Kostarika: perla Střední Ameriky

Kostarika: perla Střední Ameriky

Costa Rica v překladu znamená bohaté pobřeží a na žádnou jinou zemi by tento název neseděl lépe. Nabízí tolik nádherných míst k navštívení a tolik aktivit, že i celý měsíc není k návštěvě dostačující. Pro nás je to jedna z nejkrásnějších zemí, které jsme zatím navštívili. A turisticky není tolik komerční jako jiné destinace.

Tento přírodní ráj je republikou sousedící se státy Panama a Nikaragua a jednou z nejbezpečnějších zemí Střední Ameriky. Hlavní město San José se nachází přímo ve středu země a míří tam všechny lety na jediné mezinárodní letiště Juan Santamaria. Silniční doprava je na stejné úrovni jako všude v této oblasti a řízení je vcelku bezpečné. Řízení v noci ale raději vynechte kvůli stavu vozovek. Pokud máte strach půjčit si vlastní auto, pak je autobusová doprava nebo taxi jediným řešením.

Pura vida!

Západní pobřeží Kostariky omývají vody Tichého oceánu, východní pak Karibské moře a i když je toto pobřeží šestkrát kratší, tak stojí za návštěvu. Není to jedna z nejlevnějších zemí, ale ceny jsou vyšší spíše na pacifickém pobřeží, ta karibská je navštěvována méně a tudíž je i levnější. Takže můžete zažít úplně prázdné pláže, které budete mít jen pro sebe i v hlavní sezóně, která je od prosince do dubna. Je to oblíbená oblast surfařů, vyznavačů hippie stylu a všude zní Bob Marley.

Tady se národní výraz “Pura vida” hodí nejvíce, protože znamená pohodový život bez spěchu – tady se opravdu nikdo za ničím nehoní a nic neřeší. Zkuste si půjčit motorku, kolo nebo čtyřkolku a prozkoumejte okolí se zastávkami v příjemných barech. Městečko Puerto Viejo v blízkosti panamských hranic toto všechno nabízí. Jako bonus můžete zažít krásu černé pláže (Playa Negra), kde písek je jemný jako hladká mouka jen černé místo bílé barvy.

Chystáte se na Kostariku? Málokdo ví, že Kostarika je nejen úžasná země z pohledu místních lidí a dokonalé přírody, ale také nabízí nepřeberné množství adrenalinových aktivit. Můžete se zde potápět se žralokem, slaňovat desítky metrů v pralese nebo se učit surfovat na vlnách.

Až se pláže omrzí je na čase vzít auto a vyrazit do divokého vnitrozemí. Pokud vás lákají sopky, pak jste na to nejlepším místě. Kostarika je totiž rájem sopek, z nichž je stále aktivní stratovulkán Arenal, který ukázal poslední velkou erupci v roce 1968 a zničil tři vesnice. V dnešní době je stále možné zažít v noci chrlení žhavé lávy a děsivé hřmění. Až k sopce se vstup nedoporučuje, můžete se ale procházet v okolí v Arenal národním parku s největší kostarickou přehradou a pokud budete mít štěstí, uvidíte lenochoda nebo tukana. Na tomto malém kousku země bylo objeveno nejvíce druhů ptáků na světě.

Divoká příroda a horké prameny

Velkým zážitkem je navštívení některého z horkých pramenů, kterých je zde díky sopečné činnosti opravdu plno. Tabacón hot springs nabízení desítky malých bazénků kaskádovitě členěných a v noci osvětlených uprostřed divoké džungle.Voda je příjemně teplá, léčivá a lidé odcházejí odpočinutí plní energie. Ta je tady totiž potřebná, pokud rádi žijí aktivním životem. Kostarika je rájem adrenalinových sportů jako slaňování (Canopy), jízdu na koni, surfing nebo rafting.

Ani my jsme neodolali a vydali se sjet jednu z nejdivočejších řek Pacuare, která protéká pravou džunglí. Zkušený průvodce vede na raftu skupinku šesti lidí, kteří pádlují ve stejném tempu a společně se snaží pokořit divoké peřeje. Proplouváte hustou džunglí, nad vámi skáčou opice, a když budete mít štěstí, uvidíte na břehu místní indiány – děti si hrají ve vodě a dodnes ví o civilizaci daleko za kopci opravdu málo.

Tak nádherných míst na světě pomalu ubývá a Kostarika si je opravdu hýčká – 12% země se skládá z národní parků. Kostarika je pro lidi s duší dobrodruha a milovníky přírody, kteří hledají neobyčejné divoké místo. Stačí sbalit batoh a dobrodružství si vás tady najde samo. Pura Vida!

Pokud se chystáte na Kostariku, doporučujeme vydat se do hlavního města San José letecky se společností Air France, která provozuje denně přímé lety z Paříže. Z Prahy se na pařížské letiště Charlese de Gaulla dostanete jedním z 6 přímých letů, které Air France denně vypravuje. Toto letiště bylo společností Skytrax oceněno jako „Nejlépe vylepšené letiště“ roku 2015. Svou dovolenou můžete začít již v Paříži. Díky službě „stopover“ můžete mezipřistání změnit v několikadenní pobyt. Až si Paříž do sytosti užijete, můžete pokračovat za exotikou Martiniku nebo Guadeloupe. Stejnou možnost máte i na cestě zpět, záleží jen na platnosti zpáteční letenky..

Autorka Eliška Váchalová dostala od svého manžela neobvyklý svatební dar – jejich společnou cestu životem započali společnou cestou kolem světa. Po 142 dnech se vrátili domů se vzpomínkami, na které nikdy nezapomenou. Zažili cyklon i zemětřesení, viděli divoké koně, klokany, velryby, poznali krásu slonů, všechny barvy moře a oceánů, chudobu a vstřícnost lidí a sílu přírody po celém světě. Od té doby si také mnohem více váží bezpečí a klidu domova. Více si můžete přečíst také na jejím blogu.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí