EXPEDICE: Naše životní rozhodnutí? na motorkách napříč Amerikou

EXPEDICE: Naše životní rozhodnutí? na motorkách napříč Amerikou

Je rok 2009 a já zakládám na motorkářském fóru téma o tom, že do svých třiceti let objedu na motorce svět – všichni mě posílali pomalu k psychiatrovi, ať se jdu léčit a jestli mám zbytečných pár miliónů. Teď máme rok 2015, je mi 25 a sice to kolem světa úplně nebude, ale i tak to vzdálenostně překračuje.

Lifetrip.cz – náš životní výlet!

Jsme dva kamarádi, bývalí kolegové, oba dva jsem tak trošku „pošuci“. Já (Honza, rok výroby 1990) a Kuba, rok výroby 1987. Měli jsme super práci, bavila nás – i přes to jsme se rozhodli se vším skoncovat, práci pověsit na hřebík, rozbít celoživotní prasátko a splnit si sen!

Jak už to tak bývá, nejlepší nápady vznikají u alkoholu, nebo aspoň v následcích po něm. Byl den po Silvestru, já se vzpamatovával z Novoroční veselice a v tom mě napadlo to, co nejspíš změní můj i Kubův život. Už dlouho jsme se spolu u piva bavili, že bychom chtěli někam vypadnout, něco procestovat v sedle motorky, ale vždy to končilo: „Kdy? A to bude drahé… Co doma? A kam? Máme super práci… Nebude to škoda?“ Až mě prostě napadlo to, že bychom mohli spojit příjemné s ještě příjemnějším.

Konečné rozhodnutí

Dlouhá cesta v sedle přes americký kontinent a poté zůstat v Kanadě, o které jsem slyšel jen super věci, jak jsou všichni spokojeni, nadšení a hlavně jsem slýchával, jak super jazykovky tam mají a práci si tam najde opravdu každý… To je ono!

První dny práce nového roku, zvedám telefon a volám Kubovi… Nemusím mu to ani dlouho vysvětlovat a jen zakřičí: „Jedeme vole!! Pokládám telefon, v hlavě mi poletuje plno velkých otazníků, ten den už nemyslím na nic jiného… Denně si o tom voláme, řešíme, proč by to šlo a proč by to nešlo, počítáme, dohadujeme se, hledáme na internetu největší možné překážky a hlavně se opravdu rozhodujeme – obnášelo by to dát výpověď v práci a utratit skoro veškeré úspory.

Slovo dalo slovo, konečně jsem se podíval za Kubou do Karlových Varů, odkud pochází, tam jsme všechno hodili na papír a kalkulovali…. Finále bylo: JEDEME! Od té doby se náš život začal odvíjet trošku jinak… Skoro rok plánování, přemýšlení, šetření, zkoušení, kupování, ujišťování sám sebe, že jsme se rozhodli správně…

Teď máme tři týdny do odletu, motorky jsou již na trajektu směr Santiago de Chile, kde bychom se měli s nimi setkat okolo 4. ledna 2016.

Trasa výpravy

Náš plán je jednoduchý a krásný: projedeme skoro celý Americký kontinent od Ushuaia po Vancouver, kde končí první etapa našeho životního výletu. Následně tam pár měsíců zůstaneme a budeme chodit do školy a taky pracovat, abychom si vydělali na tamější život.

Co se motorek týče, pojedeme cca 7 měsíců a měli bychom urazit 45 000 km – vše se bude odvíjet od aktuální zdravotní a taky finanční situace. Celý výlet hradíme ze svých úspor, ani jeden jsme ve Sportce nevyhráli, takže je to o to složitější.

Pro představu, tahle místa uvidíme: Santiago de Chile (start), San Juan (končí zde jedna etapa Rally Dakar), projedeme Patagonii, Ohnivou Zemi, uvidíme ledovce, tučňáky, dostaneme se na konec světa (Ushuaia). Budeme se snažit přežít cestu smrti v Bolívii, osolíme si motorky na největší solné pláni světa – Salar de Uyuni, budeme se snažit nedostat malárii uprostřed Amazonského pralesa – Manaus, vyfotíme si Machu Pichu a ochutnáme jaké je morče, vyjedeme nad 5 000 m.n.m., dáme si vychlazené pivo na nejsušším místě světa – poušť Atacama

Zahrajeme si na kapitány při cestě lodí přes Karibik, užijeme si „dovolenou“ v Cancunu a okusíme tam pravou mexickou tequilu… V USA navštívíme většinu národních parků, vyfotíme si chodník s našimi dětskými hrdiny v Hollywoodu, v Las Vegas hodíme pár babek do automatu a pokud nám zbydou peníze, podíváme se i do N.Y. a následně otočíme zase na druhou stranu a skončíme ve Vancouveru.

Tohle vše máme v hlavách, mapách a sešitech – doufejme, že nám bude přát štěstí a do Vancouveru dojedeme živí, zdraví a na našich motorkách – tohle bude pro nás oba dosavadní největší životní úspěch.

Můžete nás sledovat také na Facebooku, nebo webových stránkách www.lifetrip.cz.

Autor Jan Navrátil

pochází z Havířova, rád jí, baví se, pořád mluví a na jednom místě moc nepostojí. K cestování na motorce se dostal v 18ti letech, kdy byly jeho první velkou zahraniční expedicí Tatry. Pak následovalo Rumunsko, Balkán, Tunisko, Gruzie. A dál už věděl, kam ho to bude táhnout. O podobném výletu, jako je lifetrip.cz, snil již dlouho. Až si jednoho dne řekl „teď by to šlo!“. Přestal snít a začal plánovat.

Zkušenosti čtenářů

Vladimíra Kudláčová

Pánové, tak vám držím palce, ať vše dobře dopadne. A věřím, že info z cesty bude.

MartinPluhar.cz

Taky jsem kdysi dal výpověď a jel půl roku napříč Jižní Amerikou. Toho rozhodnutí nebudete nikdy litovat. 😉 Cestě zdar.

Ilona

Kluci držím Vám pěsti! Je to super cesta a je tam krásně! Přeji hodne štěstí a zdraví!

peťa

fíííí. dojedete nebojte. já sice nejela takovou dálku, ale dala jsem si oproti vám kratičkou trasu stopem bergen-Gibraltar- čechy. vtip byl v tom, že jsem byla těhotná a bez peněz. 😀 o to víc věřim, že to zvládnete.

peťa

fíííí. dojedete nebojte. já sice nejela takovou dálku, ale dala jsem si oproti vám kratičkou trasu stopem bergen-Gibraltar- čechy. vtip byl v tom, že jsem byla těhotná a bez peněz. 😀 o to víc věřim, že to zvládnete.

Tomáš

Ahoj,
taky už nějakou dobu chci takhle vyrazit a dokonce moje plánovaná trasa odpovídá té vaší 🙂 Měl bych pár dotazů. Můžu se na vás s nimi obrátit? Týká se to dopravy motorek (od koho, kolik to stojí), zdravotní pojištění (pojistí to někdo? a ~cena?). Možná by nebylo špatné zkusit napsat nějaký přispevek o tom co a jak bylo potřeba zařídit. Asi by to pomohlo spoustě potenciálních cestovatelů.
Jinak moc držím palce a doufám, že se tu od vás občas něco objeví! 🙂

franta

Je videt, ze jste jeste amateri. Plan cesty ambiciozni, zvladnout denne 225km je totalne mimo…Z panamericany fakt nic neuvidite. Ale treba mate radi obolene zadky a vlka 🙂 Si ten plan prepracujte…to je dobra rada nad zlato…

Janča

Kluci jste fakt hustý 🙂 na tohle má jen málokdo kuráž, zanechat slušný práce a splnit si svůj sen:-) Fandim vám a přeju hlavně ať to ve zdraví ustojíte /tamější podmínky jsou přeci jen jiný kafe než v čr/ a aby vás ty vaše plechový holky nenechaly ve štychu 🙂 stočíte nějaký „dýfko“ že jooo 🙂 /měla bych zájem použít jako svou „bibli“ 🙂 / vypadáte na fotkách mooooc spokojeně takže „live to ride, ride to live“ 🙂

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: