Národní park Cat Ba Island ve Vietnamu, jediné místo, kde žije langur s bílou hlavou

Národní park Cat Ba Island ve Vietnamu, jediné místo, kde žije langur s bílou hlavou

Severní Vietnam se z hlediska cestovního ruchu proslavil několika známými oblastmi jako je například Sapa nebo Halong Bay. Někdy se ale jednoduše vyplatí neposlouchat průvodce a vydat se tam, kam není jednoduché se dostat.

Proč na ostrov Cat Ba?

Většina turistů jezdí na organizované výlety lodí z Hanoje do Halong Bay, kde tráví jeden či víc dní v zátoce na lodi. My jsme se však této organizovanosti snažili vyhnout. A jako zatím vždy – vyplatilo se nám to.

Na ostrov jsme se vydali především pro jeho nevinnost, malou popularitu a národnímu parku, který zabírá polovinu ostrova. To jsme ale ještě nevěděli, že nás čekají krásné pláže, exotické laguny, jeskyně, dechberoucí výhledy ale především téměř nedotčená příroda. Ostrov Cat Ba je největším z 367 celků v zálivu Halong Bay, žije na něm přibližně 13 000 obyvatel a další 4 000 žijící na plovoucích farmách v zátoce. Ostrov je velký zhruba jako polovina Prahy.

Pláže, kde budete doopravdy úplně sami

Jak nejlépe poznat ostrov? Jsme ve Vietnamu, samozřejmě že tedy na motorce nebo skútru. Jestliže se ale rozhodnete vydat pěšky, také nebudete litovat. Po vyjití jednoho ze strmých kopců vedoucích z města na vás bude čekat nezapomenutelný výhled na rozlehlé moře zakryté vápencovým útesem.

Hlavním střediskem ostrova je město Cat Ba, ve kterém je uvolněná atmosféra, nikdo nikam nespěchá a pokud si přes den sednete do venkovního posezení některé z místních restaurací, téměř nikoho tu nepotkáte. Pouze místní. Ostatní jsou totiž na nedalekých klidných plážích, které jsou schované mezi jednotlivými skalními výběžky.

Národním park Cat Ba

Marně na toto místo přichází lidé, kteří by rádi spatřili langura s bílou hlavou. Languři tu běhají po lese, ale protože se jich tu nachází už jen několik desítek, šance nějakého zahlédnout volně v přírodě je opravdu malá. V roce 1960 se jich tu nacházelo v průměru kolem 2 600. Rok 2000 ale přinesl informaci, že se na ostrově nachází pouze 53 jedinců. Vědět, co je to vzácnost, nás naučilo chození po vrcholkách národního parku v doufání, že těch 53 roztomilých opic nebudeme rušit. Nikde jinde na světě se totiž tento druh nenachází.

Pokud se vydáte do Vietnamu, nenechte si ujít nívštěvu města Saigon neboli Ho Či Minovo města, asijské velkoměsto s osobitou kulturou v kontrastu s evropským vzhledem. Co v Saigonu vidět a nevynechat? Inspirujte se v našem průvodci Saigonem.

V parku je několik tras, po kterých se můžete vydat. Cesta vede přes strmé kamenité údolí, na jehož konci se dá spatřit více než polovina ostrova. Tady už si můžete v klidu vychutnat onu VZÁCNOST.

Jeskyně a válka

Ostrov Cat Ba je plný jeskyní, jejichž útroby byly ve válečných dobách využity pro ochranu místních obyvatel. Vápencové útvary tu také tvoří dlouhé chodby plné labyrintů, kde můžete narazit třeba na netopýry. Mezi největší jeskyně patří jeskyně Hang Trung Trang, kde byla za války jeskynní nemocnice. Je překvapivé, že Američané se o této nemocnici nedozvěděli, ačkoliv byla velká tak, že se do ní vešlo 17 prostorných pokojů i s rozlehlým kinem.

Must do – den na lodi

Výlet lodí je na ostrově Cat Ba samozřejmost. I my jsme se vydali a celý den jsme poté zařadili mezi naše nejlepší zážitky z cest po Vietnamu. Zvolili jsme soukromou outdoorovou loď, která pro nás připravila nabitý program za doprovodu dvou průvodců. Nikdy nezapomenu na větu: „Tak skočte z lodi a doplavte na pláž, máte tak půl hodinky“. Loď zastavila na širém moři mezi útesy v zátoce Lan Ha Bay a většina z nás opravdu skočila. Poté jsme si dali oběd v podobě „co moře dalo“, navštívili rybí farmu a dvě hodiny strávili na kajacích, na kterých jsme proplouvali tmavé laguny za světel našich čelovek.

Cannon Fort

Vyhlídka Cannon Fort se nachází několik minut od města a určitě se vyplatí její návštěva při východu či západu slunce. Naskytne se vám pohled na celý ostrov Cat Ba. Nahoru se dá vyjet na skútru nebo to můžete spojit s vaší ranní rozcvičkou. Vyjít až na vrcholek může být pro někoho z nás přeci jen výzvou.

Nejširší nabídku průvodců a map Vietnamu (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně v pražském Klubu cestovatelů nebo v eshopu KnihyNaHory.cz

Zkušenosti čtenářů

Jirka

O našich zážitcích z Cat Bá z letošního dubna píšem na našem blogu, mrkni na cestopis a třeba tě inspirujeme 🙂 http://kuszvance.cz/vietnam-halong-ninh-binh.php

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: