Nástrahy na cestách, které pobaví, ale i naštvou

Nástrahy na cestách, které pobaví, ale i naštvou

Náramky přátelství, nevinné Asiatky i ochotní fotografové. Na cestovatelé čekají na cestách různé nástrahy, které mají většinou jen jeden cíl, a to připravit je o peníze. Někdy to skončí vtipnou historkou pro kamarády, jindy docela zkaženou náladou.

Kamarádi na celý život

Znáte to, procházíte se pod Montmartrem, užasle obdivujete Sacré Coeur a zničehonic k vám přiběhne černoch, omotá vám ruku bavlnkou a začne splétat náramek. Čile s vámi konverzuje, směje se a za pár vteřin má hotovo. I vy jste se stali hrdými majiteli náramku přátelství. Jenže to není vše, teď právě přišla ta správná chvíle na to, aby si kamarádi mezi sebou vyřídili účty. V lepším případě přijdete o pár drobných, které si vyptá za náramek, v horším o mnohem více. Pletení náramku vás totiž mělo jenom zaměstnat, aby jeho skuteční kamarádi kapsáři, mohli v klidu pracovat a obrat vás o vaše peníze.

PONAUČENÍ: Zadarmo ani kuře nehrabe, ne tak domnělí kamarádi. Raději oželte krásný suvenýr, než celou peněženku.

Další vtipné podvody najdete v článku TOP 7 fint a drobných podvodů.

Nejhorší boyfriend na světě

Řím, Paříž, Barcelona romantika by se dala krájet. Ruku v ruce ses přítelkyní procházíte kolem monumentálních památek a v tom místní muž začne nabízet přítelkyni krásnou růži jako dárek. Přítelkyně růži nadšeně přijme. Co teď? Zpátky čas nevrátíte, přítelkyni přeci růži nevezme. Tak hold pokud nechcete mít titul nejhorší přítel na světě, budete muset za růži zaplatit a to pořádně.

PONAUČENÍ: Neberte si od nikoho nic na ulici, i když vám všichni budou tvrdit, že je to dárek. Nakonec přeci jen budete muset zaplatit.

Je libo fotečku?

Přiblížíte-li se v cizině (hlavně v arabských zemích) k turistické památce a vytáhnete foťák, během chvilky se najde spousta místních, kteří vám rádi udělají fotku, jak líbáte Sfingu nebo se opíráte o pyramidy. Získáte tak fotky jistě vysoké umělecké kvality, nicméně i tady se připravte, že vás v lepším případě budou stát pár dolarů. V horším celý foťák.

PONAUČENÍ: Pokud to jde, o vyfocení raději požádejte někoho známého, popř. ostatní turisty.

Pomůžu, vyčistím, pohlídám

V ulicích Istanbulu často narazíte na čističe bot. I když budete odmítat, vrhnou se vám k nohám a zaprášené tenisky prostě vyčistí. V afrických zemích se zase setkáte s hlídači aut. Jakmile běloši zastaví někde s autem, hned se u auta objeví místní kluk, který vám po celou dobu na auto dává pozor. Stejně jako za vyčištěné boty, pohlídané auto i za radu, kudy se vydat a kde najít hotel, si budete muset připlatit.

PONAUČENÍ: Někdy je lepší obětovat pár dolarů za hlídání auta, než si nechat od stejného člověka auto vykrást.

Turista =  300% přirážka

Předražení taxikáři, téma samo o sobě, nejsou problémem jen ve světě. Mezi taxikáře s nejhorší pověstí patří třeba také pražští taxikáři. Nástrahy na turisty čekají i v autobusech. Přejíždět v na první pohled levných nočních autobusech z jednoho asijského města do druhého se vám může pořádně prodražit. Zavazadla v nákladním prostoru totiž většinou urazí o poznání kratší cestu než vy. Své věci tak nespouštějte raději z očí.

PONAUČENÍ: Zkuste smlouvat, nedejte se. Slabší povahy se musí obrnit a nebát se.

Pomáhej bližnímu svému

Hlídáte si svou peněženku i příruční zavazadla. Prodíráte se davem a v tu chvíli k vám přistoupí ochotný kolemjdoucí s informací, že právě viděl kapsáře, jak okradl někoho poblíž. Automaticky si zkontrolujete, zda jsou vaše cennosti na místě a jdete dál. A to byla chyba, právě jste totiž dotyčnému ukázali, kde vše máte a on tak teď může jít na jisto.

V Číně se můžete setkat s dalším druhem podvodníků. Tentokrát jde o nevinně vypadající dívky, které vás poprosí, zda by si s vámi nemohli trénovat svou angličtinu. Během řeči vám povypráví svůj velmi dojemný životní příběh a požádají o nějaké peníze.

PONAUČENÍ: Ne všichni se vás budou snažit okrást, ale je dobré mít se na pozoru. Kdo je připraven, není překvapen.

Setkali jste se na svých cestách také už s nějakými podvodníky? Které jiné kuriózní střety s odlišnou kulturou se staly nedílnou součástí vašich historek z cest?

Vendula Pudelková je studentkou žurnalistiky a mediálních studií na MU v Brně. Nesnáší stereotyp, je otevřena všem výzvám. Po své první návštěvě Afriky se do ní naprosto zamilovala a tak se snaží na tomto černém kontinentě trávit co nejvíce času. Nezanevřela však ani na ostatní kontinenty. Kromě cestování je jejím velkým koníčkem i sport, a to lyže, běh a turistika. Pracuje také jako redaktorka portálu HedvabnaStezka.cz. Řídí se heslem:Carpe diem, zkusit se má vše!

Zkušenosti čtenářů

Renata

Z Paříže znám ten první příspěvek s náramkem přátelství a ještě jeden…. všude na ulicích pobíhaly mladé cikánky s nějakou ušmudlanou Petici a prosily o podpis….pokud nekdo podepsal stálo ho to 10 EUR…byl to příspěvek ke kterému se podpisem zavázal.

Pavla

Když jsme byli s přítelem v Indonésii, potkali jsme celou řadu ochotných lidí, kteří nám vážně pomáhali na bázi kamarádství a nic za to nechtěli. Ale… na trhu v Denpasaru na Bali nám ale bába kořenářka ukázala, že ne všichni jsou kamarádi! Můj přítel se na chvíli vzdálil a ona si se mnou začala povídat anglicky. Chtěla jsem si od ní koupit koření, aniž by se mě ptala nandala ho spousty do tašky a chtěla abych zaplatila. Nechtěla jsem si koupit vše tak za draho, odmítla jsem. Ale bába za námi běžela přes celý trh a křičela a hrozila policijí a dělala ostudu! Koření jsme si stejně nekoupili a museli jsme dokonce z trhu „utéct“, protože jsme se jí dlouhou dobu nemohli zbavit.

milena

V Istanbulu se mnoho lidí uloudit pár lir z vaší peněženky. Dobrý je trik „čističe“ bot, kterému před vámi upadne na chodník kartáč. Zvednete, zavoláte na něj, začne děkovat a zároveň žebrat o příspěvěk. Teprve později nám sepnulo, že upadlý kartáč boty nikdy neviděl, byl docela čistý, asi aby se turista neštítil na něj sahat. Tahle finta funguje, během tří dnů jsme takové čističe viděli asi pětkrát v okolí památek.

Jack

Jak psala Renata.Plati to hlavne u Eiffelove Vezi!Chodi tam decka (kolem 18let i mene) a chteji ad neco podepisete.Dopredu tvrdi ze nemusite nic platit,ale jakmile to podepisete uz ptaji penize.A to 2X pokud maji 2 loga na papiry,treba 10+20 a nebo 20+20.Kdyz jsem videl ze jsou vedle podpisu i ceny,kolik kto zaplatil tak jsem toho nechal radsi tak a nic nepodepisoval,ale jeden nikto nevi.Taky pozor na Africany,hlavne u Sacre Coeur,radim si snima ani nepodavat ruce pac vam neco daji na ruku co to nejde ani sundat a uz chteji penize.Posledne jsem tam videl utikat i jednu skupinu lidi tmavsi pleti pred policii

Radek

Jen v Praze je možné vidět „mnicha“ co za plechovou placku žádá peníze a cikánky s výše uvedeným podpisovým archem.

Terka

Jižní Amerika Někdo Vám vylije „omylem“ něco na oblečení a v tu ránu kolem sebe budete mít člověka ochotného vás očistit (a další tři, kteří vás rychle oberou). Mě stačilo zvýšit hlas a jednu osobu odstrčit a náhle se vypařily všechny.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: