Ahoj,
psala jsem do několika diskuzních vláken a odpovědi se nehrnou, tož zakládám vlastní:) Jsou tu prosím někde na českém internetu nějací šílenci, kteří se chystají na leden 2014 do Peru? Naše výprava (zatím dva členové) se zajímá hodně o duchovní rozměr amazonie, tj šamani, ayahuasca, silná místa. Bylo by opravdu rozkošné tu někoho potkat, kdo by jel taky. Rádi bychom si půjčili auto a přejeli hory atd..Těším se na všechny odpovědi, Helena
Za šamany a ayahuaskou autem, tak to jste dobří šílenci 🙂 Ještě k tomu v období dešťů, kdy toho na horách moc neuvidíte a můžete chytit sesuv půdy.
ano,za šamany autem. vezmeme to autem rovnou z prahy, jakýpak s tim štráchy. měsív budeme jezdit po peruánský jungli sem a tam autem, bude lejt no prostě pohodička. s těmi sesuvy díky za típ, asi bude dobrý zvážit pučení papamobilu.
Jinak teď vážně. Výpravy do peru v lednu jezdí, znám lidi, kteří tam byli v zimě a žádná půda na ně nespadla, nespláchlo je to ani jiné katastrofy. Když píšu o půjčení auta, bystrý čtenář by mohlo pochopit, že autem se nechystám do jungle, alebrž budu v peru měsíc a tudíž bude čas na různé aktivity, mimo jiné si tam něco projet půjčeným autem.bueeeh.
In the eastern rainforest, of course, it rains. The wettest months are December through May, but even then it rarely rains for more than a few hours at a time, so there’s still plenty of sunshine to enjoy. Follow the locals’ example: briefly take cover during the heaviest downpours. It’s not a big deal.
Read more: http://www.lonelyplanet.com/peru/weather#ixzz2m00tySjO
a ještě například tohle. http://www.tripadvisor.com/ShowTopic-g294318-i3352-k4692481-Can_I_visit_Machu_Picchu_in_January-Machu_Picchu_Sacred_Valley_Cusco_Region.html
Obecně mám zkušenost, že když jedu někam v období, kdy se tam pro špatné počasí nejezdí, tak je tam krásně a méně lidí.
Ahoj, mohla bys prosím napsat nějaké podrobnosti-něco o vás, přesný termín,rozpočet…případně bychom vyrazili s partnerkou,jen už jsme starší kusy:-)
S těmi sesuvy půdy to je jak kde. Třeba hlavní trasa po pobřeží nebo do Cuzca přes Arequipu je v pohodě. Úsek vlakových kolejí k Machu Picchu to před 3 lety v lednu odneslo do údolí. Píšou to zrovna v 1. příspěvku toho tvého odkazu:
Last year, the area near Machu Picchu had devastating flooding in late January (rail lines were torn out by floodwaters, cutting off access to MP).
Já viděl asi 100 m dlouhý sesuv u Chachapoyas i v říjnu, když pořádně zapršelo na začátku deštivější části roku. Nebyl ale tak velký úsek a šel objet.
V džungli se dešti nevyhneš i v sušší části roku a patří to k ní. Byl to i zajímavý zážitek, když jsem byl po několikahodinovém slejváku při jízdě na loďce vydlabané z 1 kmene tak prochladlý (i přes dobrou pláštěnku), že jsem se v nížinné džungli v Peru musel odpoledne zahřívat u ohně, a to byl nejnižší stav vody z celého roku. Navíc díky tomu pak večer jeden velký strom svítil jak vánoční stromeček díky synchronizovaně blikajícím světluškám. Cestou zpět jich tam moc nebylo.
Psala jsi, že jedete hlavně do Amazonie, proto ten údiv nad autem. Když přejet hory, tak předpokládám, že právě do Amazonie. Jinak ale téměř nikdo si v Peru nepůjčuje auto. Za 2 měsíce cestování po celém Peru jsem snad nikoho s půjčeným autem nepotkal a to jsem mluvil s mnoha cestovateli a turisty. Když byla diskuze o půjčení auta v Peru před časem na HS, stejný názor měli i ostatní, co tam už byli. Většina z tzv. Gringo trailu je v sušší části Peru, kde období dešťů není obvykle problém. Jen Machu Picchu je ve vlhčí oblasti. Vzhledem k tomu, že jsem tam měl asi nejhezčí výhled v životě z vrcholu hory Machu Picchu (posledních 10 minut jsem tam byl 31.5. sám a před tím tam bylo max. 10 lidí), tak by bylo škoda být zahalen v mracích, natož aby mi pršelo.
Taky jsem měl 5 dní krásné počasí v jižním Thajsku u Krabi v období dešťů (a bylo tam méně lidí), ale před tím tam 5 dní lilo, takže je to dost o štěstí.
Ahoj Libore, napsala jsem to tu ve spěchu a chaoticky, šlo mi spíš o to potkat lidi co jedou taky a hodit to po netu co nejdřív, když jsem se rozhodla že pojedu. Autem jsem zamýšlela právě cestu z Limy do Cuzca, což někteří cestovatelé podnikli a dost si to chválili./na netu/ Kdybychom byli 4 tak mi to přijde jako zajímavý nápad, protože autem se dá zastavit a zajet na různá místa a to mě baví. Nicméně jsme 2 a prodražilo by se to nesmyslně a tak jsme to zavrhli, samozřejmě má auto i jiné nevýhody. Takže pojedeme autobusem. Amazonni plánujeme druhé dva týdny. Díky za všechny informace, jsou zajímavé. Sesuvy půdy nám buď cestu zkříží, nebo nezkříží.Víc k tomu těžko vymyslim.:)
Tip měsíce: Mexiko
Olinalá: poklad na konci světa
Playa del Carmen
Kolonizační města a zběsilá pravidla mexického silničního provozu
Knižní tipy
Unikátní kultura a náboženství namibijských Himbů a Hererů
Olinalá: poklad na konci světa
Nové články
ROZHOVOR: S odvahou za dobrodružstvím
Vodopády kam se podíváš…
Cestobraní – festival, na který se nezapomíná
Vybavení na cesty
Darn Tough BEAR TOWN MICRO CREW
Turistická ponožka s neotřelým designem a doživotní zárukou, na každou štreku.
NEJLEPŠÍ TREKOVÉ BOTY A POHORY
Výběr testerů Světa outdooru