Drogy v Maroku

Drogy v Maroku

Maroko je jedním z hlavních producentů marihuany a hašiše pro jižní a západní Evropu. Pěstuje se na desítkách tisíc hektarů hlavně v severomarockém pohoří Ríf. Ekonomika tohoto regionu je na marihuaně závislá a například legalizace marihuany v Evropě by znamenala pro zdejší zemědělce katastrofu. Místo pašování by si totiž spotřebitelé v Evropě mohli drogu pěstovat doma, jak se stalo například po dekriminializaci marihuany ve Švýcarsku.

Kíf neboli marihuana se v severním Maroku v pohoří Ríf kouří již nejméně osm staletí. Berbeři kíf pěstovali na políčkách pro vlastní spotřebu ať už jim vládl kdokoli – Arabové, Španělé, Francouzi. I dnes vláda toleruje pěstování kífu pro vlastní spotřebu, ilegální je ovšem výroba hašiše a obchod s lehkými drogami.

Hašiš je v Rífu novinkou posledních desetiletí. Jeho výrobu sem přinesli zřejmě západní hippies v 70. letech 20. století. Od té doby se zde konopí pěstuje především kvůli hašiši. Kíf ustoupil do pozadí, zatímco výroba hašiše se stala tvrdým byznysem, který ovládají mafie.

Maroko je celosvětově na prvním místě mezi vývozci hašiše a obstarává sedmdesát procent evropské spotřeby této lehké drogy. Oficiálně je nejsilnějším marockým hospodářským odvětvím turismus. Neoficiálně pěstování konopí. Podle studie EU je konopí největším marockým zdrojem valut.

Vzhledem k výše uvedenému je dostupnost marihuany a hašiše pro cestovatele v Maroku pochopitelně vysoká.

Nenechte se však nalákat na pašování. Je velký rozdíl mezi tolerovanou spotřebou a transportem do západní Evropy. I když se to zdá snadné a říkáte si, že se ty tuny marihuany a hašiše do Evropy musí dostávat snadno. Nezapomeňte, že pašeráci musí zkorumpovaným celníkům občas dohodit nějaký „úspěch v boji proti drogám“ a k tomu se hodí malí převažeči. Přečtěte si také informace o rizicích spojených s pašováním v kapitole o drogách ve Venezuele a Thajsku, abyste věděli, s čím se můžete setkat.

Nejširší nabídku průvodců a map Maroka (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně a na eshopu KnihyNaHory.cz

KNH

Zkušenosti čtenářů

stygis

V maroku jsme hulili hašiš every day (jak šlukovky, tak i ubalené brka) a úplně všude (pláže, čajovny, restaurace, ulice, sahara, les, ubytování..), i za volantem (fízlové cajk), nikdy nikdo nic. Dokonce jsem prodal na sahaře velbloudáři kousek pač to tam nemají kde dostat a chtěl. Při koupi hašiše jsou borci strašně vyhukaní. Asi strach z fízlů. Cenu už nevím, koupili jsme jakési množství v celku a pak si to nožem rozdělili mezi naši skupinku. Vzít si hašiš domů? Jen pro zkušené a lidi bez nervů.. 🙂

Gabos
stygis:

Sice o 6 let později, ale prošli jsme celé město Saidia a ani jeden dohazovač, nikdo nikde kdo by kouřil. Jsme z toho zoufalí, mysleli jsme že seženeme za 10 min a ono prd..

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí