nil, která má zásadní roli pro život v pouštních a polopouštních oblastech Súdánu a Egypta. Tání ledovců přináší i další jevy – jako bleskové povodně – místní mají velké obavy, že tání způsobí velké problémy lidem žijícím v povodí řeky Semliky.

Tání ledovců v pohoří Rwenzori se věnuje film Sníh na NiluNathana Dappena a Neila Losina, který  můžete vidět na Festivalu Expediční kamera 2016. Vizuálně působivý snímek se snaží zdokumentovat náročné podmínky expedice, ale zejména rychlost, s jakou pokračuje tání. Slavné fotografie ledovců, které na počátku minulého století pořídil Vitorio Sella, a snímky, které zachytily současnou podobu krajiny, se stávají němými svědky dopadu klimatických změn.

EK maléExpediční kamera 2016: Mizející národy, divoká příroda i extrémní výkony

Festival nejúspěšnějších cestovatelských a outdoorových filmů uplynulé sezóny, Expediční kamera, opět míří do kin. 7. ročník bude probíhat v termínu od 18. února až do 5. dubna ve více než 200 českých a slovenských městech. Na diváky opět čeká pořádná dávka cestovatelských zážitků, divoké přírody i napětí. Premiéra proběhne tradičně v pražském kině Aero 18. února. Dobrodružství, odvaha, divoká příroda ve více než 220 městech v ČR a na Slovensku!Premiéra: Více na www.ExpedicniKamera.cz nebo na facebooku.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: