Copacabana bez písku

Copacabana bez písku

Když se řekne Copacabana, asi většinu lidí okamžitě napadne známá brazilská pláž. Málokdo však už ví, že stejný název nese i malé bolívijské městečko nacházející se na jižním břehu jezera Titicaca ve výšce 3800 metrů nad mořem.

Pokud se podíváte na podrobnější mapu oblasti jistě vám neunikne jeho velmi zvláštní poloha. Nachází se na poloostrově, z kterého však Bolívii patří pouze jeho špička, zatímco zbytek navazující na pevninu se nachází v Peru. Proto když se do města vydáte z La Pazu zaveze vás autobus do městečka Tiquina u jezera, zde musíte přeplout trajektem na protější břeh do San Pablo de Tiquina nacházejícího se již na poloostrově a odtud pokračovat dalších zhruba 30 kilometrů opět po silnici.

Město samotné se nachází mezi dvěma kopci, podél pláže, které tu nikdo neřekne jinak, než Copacabana beach. Vévodí mu katedrála postavená v letech 1605-1820, ve které se mimo jiné nacházejí tři dřevěné kříže, jejichž fotografii naleznete v každém průvodci Bolívií.

Nejširší nabídku průvodců a map Bolívie (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně a na eshopu KnihyNaHory.cz

KNH

Copacabana je však známá především díky fiestám, při kterých toto ospalé místo vždy na pár dní v roce probudí k životu davy poutníků a návštěvníků z celé Bolívie. Po zbytek roku slouží především jako příjemné zpestření  cesty mezi peruánským Punem a La Pazem či jako výchozí bod pro návštěvu Ostrova Slunce – Isla del Sol, který patří bezesporu k nejvýznamnějším inckým památkám. Název Copacabana vznikl z původního Copacahuana, což v aymarštině neznamená nic víc než výhled na jezero. Jednoduché, ale výstižné pojmenování, poněvadž pohledy na jezero i město z kopce Cerro Calvario, na který se dostanete po zhruba 30-ti minutovém výstupu z centra, jsou zde opravdu překrásné a nezapomenutelné.

My jsme tímto místem zakončili naše putování po Bolívii a myslím, že to byla dobrá volba hned z několika důvodů. Jednak se odsud dostanete pohodlně do La Pazu autobusem, který jezdí každou chvilku. Jízda trvá asi 4 hodiny a lístek stojí 2 dolary. Jednak jsme tu krásně zregenerovali po poměrně náročném předešlém cestování při procházkách po městě, podél jezera či po Ostrově Slunce. Dále je zde velké množství hotelů, které se zaplní pouze v období fiest, avšak po zbytek roku jsou poloprázdné a opravdu levné (My jsme zde spali za 1 dolar na osobu). A v neposlední řadě tu velmi dobře vaří. V místní společné jídelně jsme si dopřávali polévku a místní specialitu – pstruha s bramborem a zeleninovou oblohou za asi 40 korun.

Zkušenosti čtenářů

Jenda

Mohu potvrdit napsané, byl jsem, líbilo. Ryby chutné, velmi levně, jen trochu v pokoji chladno. Zklamal mě Ostrov Slunce, nepochopil jsem, proč tam jezdí tolik lidí, k vidění nic a navíc se tam platí na to nic vstupné.
Kalousku Jane, ty jsi ten zpěvák (svůůůdnáá jak půůlnočnííí had…….) nebo to je shoda jmen ?

Jenda:

To jsi Jendo asi slepý nebo jsi tam byl v mlze nebo bylo minimálně zataženo a pršelo. Stačí si vygooglovat fotky Isla del Sol (Ostrov Slunce), abys pochopil, proč tam lidi jezdí. Navíc se podél jezera táhne zaledněný a zasněžený horský hřeben, což je spolu modrou barvou vody v zálivech připomínající třeba Karibik unikátní. A není zas tolik možností na světě, kde si může člověk přejít po stezce na hřebeni s výhledy celý ostrov. Ty poplatky za průchod územím mě ale taky štvaly, byť jsou celkem nízké.

Silvester
Jenda:

Nesmierne divny nazor. Bol som na Ostrove Slunce a pokladam to za jeden z najkrajsich cestovatellskych zazitkov v mojom zivote. O par dni sa tam chystam znovu. Teda pfre mna absolutne nepochopitelny nazor od Jendy

Silvester
Jenda:

Nesmierne divny nazor. Bol som na Ostrove Slunce a pokladam to za jeden z najkrajsich cestovatellskych zazitkov v mojom zivote. O par dni sa tam chystam znovu. Teda pfre mna absolutne nepochopitelny nazor od Jendy

Silvester
Jenda:

Nesmierne divny nazor. Bol som na Ostrove Slunce a pokladam to za jeden z najkrajsich cestovatellskych zazitkov v mojom zivote. O par dni sa tam chystam znovu. Teda pfre mna absolutne nepochopitelny nazor od Jendy

Nephilim

Podobně jako Jenda jsem byl zklamaný z Isla del Sol. Pstruh se v místních stravovacích zařízeních vyskytuje snad ve všech možných úpravách, ale nijak odvázaný jsem z něj nebyl. Město má příjemnou atmosféru trochu připomínající Karibik (až na studenou vodu v jezeře). Doporučuji všem, kdo jedou okolo.

Michal

Taky jsem tam byl (v lednu 2005) a super. V noci v hotelu byla opravdu zima, ale přes den krásně svítilo sluníčko :-). Město má velmi příjemnou atmosféru. A cesta do La Pazu autobusem přes přívoz je příjemné spestření v pozemním cestování.

AM

Brazilska Copacabana byl písečná poušť, když v 17 století, rybáři postavili kapli na jižním konci pláže a zavedla v něm reprodukci obrazu Nossa Senhora de Copacabana nebo Panna Marie od Copacapana, patronka Bolivie, jejiz kostel se nachazi v mesto Copacabana blizko jezera Titicaca. Kvui ni tak se jmenoval na pláž a okoli v teto cast Brazilie. Později, s konstrukcí Forta Copacabana, historické kaple byla demolovana.
Copacabana znamená „vyhlídkova teraza do toho modreho“ v Kecuanstine, jazyk potomcu Inků, kteří obývali jizni oblast jezera Titicaca.
V jinych slovach, bolivijska Copacabana je ten original odkud pak se vzal nazev do Brazilie.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí