Šnorchlování na filipínském ostrově Apo – karety jsou zaručeny!

Šnorchlování na filipínském ostrově Apo – karety jsou zaručeny!

Šnorchlovacích lokalit je na Filipínách nespočet. Když ale budeme nároční a vynecháme ty „obyčejné“, tak se nám výběr rychle zužuje. A když máme za cíl vidět nějakého konkrétního živočicha nebo druh korálů, tak se výběr doslova smrskne. Stejně jsme to měli i já s přítelkyní. Naším hlavním cílem při cestě na Filipíny bylo zaplavat si se želvami…

Nápad podívat se do nějakého „tropického ráje“ jsem na domácí cestovatelské radě nadhazoval už několikrát, ale vždycky jsme nakonec skončili někde na poušti. Letos proběhl můj další pokus, ale výrazně údernější. Na prvotní odpor jsem reagoval připravenými fotkami z nejrůznějších šnorchlování (barevné rybky), dále jsem měl připravené fotky roztomilých nártounů a jako zbraň největší želvy. A ty nakonec zabraly. Pod podmínkou, že musíme vidět želvy, jsem zakoupil letenky, průvodce a začal se pídit po lokalitě, kde svému slibu budu schopný dostát. Volba nakonec padla na ostrov Apo, kde prý bývají želvy k vidění denně.

Jen pro pořádek. Míst, která se jmenují Apo, je na Filipínách několik a nejvíce matoucí je název Apo Reef, což je chráněný útes v moři daleko od Palawanu, kde je možné šnorchlování světové úrovně. Útes údajně nabízí nebývalou pestrost druhů korálů i podmořského života. My jsme mířili na Apo Island, což je malý ostrůvek ležící východně od ostrova Negros u jeho jižní paty. Nedaleko je město Dumaguete.

Proč na ostrov Apo?

Samotný ostrov Apo je velice malý (1,5 km na délku a 850 m na šířku), ale i tak je na něm vesnice, škola a samozřejmě dostatek ubytovacích kapacit od homestayů až po velké „hotely“ typu Liberty’s Lodge, kde jsme přebývali i my. Cestu na ostrov nejsnadněji zvládnete z vesničky Malatapay, do které se dá dostat místní dopravou z Dumaguete (za jeepney jsme platili 50 PHP/dvě osoby, tricykle 250 PHP/2osoby a lze jet i autobusem). Pokud jste v Malatapay ve středu, určitě si projděte místní trhy, my měli to štěstí a na trhy se podívali.

Z Malatapay se lze dostat bangkou právě na ostrov Apo. Sazba je 300 PHP/osoba a je jen na vás jak velkou loď zvolíte. Moře je zde poměrně divoké, takže menší lodí (naše cesta na ostrov) to je docela houpání a budete durch mokří (doporučujeme). Větší lodí (naše cesta zpět) je to jen houpání a za celou dobu na vás skoro necákne. Po příjezdu na ostrov se musíte nejdříve zaregistrovat (poplatek 100 PHP) a to i v případě, že zde nebudete přes noc, ale přijeli jste jen na jednodenní výlet. U nás následovalo ubytování a pak už tradá za želvami.

turkish_airlines_new_2

Na Filipíny se snadno dostanete se společností Turkish Airlines, které létá do nejvíce destinací na světě. Nabízí pohodlí 4*hvězdičkové společnosti: letíte za dobrou cenu a získáte skvělý servis na palubě. Při mezinárodních letech si vychutnáte výběr nejlepšího menu. Jestliže u zvoleného letu neexistuje návazné spojení při přestupu, můžete využít Tour Istanbul zdarma. Turkish Airlines byly oceněny jako „Nejlepší evropská letecká společnost roku“ po šesté v řadě a to od roku 2011.

Kde se potopit, abychom viděli to nejlepší z nejlepšího

Přístup do moře je dobře možný v podstatě kdekoliv. Jen pozor na bójkami vyznačený obdélník. Tam je nutné zaplatit si guida (100 PHP/osoba – nevyužili jsme), všude kolem si plavete, jak chcete.

Ostrov Apo je doslova obsypaný lokalitami pro šnorchlování a potápění, ale jen některé jsou bezpečné, protože okolo ostrova jsou aktivní proudy tekoucí jihozápadním směrem. V praxi to znamená, že všechny lokality na západní straně ostrova jsou v proudu a tedy je třeba mít patřičné zkušenosti nebo zajištění a stejně tak je v proudu i lokalita na severozápadní straně ostrova. Pro úplný výčet ještě doplním, že Marine Sanctuary je v současné době uzavřena, aby se obnovil život po nedávném tajfunu, který zde nadělal pěknou paseku.

Z výše uvedeného je jasné, že nejlepší a nejpohodlnější jsou lokality Boluarte, Chappel, Katipanan a Rock Point West. Ty v podstatě navazují jedna na druhou a ve výsledku se jedná o rozsáhlou korálovou zahradu, kterou z jedné strany na druhou přeplavete za nějakou hodinku (když se nekocháte a jen plavete). Když se kocháte a slídíte, tak tu můžete strávit i několik dnů. Kdo chce vidět želvy (vše co jsme viděli byly karety obrovské), tak by měl vlézt do vody večer, kdy většina jednodenních výletníků zmizí a vy jste v moři v podstatě sami. Ráno jsem moc želv nepotkal a během dne se vždy nějaká našla. Ale večer jich bylo nejvíc. K tomu samozřejmě notná dávka všemožných druhů ryb a opravdu pestré korálové zahrady.

Co dál? Odpočívat u krásného výhledu!

Na ostrově je také možnost krátkých vycházek, které ovšem v tom vedru bohatě stačí. Stejně nakonec skončíte zase v moři, kde je nejpříjemněji. Já jsem se šel podívat na jižní cíp ostrova po pěšině vedoucí středem ostrova a zpět jsem se vracel podél moře, populární jsou vycházky k majáku a podívat se lze i na odvrácenou stranu ostrova, kde je k vidění nádherné tyrkysové moře.

No a to je vše, víc už toho tento malý ostrůvek nenabízí. Vůbec to ale nevadí, protože v moři okolo něj je tolik pokladů, že vás pevnina stejně nebude zajímat. Fakt!

Petr Snížek je redaktorem vodáckého časopisu PÁDLER a šéfredaktorem webu Pádler.cz. Jeho specializací prakticky snad od narození je divoká voda všeho druhu. V posledních letech jej nejvíce pohltilo cestování s kajakem po světě, má za sebou několik expedic do vzdálených koutů planety. Dalšími zálibami jsou fotografování a geologie, kterou také vystudoval na Přírodovědecké fakultě UK v Praze.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: