Nollywood – nejen nigerijský fenomén

Nollywood – nejen nigerijský fenomén

Bollywood – pro českého diváka celkem známý pojem. Co je to ale Nollywood? … No přeci nigerijská kinematografie!

Nollywood druhý na světě

Podle zprávy UNESCO z minulého roku se Nollywood vyšplhal na druhé místo v produkci filmů na světě. Na první příčce se nachází Bollywood, pak Nollywood a až jako třetí je americký Hollywood. Pro srovnání : nigerijský Nollywood vyprodukuje na 900 filmů ročně, oproti tomu francouzská kinematografie nabízí divákovi ročně 200 a americká 500 filmů.  

Jedním z důvodů úspěšnosti nigerijské kinematografie, která zaměstnává až na milion lidí, je soustředění se na domácí video, místo na kina, a rodinná témata oslovující většinové obyvatelstvo.

Nízkorozpočtovost

Produkce „domácích videí“ není tak finančně náročná jako vysoce rozpočtové filmy do kin. Ostatně v Nigérii samotné mnoho kin nenajdete. Filmy jsou většinou natáčeny v terénu místo ve studiích a to během několik málo dnů či týdnů. Rozpočet z valné většiny nepřesahuje 300 tisíc korun. Ihned po natočení a sestříhání se filmy dostávájí na trh v podobě DVD či CD disků a to v ceně kolem 25 kč za film. Svou nízkorozpočtovostí se Nollywood stává dostupný pro širokou veřejnost. Na 150 milionovém nigerijském trhu Nollywood hravě předchází v prodejnosti své indické a americké rivaly. Je to velmi výnosný byznys.

Nigérie

Tradiční vyznání

Nigerijské filmy se zaměřují na oblíbená témata – na rodinné a celospoločenské problémy a zajímavou roli v nich hrají náboženské otázky – tradiční víry, šamanismus, rituální vraždy a čarodějnictví.

Nollywood bývá proto odsuzován nigerijskými intelektuály pro svou jednoduchost a podporu již dost špatné nigerijské reputace ve světě ve smyslu zdůrazňování tradiční společnosti a šamanismu.

Také ne všichni se na Nollywood dívají. Mladí lidé z větších měst jím přímo opovrhují. Zdá se jim zpátečnický a nudný. Záběry jsou z velké části zdlouhavé, rozhovory a scénáře nezajímavé, herci amatéři. A pak, jak bylo zmíněno, není nezvyklé, že film je natočen i za jeden jediný týden. Oproti Bollywoodu známého tanečními kreacemi, je Nollywood naopak výjimečný svou strnulostí, křikem a dramatickými záběry.

Filmaři, Nigérie

Všeobecně lze ale říci, že Nollywood letí. Byť mu v dalším rozletu z pozice nigerijského diváka brání neustálé výpadky elektrického proudu. Pouze ti bohatší mají totiž dost peněz na nákup generátoru a na naftu do něj. „Jsem strašně unavený, ve tři ráno zapli po několika dnech na dvě hodiny elektřinu, tak jsem vzbudil celou rodinou a společně jsme se dívali na film z videopůjčovny. Dneska jsem jej totiž musel vrátit,“ přiznává se řidič mého českého kamaráda.

Trvá hodiny a hodiny

Průměrný nigerijský film se skládá alespoň ze dvou částí a každá trvá kolem dvou hodin. Filmy jsou z necelé poloviny natáčeny v anglickém jazyce, díky čemuž se stávají populární zejména v ostatních anglofonních zemí subsaharské Afriky. Zbytek je natáčen v místních jazycích, obzvláště v Jorubě, Hausa, Edo a Igbo.

Centrum veškerého filmařského dění sídlí v největším nigerijském městě Lagosu, ve čtvrti Surulere. „Velká studia byste ale hledali marně. Vše se stříhá na koleni po dvorcích nebo malých zapadlých studií“, píše se v reportáži New York Times. Za druhé centrum je považováno město Enugu v jihovýchodní části země. Oblast, ve které má ostatně Nollywood i své prapůvodní kořeny. Nigérie sice produkuje filmy od 60. let, ale zásadní zlom nastal v roce 1992, kdy Kenneth Nnebue natočil Living in Bondage. Film se okamžitě stal trhákem a inspirací pro další filmaře.

„Nollywood se stal pojmem a určitým hlasem afrického kontinentu,“ proklamuje jeden z dokumentů o nigerijské kinematografii – Welcome to Nollywood. Nutno podotknout, že z našeho pohledu se zatím jedná spíše o béčkové filmy, které ale stojí za to vidět. A to už jen proto, že vám pootevřenou část nigerijské reality.

Nigérie

Hana Vitnerová je studentkou oboru Mezinárodní politiky FSV UK a VŠE a účastnila odborné stáže v Lagosu v rámci programu GLEN po dobu tří měsíců na programu „Football as a Chance“. Dobrovolnický program GLEN zajišťuje sdružení dobrovolných aktivit INEX-SDA.

HedvabnouStezku.cz založili cestovatelé pro cestovatele, o velkých horách píšeme na Velehory.cz. Své zážitky cest můžete sdílet s přáteli také v Klubech cestovatelů. Nejlepší outdoorové filmy pak uvidíte na festivalu Expediční kamera možná i ve vašem městě. Nejširší výběr map a knih najdete v našem eshopu. Z příjmů z těchto aktivit podporujeme Expediční fond – i vy můžete přihlásit svůj projekt.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí