Postřehy z cestování po Jižní Americe 3

Postřehy z cestování po Jižní Americe 3

Po návratu do Argentiny jsme se vydali ihned nočním přesunem do vinařské oblasti zvané Mendózav západní části země. Volíme strategii ubytovávat se v hostelech blízko nádraží, abychom se nemuseli zbytečně tahat s batohy.

Argentina – Mendóza – Andy

Po návratu do Argentiny jsme se vydali ihned nočním přesunem do vinařské oblasti zvané Mendóza v západní části země. Volíme strategii ubytovávat se v hostelech blízko nádraží, abychom se nemuseli zbytečně tahat s batohy. I tentokrát to byl hostel Terminál, ovšem na rozdíl od toho v Uruguayi byl tento méně čistý. Protože jsme měli jen 3 volné dny, koupili jsme si celodenní výlet do And. V Mendóze jsme objevili perfektní restauraci Mediteranéens´ Restaurant, perfektně v ní vařili, čepovali výborné pivo Los Andes, restaurace měla velice stylový interiér. Během výletu do And jsme se seznámili s procestovalým párem, Mirkem a Renátou, bylo to velice příjemné zpestření naší dovolené.

Nejširší nabídku průvodců a map Argentiny (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně v pražském Klubu cestovatelů nebo v eshopu KnihyNaHory.cz

Mendóza je město tak akorát, ani velké ani malé. Pátky večer v Mendóze žijou, lidé vycházejí do ulic, na hlavním náměstí Plaza Independencia bývají davy lidí, stánky, zahrádky, pódia, kde se tančí se tanga..atmosféru zpříjemňuje mírný vítr a díky Andám chladnější počasí. To ovšem neznamená, že by si zde místní lidé neužívali parného léta…zjistili jsme, že se místní jezdí koupat k horkým pramenům do And (1 200 m n.m.) – strávili jsme tam taky jeden odpočinkový den (Cacheuta).

Za 55 ARG$ jsme s turistickou agenturou Estación del Sol, samými Japončíky a našimi novými společníky Mirkem a Renátou vyjeli do And. Busem se za den stihlo mnoho: Punta del Inca, pohled na Aconcaguu (6 962 m; rekordy některých horolezců – 24 hod, ale i za 3 dny, obvykle se zlézá za 15 dní i s aklimatizací, jeden si dokonce bral s sebou židli, aby byl výš než samotná hora, jiní se nahoře převlékli do obleku a poobědvali), socha Crista – nejvýše položený bod (foukalo tam a zima byla hrozná – 4 000m n.m.). Socha představuje symbol míru a rozděluje hranice mezi Chile a Argentinou v Andách. Symbol míru proto, že původně se oba státy o toto území přely, pak se stanovil bod, od kt. nalevo je Chile a napravo Argentina. Těsně před hranicemi s Chile se projíždí ještě malou vesničkou se 7 lidmi – jsou to spíše samotáři, než rodiny. Hory v Andách se vyznačují různými barvami, to proto, že každá hora obsahuje jiné prvky, odtud její rozmanité zbarvení (Fe, Cu aj ..).

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí