5 důvodů, proč je lepší procestovat některé části Evropy v zimě!

5 důvodů, proč je lepší procestovat některé části Evropy v zimě!

I když povětrnostní podmínky v zimě nejsou na cestování zrovna ideální, byla by škoda zůstat až do jara za pecí. Spousta míst v Evropě má přes zimu svoje neopakovatelné kouzlo. At už jste fandové sněhu a ledu, nebo raději vyrazíte číhat na sluneční paprsky poblíž Středozemního moře, zimní cestu si prostě užijete.

Možností na kratší výlet nebo třeba i zimní poznávací dovolenou je spousta. Nízká turistická sezona navíc nahrává spontánnosti. Není třeba nic dlouze plánovat či rezervovat předem. Proto sbalte bundy, šály a čepice, vyrážíme.

Existuje alespoň pět důvodů, proč poznávat Evropu v zimě:

1. Méně turistů

Mraky lidí, vedro, kapsáři… Kdo navštívil některou z hlavních turistických památek během léta, ví, o čem je řeč.  Kvůli pětiminutovému pohledu z Eifellovky je potřeba vystát kilometrovou frontu, a k titěrně malému obrazu  Mony Lisy se v Louveru možná neprocpete vůbec.

Metropole jako Paříž, Londýn a Řím jsou oblíbené během celého roku, v zimě však davy návštěvníků výrazně prořídnou. Vy si jen tak konečně můžete prohlédnout v klidu a bez čekání.  Co si budeme povídat, i fotky se vám vydaří lépe, když vám neustále někde nepoleze do záběru.

2. Ušetříte na ubytování

Díky nižší obsazenosti jdou hotely i hostely s cenou dolů.  Za pokoj zaplatíte až o polovinu méně, navíc personál je vstřícnější a máte větší šanci získat nějaký bonus v podobě lepšího pokoje nebo třeba poukazu na drinky do hotelového baru.

Rezervační systému typu Booking nebo Hostelworld vám nabídnou nepřeberné množství možností a často můžete narazit na různé slevy nebo akce. To se kromě ubytování vztahuje samozřejmě i na dálkové autobusy nebo různé komentované prohlídky. Cestovat mimo hlavní sezonu se prostě vyplatí!

TIP: Při plánování se vyhněte termínu Vánoc a hlavně Silvestra, kdy ceny přechodně vystřelí.

3. Zimní sporty

Mráz, sníh a teploty klesající někdy i hluboko pod nulou přejí zimním radovánkám. Zábavných aktivit je nepřeberně, každých pár měsíců zimní nadšenci přijdou s něčím novým. Už jste se projeli na fatbike či vyvětrali sněžnice? Nebo preferujete staré dobré bruslení? Spousta měst přes zimní sezonu otevírá veřejné bruslící plochy, kde se vyřádíte.

Lyžujte, máte-li možnost. Z některých metropolí dokonce jde zvládnout jen jako denní nebo půldenní výlet. Například ze Sarajeva jste na sjezdovce autem do 30 minut.  Na pohoří Bjelašnica se během bosenské války pozapomnělo, zimní olympiádu v roce 1989 těmto svahům ale už nikdo neodpáře.  Mezi další města slibující blízkost sjezdovek, patří Ljubjana, Innsbruck nebo třeba i blízká Bratislava.

Pokud se chystáte strávit vánoční čas mimo republiku a užít si Silvestr mimo domov, nevynechtejte našich 6 tipů na města, kde vás čekají nezapomenutelné oslavy Nového roku!

4. Sváteční atmosféra

Od konce listopadu evropská města prokouknou díky záplavě světel, zlatých řetězů a dalších adventních výzdob. A co teprve ta vůně! Cukroví, pražené mandle a svařené víno jsou stálicemi všech vánočních trhů. Historické uličky poseté stánky tradičních řemesel a dalších vánočních drobností lákají k procházce. Přátelskou, někdy až rodinnou atmosférou, se snadno nakazíte.

Asi nejvíc vánoční trhy “prožívají“ Němci a Rakušané. Klasické vídeňské trhy už zkusil každý alespoň jednou za život, menší města ale slibují více autentickou atmosféru. Vypravte se třeba k sousedům do Bavorska, kde se s malebnými městy roztrhl pytel.

5. Za krásami jihu

Pokud vám zasněžené vrcholky hor nic neříkají, možná vám jih Evropy bude sedět lépe. Zatímco léto nabízí spoustu nástrah v podobě přeplněných pláží v Španělsku, vybookované hotely v Řecku nebo neuvěřitelně dusné vlaky v Itálii, zima je v tomto regionu o hodně klidnější.

Pokud se chcete v Evropě ohřát, sázkou na jistotu jsou Kanárské ostrovy, přezdívané „ostrovy věčného jara“. Tam jsou teploty okolo 20 °C i v zimě. Pokud chcete zůstat na pevnině, prozkoumat můžete třeba každé město mezi Lisabonem a Istanbulem. Nějaký ten sluneční paprsek jistě nachytáte i tam.

Autorka Veronika Tomanová je blogerka o cestování. Dva roky žila na Taiwanu, kde se infikovala nevyléčitelnou vášní pro jihovýchodní Asii. Nejčastěji ji najdete s laptopem na cestách. Svoje cestovatelské tipy a triky sdílí na blogu VeronikasAdventure.com.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: