TOP 8 perel Indie, které stojí za návštěvu

TOP 8 perel Indie, které stojí za návštěvu

Chystáte se na návštěvu Indie? Je to země neuvěřitelně velká a také neuvěřitelně rozmanitá! Co si tedy rozhodně nenechat ujít?

Sestavili jsme je ve spolupráci s průvodci CK Alvarez, kteří prolezli a prozkoumali snad každý zajímavý kout světa.

1. Leh a Ladakh

Ladakh je stát na severu Indie ležící mezi pohořími Kašmír a Himálaj, kde nejdete mnohem více tibetskou atmosféru než v samotném Tibetu. Kvůli velkému počtu tibetských migrantů je oblast také nazývána Malým Tibetem. Dokonce i místní jazyk je tibetštině podobný a píše se tibetským písmem. Se zbytkem Indie je Ladakh spojen vysokohorskými průsmyky, z nichž nejvyšší překonávají nadmořskou výšku přes 5000 metrů. Leh je bývalé hlavní město království Ladakh a můžete zde navštívit například zbytky původního královského paláce. Největším lákadlem jsou nádherné okolní hory, spoustu budhistických klášterů a neskutečně usměvaví lidé, přijeďte sem na jaře, kdy všude kvetou meruňky!

Ladakh, Indie

2. Národní park Sundarbans

Národní park Sundarbans leží na hranici Indie a Bangladéše. Zdejší mangrovové lesy tvoří jedno z nejvýznamnějších přírodních bohatství Indie. Park je od roku 1985 zařazen na seznam UNESCO a slouží také k ochraně vzácného tygra bengálského, který zde žije. Pokud se vydáte na dvoudenní plavbu lodí, možná tygra spatříte, ale připravte se spíše na nádherné západy slunce a spoustu ptáků. A i když není snadné tygra spatřit, místní lidé z něj mají opravdový respekt.

NP Sundarbans, Indie

3. Národní park Kheoladeo

Národní park Kheoladeo se nachází v indickém státě Rádžasthán. I tento park je od roku 1985 zařazen na seznam UNESCO a to především proto, že zde žije obrovské množství druhů ptactva. Kromě turistů láká také ornitology z celého světa. Nejlepší podmínky pro pozorování ptáků jsou zde během zimní sezóny, u vstupu si půjčte kolo a najměte průvodce, který vás bude několik hodin ukazovat ty nejrozmanitější obyvatele ptačí říše.

Pozorování ptáků v NP Kheoladeo, Indie

4. Kašmír

Kašmír je bývalé knížectví v Himáláji, které se nyní rozprostírá mezi Indií, Pákistánem a zčásti také Čínou. Indické území se dělí na spolkové státy Džammú a Kašmír a Azád Kašmír. Město Šrínagar, hlavní město státu Džammú a Kašmír, má bohatou historii – v minulosti bylo významnou křižovatkou karavanních cest mezi přední, střední a jižní Asií a sehrálo významnou roli v šíření buddhismu a hinduismu. Město je proslavené jezery s plovoucími domy, rukodělnými výrobky a sušeným ovocem.

Jezero Dal, Kašmír, Indie

Nejširší nabídku průvodců a map Indie (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně v pražském Klubu cestovatelů nebo v eshopu KnihyNaHory.cz

5. Adžantaa Ellora

Město Adžanta je známé především díky komplexu skalních chrámů Adžanta Caves s množstvím nástěnných maleb, které představují jednu z vrcholných památek staroindické kultury. Nástěnné malby patří k největším dochovaným sbírkám buddhistického umění na světě a Ajanta Caves jsou díky němu zařazeny na seznam UNESCO. Jeskynní komplex se vine ve tvaru půlkruhu kolem řeky Waghora. Nejedná se však o přírodní jeskynní útvar, ale o bohatě zdobené chrámové prostory,které do strmé skály vytesali zdejší mniši.

Necelých 100 km od Ajanty se nachází Ellora, archeologické naleziště s buddhistickými, hinduistickými a džinistickými kláštery, stúpami a jeskyněmi.

Ajantu Caves, Indie

6. Mandu

Na náhorní plošině ve státu Madhjapradéš můžete obdivovat pozůstatky starobylé pevnosti a palácového města Mandu. Turistů sem jezdí spíše méně, ačkoliv Mandu leží nedaleko centra Indore. Na volných plochách mezi paláci nyní stojí chatrče vesničanů. V krajině mezi políčky najdete roztroušené paláce, umělá jezera nebo starodávné lázně, to vše prostoupeno vegetací, kde si hrají opice a na větvích sedí papoušci. K prohlídce doporučujeme kolo nebo skútr, oblast je opravdu veliká.

Mandu, Indie

7. Orchha

Ve městě Orchha stojí za návštěvu obrovský Orchha Fort Complex. Stojí na břehu řeky Betwa a pochází z 16. století. Pevnost se skládá z několika propojených budov pocházejících z různých období, nejpozoruhodnější z nich je ale chrám Raja Mahal. Za vidění stojí také Uth Khana, místo, kde měl král ustájené své velbloudy. Po celém městě Orchha najdete různé méně či více zanedbané pozůstatky chrámů a hrobek.

Orchha, Indie

8. Konark

Sluneční chrám v Konarku byl postaven ve 13. století. Celý chrámový komplex má tvar obrovského vozu s komplikovaně vyřezávanými kamennými koly, sloupky a stěnami. Už dříve podle pověstí na tomto místě stával Chrám Slunce již od 9. století. Tento dochovaný je zasvěcen Sambovi, Krišnovu synovi, který se podle pověsti svým pokáním vyléčil z malomocenství.

Sluneční chrám, Konark, Indie

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: