Úspěch bez neúspěchu není možný – prvovýstup na Mt.Samilu na Antarktidě

Úspěch bez neúspěchu není možný – prvovýstup na Mt.Samilu na Antarktidě

Jsem děcko, mladý hoch a po večerech hltám dobrodružnou literaturu. Příběhy mořeplavců, ve kterých nechybí místa jako Ohňová země, Mys Horn, Drakeova úžina, bouře, divoký boj o přežití. Ani ve snu by mě tenkrát nenapadlo, že o čtyřicet let později sám ochutnám atmosféru této části planety. Ne jako mořeplavec, ale jako horolezec plující za svými vysněnými cíli do pobřežních vod  Antarktidy.

Velkou roli sehrála, jako častokrát, náhoda

Legendární, charismatický český mořeplavec Ruda Krautschneider nám před lety u piva vypráví o svých oceánských plavbách. Právě se chystá na cestu kolem světa na palubě vlastnoručně postavené dřevěné repliky Magallanovy Victorie. Hoši, za rok budeme brázdit vody jižních moří při Antarktidě a poplujeme i okolo Jižních Shetland. Nejkrásnějším ostrovem je tam Smith Island. Čarokrásný ostrov, zvedající se z mořské hladiny do výšky nad dva tisíce metrů. Cíl pro Vás – horolezce, jako stvořený. Kam se podíváš, všude strmé, panenské stěny. Jsme omámeni touto nabídkou a okamžitě začínáme připravovat společnou expedici.

Dlouhých pět let sníme společné sny, ale řízením osudu není úchvatné Victorii dáno plout na jih. Nicméně kompaktní parta sedmi kamarádů se nevzdává horolezeckého plánu a nakonec se spojuje s tasmánským kapitánem Stevem Wilkinsem, vlastnícím speciální ocelovou jachtu stavěnou do drsných antarktických vod. Steve je ochoten nás dopravit na Smith Island, naše plány ho i jako bývalého horolezce zaujaly. Silvestr 2013 prožíváme nad Atlantikem s letuškami Air France a na Nový rok 2014 již naše tváře bičuje patagonský vichr v Ushuai, nejjižnějším městě Argentiny.

Nejširší nabídku průvodců a map Antarktidy (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně a na eshopu KnihyNaHory.cz

KNH

Střih! Dva dny poté…

Sedm horalů se zmítá v podpalubí 21m jachty. Jedním slovem – mixér. Veselá nálada a duchaplné vtípky naší partičky se změnily v tiché individuální ublinkávání. To trvá tři dny. Táhlé vlny výšky dvoupatrových domů, ocelově tmavá barva moře, dvě až tři frontální poruchy denně. Plachty jsou téměř zrefované, ale valíme rychlostí 9-10 uzlů. Čtvrtý den plavby konečně vidíme zemi. Je úžasné, že se jedná o ostrov Nelson. Místo, kde náš kamarád, český polárník Jarda Pavlíček před třiceti lety vybudoval první českou antarktickou základnu.

Kotvíme a jednu noc regenerujeme po výprasku, který nám uštědřil Drakeův průliv. Máme jasný tah: Co nejdříve zakotvit na Smith Islandu, neztrácet čas a „naburácet“ do stěny. Bez zastávky tedy míjíme legendární ostrov Deception – atol s teplými prameny a dalekohledy již vyhlížíme Smith Island. Slova kapitána Stevea, že nechápe, proč jsme si za cíl vybrali právě Smith Island, ostrov zcela nechráněný, stále bičovaný větry, bez možnosti rozumného kotvení lodi bereme jako bzučení mouchy v uchu. Leta máme svůj plán a nějaký námořník nám nebude kazit radost.  Ve světlém, antarktickém podvečeru nás zvětšující se  kontura ostrova přitahuje, jsme plni očekávání. Konečně jsme pod severozápadními stěnami Mt. Foster.

„Zde nám pšenka nepokvete“

Bez plachet, na motor pomalu obeplouváme asi 30ti kilometrový ostrov a snažíme se najít ten správný výstupový směr. Lezecky atraktivní a relativně bezpečný. Druhá podmínka se ukazuje jako nesplnitelná. Nad stěnami visí obrovské sněhové převěje, laviny padají bez jízdního řádu. Velké množství srážek, vlhké oceánské klima a extrémní větry vytvořily na hřebeni hor bizardní převislé útvary. Evidentně nestabilní. Nejsme sebevrazi a je nám jasné, že „zde nám pšenka nepokvete“. Nikdo to nechce říci nahlas. Půjčujeme si dalekohled, zoufale pátráme po relativně bezpečné linii. Ale je nám jasné, že ji neobjevíme. Každý se v tichosti srovnává se svým zklamáním, každý dělá „jako by nic“.

Kapitán čeká na naše rozhodnutí, a tak Mára, jako náčelník, zhmotní naše pocity: „Kapitáne, musíme dále na jih. Lezecké plány na Smith Island byly chimérou“. Plujeme na jih, podél antarktické Peninsuly. Velryby, jako by tušily naše zklamání, se předvádějí v plné parádě. Jejich hřbety, gejzíry vody a ocasní ploutve mizející pod hladinou jsou neskutečným divadlem. Vplouváme do labyrintu ostrovů a fjordů. Stále častěji se vyhýbáme plovoucím krám. Obdivujeme lenošivé tuleně i groteskní tučňáky. V průběhu následujících dnů prozkoumáváme několik lezecky atraktivních stěn. Jasnou volbou se stává fantastická linie stěny a ledovo-firnového hřebene ostrova Anvers. Výstup touto fascinující stěnou a další zážitky z expedice vám představí Vláďa Nosek …

Místo: Ostrov Anvers v oblasti Palmer Archipelago, Antarktida

Název: Panenský vrchol pojenován Mt. Samila (rozuměj samice milá)  1500 m.n.m

Název cesty: Abdulova ohnivá lýtka  ( na památku Zdeňka „Abdula“ Hrubého )

Obtížnost: WI 5, celkový sklon 70st., prahy 90st.

Délka včetně nástupového kuželu: 1.700 m , lezeckých 1.400 m

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí