Jak na Austrálii – profesionální cestovatel radí

Jak na Austrálii – profesionální cestovatel radí

Jak je známo pro Aussii pracovní víza nemáme. Jak to tedy udělat? Stojí za to zaplatit si studijní pobyt nebo pracovní agenturu? Jak to vypadá, když se do Austrálie vydáte s turistickými vízi a chcete pracovat na černo? A co říkat, když vás pak odchytí na imigračním? V tomto článku nenajdete návod na podvádění, jenom můj návrh na to, jak si Austrálii co nejvíc užít a třeba si i něco vydělat:)

Studium

Za takovýhle studium se sakra prohneš – nebojí se říct si o 150 000 Kč za pár měsíců, ale jako student máš oprávnění pracovat jen 20 hodin týdně. Nikdo to ale nepočítá, takže vlastně můžeš pracovat, jak chceš, pokud to stíháš se školou. Studium spočívá v tom, že sedíš ve třídě s ostatními, co anglicky neumí, a učíte se gramatiku – věc co vůbec nepotřebuješ – a po půl roce se tvoje angličtina vylepší jen minimálně. Takže já říkám: takhle rozhodně NE!

Agentura

Já jsem hodně proti téhle cestě a to hlavně z principu. Chceš něco v životě dokázat, tak někomu zaplatíš obrovskou částku peněz (nebo nejlépe rodiče zaplatí) a pak tvrdíš, jak sis hledal práci v Austrálii a jak to bylo náročný. Takže já říkám znovu: takhle rozhodně NE!

Máš známý v zahraničí?

Nejlépe Německo? Zažádej si o druhé občanství, Německo pracovní víza má.

Turistická víza

První vstup na turistu je naprosto v pohodě. Nikdo se na nic neptá, prostě si přijel na kukandu a ani letenku ze země nepotřebuješ.

Druhý (až čtvrtý) vstup na turistu už chce řádnou přípravu. Oni se prostě budou ptát na základní otázky, a když odpovíš blbě, tak už klokánky vidět nemusíš. Chce to letenku ze země, peníze na účtu, projdi si maily a smsky, jestli někde není zmínka o nelegální práci. Měj adresu nějakého hotelu – ani tam nemusíš pak jet, ale musíš to vyplnit do kolonky, nebo se začnou ptát a to nechceš.

Nejširší nabídku průvodců a map Austrálie (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně a na eshopu KnihyNaHory.cz

KNH

Tady ti povím, co se stalo mně a jak to dělá profík:)

Mě zachránila perfektní angličtina, protože jsem podcenil peníze na účtu a kontrolu telefonu. V Aussii sem byl 3 měsíce pak sem odletěl a vrátil se, letenku pryč jsem měl za další 3 měsíce a to je dlouhá doba. Optali se, co mám v plánu na 3 měsíce, odpověděl jsem, že hlavně Tasmánii. Už to se jim nezdálo, tak se mě zeptali na peníze na účtu a tam byly krásný 4 000 Kč 😀 a já pitomec si nezfalšoval účet (normálně to dělám) no naštěstí můžu jít 15 000,- Kč do mínusu a tak tam svitila částka 19 000,- Kč a ukázal jsem na tu částku, že to je tolik kolik tam mám.

Potřebné minimum pro vstup do Aussie je 4 000 ale dolarů, a já měl ubohý 1 000. Když si to přepočítali na dolary, tak nadšení nebyli. Přišel dotaz jak hodlám žít. Tak nemůžu jim říct, že kempuju a stopuju viď. Tak jsem se vymluvil na pojistku, která mi dorazí během pár dní a že to budou 2 000 dolarů, ale že k tomu nemám potvrzení. Překvapivě jim to stačilo, ale zeptali se na mobilní telefon. Jestli by mi nevadilo, že mi projdou zprávy. To jsem taky podcenil. Oni sice nemají právo na to kouknout ti do telefonu nebo do emailu, ale když řekneš, že jim to neukážeš, letíš domů rovnou. Telefon jsem odevzdal a sednul jsem si na židli. Trvalo jim 15 minut, než prolezli celej telefon, a řeknu ti, takovej stres už v životě zažít nechci. Vůbec jsem netušil, co v tom telefonu může být a rozhodně jsem nechtěl být vyhoštěnej z Austrálie a dostat zákaz vstupu na dalších 7 let nebo kolik.

Týpek šel hned k věci: „Tak s pravdou ven pane Král, máte v telefonu zprávu dnes pracuji cely den.“ Další věc, která mi úplně nenahrávala, je to že v Austrálii je zakázané i dobrovolničení, ALE najednou jsem si řekl tak teď nebo nikdy, já prostě do tý Tasmánie fakt chci a naprosto suverénně jsem dal asi 5ti minutovej monolog o tom, že vím, že dobrovolničení je zakázaný, ale že s tím nesouhlasím. Že cestuji několik let a dobrovolničím, protože chci poznat kulturu dané země a pomoct malým farmám a malým firmám, kde buďto majitel bude pracovat 18 hodin denně anebo si najde někoho jako já, kdo mu pomůže jen za ubytování a stravu a naučí se přitom něčemu novýmu.

Zdůraznil jsem, že je to zakázaný z důvodu, že beru někomu práci a ten by na tom mohl vydělávat peníze, ale že tak to prostě není. Taky jsem se omluvil, že jsem to nemohl říct hned na začátku, že takto dobrovolničím, a slíbil jsem, že nebudu hledat nelegální práci za dolary. Po mém monologu pán odešel a já si dal dalších 15 minut stresu na lavičce. Doporučuju pro vyznavače extrémních sportů! Přišel a podal mi pas  se slovy: „Je vidět, že cestuješ hodně a že v Austrálii nezůstaneš, tak můžeš jít“. No já ho radostí málem objal! Vylítl jsem jak střela, aby si to náhodou nerozmyslel. Jo a tímto se pánovi omlouvám za lež, ale měl jsem 4 000 Kč, potřeboval jsem dolary jako sůl a nelegální práci sem si najít musel.

Tak do Aussie jsme se dostali a teď to chce tu práci.

Nemáš pracovní víza, co teď viď. Můj nejoblíbenější způsob je jít na stopa a ptát se od auta k autu, jestli někoho neznají. Občas zavolají ještě v autě, občas si i zajedou. Další způsob je zas to dobrovolničení, ať ti dohodí něco za dolary, že by ti to pomohlo. Někdy se to povede, ale většinou si tě chtějí nechat pro sebe. No a pak způsob, co mě nebaví: životopis rozdávat můžeš, jen pak musíš zdůraznit že to musí být cash job. Chodíš od kavárny k restauraci, přes zoo a tak dál a ptáš se každého, koho potkáš, dokud nedostaneš kladnou odpověď a věř mi, že ji dostaneš. V Tasmánii sem myl nádobí za 20 dolarů na hodinu, do toho jsem kempoval a jídlo jsem měl z tý kavárny a to mě dost finančně uzdravilo.

Jsem živoucím důkazem toho, že cestu kolem světa je možné uskutečnit i skoro bez peněz. Rád bych se s vámi podělil o pár rad, jak to provést a cestu si co nejvíc užít. Přečtěte si je v článku 11 rad na cestu kolem světa.

Nikdo neříká, že to bude lehký a nikdo neříká, že si vyděláš… ale bude to ta nejlepší lekce do života. Zdokonalíš angličtinu a už nikdy se nebudeš bát pohovoru nebo těžké práce a budeš vědět, jak přežít i na druhý straně světa. To je to, co chceš! To je to, proč jedeš tak daleko, to je to, čím se budeš lišit od „kolegů“, kterým rodiče zaplatili agenturu.

App

Stáhni si aplikaci „WikiCamps“ – seznam všech míst kde se dá zadarmo kempovat. Stojí asi 4 dolary.

A poslední rada, jeď podle počasí a můžeš mít rok jen léto. Je to jednoduchý – když je australská zima, rozhodně nechceš být dole na jihu. Nahoře na severu zas nechceš být přes léto nebo v období dešťů. Uprostřed nechceš být, když je tam bambilion komárů a tak.

Zkušenosti čtenářů

Jakub

Ahoj,
prima článek.
 
Právě projíždíme Austrálii a máme také nějaké tipy ať už ohledně 4×4, tak zkrátka národní parky, roadtrip a nebo i jachting.
 
https://www.osobnizkusenosti.cz/category/cestovani-osobni-zkusenosti/
 
https://www.catinboots.com/category/australia/

ahoj

Díky za vložení. Moc zajímavé…. Lenka

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí