Stručný průvodce po 9 z 10 zemí jihovýchodní Asie aneb kterou si vybrat a proč

Stručný průvodce po 9 z 10 zemí jihovýchodní Asie aneb kterou si vybrat a proč

Chcete cestovat a nevíte kam? Celá Jihovýchodní Asie se v posledním desetiletí stala rájem pro baťůžkáře. Kterou z deseti zemí regionu si ale vybrat, pokud se do těchto končin vydáváte poprvé, podruhé či podesáté? Ač to prstem na mapě nevypadá, každá z nich je úplně jiná, takže zaleží hlavně na tom, za čím jedete, kolik máte času, co chcete zažít a kolik do toho investovat.

Na úvod si dovolím drobný postřeh pro ultra lowcostové cestovatele. Je zajímavé, jak levně se dá cestovat v drahých zemích a jak drahé je cestování v levných zemích. Například v Austrálii, která patří mezi nejdražší země na světě, lze cestovat v podstatě za nula. Stačí jezdit stopem, spát ve stanu nebo u couchsurferů a vařit si sám. To v Jihovýchodní Asii moc nejde. Možnosti stanování jsou velmi omezené, počet turistů mnohonásobně převyšuje počet tamních couchsurferů, jezdit stopem je složitější, leckde naprosto nemožné, a plynové bomby k vařiči se téměř nedají sehnat. A i kdyby, suroviny v obchodech bývají dražší než jídlo v restauraci. Cestování po levné Jihovýchodní Asii se tak stává dražším než cestování v Austrálii právě z toho důvodu, že člověk v převážné většině případů bydlí v hotelu, většinou jí v restauraci a přesouvá se hromadnou dopravou.

1. Malajsie – země pro začínající cestovatele

Tam, kde se pokrok míchá s tradicemipřírodní rozmanitost s rychlým rozvojemnáboženská tolerance s otevřeností vůči turistům, naleznete zemi, kterou stojí za to začít, pokud se vydáváte do Jihovýchodní Asie poprvé. Můžete tu nahlédnout do muslimských, buddhistických i hinduistických chrámů, ochutnat pikantní asijskou kuchyni, projít se po čajových plantážích a spatřit podivné živočichy a rostliny v džungli i v květináči před hotelem. Pokud hledáte dobrodružství, jeďte na Borneo! Velkou výhodou Malajsie shledáváme, že tu lidé mluví moc hezkou angličtinou, a kdo nemluví, ten se stydí a učí. A píše se tu latinkou! Navíc je tu bezpečno. Za okradení turisty i vyloupení banky jsou podobně vysoké tresty, takže drobná kriminalita se tu skoro nevyskytuje.

Za jídlem se vydejte na ostrov Penang, který patří mezi nejvyhlášenější kulinářská letoviska. Bude vám tu chutnat, pokud máte rádi maso, mořské plody či hodně pikantní jídla. Ceny a úroveň ubytování se napříč zemí velmi liší. V málo turistických destinacích se dá sehnat pokoj pro dva bez snídaně s vlastní koupelnou od 14 USD, ve městech od 17 až někam k 30 USD. Pouze v této zemi jsme se setkali se zálohou na klíč, která činí kolem 5-20 USD, vratná při odjezdu. Mnoho hotelů žehrá na to, že na zaplacenou zálohu zapomenete, což se párkrát stalo i nám. Celou pevninskou část země protíná železnice, která spojuje Singapur s Thajskem a poskytuje levné, pohodlné a klimatizované cestování.

2. Barma – hektary Buddhů a tisíce pagod

Barma je zemí, kde se může stát naprosto cokoli a často neuvěříte, dokud se to nestane právě vám. Nedivte se, pokud uvidíte malého kluka jedoucího na buvolu, taxikáře sedícího za volantem na plastové stoličce nebo široké autosedačky umístěné v malé dřevěné loďce pro pohodlí zahraničních turistů. Chudá země, kde lidé žijí v chýších z palmového listí, a na každém rohu stojí zlatá pagoda. Díky sociálnímu systému založenému na darování a vzájemné mezilidské pomoci tady lidé nemají hlad. K tomu přidejte několik milionů Buddhů a pár tisíc zlatých pagod a máte obrázek opravdové autentické Barmy. Tedy Myanmaru, protože tak se země jmenuje už od roku 1989.

S jídlem můžete mít zpočátku potíž. Restaurace mimo turistická centra většinou znamená několik hrnců plných čehosi a přinutit se ochutnat vyžaduje velkou dávku odvahy. Stačí ale zapomenout na veškeré předsudky a rychle zjistíte, že najíst se tu dá dobře a levně, od 2 USD za hlavní chod. Ceny pokojů se pohybují mezi 20-30 USD na noc a v sezóně se rozhodně vyplatí rezervovat si ubytování v předstihu. Setkat se můžete s autobusy dvou typů. Turistické znamenají standardní komfort, vodu a přikrývku, autobusy pro místní nabízejí sedačku i v uličce a stísněný prostor nejen pro nohy. Příjemným zpestřením za rozumnou cenu shledáváme dopravu lodí po velkých řekách.

3. Indonésie – rozmanitost jakou jinde nenajdeš

Každý indonéský ostrov má něco do sebe a celkem jich mají přes 17 tisíc, což skýtá téměř neomezené možnosti. Navštivte domorodce na Papui, vyzkoušejte skvělé potápění na ostrůvcích kolem Sulawesi, plujte za komodskými draky na Komodo, zažijte horkou půdu aktivní sopky na Krakatau nebo se proběhněte s orangutany po pralese na Sumatře a na Borneu. Pokud vás láká Bali a Jáva, nezapomeňte se projít terasovitými rýžovými políčky kolem Ubudu a vylézt do sirného dolu v kráteru sopky Ijen.

Mezi nejběžnější jídla patří smažená rýže, smažené nudle se zeleninou, žlutá kari polévka s kuřetem nebo masové koule. V zastrčených podnicích na venkově se dá najíst opravdu levně, třeba i za dolar včetně pití. I ve známých turistických destinacích se dá bydlet příjemně a za rozumné ceny. Dvoulůžkový pokoj s vlastní koupelnou, klimatizací, wifi a snídaní seženete v Ubudu od 13 USD. Trajekt mezi Jávou a Bali stojí 16 korun, což dobře dokumentuje úroveň cen v Indonésii. Na Bali téměř neexistuje autobusová doprava, místní mají motorky a turisti musí buď drahým taxíkem, nebo si ji za 6 USD/den půjčit taky. Konceptu stopování na Bali nerozumí. Zastaví sice každou chvíli někdo, ale drtivá většina chce za svezení obrovský balík peněz.

4. Kambodža – oškubat turistu jako slepici

V Kambodži se vám může stát, že na vás budou místní hledět jako na chodící peněženku a budou se vás snažit lidově řečeno oškubat. Připravte se na vyšší ceny, než v okolních zemích, a vtíravý pocit, že za své peníze nedostáváte odpovídající hodnotu.

Angkor Wat ale stejně stojí za to, druhý takový chrámový komplex na světě není a procházet se mezi polorozpadlými zdmi chrámu, jehož stěnami prorůstají kořeny obrovských stromů, patří mezi nezapomenutelné zážitky. Nicméně i tady nedávno zvýšili ceny a za třídenní vstupné už zaplatíte 62 USD/os. místo původních 40.

Poměrně chutné a nepříliš pálivé jídlo vyjde zhruba na 4-6 USD za hlavní chod a v Phnom Penhu seženete i tmavý chléb, tvrdý sýr a máslo, což se v okolních zemích moc nedá. Čerstvý džus z tropického ovoce dle vlastního výběru za dolar se rozhodně vyplatí. Pokoj s větrákem a bez snídaně se dá sehnat od 8 USD, ale za pěkný dvojlůžkový s klimatizací a snídaní zaplatíte většinou 20-25 USD. Autobusová doprava může být peklo. Často naslibují klimatizovaný luxusní autobus s wifi a koženými sedačkami (ukážou vám ho na obrázku) a pak přijede stará rachotina, která se údajně přehřívá, i když jede pomalu. Nakonec zůstane trčet uprostřed polí a po vás budou chtít ještě připlatit si za náhradní spoj, který přijede.

5. Thajsko – podmořská exotika a lidská ZOO

Nejoblíbenější tropická dovolenková destinace na světě nezískala tento titul bezdůvodně. Jediné, co vám bude na jihu Thajska bránit v tom, abyste se cítili jako v nejkrásnějším snu o bílých plážích, vysokých palmách, skalnatých zátokách, opuštěných ostrůvcích a rybkách všech barev a tvarů, jsou právě ty davy turistů, kteří by chtěli to samé. Nicméně i turistům se dá utéct, jelikož si nevybírají nejkrásnější místa, ale ta nejdostupnější. Takže neváhejte vážit delší cestu pro kousek samoty a pak už jen vychutnávejte ráj.

Oproti tomu je severní Thajsko a zejména populární Chiang Mai v mých očích jednou z nejkontroverznějších destinací na světě. Na vyjížďky na slonech mnohde láká živá reklama – slůně uvázané v horku u silnice na krátkém řetězu, k návštěvám „etnických vesnic“, založených před pár lety jako vábnička na davy, zase zvou ženy s dlouhými krky, často držené jako rukojmí bez dokladů. Nejhorší ze všeho je ekologická katastrofa nastávající každoročně v březnu, kdy se na celý měsíc oblast zahalí do hustého dýmu od vypalovaného pralesa.

V Thajsku seženete téměř vše, na co jste z domova zvyklí. Zdejší jídlo je skvělé. Výborně umí pálivá i nepálivá jídla, mezi speciality patří rýže pečená v ananasu s kešu oříšky, kuře se zeleninou a s ústřicovou omáčkou a samozřejmě geniální smažené nudle pad thai. Rozumné ubytování se dá sehnat od 10 USD, a když se člověk hodně snaží, i na nejturističtějším ostrově sežene plácek na stan. Třeba na ostrově Phi Phi v Monkey baru nad pláží Long Beach. Doprava mezi ostrůvky na jihu je možná jedině na lodích. Každý den se mezi nimi přemísťují tisíce lidí, takže logistiku mají dokonale zvládnutou. Při nákupu jízdenek se vyplatí smlouvat. Při pozemních přesunech na velkou vzdálenost dobře poslouží noční autobusy. Třeba pohodlný autobus mezi Phuketem a Bangkokem stojí kolem 600 korun a jede 12 hodin.

6. Singapur – cesta do vzdálené budoucnosti

Chcete-li zažít něco hodně odlišného, navštivte Singapur, svět, který šlape jako dobře promazaný hodinový stroj. Moderní prostředí, luxusní hotely a mrakodrapy, dlouhé pracovní doby a vysoké mzdy. Pestrá směsice kultur a národností, klíčová světová dopravní tepna. Město zákazů a pokut, kde se nesmí téměř nic, dokonce ani žvýkat na veřejnosti ne. Pokud vás baví sedět na střeše mrakodrapu a popíjet drinky v blízkosti lidí, kteří utváří svět, leťte do Singapuru. Nechte se okouzlit leskem a bohatstvím, ale připravte se na to, že vás to něco bude stát.

Jídlo je v Singapuru drahé nebo velmi drahé. Za přijatelnou cenu se dá najíst v čínských tržnicích. Ceny hotelů šplhají do nebeských výšin a zdejší couchsurfeři jsou obvykle workoholičtí jedináčci žijící s matkou a lpějící na úzkostlivé čistotě. Cestovat po Singapuru lze snadno, rychle a relativně levně hromadnou dopravou. Jednorázová jízdenka stojí pod 2 USD (a to dokonce i z letiště do centra).

Nejširší nabídku průvodců a map Singapuru (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně a na eshopu KnihyNaHory.cz

KNH

7. Vietnam – tajemství nejkrásnějších jeskyní světa

Do Vietnamu se jednoznačně vyplatí vyrazit za jídlem a úchvatnou přírodou. Chuťové buňky si budou lebedit při každé příležitosti, protože Vietnam útočí na přední příčku světových kulinářských destinací. Úžasnou přírodu najdete na severu v okolí Sapa, na pobřeží v Ha Long a v Tam Coc a za návštěvu stojí i delta řeky Mekong na jihu země. Parádní by bylo projet Vietnamem od severu k jihu na motorce nebo ještě lépe na kole, pokud máte dost času.

Tajným tipem jsou jeskyně. Stovky jeskyní. Poblíž městečka Phong Nha naleznete největší a možná i nejkrásnější jeskyně světa, ale mnoha jeskyněmi je prošpikovaný snad celý Vietnam. Ta úplně největší, Hang Son Doong byla objevena teprve před pár lety a pětidenní expedice džunglí k ní stojí 3000 USD za osobu. Nevěšte hlavu, také úchvatné jeskyně Paradise a Phong Nha budou nezapomenutelným zážitkem a vstupné stojí kolem deseti dolarů.

labužnických zážitků doporučujeme jarní závitky. Umějí smažené i čerstvé, zeleninové, masové nebo s mořskými plody. Klasika, která nezklame, je kuře na kešu, a pokud máte chuť na něco, co jste ještě nejedli, zkuste třeba žabí stehýnka, stejk z krokodýla nebo rýžový hamburger. Rozumné ubytování se dá sehnat od 10 USD, za 15 USD už se jedná o pěkný pokoj s klimatizací, při troše smlouvání i s půjčením kola v ceně. Pro přesuny na dlouhé vzdálenosti skvěle poslouží noční spací autobusy. Jsou moderní, čisté a pohodlné, často s wifi zdarma po celou dobu jízdy. Dobře se vyspat, posunout se o několik set kilometrů a ještě ušetřit za hotel se prostě vyplatí.

8. Laos – exotika i bez moře

Tvar Laosu na mapě nápadně připomíná palmu. Sice se jedná o jedinou vnitrozemskou zemi v Jihovýchodní Asii, ale Mekong se svými „4000 ostrovů“ u hranic s Kambodžou tento nedostatek bohatě nahrazuje. Laos je možné snadno charakterizovat čtyřmi slovy – hory, džungle, jeskyně a vodopády. Místa, kde příroda čarovala, naleznete od jihu až po úplný sever. Jen zdejší buddhismus mě neoslovil. Chrámy často připomínají spíš přezdobené tělocvičny a jedna z nejnavštěvovanějších památek – Buddha Park je přímo ztělesněním chaotického kýče.

Z laoské kuchyně můžete ochutnat třeba ostrý papájový salát nebo pouliční specialitu – grilované kuře na špejli kai yang, které slečny nabízejí i v autobusech. Pokoj s vlastní koupelnou a klimatizací seženete od 12 USD. Ve Vang Vieng můžu doporučit skvělý kemp Neverland přímo u řeky za 5 USD/os. včetně půjčení stanu, snídaně a dopravy do města a z města. Meziměstské autobusy fungují standardně, jen jsou o trochu dražší než v okolních zemích. Autobusová nádraží leží obvykle 3-10 km od centra, kam vás rádi zavezou už čekající tuk-tuky, ovšem za nemalý peníz. V Pakse fungují jako taxíky motorky se sajdkárou a stříškou zvané samlo.

9. Filipíny – ráj pro milovníky moře a sopek

Jediná křesťanská země v regionu se honosí více než 7000 ostrovy, které jsou natolik rozmanité, že ten „pravý“ si tu zaručeně vybere každý. Od rajských pláží a skvělého potápění, přes 2000 let stará rýžová políčka až na vrchol sopky se můžete dostat za pár dní. A ještě si užít pořádný „shopping“, protože v Manile naleznete jedny z největších obchodních domů na světě. Angličtina je úředním jazykem, takže se jednoduše domluvíte a rozsáhlá síť hromadné dopravy vám pomůže snadno se dostat téměř kamkoli. Z vlastní zkušenosti jsem nabyla dojmu, že Filipínci zásadně nekradou, ani taxikáři ne. Místní lidé jsou pohodáři, kteří se s vámi rádi dají do řeči a navíc zbožňují fiesty a karnevaly.

Filipíny byly dlouho pod vlivem USA, proto jsou tu masivně rozšířené fast foody a řetězce s nepříliš dobrým sladkým pečivem. Oblíbeným jídlem jsou ryby, kuřecí adobo a vepřové špízy. Rozumné ubytování seženete za 10-20 USD a místní specialitou bývá, že klimatizovaný pokoj bývá dvakrát dražší než pokoj s ventilátorem. Pokud se rozhodnete pro levnější variantu, často zjistíte, že se jedná o stejný pokoj, jen vám seberou ovladač od klimatizace. Specialitou hromadné dopravy jsou jeepneye, staré vojenské džípy prodloužené a upravené pro přepravu cestujících. Jezdí na pevných trasách ve velkých městech i na venkově a jedná se o nejlevnější způsob přepravy.

Ze svých nesčetných cest po jihovýchodní Asii si kromě neuvěřitelných zážitků dováží i fotografie, které zobrazují tajuplnou atmosféru života na druhé straně světa profesionální průvodce, fotograf a překladatel Jan Styblík. Jihovýchodní Asie jej učarovala už v roce 1998. Nakonec si v Chiang Mai vybudoval i svůj druhý domov.

Srdeční záležitost a neprozkoumaná území

Nebudu zastírat, že z Jihovýchodní Asie mi nejvíc přirostla k srdci Barma. Zřejmě za to může srdečnost a upřímnost zdejších lidí, kteří vám dají zažít pocit, že jsou šťastní, že jste přijeli do jejich země, budou se o vás starat, hýčkat si vás, mávat na vás, povídat si a sdílet s vámi radost z nově nabyté svobody. Nezbývá než popřát jí, aby překotné změny, které se tam právě odehrávají, byly k lepšímu a dovolily obyvatelům získat výhody moderního světa, ale neztratit přitom své tradice a opravdovost.

Teď už mi z Jihovýchodní Asie schází navštívit jen Brunej. Tak třeba zase příště…

A za čím jezdíte do Jihovýchodní Asie vy?

Zkušenosti čtenářů

Zdeněk

Zajímavý příspěvěk, ale co se týká Vietnamu, zásadně nesouhlasím.  Projet Vietnam ze severu na Jih na motorce nebo dokonce na kole je jako se snažit poznat Československo cestou Z Prahy do Bratislavy.  Hlavní tah, strašně dlouhé, žádná úchvatná příroda. To je výrazně lepší projet sever, na jih přeletět a projet jih. Na kole už vůbec ne.  V Kambodži oškubání platí, protože turisté jsou  výhradně na třech místech. Tím jsou dány také vyšší ceny, turisté jsou separování od místních – A Barma (Myanmar) , Ano 100% souhlas neskutečný zážitek. http://www.vietnamista.cz

Petr
Zdeněk:

Souhlas.

bob

Indonesie,Filipiny,Laos….best off,pro me

Tereza

Moc pěkné shrnutí, nelze než souhlasit. Jen bych se velmi přimlouvala za přidání Filipín, které jsou pro mě osobně BEST OF ASIE a jde o obrovskou a velmi specifickou zemi. Vynechání Bruneje a Laosu se dá omluvit jejich mini rozlohou.

Gilraen

Cestovala jsem po celé Kambodži po vlastní ose. Angkor určitě stojí za vidění i vzhledem k většímu množství turistů, jedná se ale o nezapomenutelný zážitek. Co se týká služeb, tak určitě v Kambodži nejsou ještě na takové úrovni jako třeba v Thajsku, ale to je právě důvod proč Kambodžu navštívit dříve než ji turisti zničí.  Pocit toho, že by mě někdo chtěl oškubat jsem absolutně neměla, tento pocit jsem měla naopak v Thajsku, kde již bylo vidět, že turistů mají dost a že je mohou oškubat více. Oproti předchozí návštěvě Thajska vše zdražilo a zhoršilo se i chování místních. Za to ale může chování některých turistů. S tímto chováním jsem se v Kambodži nesetkala.

Silvie
Gilraen:

Ahoj Gilraen, potřebovala bych se tě zeptat na něco ohledně Kambodži. Ozvi se mi na email. Díky. S.

Silvie
Gilraen:

Ahoj Gilraen, potřebovala bych se tě zeptat na něco ohledně Kambodži. Ozvi se mi na email. Díky. S.

Silvie
Gilraen:

Ahoj Gilraen, potřebovala bych se tě zeptat na něco ohledně Kambodži. Ozvi se mi na email. Díky. S.

Silvie
Gilraen:

Ahoj Gilraen, potřebovala bych se tě zeptat na něco ohledně Kambodži. Ozvi se mi na email. Díky. S.

Libor

Pekne, ale ze filipinsti taxikari nekradou? Na letisti v Manile jsou jedni z nejvetsich zlodeju na svete. Na opakovany dotaz tvrdi, ze cena bude podle taxametru a nechteji rict predbeznou castku a pak po vyjeti na dalnici daji zalaminovany papir, kde je cena do asi 7 km vzdaleneho Makati v prepoctu asi 20 USD. A to jsem sel dle navodu na wikitravel na odlety. Pak uz jsem vyuzival v Manile a Cebu jen Uber (nebo Grab), ktery ma velmi nizke ceny.
Ty uvadene ceny pro Barmu jsou pravdive, ale mimo sezonu (napr. v srpnu) se da nekdy sehnat pokoj se slevou na booking.com i pod 10 USD a dormitory kolem 7 USD.

Klára

Zajímavý článek, ale zkrátka se mi potvrdilo, že nelze takto zobecňovat, podle mě to vede k desinformacím o dané zemi.
A mrzí mě, že zrovna u Kambodži se objevuje jako vrchní příspěvek „oškubat jako slepici“. Mám pocit, že je to jediná země, ve ktreré jsem se s tímto nesetkala. Vždy jsem dostala cenu jako místní, nikdy vyšší kdekoli jsem jedla nebo spala. Cena jídla kolem 2 dolarů (v restauraci více samozřejmě), ubytovaní v hotelu za 10-12 dolarů, Ale to budou právě ty ceny v nejturističtějších částech země. Zbytek může hodně nabídnout.
Co člověk to názor, avšak nelze nic takového tvrdit, dokud v té dané  zemi člověk alespoň chvíli nežije.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: