TOP 5 tipů na exotický a netradiční Silvestr

TOP 5 tipů na exotický a netradiční Silvestr

Už vás nebaví trávit konec roku v přeplněných a předražených horských střediscích nebo přelidněných centrech velkých měst? Chcete zkusit něco nového a originálního a ještě si stihnout opravdu odpočinout a zrelaxovat?

Nebojte se jednou utéci z předvánočního a silvestrovského shonu, ohřát se uprostřed zimy pod jižním sluncem či využít svátečních dní třeba i pro úsporu dovolené. Nechte na sebe dýchnout vůni dálek na zlatavé pláži ve stínu palem, ochutnejte místní speciality na sváteční tabuli, užijte si tepla a exotiky na druhém konci světa. Zkrátka pojměte přelom roku trochu netradičně a užijte si nefalšovaný exotický Silvestr.

1. Zambezi na raftu

Pokud chcete prožít Silvestr, na který skutečně jen tak nezapomenete, vyzkoušejte týdenní putování peřejemi divoké řeky Zambezi. Ano, neuvidíte barevné ohňostroje, přijdete určitě i o veselé televizní pořady plné laciného humoru a nostalgie. Místo toho si „jenom“ splujete jednu z nejdivočejších řeku světa, budete spát na písčitých plážích, kde kromě vaší skupiny nikdo nebude, z bezpečí raftu uvidíte na březích krokodýly, hrochy, obdivuhodné baobaby a při troše štěstí i slony. Zjistíte, jak vypadají peřeje Požírač náklaďáků, Komerční sebevražda, Tři sestry s Matkou (ne, ne, s Čechovem to skutečně nemá nic společného) …. A pokud by vám to snad přišlo málo – kdo se může pochlubit novoroční procházkou u Viktoriiných vodopádů?

2. Pouští na velbloudu

Poklidnějším náturám by se mohlo naopak líbit putování pouští s karavanou velbloudů jako kdysi za dávných časů. Vydejte se tedy až na Saharu a dopřejete si klid, ticho a samotu s hvězdnatou oblohou nad hlavou. Na hřbetě velblouda nebo pěšky vedle něho si projeďte kousek pouště a pod přátelským dohledem místních beduínů se ji naučíte vnímat. Bude mít dostatek času na fotografování, ochutnávku místní kuchyně, popovídání u mátového čaje či u vodní dýmky ve stylové kavárně pouštní oázy.

3. Kuba na rumu

Naopak všem temperamentní cestovatelům můžeme s nejlepším svědomím doporučit vánoční i silvestrovské okamžiky trávit na známém karibském ostrově. Vychutnejte si konec roku plný hudby a tance na Kubě! Naučte se připravit vlastní Mojito, ochutnejte Daiquiri – zamilovaný nápoj Ernesta Hemingwaye a silvestrovský přípitek si dopřejte s Cuba Libre. Štědrovečerní večeři můžete prožít třeba v malebném Banau a silvestrovský večer v koloniálním přístavu Baracoa či překrásné hornaté oblasti Viňales v západní části ostrova. Zůstane určitě i  dostatek času na koupání v moři a odpočinku pod karibským sluncem.

4. Filipíny na kole

Někteří z vás si však těžko dokáží představit strávit období vánočních a novoročních svátků bez svého sportovního vybavení. I na to máme připravený recept. Vyměňte pro jednou sjezdovky a lyžařskou kombinézu za kolo a vydejte se třeba až na vzdálené Filipíny. Čeká vás poklidná cyklistika malebnou tropickou a zemědělskou krajinou, poznáte život místních „věčně rozesmátých“ obyvatel, učiníte i pár objevů v říši živočišné. V moři si zblízka prohlédnete delfíny a při šnorchlování si užijete opravdu bohatý podvodní svět korálových útesů. Navštívenou zemi je třeba vnímat všemi smysly, ponořte se proto i do lákadel místní kuchyně. Vyzkoušejte ryby, chobotnice, krevety, pečené banány, spoustu čerstvé zeleniny. Všechny dobrůtky můžete zapíjet výborným pivem, určitě ochutnejte i vynikající místní třtinový rum.

5. Zanzibar na pláži

Skutečnou exotickou perlou je pak silvestrovský pobyt na korálovém ostrově uprostřed Indického oceánu. Ostrov Zanzibar je odpradávna znám, jako přední světový producent koření všeho druhu. Stačí si za pár dolarů zaplatit auto s průvodcem a během několikahodinové spice tour (cesty za kořením) budete žasnout, kolik druhů koření, ovoce a zeleniny uvidíte a zejména ochutnáte.

Pokud přesto nebudete dostatečně syti chutí a vůní, projděte se po soumraku po nábřeží stejnojmenného hlavního města. Na žhavé uhlíky kape šťáva z pečeného skopového, k tomu si můžete dát kousek uzené chobotnice a vše zapijete na místě vyráběným džusem z citronů a cukrové třtiny. Že jste se na Zanzibar nepřijeli jen najíst? Ale samozřejmě. V tom případě si půjčte brýle a šnorchl a nechte se rybářskou lodí odvézt na blízký ostrůvek Changu. Nebojte se, věznice, která zde původně byla, už je zrušená a místo ní tu „běhají“ vzácné želvy sloní. My jsme sem však přijeli zejména kvůli tomu, co není vidět ze břehu, ale stačí se pro to potopit pár decimetrů pod mořskou hladinu. Jedny z nejkrásnějších korálových útesů vás zaskočí svým bohatstvím barev a forem. A to vše leží tisíce kilometrů od hektické Evropy chystající se na další pompézní oslavy Nové roku.

Širokou nabídku exotických Silvestrů naleznete na www.adventura.cz.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: