Za prací do Saúdské Arábie

Za prací do Saúdské Arábie

Stále více zdravotníků a lékařů odchází za prací do Saúdské Arábie, především do Rijádu. Saúdové nepracují a „levná pracovní síla“ z Evropy se sem jen hrne. Jaká je skutečná každodennost jsme se zeptali Zuzany Petříkové.

Pracovní podmínky

Jak dlouho už pracuješ v Saúdské Arábii a co přesně děláš?

Pracuji tu od března letošního roku a pracuji v National Guard Hospital v Rijádu na Recovery…tzn.dospávacím pokoji, kam jezdí pacienti přímo po operaci z operačního sálu.

Jaké jsou pracovní podmínky?

Pracovní podmínky jsou velmi dobré, plat velice slušný, ubytování bezplatné s veškerým komfortem. Doprava do nemocnice je obvykle zdarma autobusem, pokud pasuje časově služba s jízdním řádem, jinak taxíkem.

Kolik hodin denně se pracuje?

Na klasických odděleních a JIPech se pracují klasicky dvanáctihodinové směny jako v Čechách, já na recovery pracuji devíti hodinové směny pět dní v týdnu s obvykle volnými víkendy. Pracovní týden je tu delší než v Čechách, a sice 45 hodin místo našich 37,5 hodin.

Compoundy pro cizince

Cizinci bydlí v Saúdské Arábii obvykle v uzavřených „ghettech“, oddělených od okolí a nepřístupných místním? Jaké to tam je?

Těm „ghettům“ se říká compoundy. Je pravda, že jsou oddělené od okolí. Místním lidem je do některých vstup povolen, jakožto návštěvě některého z residentů, v jiných nepovolují vstup arabským lidem vůbec. Compoundy obvykle poskytují veškeré zázemí, co je potřeba, a to v našem případě na velmi vysoké úrovni. Bydlíme ve vilách po dvou až čtyřech lidech, přičemž vily jsou velice prostorné a každá má k dispozici svůj vlastní pokoj a koupelnu plus plně vybavenou kuchyň a obývák. Compound též poskytuje možnost veškerého sportovního vyžití…bazén, kurty, squash, posilovna, relaxace v podobě sauny,pára,vířivky. Co se dalších služeb týče je zde k dispozici obchod se základním sortimentem potravin, kadeřník, gift shop, masážní salón atd. Ven z compoundu se dá kdykoliv kamkoliv jet, ale doporučuje se ve vícero lidech a raději se známým řidičem, který je již ověřený.

A proč ve vícero lidech? Copak je Saudská Arábie nebezpečná?

Je to jistější, člověk se může dostat do nepříjemných situací jen tím, že je bílé pleti.

A stalo se to někomu, koho osobně znáš?

Ano stalo, bílá pleť je pro místní lidi zkrátka exotika.

Proč nepouštějí místní do těch compoundů?

Většinou z toho důvodu, že nedodržují stanovené podmínky a pokud je to večer, ruší noční klid.

A proto myslíš, že do žádného compoundu nesmí žádný místní člověk? Není to náhodou spíše důsledek místní diktátorské vlády?

Ano, myslím, že je to hlavně proto. Saudská Arábie je království, takže tu vládne král, ne vláda.

Jak bylo těžké tu práci sehnat? Jak se tam člověk takhle dostane vlastně?

Práci nebylo těžké sehnat vůbec. Stačilo v mém případě kontaktovat pražskou agenturu, ta zařídila vše potřebné. Zaleží ale na úrovni angličtiny.

Nejširší nabídku průvodců a map Saudské Arábie (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně a na eshopu KnihyNaHory.cz

KNH

Kolik Čechů tam asi pracuje?

Řekla bych, že již poměrně hodně. Třeba tak okolo 200.

A jaké má národnostní složení třeba Tvůj compound?

Náš compound je vesměs westernovský, tzn. že kromě Čechů např. lidé z Austrálie, Nového Zélandu, Irska, Finska, JAR.

A v nemocnici? Pracují tam vůbec nějací Saúdové taky?

Pracují, ale velice málo, v nemocnici tvoří největší masu Filipínky, Saúdové vesměs nepracují.

A co dělají?

Když pracují, tak většinou muži, ženy jsou doma s dětmi. Co jinak dělají ve volném čase těžko říct, natolik jsem ještě neměla možnost do jejich života proniknout.

Cestování po Arábii

Podařilo se Ti procestovat okolí Rijádu nebo jiné části země?

Co se Saudské Arábie týče, byla jsem zatím jenom v Džiddě, což je velké město a letovisko u Rudého moře, ideální na potápění. Ale chystám se ještě toho více tady v Saudské Arábii projet teď v zimě, když je počasí snesitelnější.

Jaký je Rijád? Má ještě aspoň trochu orientální atmosféru nebo je to už zcela moderní město?

Rijád je moderní město s veškerou infrastrukturou, kromě kulturního vyžití tu člověk najde vše. Orient může člověk cítit z všudypřítomných mešit, či v místních lidech, míněno jejich oděv a chování. Jinak jsou to hlavně nákupní centra a fastfoody.

Za rozhovor děkujeme Zuzaně Petříkové.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí