Revelstoke je hlavním městem světového heliski a freeride

Revelstoke je hlavním městem světového heliski a freeride

Revelstoke je městečko v srdci kanadských hor na půl cesty mezi Calgary a Vancouverem. Asi by se ničím zvláštním neodlišovalo od jiných malých kanadských měst, kdyby neexistovala vášeň jménem freeride. V místních horách totiž napadne 12-18 metrů sněhu za zimu. Takovou statistikou se nemůže pochlubit žádné jiné lyžařské středisko na světě.

Město bylo původně založeno jako malá osada na transkanadské železnici pod sedlem Rogers pass, které ohrožuje železnici sněhovými lavinami neobvyklých rozměrů. Obrovské sněhové přívaly byly noční můrou obyvatel.

V roce 1978 přichází zásadní změna

Do města přichází švýcarský horský vůdce Peter Schlunegger, a zakládá heliski společnost Selkirk-tangiers.  Nádherné hory a nejlepší světový prašan přináší brzo tomuto drahému způsobu lyžování na helikoptérách světový věhlas a během následujících desetiletí se do města postupně stěhují i další heliski společnosti. S rozvojem heliskiingu se o hory nad městem začínají zajímat první skialpinisti, které lákají fotografie lidí z heliski, které se se objevují v lyžařských časopisech, zajímavé tím, že při lyžování je sníh hluboký tak, že doslova teče přes hlavu. Je jasné, že hory nad městem nabízí neomezené freeride možnosti pro každého.

Ski bumové (lyžaři s prázdnou kapsou), kteří pracují jenom v létě, aby mohli v zimě tři měsíce jenom lyžovat, se stále více stěhují sem a Revelstoke zažívá zlatou lyžařskou horečku, která objevuje ještě divoké a vysoké hory v okolí národních parků Glaciers a Revelstoke. Netrvá dlouho, a v roce 2007 přichází investor s ambiciózním projektem nejmodernějšího freeride střediska v Severní Americe. Během dvou let vyrůstá za městem lyžařský areál s největším převýšením lanovek kontinentu (téměř 2000 m), moderními freeride sjezdy všech obtížností a zázemím nového hotelového komplexu nacházejícího se jen 20 m od lanovky. Místo je zařazeno do světové série freeride závodů Swatch a tempo kdysi malého poklidného města prudce zrychluje a nabírá na otáčkách. Během zimy vznikají ve středisku možnosti sezónní práce v hotelech a na lanovkách.

Nejširší nabídku průvodců a map Kanady (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně v pražském Klubu cestovatelů nebo v eshopu KnihyNaHory.cz

Jediné, co v Revelstoke chybí, je letiště

Do města přijíždí armáda mladých freeriderů z celého světa, kteří tu pracují a lyžují – Australani, Novozélanďani, Skandinávci, Němci, Francouzi, Češi… V okolí střediska rychle vyrůstají krásné, drahé domy s pozemky, které skupují lépe situovaní a místní developerské firmy zažívají žně. Jediné, co místu zatím chybí, je letiště (to nejbližší se nachází 200km daleko v Kelowně) a zlí jazykové předpovídají místu, že se rychle omrzí a ztratí lesk. Jak to dopadne, se uvidí, zatím to tak nevypadá.

Možnou nápovědou může být letošní začátek zimy, kdy se západ Severní Ameriky ocitl bez sněhu. Je téměř polovina ledna a střediska jako Whistler, či Mt. Rainier jsou zavřená, nebo jedou jen na nouzový provoz s podporou artilerie sněžných děl chrlících naplno umělý sníh. A Revelstoke? Středisko jede naplno od začátku prosince, heliskiing programy vyprodané až do půlky dubna, a na umělý sníh zapomeňte, tady se jezdí jenom v prašanu!

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí