Reportáž z Ukrajiny očima cestovatele: Prověřím tě a pak tě pustíme, uvězníme nebo popravíme!

Reportáž z Ukrajiny očima cestovatele: Prověřím tě a pak tě pustíme, uvězníme nebo popravíme!

Letos o prázdninách jsem vyrazil na své motorce na nejsevernější cíp Evropy, vstoupil do Ruska a přes „Solovky“ jel na Ural. Odtamtud se pomalu vracel domů přes Ukrajinu… Jen předkládám, co jsem zažil, prožil, cítil, viděl, neříkám. jak to tam je.

Asi padesát kilometrů od moře jsem jel na ruském území směr sever podél hranice s Ukrajinou a míjel stovky obrněných transportérů, nákladních aut a opravdu profi techniky, profi vojáků.

Prohlédněte si další fotografie k článku…

Z Ruska na Ukrajinu vstupovalo několik aut, dva autobusy a čekala zde asi tříkilometrová kolona kamionů s převážně ukrajinskými SPZ. Překročení hranice nebylo náročné. Na ruské straně hraničního přechodu vše proběhlo dobře. Na ukrajinské straně mě trochu znervózněla prostřílená okna u imigračního. Jeden muž v uniformě s bachorem a cigárem chodil kolem motorky a ohmatával ji. Po pěti minutách mi skrz díru v okně zpět podal pas a popřál šťastnou cestu.

Ptám se s úsměvem týpka v uniformě: „Je to tam dál dobrý?“ a ukázal jsem směr do Ukrajiny, „neudělá mi tam nikdo díru do bundy?“ Nepochopil. Jen na mě koukal a prohlížel si mou obouchanou, odřenou, děravou bundu.

Kde se bojuje, tam vás stejně nepustí…

Vyrážím. Plán je jednoduchý – dostat se co nejblíže k Oděse a ubytovat se. Protože má filozofie „tam, kde jsou boje, tě stejně nepustí“, zaručovala bezpečnost, tedy spíš pocit bezpečí, že se nemůže nic stát. Asi pět kilometrů od hranic přišla první kontrola, voják na mě ukázal prstem jako znamení, že zrovna já mám zastavit.

Zubil se, byl unavený. Všude kolem silnice byla v poli kulometná hnízda, zakopané transportéry, u silnice jeden tank. Technika, vybavení, oblečení, vše mi přišlo jako z muzea oproti tomu, co jsem viděl před pár minutami na ruské straně. Viděl jsem v jejich očích i to, že to vědí, že vědí to, že když si náhodou Rus umane a vkročí, tak oni nezmůžou nic, a buď s hrdostí rychle umřou, nebo se bez hrdosti vzdají. Každý měl tak trochu jinou uniformu, žádné hodnosti na oblečení, žádné vlajky, jen na jednom či dvou bunkrech z pytlů s pískem vlály ukrajinské vlajky.

Míjel jsem ještě dvoje barikády, než jsem dojel do nějakého většího města. Vyměnil si peníze. V dálce směr Doněcko jsem viděl několik velkých dýmů a požárů, takže mě napadlo se nějak k Doněcku přiblížit, udělat pár fotek, pokecat s Ukrajinci, s vojáky. Vyrazil jsem směr Doněcko, na GPS zadal centrum. Stále jsem měl na paměti pravidlo „když už tam dál bude problém, nepustí tě tam“, tak jsem jel.

V momentální situaci je na na Ukrajina obzvláště v oblasti Doněcku focení docela problematické. Takže ani kvalita fotek v článku není vysoká, byly vystřihány z kamery, ale autentičnost je maximální. Slibuje autor.

Jedna kontrola, za druhou

Každou chvilku kontrola, asi třicet kilometrů před Doněckem byl čekpoint masivnější než před tím, několik tanků na silnici, pár z nich počáraných nápisy „miluji UA“, všechny měly na sobě dva pruhy jako nějaká sportovní auta. Vedle v poli zakopaných dalších několik tanků, několik děl zapískovaných pytly písku.

Opět unavený voják s červenýma očima, zjevně několik dnů nevyspalý, s vojenským mundůrem a sportovníma botama se třemi pruhy na noze. Prohlíží pas, ťuká do kufrů a ptá se, co tam je. Říkám, že jen oblečení, pokyvuje, ptám se: „Dál je to v pohodě? „Da, da, charašo!“ odpovídá a pokyvuje hlavou.

Za dalších deset kilometrů před Doněckem, mě zase staví, ani si nevšimnu, že tu nevlají žádné ukrajinské vlajky, není mi podezřelá jižanská vlajka a na vojenských ohozech oranžovo-černý stuhy. Ukazuju pas, ukazuju kufry a frčím. Jen maníci, žádný děla, kulometný hnízda nebo transportéry či tanky.

Fotografování je životu nebezpečné

Fakt mě to nedochází, že už jsem na území ovládaném druhou skupinou. Vjíždím do města, prázdné výlohy autosalonů, některé výlohy zapytlované, některé jen prázdné. Pár lidí na ulici, pár aut. Najednou parádní kostel či chrám ve výstavbě. Tak jsem si říkal, že bych si ho mohl vyfotit, když už tedy tady jsem.

Smykem vedle mě zastaví velké bílé nákladní auto. Leknu se. Z kabiny vyskáče asi pět lidí v maskáčovým nebo khaki oblečení. Maník s kalašnikovem v ruce a s „americkejma“ brejlema, co je mají ti drsňáci, povídá: „Doklady!“ Chytl jsem se jako za srdce a ukázal jim emoci, jako že jsem se lekl. „Uf, já se lekl, v tom civilním autě vypadáte jako teroristi a ne jako ukrajinská armáda!“

Zajímavou alternativou místo cesty na Ukrajinu, můžete být Kavkaz. Řadí se mezi nejkrásnější pohoří světa, což však není jediným důvodem, proč se tam vypravit. Jsou tu také otravní policisté, zajímavé geologické jevy, pohostinní lidé, vesnice paneláků i staré mešity.

Úspěchem bude přežití

Všichni se na sebe podívali, jeden se hned vrhl k motorce a snažil se otvírat zamčené kufry, druhý chtěl pořád doklady. Mé pomalé vedení začalo pomalu vodit. Žádná ukrajinská vlajka, jen oranžovo-černé stužky, oblečení každej jiný. „SAKRA!“ říkám si. Pořád na mě ječí „dokument!!!“, dávám mu pas. Pas si hned zasouvá do vesty. Všichni chodí kolem motorky a čučí na ni, na něco se ptají, ale nerozumím. Začíná to pěkně smrdět. Prý s nimi musím jet na ústředí, aby mě prověřili. „Ne ne, motorku nechat tady, klíče vemu a jedeš s náma,“ říká nějakým jazykem.

„Ne, klíče ti nedám! A motorku tu nenechám!“ říkám odhodlaně. Vzal mi klíče, postrčil mě svým kalachem z motorky směr k autu a ukázal, ať si nastoupím. „A tak tady je ta hranice, kdy přestává prdel a začíná být pěknej průser,“ říkám si.  Otáčíme se s náklaďákem a jedem do ústředí. Podívám se ještě na motorku, všechny mé věci  a uvědomuju si, že ji asi už neuvidím. Že právě teď jsem o vše přišel, že se trochu změnil žebříček hodnot a bude velký úspěch se odsud dostat živý. Přijeli jsme do takových provizorních kasáren. Odvedli mě k veliteli. Dali mu můj pas. Podíval se na mě a povídá: „Musíme si tě prověřit,“ řekl s úsměvem pokérovaný velitel. „A pak můžu jít?“ zeptal jsem se. Nic neřekl, ani nezvedl hlavu. „Co se mnou uděláš?“ Zvedl hlavu, přímo se na mě podíval, až to se mnou cuklo dozadu. „Prověřím tě, pak tě pustíme, uvězníme nebo popravíme! Teď jdi jíst!“ zavelel.

Po jídle jdeme na dvůr, kde odpočívá asi padesátka mužů, od mladíků po starce. Kdosi mi nabízí cigaretu. „Tak ty si myslíš že jsme separatisti!?“ řekl trochu rozzuřeně nějakej maník. „Já jsem učitel, tohle je horník, tohle je doktor,“ a ukázal na muže kolem. „Připadáme ti jako teroristi?“ řekl zase hlas odjinud. Chlapi přišli trochu blíž ke mně, přisunuli si lavice, židle do kruhu a pozorovali mě, poslouchali, co bude. Nevnímal jsem žádné nebezpečí, spíše zvědavost. „Média vás takhle prezentují, nazývají!“ řekl jsem. „A proč bojujete? “ ptám se. „Evropský média jsou sračky, píšou to, co jim říká Amerika. Manipulují!“ řekl někdo v davu a ostatní souhlasně mručeli.

Boje za svobodu

„Za co bojujete?“ ptám se znovu. „Za svobodu, za svou zemi, za Doněcko, za to, že nechceme, aby nám vládl fašismus, že nechceme, aby jsme byli pod nadvládou EU, USA, aby nám někdo bral naše bohatství, naši zem!“ Koukal jsem se po těch mužích, vypadali jak prosťáčci, takové naivní zasněné obličeje s iluzí v očích a odhodláním bojovat za něco, o čem jsou přesvědčení, že za to stojí umřít. Spíš to vypadalo jako v posluchárně nějaké filozofické fakulty, samý obličej intelektuála a přemýšlivce, který má v ruce něco, k čemu cítí odpor, ale ví, že je jeho povinnost to v ruce mít. „Kdo je fašista?“ ptám se „No přece vláda, ty u moci! Podívej, jak se k moci dostali! To vám v Evropě není divný? “ říká zas jiný.

Velkého zloděje, nespolupracujícího s EU, vystřídal menší zloděj, napojený na USA!“ křičel jiný. Dlouho  jsme si povídali, oni se ptali na mé cesty, na to jaké to bylo v Iráku, jaké to bylo na cestě kolem Afriky, já se vyptával na vše kolem Ukrajiny, jak to bylo se sestřeleným civilním letadlem, jak je to s podporou Ruska atd.

Za několik hodin mě zavolali k veliteli, asi půl hoďky jsme si povídali, spíš mě vyslýchal, nakonec říká že můžu jet. Provedl mě po areálu, ještě mi nabídl, že tam můžu několik dnů zůstat s nimi, nebo se k nim přidat. Přivezli mi motorku. Všichni si mě přišli poplácat, rozloučit se se mnou. Dali mi nášivku jejich oddílu a popřáli šťastnou cestu. Vyjel sem ze vrat. „TY VOLE, TO JE SNAD ZÁZRAK!“ tlemím se v helmě, jak rajče na hnoji. A honem pryč. Sem uprostřed Donětska a kličkuji mezi hořícíma panelákama pryč směr domů, pln optimismu netušíc, že tu lepší část dne mám za sebou.

Část poslední kapitoly, té nejaktuálnější, z Ukrajiny: Cesty k sobě, milujise. Jeden středně napínavý příběh z mnoha. Info o knize www.miluji.se

Zkušenosti čtenářů

Nemo

Zajímavé. Naševaše media pravdy a lásky nám přeci neustále opakují, že na východě Ukrajiny je to pouze samý rusák, ruský výsadkář či teroristé odněkud z Kavkazu.
Není nad autentické svědectví přímo z místa. Pak se člověk může dočíst, že ti tzv. separatisté jsou převážně tamní občané kteří prostě bojují za svůj domov.
Divím se, že není celá Západní civilizace pobouřena faktem, že kyjevská vláda posílá na své vlastní občany armádu.
Každopádně díky za dobrý a zajímavý článek:)

Zajímavý článek. Média netvrdí, že je na východě Ukrajiny samý Rus. Jen to, že kromě místních tam jsou také. Ti místní jsou evidentně zblblí ruskou propagandou (fašisti ve vládě atd.) Každá vláda by poslala armádu (pokud by nebyla šance to udělat mírnějšími prostředky) na své občany, kteří oddělují kus státu.

Ten vložený příspěvek (asi od redakce HS), že Kavkaz je na Ukrajině, je ale nesmysl:
Ukrajina, to nejsou jen ozbrojené kontroly a tanky. Podívat se můžete i na Kavkaz.

Nemo

Tak ano, samozřejmě, že tam bojují i rusové, je to logické. Lze připustit i fakt, že tzv. separatisté jsou vyzbrojováni z Ruska, i to je logické.
Já jen narážím na fakt, že naše media informují jednostraně a propagandisticky. Pokud vím tak Rusko na východě Ukrajiny svoji armádu nemá.

Mluvit o propagandě je poměrně komické. Obzvlášť od nás jejihž vlastní media jsou pouhou propagadistickou hlásnou troubou akorát, že z opačného gardu.

Na závěr si není od věci připomenout celý začátek toho co se dnes na Ukrajině děje. A to byl násilný převrat na Majdanu, finanční i jiná podpora tzv. Západních zemí a dosazení režimu, který nereflektuje současné rozložení sil v zemi a pomocí síly hájí zahraniční zájmy svých sponzorů.

Obhajovat použití armády na vlastním obyvatelstvu je zrůdnost a pokrytectví.

Nemo:

Obhajovat jako logické, že tam bojují i Rusové a že separatisté jsou vyzbrojováni z Ruska (přitom ruská propaganda ještě toto popírá) je zrůdnost a pokrytectví. Použití armády na vlastním obyvatelstvu je smutné, ale je to fakt a týká se i Ruska a v případě 2. čečenské války i čerstvě nastupujícího Putina k moci. Nejdřív pro připomenutí časové údaje a pak zajímavý článek:
http://www.ceskenoviny.cz/zpravy/putinovske-rusko-valka-v-cecensku-a-v-osetii-silici-role-kremlu/1057745
http://janota.blog.idnes.cz/c/421331/Pokrytectvi-pratel-Putinova-Ruska-je-bezmezne.html

Převrat na Majdanu se zas tolik neliší od české revoluce 1989 včetně výsledků, taky byli naši disidenti podporovaní ze Západu. Kdyby nebyli tehdy Rusové (či SS) slabí, přišli sem nebo by to jiným způsobem chtěli zvrátit jako teď na Ukrajině. To bys chtěl? Jestli ano, tak nemá smysl dál diskutovat, protože jsi na cestovatelském webu a cestování mimo sovětský blok tehdy moc možné a reálné nebylo. Ta Putinova propaganda se na tobě taky dost podepsala.

Nemo

„Obhajovat jako logické, že tam bojují i Rusové a že separatisté jsou vyzbrojováni z Ruska (přitom ruská propaganda ještě toto popírá) je zrůdnost a pokrytectví.“

Opravdu je to pokrytectví? Pokud Spojené Státy (nedávno Francie a UK v Lybii) financují a podporují již dlouhý čas všemožné radikální skupiny po celém světě protože tyto skupiny využívají k destabilizaci cílových zemí a prosazování jejich zájmů, je to v pořádku? Nikde jsem si nevšimnul protiamerické hysterie, sankcí, vyhrožování válkou. Je jednomu dovoleno dělat to, za co druhého kritizujeme? Není tohle pokrytectví?
Je tak těžké přijmout fakt, že velcí globální hráči prostě prosazují své zájmy způsobem jakým to dělají? Chová se snad Rusko dnes jinak než kterákoliv jiná velmoc předtím?
Já neobhajuju Rusko, pouze konstatuji, že pokud jsou v mezinárodních vztazích nastaveny jisté parametry(které z velké míry nastavily právě Západní státy), a těch příkladů najdeme za posledních 25let několik, je současné odsuzování Ruska za jeho postup na Ukrajině vrchol pokrytectví.

Ajaj. Pokud vím, tak na Ukrajině byla víceméně fungující demokracie. Poslední volby tam vyhrál Janukovyč a celý Západní svět tyto volby prohlásil za legitimní. Už jenom na základě tohoto faktu je vaše srovnání zcela nesmyslné. Že byl Janukovyč mafián? Ano. Ale opozice která proti němu stála byla tvořena stejnou sortou lidí.
Pokud tedy na Ukrajině fungovala klasická forma zastupitelské demokracie jako na Západě, je násilný převrat na Majdanu opravdu nějakou demokratickou revolucí? Takhle si představujete demokracii Vy? Pokud nevyhraju já, tak uděláme revoluci, nepohodlné zavřeme do vězení nebo na ně pošleme armádu? Tohle je demokracie? No bravo. Pokud tohle je ta správná demokracie tak k čemu volby? Jednou za rok uděláme souboj na barikádách a kdo bude mít větší klacek, ten bude vládnout.

PS: Netykáme si, vaše poslední zmínka o Putinově propagandě je směšná. V posledním příspěvku jste názorně ukázal, že vy sám jste zmasírován propagandou. Já se jen snažím zachovat si zdravý a kritický názor a nevolat automaticky do války a třást se strachem před zlým Putinem jenom proto, že je to dneska moderní a mediálně přitažlivé.

Nemo:

Dobře, takto to o chování velmocí celkem beru. Nejdřív to vypadalo, že obhajujete Rusko. Já neobhajuju chování USA v mnoha dřívějších kauzách (ale USA nikomu nezabraly kus území v poslední době, pokud vím) a ani neobhajuju třeba sebedestruktivní chování Západu, pokud jde o ekonomiku. Napsal jsem jen, že je to fakt, jak se státy někdy chovají, a toto jste teď i Vy odsouhlasil. Je třeba si ale uvědomit, že politika appeasementu zklamala a západní politici nechtějí uznáním anexe Krymu udělat stejnou chybu jako třeba v Mnichově. Bohužel teď se na scéně jako obdoba Hitlera objevil Putin včetně té propagandy, která zmanipulovala většinu Rusů a může vést i k válce tak jako tehdy, a to ne kvůli postojům Merkelové atd. Já do války nevolám a nechci ji, ale taková je situace.

Pokud jde o fungující demokracii na Ukrajině, tak je třeba si uvědomit, že demokracie nejsou jen svobodné volby, ale může se to časem zvrtnout jako třeba za Hitlera. Pěkně dřívější situaci s demokracií na Ukrajině vystihl ten 1. příspěvek v této diskuzi:
http://ceskapozice.lidovky.cz/diskuse.aspx?iddiskuse=A140207_231445_pozice_138993

Nemo

Víte, mě to připodobňování k Hitlerovi přijde poněkud směšné a také vysvětlím proč.
Zaprvé je třeba se podívat na období po rozpadu Sovětského Svazu, vzít si mapu světa, podívat se kam expandovalo NATO, kam Rusko, které státy vojensky intervenují na území cizích států, jak daleko od svých hranic atd. Jsou to pouhá statistická fakta nezatížená žádnou propagandou.
Ve výsledku pokud si tyto všechny faktory sečtete, musíte zcela přehodnotit odpověď na otázku kdo je více agresivnější a tedy kdo je agresor.
Navíc pokud přijmu tezi, že Putin je další Hitler, ptám se sám sebe na co čeká? Pokud chce vojensky napadnout Východní Evropu, proč čeká až státy NATO které dnes Rusko obklopují, zformují obranu, vytvoří jednotky rychlého nasazení, američané zde umístí své tanky atd.
Navíc proč Rusko čeká až sankce ještě víc zdevastují jejich ekonomiku? Proč nesmetl chabou ukrajinskou armádu ihned po Majdanu a čeká až američané a EU dodají Ukrajině vojenskou techniku?
Na tohle přeci stačí zdravý rozum. Navíc je potřeba si uvědomit, že konvenční válka mezi jadernými velmocemi je ve své podstatě nesmysl protože tuto válku nemůže nikdo vyhrát.

Ohledně propagandy, nedělám si iluze o té ruské, stejně tak si ale nedělám iluze ani o té silné a velmi hysterické antiruské kampani v našich mediích.
Copak vám nevadí, že 25let po bolševikovi znovu nekriticky přijmáme vše ze strany jedné, a automaticky na povel odsuzujeme vše ze strany druhé? Dřív byl náš nezpochybnitelný vzor Moskva, dneska je to Washington. Copak vám nevadí, že 25let po cenzuře tu mámé na ČT znovu cenzuru toho nejhlubšího zrna? Já tu dobu zažil a proto dnes vidím jak zas a znovu uzavíráme svoji mysl do myšlenkového vězení, bojíme se ptát a diskutovat, jak se znovu kádrují lidé s opačným názorem atd. Znovu je cosi shnilého v naší společnosti a tentokrát to nepřichází z Moskvy.

Na závěr, pokud v demokracii nevyhraje ten směr který zastáváte, je přirozené a civilizované počkat do dalších voleb, snažit se nenásilně přesvědčit lidi kolem sebe o potřebě změny a v dalších volbách tu změnu uskutečnit.
Srovnání s Hitlerem a vývojem v tehdejším Německu spíš snese násilná a krvavá revoluce na Majdanu, pokud už tedy chceme srovnávat.

Myslím, že takto by jsme mohli diskutovat velmi dlouho. Vy si myslíte, že agresor je Rusko, já si to prostě nemyslím a mám k tomu své důvody stejně jako máte vy ty své.
Na závěr bych jenom rád objasnil, že rád žiji v Evropě a že patříme do tzv. Západního civilizačního okruhu. V Rusku bych rozhodně žít nechtěl. Přesto mám daleko k jednostrané hysterii která nás obklopuje a s obavami spíš hledím na rychle rostoucí demokratický deficit v Evropě než na geopolitické šachy na hranicích Ruska které tam EU a Spojené Státy nerozvážně rozpoutali.

Děkuji za diskuzi, ono se časem ukáže kdo z nás byl realitě blíž:)

Axina
Nemo:

Nemo, dobře jste to všechno napsal i popsal, souhlasím se vším, poslat na civilisty armádu je svinstvo. Tečka.

Axina:

Nemo nepsal, že posílají armádu na civilisty. Jsou to ostatně spíš ozbrojení bojovníci než civilisti.

Jan

Tak samozřejmě že posílají armádu na civilisty. Dnes a denně se můžete dočíst o zabitých v Doněcku nebo jinde na východní Ukrajině kvůli bombardování ze strany Ukrajinské armády.

adam
Nemo:

Dobrý den,

rád bych věděl, v čem Vám přijde ČT zcenzurovaná. Já jsem naopak rád, že máme státní média, ve kterých se mohou vyjádřit obě znesvářené strany (u tohoto konfliktu: pan Karas Vám přišel zaujatý, když říkal, co si která strana myslí?), kde se uvádějí oběti na obou stranách atd.

Viděl jste ta zinscenovaná videa v ruské televizi? To je nechutná propaganda. To se přece nedá srovnávat. Jestli podle Vás dá, tak prosím uveďte příklad něčeho takového v ČT.
Většina Rusů (včetně těch na Ukrajině) tomu bohužel věří. To jim dá jen stěží vyčítat.

Něco podobného jsem viděl v Íránu, kde je neskutečná propaganda proti Izraeli. Netvrdím, že Izrael dělá vše dobře, ale takhle zmanipulované zprávy jsou opravdu nechutnou propagandou. Jenže lidi tam nemají jiný zdroj informací… Tam i kreslené pohádky pro děti jsou protiizraelské – to jsem viděl na vlastní oči.

I srovnání s minulým režimem je dost neadekvátní. Stačí se podívat na filmové týdeníky…

Váš názor Vám samozřejmě neberu, ale uveďte nějaký příklad.

Adam

Vendula

Omlouvám se za chybně vložený odkaz na Kavkaz. Díky za upozornění, chybička se vloudila. Děkuji Vendula, Hedvábná stezka.

eva

Teda nevim, jak by se vám líbilo, kdyby se od ČR chtěla trhnout třeba Morava, že prezident je … a vláda stojí za další …

Jan
eva:

Tak já nevím jak vy. ale samozřejmě že v takovm případě pokud by se chtěla Morava trhnout od ČR, tak by jsme s ní vyjednávaly buď by jsme se dohodly na setrvání a například federalizaci, nebo by jsme se jako lidi rozešly každý svou cestou přičemž by jsme si nechaly vzájemné dobré vztahy. Chraň nás pánbůh před POrošenkama a podobnýma individuama, Švancenberkama atd kteří by chtěly podobnou situaci řešit vyhlazením Moravy.

Na ta bene ti na východě původně také chtěly pouze federalizaci o odtrhnutí začaly mluvit až potom co Porošenko a Jaceňuk na ně začaly házet bomby a granáty.

Nemo

Zdravím Adame, propaganda samozřejmě jede na obou stranách. Já mezi nimi nevidím žádný rozdíl. Na obou stranách dnes zuří informační válka a v každé válce je pravda první obětí.

Ale zpět k ČT, tady jeden příklad za všechny, krásná ukázka novinařiny:

https://www.youtube.com/watch?v=_ZsBa4mVafY

Jistě si pamatujete i zcenzurování prezidenta republiky(prosím a netvrďte mi ona okřídlená slova o sprostém Zemanovi atd., já ho také nemám rád, nevolil jsem ho, ale cenzurovat prezidenta je poněkud silné kafe ať ho máme rádi nebo ne):

https://www.youtube.com/watch?v=U5wDfzPM9CU

Za zmínku stojí i krásný propagandistický článek na Idnes(nejčtěnější internetové medium u nás) za který by se nestyděl jistě ani Goebbels. Tenhle si pamatuji, protože byl extra „dobrý“:

http://zpravy.idnes.cz/sibirsky-tygr-vladimira-putina-lovi-v-cine-f25-/zahranicni.aspx?c=A141128_150545_zahranicni_mlb

A našlo by se toho mraky. Srovnání s minulým režimem je naopak velmi aktuální. Znovu tu probíhá jakási normalizace myšlení. Jak jsem psal, přes 40let jsme vzhíželi k Moskvě, nekriticky přijmali jednu pravdu, hlásali jedinou správnou cestu, a dnes děláme naprosto to samé, akorát, že vítr změnil směr a dnes nefouká z Ruska, ale fouká z druhé strany. Tentokrát to nejsou imperialisté z USA, americký brouk atd., ale je to Putin který snad může za všechno zlo, je to agresivní Rusko, které ač obklíčené státy NATO prý chce rozpoutat světovou válku atd.
Nikomu nepřijde divné, že na Majdan jezdila celá plejáda západních politiků aby defacto volali po svržení legitimní vlády. Co by psala česká media, kdyby Rusko zafinancovalo ozbrojený převrat v Mexiku, přijel by tam Putin se šekovou knížkou a nová mexická junta by mu slíbila raketová sila na hranicích s USA? Co víc, co by udělali USA?
Proč si nikdo nenastuduje jakým způsobem prosazují Západí státy své zájmy i daleko od svých hranic a dnes se strašně diví, že Rusko hájí ty své, navíc na svých hranicích.
Víte, ideální je si vždycky danou situaci přehodit na opačnou stranu a zamyslet se nad tím, jak by situace vypadala kdyby se v ní ocitla opačná strana konfliktu. Jak by se asi zachovala.

Nemo:

„přes 40let jsme vzhlíželi k Moskvě, nekriticky přijímali jednu pravdu, hlásali jedinou správnou cestu“
Nevím, jak Vy, ale v 80. letech si z toho všichni v mém okolí včetně mě dělali akorát legraci. (Vtipy si moc nepamatuju, ale 1 z té doby před rokem 1989 mi uvízl v paměti: Víte, co to je komunismus? Trnitá cesta od kapitalismu ke kapitalismu.)

Na cenzuru slov Zemana o Bakalovi podala ČT celkem rozumné vysvětlení, ale uznala to jako chybu.
Článek o tygrovi je asi hloupý, ale osobně mi zrovna v tomto Putina spíše dostal do lepšího světla. Kdyby toto dělali státníci častěji, bylo by na světě lépe.

Úroveň demokracie v Mexiku je úplně jinde než byla na Ukrajině. Asi jste si nepřečetl toto:
http://ceskapozice.lidovky.cz/diskuse.aspx?iddiskuse=A140207_231445_pozice_138993
A jak to bylo s raketami na Kubě v roce 1962, víme.
Nevím, čeho se tak bojíte ze strany USA. Že jsou spřaženi s mimozemšťany a až jim nebude ani hrdinné Rusko stát v cestě, zredukují populaci na světě? Nebo co Vám tak vadí? Chápu, že Rusku není příjemná změna orientace Ukrajiny a budoucí možnost zbraní NATO i tam, ale už teď sousedí se státy NATO, tak by to nebyla velká změna. Kdyby Ukrajina změnila orientaci ve volbách bez Majdanu, Rusku by to vadilo zrovna tak a postup by byl podobný (jen by se hůř vysvětloval), takže nejde jen o Majdan.

Nemo

Jak jsem psal, časem se ukáže kdo byl blíž realitě:)

Řekněme si to na rovinu. O ukrajince od samého začátku této geopolitické hry nikdy nešlo.

Možná se budu opakovat, ale když si čtu vaše adorování Majdanu jako něčeho skvělého, napíšu to znovu.
Směřování států je v civilizovaných zemích uskutečňováno vždy ve volbách. Ty na Ukrajině byly všeobecně přijmány jako legitimní. O stavu demokracie na Ukrajině lze debatovat stejně tak, jako o silném demokratickém deficitu Evropské Unie.
Jakákoliv násilná a krvavá změna uskutečněná ulicí nikdy nevedla k ničemu jinému než k teroru či válce.
Celospolečenská změna musí přijít odspodu, nikoliv tím, že prolejete krev, odpůrce svého nového režimu zavřete nebo je rozjezdíte tanky.
Ukrajinská společnost navíc byla polarizovaná na dvě strany, na tu prozápadní a na tu proruskou. V momentě kdy ta prozápadní polovina násilně převzala moc, ta proruská se jednoduše odmítla podřídit. A dnes tam máme regulérní občanskou válku kterou živí jak EU/US tak světe div se i Rusko. Jsou to odporné 3D šachy při kterých umírají zas a znovu obyčejní lidé. A bez toho aby se všechny strany jednoduše dohodly to nepujde. Politikou zastrašování či sankcí cesta nevede.

Osobně dnes nevidím jinou možnost než rozdělení Ukrajiny na Východní a Západní. Ať už bude Ukrajina prozápadní nebo proruská, vždycky tam bude cca polovina obyvatel která s tím nebude souhlasit. Jak z toho ven? Pořádat Majdany každé 4roky podle toho jak dopadnou volby? Poslat armádu vítězné strany proti té druhé a vyhladit je nebo je deportovat?
Když už jsme u toho, jaké řešení je podle vás v současné situaci reálné a pokud možno nejméně bolestivé?

Nemo:

Já vůbec za Majdan neadoruju a byl bych nejradši, kdyby byl pokoj, stejně jako jsem si to myslel o revoluci v Egyptě. Když už se ale Ukrajinci konečně probudili v dostatečném množství, tak bych jim přál, aby se dočkali toho, čeho jsme se dočkali my po roce 1989. Není to zdaleka ideální, ale sám jste uznal, že i Vám vyhovuje žít v tzv. Západním civilizačním okruhu. Zas tak jsem to nesledoval, ale myslím, že násilí demonstrantů tam odpovídalo nasilí policie. Osobně bych neměl nic proti rozdělení Ukrajiny (oddělení separatisty dobytých území), pokud by to (změna hranic) nebyl nebezpečný precedens. Ukrajincům by se jistě ulevilo, ale je otázka jestli tu východní by Rusko chtělo financovat. Nějak se k tomu nemá, v posledním projevu je Putin ani nezmínil. Bude mít co dělat s Krymem. Žádné reálné řešení bohužel nevidím.

Nemo

„Ukrajinci konečně probudili“.

Hluboký omyl. Pokud máte dost finančních prostředků(demonstranti na Majdanu byli placeni, to je fakt) vyvolat zdání revoluce není tak těžké. V každém státě najdeme nespokojenou skupinu lidi a dostat na náměstí 100tisíc lidí v zemi jako je Ukrajina jistě nebude problém. Majdan rozhodně nic nevypovídal o celkovém názoru ukrajinců. Mimochodem přečtěte si knihu Gena Sharpa „From Dictatorship to Democracy: A conceptual framework for liberation“, kde je dokonale popsáno jak vytvořit tzv. barevnou revoluci.
Jestli si myslíte, že revoluce jsou nějakým všelidovým povstáním proti tyranii, tak přeji sladké sny. Bez masivní podpory z venčí či větší podpory stávající mocenské elity v zemi žádnou silovou revoluci nikdy neuděláte.

„jsme se dočkali my po roce 1989“.

Další hluboký omyl a mýtus který je zde živen je tzv. Sametová revoluce. Lidé vyšli do ulic, zpěvem a pasivním odporem svrhli režim. No přeji dál sladké sny. Nebudu se zmiňovat o tom, že pád Východní bloku byl řízeným procesem, nebudu se zmiňovat ani o roli STB a dalších mocenských struktur tehdejšího režimu na tomto řízeném převratu. To si už musíte dohledat sám.

„že násilí demonstrantů tam odpovídalo nasilí policie“.

Další hluboký omyl. Policie jako taková je orgán, který má zabezpečit veřejný pořádek. Aspoň takhle to funguje v civilizovaném světě. Dohledejte si někde zásah americké policie proti hnutí Occupy wall street a porovnejte si to se zásahem ukrajinských bezpečnostních složek na Majdanu.
Pasivnost ukrajinských bezpečnostních složek byla vzhledem k agresivitě demonstrujících až překvapivě dlouhá. Dodnes nebylo vyšetřeno kdo na Majdanu postřílel desítky lidí. Rukopis snajprů střílících po všem co se pohne s cílem vyvoval chaos známe velmi dobře z dalších barevných revolucí v Libyi či Syrii. Jak dnes tyto země vypadají netřeba připomínat. Připomínají dnešní Ukrajinu, slibovaná demokracie a pokrok jakoby se ztratil pod nánosem mrtvých těl a v kalužích krve.

Nemo:

„Majdan rozhodně nic nevypovídal o celkovém názoru ukrajinců.“
Jak to víte? Že by se významná část Ukrajinců nechtěla mít časem lépe jako v EU respektive že by nedoufali v jisté přiblížení životní úrovně, to se mi nezdá. Že by občané žijící v takové politické i ekonomické mizérii byli ochotní jít demonstrovat jen tehdy, pokud jim někdo zaplatí? Kdyby tam masivně někdo podplácel desítky tisíc lidí, dávno by se to vědělo.

Kdo podle Vás řídil pád Východního bloku? Nestačilo už jen to, jak špatně komunisti řidili ekonomiku, že lidi nemohli cestovat (jinam než do východního bloku) a že SSSR dal ruce pryč od intervencí? STB a další podobní jistě svým dílem přispěli (alespoň na Národní třídě), i když měli asi jiné úmysly. Lidi v ulicích sice nebyla podmínka postačující, ale nutná ano. Přesná skutečnost se dohledat nedá. Viděl jsem teď různé dokumenty včetně Polojasno, ale jasně z toho nic nevyplývá. Připadá mi, že Vy ale víte více. Neseděl jste v listopadu 1989 náhodou někde vysoko, že by jste to mohl zde ujasnit? Vaše myšlenkové pochody by tomu odpovídaly.

Nemo

Trochu mě tato naše diskuze přestává bavit abych se přiznal. Vy žijete svůj sluníčkový život plný idealismu a materiálního nadbytku, ale takhle reálný svět nevypadá.

O budoucnosti Ukrajiny bylo rozhodnuto v posledních legitimních volbách kde těsně vyhrála proruská část obyvatel a přála si směřování směrem k Rusku. V demokracii to běžně chodí tak, že vítězná strana se snaží prosadit zájmy svých voličů, zatímco úlohou opozice je pracovat na svém programu a další volby zvrátit na svou stranu. Co na tom proboha nechápete?

Chci se mít líp, tak vezmu řetěz, zápalnou lahev, klacek a s kámošema pujdeme zlynčovat pár policajtů, budeme řvát, že vláda je zkorumpovaná, že všechno je špatně, svrhneme vládu a co potom? Tohle je demokracie kterou tady prezentujete?

„lépe jako v EU respektive že by nedoufali v jisté přiblížení životní úrovně“.

Uvědomujete si, že tzv. Západní blahobyt není ničím jiným než žitím na úkor zbytku světa? Průměrný evropan dnes konzumuje cca pětinásobek toho co je schopen vyprodukovat. Američan konzumuje cca osminásobek této hodnoty. Logicky a není na tom nic těžkého, musíte prostě přiznat, že na to aby jsme se tady měli dobře, jinde se mají prostě špatně. Věřit v jakýsi pokrok a blahobyt pro všechny je naprostý nesmysl.
V Německu dnes spousta vysoce postavených lidí začíná otevřeně říkat, že Ukrajina do EU nikdy nevstoupí. Četl jste vůbec asociační dohodu od EU, která byla tehdejší ukrajinské vládě nabídnuta? Silně o tom pochybuji. Kdyby jste ji četl, bylo by vám jasné proč byla tehdy odmítnuta. Pokud měla Ukrajina jistý potenciál, byla to možnost balancovat mezi ruským a evropským trhem. Co je jim nabízeno dnes? Likvidační podmínky od IMF. Co jiného současné kyjevské vládě vlastně zbývá než volat po totální válce. Dveře na ruský trh si zavřeli a Evropa o ně nestojí.

O Sametové revoluci se tady bohužel rozepisovat nehodlám. Existuje poměrně dost velmi dobře zpracovaného materiálu který tuto část našich dějin podrobně rozebírá. Mediální fikce o této události je samozřejmě jakýmsi fast foodem pro masovou veřejnost která má uvěřit, že tehdy lid dosáhnul silou své vůle změny režimu.
Jenom položím další provokativní otázku, opravdu věříte, že v tehdejším Východním bloku proběhla synchroně vlna revolucí jenom na základě občanské nespokojenosti? V souvislosti s tímo předem připravovaným a pečlivě provedeným převratem na globální šachovnici si nelze nevzpomenout na velmi podobné Arabské Jaro. Také asi náhoda a vůle lidu, že ano.

Víte, když ve Spojených Státech otcové zakladatelé založili Ústavní Republiku(která je dnes mimochodem dávno mrtvá, bohužel, neboť podle mého názoru to byl jeden z nejlepších modelů), zeptala se jedna žena George Washingtona co jim to vlastně nabízejí.
On ji odpověděl něco ve smyslu: „Přinášíme vám Republiku paní, tedy pokud budete schopni si ji ubránit“.

Bohužel mám pocit, že jak Vy tak spousta dalších zamrzla v jakési klamné představě, že to co máme dneska je vrcholem dobra. Že máme nezpochybnitelnou demokracii, jsme absolutně svobodní a vlastně proč vůbec přemýšlet nad tím jestli je to pravda. Radši budeme žít svůj sen v „Krásném novém světě“ a s rovností bohů ostatní poučovat co je a co není správné, jaká kultura je ta dobrá, jaká je ta špatná, které politické zřízení je správné a které se musí nahradit silou, co je normální a co už je potřeba předělat podle našich měřítek korektnosti.

Nemo:

Taky mě to přestává bavit. O demokracii před Majdanem už jsem psal a nebudu se na rozdíl od Vás opakovat.

„Průměrný evropan dnes konzumuje cca pětinásobek toho co je schopen vyprodukovat. Američan konzumuje cca osminásobek této hodnoty.“
Můžete toto doložit nějakým odkazem na web? Podle mě to je logický i ekonomický nesmysl.
Nepsal jsem, že by se do EU dostali, ale že si to demonstranti mohli myslet, a proto demonstrovat za vidinu lepšího materiálního zabezpečení i bez podplácení ze Západu.
Porošenko nebo někdo jiný volá po totální válce? Pokud vím, jednají o příměří.

Podle Vás tedy rozpad Východního bloku připravily a pečlivě naplánovaly USA spolu s KGB, STB, Stasi atd.? Nebo kdo jiný by to mohl udělat? Já o žádných konspirativních teoríich nevím a je fakt, že mě to zas tak nezajímá, ale když už jste to načal, tak bych se přiučil. Synchronizace je logická, protože když lidi vidí, co se děje u sousedů a že se tam něco začíná měnit ve směru, jak by to měli rádi doma, začínají o tom více přemýšlet a méně se bát. To vím i z vlastní zkušenosti z roku 1989. Jsem přesvědčený, že vliv má i sluneční cyklus, kdy zvýšená aktivita slunce trochu ovlivňuje jednání lidí. Nad Prahou byla 17.11.1989 vidět i slabá polární záře. Najděte si nějaký graf za 2. polovinu 20. století a uvidíte, jak se maxima shodují s nepokoji ve východním bloku a při arabském jaru byla zvýšená aktivita také.

Žiju záměrně velmi skromně (nemateriálně), peníze šetřím a občas dlouhodobě nízkonákladově cestuju. Váš poslední odstavec určitě nepopisuje moje smýšlení, ani jsem tu nic takového nepsal. Lidstvo nebo jeho část nikdy nežilo, nežije a nebude žít v ideálním světě, to snad ani nikdo rozumný netvrdil a netvrdí to ani bible nebo východní učení. Je ale hloupé kazit si život nadáváním na poměry, hledáním konspirace ve všem atd. Pokud tak chcete žít, je to Vaše svobodná vůle. Tu má od Boha každý (a proto to na světě často tak neutěšeně vypadá). Já se snažím žít pokud možno tak, aby z toho mohl mít Bůh radost. (Podotýkám, že nejsem člen žádné církve nebo sekty.)

Jan

Žiju záměrně velmi skro……………žádné církve nebo sekty. Však já vám to přeji aby jste žil dobře. Podobně jako vy žilo za bolševika 95% národa užívaly si vymoženosti které byli k mání a radovali se z toho co měli. to je správné ovšem také stejně jako vy strkali hlavu do písku před problémy které byli a před zločiny které se děli a to samé dělají dnes s tím rozdílem že osoby které na tyto skutečnosti poukazují dnes označují za komunisty, rudochy atd a ke svým nadávkám se nebojí ještě přidat výhružky likvidací. To co dříve prováděla STB dnes provádí dobrovolně zblblé stádo. A to je velmi smutné. Víte lhostejností a ignorací zla se zlo nikdy nezlepšilo a v každém národě vždy bude určité procento lidé kteří krom toho že budou žít svůj život a užívat si výdobytků a “ žít tak jak aby měl bůh radost“ tak nezapomenou také koukat kolem sebe a poukazovat na nešvary které se kolem dějí. Vždyt oboje jde dělat dohromady. jak si užívat život tak být pokorný a umět označit špatné věci za špatné věci. Jinak přeji vám samozřejmě mnoho příjemně strávených chvil v životě budte rád že tu možnost máte, na světě jsou lidé kteří kvůli naší pasivitě přicházejí o rodiny, děti, vnoučata, babičky, matky, otce, ruce, nohy.

Jan
Nemo:

Nelze jinak než s vámi souhlasit.

Jan
Nemo:

O celkovém názoru Ukrajinců vypovídaly samozřejmě minulé volby, mám namysli ty před majdanem a ty byly právoplatné. Nebýt majdanu již by proběhly další předčasné volby a mohlo se jít dále dle přání lidu, dle demokratických zásad. To ale někdo nechtěl proto se stalo co se stalo a demokraciie se utopila v krvi a namísto pohnání k zodpovědnosti osob které mají na svědomí rozkradení Ukrajiny, vystřídal jeden velký Oligarcha (janukovič) deset menších Porošenko a jiní kteří ovšem Ukrajinu kromě pokračování v rozkradení ještě uvrhli do občanské války. No když se dav perou nyní Ukrajinci proti Ukrajincum, třetí se směje Oligarchové. Ti všechnu vinu vrhli na Rusko, vrhli na něj veškeré neduhy Ukrajiny rozštvali západ proti východu a tím se zbavily své zoodpovědnosti. Nyní si mnou ruce a plácají se po stehnech jak krásně s Ukrajincema vymetli regál 🙂

Jan

Tak vy nevíte čeho se bát od USA? To jste buď slepý a nebo si jen mažete med kolem úst a strkáte hlavu do písku před tím co se děje všude kolem vás aby jste si nemusel přiznt že v tomhle super systemu kde máte všeho dostatek jsou taky lidi kteří ten dostatek nemají a kteří si nemůžou jen tak vyrazit někam na dovolenou, nýbrž jsou rádi když jim někdo neuřízne hlavu za prohřešek který ani není prohřeškem nebo nevědí jestli se jejich děti vrátí ze školy (pokud náhodou fungují) a nebo je zabije nějaký šílenec který se odpálí v autě pro nějaké nesmyslné fanatické bludy. Řeknu vám čeho se můžete bát respektive co způsobuje vaše servilnost k zločinům které jsou dnes a deně páchány na naprosot neviných lidech kteří se pouze ocitly na uzemí spadající do geopolitického zájmu světovládce USA.Co mě vadí a čeho se bát je například neustálé šíření demokracie na hlavních zbraní. Vraždění lidí po celém světě bez mandátu OSN. Destabilizace států či jejich celkové zničení bez jakékoliv alternativy či připraveného plánu jak spravovat stát dále. Státy které mají to „štěstí“ a jsou poctěny starostí USA o jejich lidská práva, jsou následně v troskách a namísto lidských práv jsou zaváděny fanatické náboženské zvyky, kriminalita rapidně roste, životní úroveň střemhlav padá, hodnota života kohokoliv kdo nemá správny pasport je nulová. No ale vlastně o nic nejde však vždyť se to neděje u nás ne, tak proč se kvůli tomu znepokojovat nebo dokonce rozčilovat. Jo a taky mě vadí obrovská míra chudoby přímo v USA, vadí mě že tam jsou desetitisíce lidé bez střechy nad hlavou, vadí mě jejich pokřivená morálka když jim vykoukne v TV přenosu prso je z toho obrovkej skandál ale nechutně vojenský intervence a bombardování civilistů jsou naprosot běžné a taky mě vadí že jejich policisti vraždí lidi jen tak „pro jistotu“. Aby se náhodou nevystavil americký policista nebezpečí, tak člověka zastřelí 10 ranama ztoho dvě do hlavy a až následně kouká jestli byl v právu. No a nebo mě vadí že vláda USA ožebračuje své občany a své plátce daně a to tak že z veřejného federálního rozpočtu který je tvořen veřejnými financemi, přelévá miliardy a biliony dolarů na soukromé účty vlastníků zbrojních fabrik, fabrik které šijí armádní můndůry a dalších fabrik, které se podílý na téhle kolosální loupeži z kapes USA danových poplatníků no a zejména mě na tom vadí že tyhle firmy jsou vlastněny lidmi kteří jsou jasně spjatí s vrcholnou politikou USA tomu se říká v civilizované společnosti střet zájmů, né však v USA tam je to naprosto běžné. To že USA jeden z nejzadluženějších států na světě a to astronomicky zadlužený stát bez jakékoliv šance tyto dluhy kdy splatit je příkladem „bohaté společnosti“ toho s etaké bojím toho že se stane takový přístup ke správě veřejného majetku příkladem. Bohužel už se tak děje. Taky mě vadí že USA a i EU naprosto tolerují nacismus a nacistické symboly na Ukrajině a to že historická propletenost západní Ukrajiny (tedy té které se dostala náslině k moci) s nacismem je zřejmá a jasně prokazatelná. No a co ještě mě vadí hmmm třeba to že si zvou našeho premiera na kobereček hodne mě to připomína jak si pozvaly třeba Dubčeka do Kremlu. Jo ale jinak s vámi souhlasím proč se vlastně znepokojovat že? Vždyť je to všechno jasné Hitler je na východě a připravuje se na to jak celou evropu ovládne. USA samozřejmě chtějí pouze demokracii na Ukrajině a bohatého ježíška pro ukrajinské děti teda Santa Klausovy plné sáně takže vlastně je všechno v pořádku, v Albertu je žrádla dost, cestovat s fotákem a užívat si svobody taky můžem, tak o co jde??? Proč by mě měly znepokojovat ty tisíce a miliony lidí v Lybii zužované Islámisty, nebo co je mě po nějakejch dětech v Syrii? A co Kurdové? No co je mě po nich hlavně že můžu za babku do thajska a pak o tom vyprávět v hospodě jakej jsme frajer. A co lidi v Doňecku nebo v Luhansku? Jsou na špatný straně ti cestovat nebudou leda tak do márnice vždyť jsou to podřadná rasa tak co s nima, nechtějí do EU tak je postřílíme no. Vždyt co by mě mělo vadit ? Mě nikdo nestřílí tak o co jde že, strčím hlavu do písku a budu si užívat „svobody“ 🙂

No to je neuvěřitelná směs nesmyslů. Jistě USA provedly dost špatných věcí, ať už záměrně či se jim leccos nepovedlo. Kdyby se ale neangažovaly v 80. letech a dříve, žili bychom tu možná stále v sovětském bloku, což by se Vám zřejmě velmi líbilo, ale většině lidí ne. V těch uvedených zemích bylo zabíjeno a perzekuováno z politických důvodů dost lidí i před zapojením USA do dění v nich. Občanskou válku v Sýrii nenastartovaly USA, naopak je Obama kritizovaný, že nezasáhl dříve a více. Sobotka se do USA cpal už od jara, byl to jeho sen sejít se s co nejvyšším představitelem, takže žádné pozvání na kobereček.

Neférové přelévání peněz do kapes se v USA děje možná v jednotkách procent HDP, ale v Rusku jsou to desítky procent a také mj. i následkem toho obrovské množství Rusů emigrovalo do USA a jiných západních zemí (potkal jsem jich při mých cestách po světě kvanta, turisti to nebyli, v Rusku moc emigrantů z USA není). Málokterá země na světě má tak nízkou korupci a tak efektivně fungující ekonomiku jako USA, což se projevuje tak, že HDP na obyvatele je jedno z nejvyšších a i ti chudí se mají lépe než chudí ve většině zemí světa. Nevím, proč si tam volí konzervativce v takové míře, když i Obama je na evropské poměry ve středu, ale je to jejich volba. To jim chcete demokratickou volbu upírat? Jistě jsou v tom i peníze sponzorů, ale lepší systém než demokracii nemáme a i Vy se jí dovoláváte. Bezdomovci jsou skoro všude na světě včetně Ruska, často jim to tak vyhovuje nebo mají problém třeba s alkoholem atd.

Zadluženost je oboustranný vztah s věřitelem. Taky to nevidím rád, ale zase to dalo třeba Číňanům práci. Poptávka po zboží je dnes nejvíce nedostatková komodita na světě a mnozí jsou za ty nesmyslné nákupy Američanům vděční. USA ten dluh asi ustojí, čemuž ale nevěřím u jižní Evropy a Japonska (mj. s ohledem na demografický vývoj).

Je snad nacistická strana ve vládě Ukrajiny? Historická propletenost s nacismem jsou kecy na nic. Co Rakousko, Slovensko nebo Německo? Jsou snad tímto ovlivněni dnešní obyvatelé?

Divím se, že když to vidíte takto, že tu ještě žijete (pokud tedy tu žijete). Doporučuju emigrovat mezi stejně smýšlející lidi do Ruska nebo Severní Koreje nebo do nějaké daleké neutrální země a nesledovat zahraniční zprávy, aby jste při takové míře naštvanosti na poměry nedostal infarkt. A pokud Vám o Vaše zdraví a život tolik nejde, jeďte pomáhat s nějakou humanitární organizací těm postiženým americkou agresí. Snad pak budete spokojenější.

Jan

Takže vezmeme to popořadě.

1) Zajímalo by mě co máte namysli tím : Jistě USA provedly dost špatných věcí, ať už záměrně či se jim leccos nepovedlo.

2) Kdyby se ale neangažovaly v 80. letech a dříve, žili bychom tu možná stále v sovětském bloku, což by se Vám zřejmě velmi líbilo, ale většině lidí ne. Ano jak říkáte žili bychom tu MOŽNÁ stále …. ano možná nikdo neví, vše je tak jak je a tak jsou rozdány karty. Osobně si myslím že na vzoru Běloruska se dá vypozorovat kde by asi dnes byly země východního bloku kdyby to nedopadlo tak jak to dopadlo, s tím že ČR, madarsko Slovensko atd by byli samozřejmě o uroven výš stejně jako za dob milulých. Znám lidi z Běloruska a považovat Bělorusko za nějaký stát kde by se nedalo žít to jistě není pravda.

3) V těch uvedených zemích bylo zabíjeno a perzekuováno z politických důvodů dost lidí i před zapojením USA do dění v nich. – Nemohu souhlasit s tím že se dají srovnávat poměry v oněch zemích před angažováním USA a po něm. Ty stavy jsou naprosto nesrovnatelné. Byl jste v Lýbii za Kadafího? To jestli ano nebo ne je celkem jedno jistě jste rozumný čloěk a umíte si spočítat 5 a 5. Dne sje ta země o 1000 let zpět. Veškeré právo žádné, školství atd atd vše je ztraceno a nevidím nic co by naznačovalo že Lybie dopadne jinak než Afghánistán po vpádu SSSR vojsk (o kterém se dá debatovat další hodiny jelikož celé to bylo v Afghánu složité), pouze zmar, zmar a občanská válka. Nyní se v Afghánu válčí jak dlouho? Od 1978 to je 36 let, něco podobného čeká Lybii bohužel pravděpodobně také.

4) Občanskou válku v Sýrii nenastartovaly USA, naopak je Obama kritizovaný, že nezasáhl dříve a více. – Tak samozřejmě že občanskou válku pomohly USA a EU vydatně rozdmíchat a stav jaký je tam je jen a pouze na jejich svědomí. Assad by si se vzbouřency jistě rychle poradil nebýt finančního dotování radikálních Islámistů ze zdrojů USA, Saudské arabie, Kataru, Turecka a dalších stejně tak jako tyto státy dodávají zbraně a výcvik těmto šílencům tzv. „Umírněné oposici“ 🙂 umírněná oposice co řeže hlavy. A obama tam neměl co zasahovat a to nikdy. Sýrie je několik tisíc kilometrů vzdálená od USA nechápu co se má USA plést do její politiky. Zrovna tak nechápu jak to někdo může obhajovat. Syrie byla Multietnický, multi náboženský fungující stát s vysokou životní úrovní, kvalitním zdravotnictvím, s vysokým postavením žen ve společnosti. Co se vám na tom nelíbilo že jste rád že je tam nyní občanská válka desetitisíce mrtvých, naprosto rozvrácená společnost a radikální muslimové na postupu?

5) Já se bavím o USA modle demokracie ne o Rusku tak neuhýbejte na Rusko může dojít později. Okrádání občanů USA dosahuje nebetyčných výšek a to již v řádech bilionů dolaru!!! Celkový naprosto nesplatitelný dluh USA je cca 16 000 000 000 000 dolarů (jsou to biliony) a zcela jistě to nejsou jednotky HDP ale desítky procent HDP které jsou vyčerpány na přeprání z veřejného vlastnictví na soukromé vlastnictví a to nákupem statisíců tun bomb, raket, letounů, munice, armádního proviantu, pohoných hmot atd atd. Namísto toho jsou kráceny výdaje na veřejné zdravotnictví, vědu, výzkum, školství, sociální programy a nebo třeba pro NASA. To se vám líbí? Přijde vám to jako něco hodné následování? Jako dobrý civilizační model?

6) Málokterá země na světě má tak nízkou korupci a tak efektivně fungující ekonomiku jako USA, což se projevuje tak, že HDP na obyvatele je jedno z nejvyšších a i ti chudí se mají lépe než chudí ve většině zemí světa – takže nejvíce zadlužená země má efektivně fungující ekonomiku pokud to je jak říkáte tak tím spíše je mi ze země která má efektivně fungující ekonomiku a přez to se topí v dluzích a dluží kam se podívá na zvracení. Stejně jako nemám rád jedince kteří si půjčí tam a pak tímhle a pak zase onde a pak to zkusí znovu tam a nidky nic nesplatí, tak stejně tak se mě příčí i obdobně smýšlející státy. Co se týče korupce pokud vám přijde že země kde se ve velkém rozkrádá veřejný majetek skrze zbrojní loby v řádech bilionů dolarů jako něco co má nízkou korupci pak si nevidíte na špičku nosu. Víte to že se tamní chudí mají dobře je asi jen vaše zbožné přání.

7) K zadluženosti a nesmyslným nákupům – zásadně nesouhlasím že zbytečné nakupování je v něčem positivní pouze zvětšuje zatíženost planety dopravou, exhalacemy škodlivin a zasírá planetu i dalšími vedlejšími vlivy. Raději vydím chudeho sedláka nebo pastevce v Rumunsku na Ukrajině nebo v Rusku který je bodrý a má sotva co do úst než někoho kdo nakupuje zbytečné cetky a tím zavdává k výše zmíněným problémům s tím spojeným. Co se týče toho zda to USA ustojí jsme zase u jádra pudla a trefil jste hřebíček na hlavičku, vše je z makro ekonomického hlediska nastaveno tak aby to nespravedlivě a na úkor ostatních států a národů zvýhodnovalo USA a americký dolar přede všemi konkurenty. To je jedna věc která je dle mě naprosto špatně a je to důvod proč USA právě dělá politiku jakou dělá tedy plnou intervencí a vraždění aby uhájila posici amerického dolaru jak světové měny.

8) Ano ve vládě jsou lidé spojení s Nacismem s pravým sektorem a s provoláváním nenávisti a vyhlazení souseního národa. Stejně tak jsou na Ukrajině odhalovány památníky válečným nacistickým zločincům. V dobrovolných praporech disponujících těžkou válečnou technikou a nespadající pod přímé armádní velení je nepokrytě po užívána nacistická symbolika. atd atd kdo není slepý vidí, kdo nechce vydět vždy se nějak vymluví pravdou ale je že na ukrajině pobýhají tisíce až desetitisíce vyzbrojených nacistů kteří mají velké pravomoci a podílí se na chodu státu. POdobní jako kdyby jste dla zbraně pravomoci hooligens z AC Sparta praha. To vám přijde jako stav který by měla EU nebo jakákoliv země podporovat?

9) Historická propletenost s nacismem jsou kecy na nic. Co Rakousko, Slovensko nebo Německo? Jsou snad tímto ovlivněni dnešní obyvatelé? – Ano jsou tím samozřejmě ovlivněni a vidí to každý kdo není úplně slepý, vy snad ne? Pokud v Rakousku nebo nedej bože v Německu provedete nebo budete nosit něco co jen vzdáleně připomíná nacistický symbol budete mít velké potíže nebo půjdete za mříže ne však tak na ukrajině. Tam jsou veřejně používané nacistické symboly, velebeni nacističtí kolaboranti kteří mají na rukou krev desetitisíců poláků, židů a rusů a jsou oslavování NAHLAS jako národní hrdinové. A na Ukrajině je běžně používán nacistický pozdrav používaný v nacistické éře benderovské ukrajiny „Slava Ukrajině, Hrdinům sláva!“ Zkuste si v německu jít a vyřvávat dobře známé nacistická hesla. A samozřejmě dalším již zmíněný zásadní rozdíl je absence masy ozbrojených nacistů v Německu, či Rakousku (zaplat pánbůh ovšem jen zatím)

9) Poslední odstavec blablabla klasický slaboduchý keci 🙂 nic víc. To už i bolševici zkoušely vyhnat lidi kteří se jim nehodily do krámu protože nesouhlasily a svůj nesouhlas jasně a slušně vyjadřovaly fakty. Koukám že máte tedy dobrou školu 🙂 Pokud vám tak vyhovují poměry v USA proč se tam neodstěhujete pokud tam již nežijete? Nebudete muset být zde a rozeštvávat lidi v zemích jako je Syrie, Irák, Ukrajina, Srbsko, Lybie atd. Ovšem vy jste asi jeden z těch vyvolených co mají na zemi přinést demokracii a mír i když by to mělo stát miliony a mrtvých 🙂

P.S. :
Jelikož vydím že úroven vedení diskuze ideologicky zaměřených jedinců jako jste vy nebo pan nikdo je bohužel chabá a na místo uvádění faktů rádi sklouzáváte k nálepkování a urážení proti diskutujících, opět a znovu mě utvrzujete že lidé inklinující k vašim povrchním a odsuzujícím názorům, dokážou beze studu obhajovat malé, velké i největší zločiny a to pouze proto že se dějí na té „správné straně“. To je mi líto a to zejména proto že tím že jste nekritičtí a loajalní připravujete mnoho (tisice a statisíce) lidí k živoření v bídě a strachu z každého dalšího dne. Nechápu jak hluboko mohou klesnout určití lidé při přehlížení jasných zločinů, kdy kvůli obhajobě svého dobrého bydla a možnosti vyjet se podívat kam se jim zlíbí jsou schopni tolerovat i návrat středovekých inkvizitorských praktik do ještě nedávno poměrně slušně fungujících států a zemí. A to vše jste schopni tolerovat jen za hajzl papír, banány a dovolenou u moře. Nechápu jak hluboko může klesnout lidská duše.

Jan:

Základní rozdíl mezi námi je v přístupu k životu. Já tu neomlouvám praktiky amerických tajných služeb (a třeba v případě Sýrie do toho bylo zapojeno, jak jste sám napsal mnoho jiných států, pro které je Sýrie blízko), vysoké výdaje na zbrojení a dluhy USA a jiné jejich chyby (jen říkám, že je třeba se podívat na to ze všech stran). Vy se, zdá se, pasujete do role Boha a chtěl byste zavést „Nebe na Zemi“, ale tak to asi Bůh nechce. Války byly vždycky a teď je navíc i Země přelidněná, takže se na to dá dívat i cynicky, že předčasná smrt je pro jednotlivce a jeho okolí tragédie, ale pro lidstvo a pro Boha žádný problém. Vy nebudete nikdy spokojený a šťastný, ale to, že já jsem, ještě neznamená, že něco přehlížím nebo strkám hlavu do písku. Prostě to beru, jak to je, a rozčiluju se jen někdy. A vůbec nechápu, proč podporujete (pokud podporujete) rozdmychávání války ze strany Ruska po tom všem, co jste napsal o obětech vměšování USA do vývoje v jiných zemích.

Ad 2) V Bělorusku bych tedy žít nechtěl (ani na Kubě nebo v Severní Koreji).
Ad 3) V Lybii můj táta rok pracoval. Normální stát to určitě nebyl ani na arabské poměry, ale jistě se to nedá srovnávat s dnešním stavem. Takto to ale mohlo dopadnout i po přirozené smrti Kaddáfího. Hlavně ten založil budoucí problémy tím, jak vládl. Občanské války ve světě vznikaly i bez vnějších intervencí.

Ad 4) V Sýrii jsem byl v roce 1995 a mluvil jsem třeba i v Hamá s místním o masakru, kdy tam Asadova armáda zabila v roce 1982 desítky tisíc občanů. I jiný Syřan se mě ptal na pražské jaro 1968 (oni začali sami). Je to smutné, jak to tam dopadlo, ale zase to založil hlavně způsob vládnutí. Nemyslím ale, že pro tyto země je demokracie vhodná. To nejspíš ani v Egyptě ne. Ideální je asi mít osvíceného diktátora, ale pokud země má špatného vládce, dopadne dříve či později špatně. Tak to na světě chodí (a stejné je to i ve firmách viz Sazka s Hušákem).

Ad 5 a 6) Jak jsem psal, svět není ideální, ale jsou lepší a horší modely společnosti. USA je určitě lépe fungující než Rusko a to Ukrajinci (kteří tuto debatu rozpoutali, tak to není uhybání) také vědí a podle toho jednají. USA je lépe fungující a má menší korupci (možná kromě oblasti zbrojního průmyslu, ale to třeba v ČR bylo ještě horší v poměru k celkovému objemu zakázek) než většina jiných zemí světa, ale jistě jsou i lepší (např. Skandinávie, Nový Zéland, Ekvádor).

Ad 7) S úvodem souhlasím, ale pro mnoho chudých Číňanů atd. jistě bylo a je důležité, jestli mají práci, jejíž výsledky jdou převážně na export (často do USA). Dolar by byl silný i bez intervencí a nejvýznamnější světová měna už jen kvůli velikosti ekonomiky. Naopak asi ještě silnější, protože by USA neměly takové zadlužení při nižších zbrojních výdajích.

Ad 8 a 9) Jestli ve vládě někdo takový je, je to vyjímka a spíše jen póza pro hloupé lidi, tak jako jsou neonacisti i u nás. Určitě tam nikdo reálně neplánuje věci jako Hitler.

Já Vás nevyháním, jen v legraci doporučuju. Nepsal jsem, že mi vyhovují poměry v USA. Pokud bych si ale musel vybrat mezi Ruskem, Běloruskem atd. na jedné straně a USA na druhé, radši bych žil v USA. Kdybych tam jel, přece bych podle Vašich úvah, musel „rozeštvávat lidi v zemích jako je Syrie“ ještě víc. „Ideologicky zaměřený“ jste tu hlavně Vy. Jo a doporučuju, aby jste se vzdělal v pravopisu. Máte tam strašně moc hrubek.

Jan

Tak v pravopise se jistě vzdělávat nebudu.

1) Základní rozdíl mezi námi je v přístupu k životu. – S tím samozřejmě souhlasím já svůj život žiji naplno a vím že je plný dobrého i špatného a ani jednoho se nestraním a nebojím oboje přijímám s otevřenou náručí. Jelikož jen jako celek mohu poznat jak je krásně když svítí sluníčko a jak jsou malicherné problémy kterými se spousta lidí zaobírá. Narozdíl od vás však nehodlám nekomentovatči se nepokusit změnit věci které se příčí mým hodnotám a mému vnímání spravedlnosti. Nestrkám hlavu do písku před svými problémy a řeším je, stejně tak pokud vidím či zjistím že problémy mají mí blizcí nabídnu pomoc a pokud vidím že soused bije manželku nekrafu o tom v hospodě ale snažím se to nějakým způsobem řešit. Protože mě není dění okolo mě lhostejné. Stejně jako pozvu souseda na pokec, tak mu ale i umím říct že se chová nějak divně a jestli nemá nějaké problémy. Za to vy dle vašeho psaní jste obalen aurou vašeho života a tzv. JÁJSTVÍ 🙂 a děláte že se vás nic netýká, nemáte odvahu vzít život do rukou a položit zoodpovědnost za dění kolem vás na vaše bedra, namísto toho nešvary omlouváte a říkatě že to tak chce bůh :-))) to je tedy velice slabé jednání.

2) Já tu neomlouvám …. – Vy je neomlouváte ale ani je nekritizujete za to kritizujete jiné státy (ve vašem případě Rusko) z toho že dělají něco co jiné státy a právě v čele s USA dělají daleko více a daleko ve větší míře a dlouhodobě a v posledních 15 letech čím dál tím více intenzivně. Já se ptám proč? Co vás vede k tomu že jednomu naložíte kritiku za činy a druhému za ty samé respektive daleko horší a ve větším měřítku stranite minimálně tím že ho nekritizujete? Řekněte mě proč?

3) Vy se, zdá se, pasujete do role Boha a chtěl byste zavést „Nebe na Zemi“, ale tak to asi Bůh nechce. – :-DDD jste mě opravdu rozesmál. Já se do role žádného boha nepasuju to spíše vy. Pouze poukazuji na to co se mě nelíbí , nelíbí se mi dvojí metr na jednání různých států a také poukazuji na to že je to pokritecké jednání. Koukám kriticky na informace kolem mě.

3) Války byly vždycky a teď je navíc i Země přelidněná, takže se na to dá dívat i cynicky, že předčasná smrt je pro jednotlivce a jeho okolí tragédie, ale pro lidstvo a pro Boha žádný problém. – Nevím kolik je vám let ale z psychlogického hlediska máte naprosto oploštělé emocionální vnímání. Za podobné nesmysly by jste si měl dát facku. Něco podobného můžete říci jen z toho podnětu že vám nikdo mámu nezastřeli, vašemu otci nikdo hlavu neuřízl, vašeho bratra nikdo bez soudu nezavřel na mnoho let, vaší dceru neukamenují protože má krátkou sukni a na váš stát a město nepadají bomby bez jakékoliv možnosti spravedlnosti. A ty bomby mrzačí tělo i mysl a vraždí myslím že by jste potřeboval ve vašem životě zažít nějaké zlo jelikož bez něj si evidentně nebudete nikdy schopný pokorně vážit klidu a míru který tady máme.Také takhle chladně se vyjadřovat k osudu jiných lidí hovoří o tom že kdyby jste žil za bolševika jistě by vás vše nechalo chladným. A stejně tak i za Nacismu atd atd zkrátka jste pomerně dost citově vyprahlá osoba.

4) y nebudete nikdy spokojený a šťastný, ale to, že já jsem, ještě neznamená, že něco přehlížím nebo strkám hlavu do písku. A opět to vaše JÁJSTVÍ -:DDDD nechápu z jaké přičiny si dovolujete soudit dle diskuze na určité téma jestli je člověk štastný nebo ne to je mě opravdu záhadou :-DD Ale použiji citaci : „Vy se, zdá se, pasujete do role Boha “ a víte kdo je štastný a kdo ne. Mě na štěstí na radosti ze života neubírá ani ň to že svět je plný křivd a zločinů ovšem štěstí mě dává krom slunce, zpěvu a lásky k mým bližním také to pokud mohu proti nešvarům zasáhnout nebo je tak jasně označit, dává mě to pocit svobody. Pocit štěstí mě dává též situace kdy uchopím zoodpovědnost za další dění i přez to že nevím jestli má iniciativa dopadne dobře, ať už se jedná o to že zakročím v případě že vydím například násilí které nevím proč vzniklo a nebo dám květinu cizí ženě a nevím jestli bude potěšena či mě ji omlátí o hlavu i to mě dává pocit štěstí.To ale asi nedokážete pochopit co to znamená mýt pocti štěstí ze zoodpovědnosti k sobě a k ostatním lidem 🙂

5) …. ale to, že já jsem, ještě neznamená, že něco přehlížím nebo strkám hlavu do písku. – To jestli vy jste štastný nebo nejste je čistě vaše věc a mě do ní nic není o tom tato debata není. Je o porušování lidských práv o demokracii a jejím nedodržování v době majdanu a o vraždění civilistů a oposice na východě Ukrajiny nyní o tom je tato diskuze. Víte jsou lidé kteří jsou štastní i v minutě své smrti, byly lidé kteří psaly básně a hudební díla a věděly že je čeká za nedlouho plynová komora. To že vy jste štastný (pokud tedy opravdu jste) v době kdy můžete za babku jet kamkoliv na světě a nacpat si usta vším možným co vás napadne, pak být štastný v takové situaci není žádné umění. Ovšem dokázat v takové situaci taky rozpoznat negativa a snažit se na ně upozornit a tím upozadit pouze ukájení svých potřeb a tužeb, je o něco složitější. Například v mém případě pocit štěstí a radosti z každé zazpívané pisničky nijak neupozaduje to že vím a vydím mnoho chyb které je potřeba změnit a nad kterými je dobré se zamyslet. A to jak mých chyb osobních tak chyb společenských.

6) A vůbec nechápu, proč podporujete (pokud podporujete) …..jiných zemích. – Zase nějaká vaše doměnka kterou jste si utvořil. Nikde jsem nenapsal že něco takového podporuji. A jak je vidět jste nastavený přesně tak jak vás sdělovací prostředky svou masivní protiruskou kampaní naštelovat chtěly.

7)Ad 4) no vydíte mluvíte tu o masakru z roku 1982 ten byl jistě zločinem a je to 32 let zpátky to zde zmíníte ale že dnes Porošenkova armáda zabíjí stovky a tisíce obyvatel východní ukrajiny to vás neznepokojuje to vám nevadí ale hrabat se v 32 let starém inciddentu to jo. Víte po bitvě je každý generál ale historie se tvoří dnes a nyní.

8) USA je určitě lépe fungující než Rusko – A jsme u toho západní hodnoty je dobré zavádět i v případě uplného vyhlazení lidstva :-)))) koukám že ten kolonializmus je v lidech jako vy nějak zakódován. Prostě šíření křestanských hodnot, tedy demokratických hodnot je záminkou pro jakékoliv porušování práv a ničení všech odpůrců kteří by se nastolení tohoto pořádku bránily. Oboje hodnoty jak křestanské tak demokratické jistě stojí za šíření ovšem pokud je šíříte tak že pošlapete jejich základní prvky pak pane zlatý je nešíříte ale pouze se jimi zaštitujete je to podobně paradoxní jako nenávidět nenávist, nebo válkou proti válce :-))No tabene kdo vám dal právo tvrdit že USA je lépe fungující než Rusko? USA je jak jsem již psal naprosto totálně zadluženou zemí která drží nad vodou jen díky válčení a švindlování s dolarem jako mezinárodní měnou přičemž ten dolar není ničím podložen je prostě tisknut a tisknut a tisknut. Ale to jsem zde již psal. Takže pokud rusko špatně funguje má se inspirovat jiným špatně fungujícím státem? To je padlé na hlavu ne? Spíš by se mělo bud dát svou cestou nebo se inspirovat státem který funguje dobřě tak mě to alespon logika velí. A zrovna tak USA šlape od 10 k 5 a namísto sebereflexe poučuje jiný státy o tom jak má co fungovat .-)))

9) a to Ukrajinci (kteří tuto debatu rozpoutali, tak to není uhybání) také vědí a podle toho jednají. USA je lépe fungující a má menší korupci – jestli je USA to nebo to je celkem irelevantní pro ukrajince ti mají svoji zemi a mají své UKRAJINSKÉ kriminálníky kteří jim rozkradly zemi a zahnaly ji navíc do občanské války. A namísto jejich stíhání obvinuji rusko ze všeho špatného i ze špatnýho počasí .-)) a střílí své občany kteří nesouhlasí s uchopením vlády pomocí ohně a meče. A zase sem plete USA který tam nemá co dělat. USA má samo máslo na hlavě bankrotující ekonomiku, vraždící policii, X válečných konfliktů po celém světě tak co se má co někde vměšovat do cizích záležitostí? USA by se mělo hlavně postarat o sebe.

10) Ad 8 a 9) pouze zase strkáte hlavu do písku před jasnou propleteností pučistické Ukrajinské vlády s nacisty :-)))

11) Vyberte si jak je vám libo mě je to naprosto šumák .-) vzhledem k tomu že obhajujete nacismus na UA a zavražděný lidi na celéém světě odbydete tím že jsme přemnožený škoda vás pravděpodobně nebude.

P.S. : Jsem dislektik to už se tak stane nechce te mě náhodou taky třeba poslat do plynu jako někoho kdo je méněcený lidí je tu beztak dost ne tak proč by nemohly žít pouze ti co mají samí jedničky z ČJ:)

Jan:

Já jsem nepsal, že mi je dění okolo mě lhostejné. To jste si vydedukoval stejně jako mnoho jiných věcí špatně. Něco jiného jsou věci, které můžu ovlivnit, a něco jiného je geopolitika. Na tu se prostě dívám realisticky. Jak jste tedy Vy ovlivnil geopolitické dění? Tlacháním na internetových diskuzích asi moc ne.

Ad 2) Kritizuju Rusko stejně jako velká většina Evropanů (podle Vás jsou jistě všichni zmanipulovaní a jen Vy a další podobní bojovníci zmanipulovaní nejsou) mj. proto, že vytvořilo nebezpečnou situaci, která může vést k válce a pokud ne k válce, tak třeba to velké množství provokativních letů ruských stíhaček nad Evropou bez zapnuté signalizace povede jednou ke srážce s civilním letadlem.

Ad 7) Znepokojuje a vadí, ale přičítám to ruské podpoře zbraněmi a „dobrovolníky“ zrovna tak, jako Vy přičítáte neutěšenou situaci v Lybii a Syrii USA.

Zbytek komentovat nebudu, protože to jsou samé nesmysly a chybné dedukce.

Jan

Většina Evropanů nemá důvod kritizovat rusko jelikož jim rusko nic neprovádí a nijak jim neubližuje. EU ma haldu problémů sama se sebou a tak se vždy hodí zástupný problém na koho svést nespokojenost obyvatel, tentokrát jako vždy z posledních 80 let pomáhá rusko. Pouze lidé jako vy kteří jsou zkrátka zblblí z toho že jim media pořád do hlavy tlačí Rusko je dábel, Rusko může za problémy EU, Rusko může za špatný počasí, Rusko může za krev ve vaší stolici místo tohohle hromosvodu na vaši frustraci by jste se měl kouknout kolem sebe a uvidíte že Rusko za všechno nemůže stejně jak za to nemůžou komunisti protože už je 25 let od revoluce takže to bude trochu jinak. Ovšem pro člověka je to snadné uvěřit že za problémy můženěkdo jiný nějaký univerzánlní dábel a na něj všechno hodit a tím se zbavit své spoluzodpovědnosti za svět, nemusíte věšet hlavu tak jak to máte vy to má hodně lidí a jistě najdete někoho s kým si svorně zanadáváte jak Rusko škodí a může za to že jsou skoro vánoce a všechen sníh si nechávají na Sibiři 🙂 lidé rádi nadávají a vše hází na všechnyolem, ale nikam vás to neposune.

1) Na tu se prostě dívám realisticky. – Tak to se neshodnem dle vašich příspěvků se realisticky nedíváte vzásadě na nic, dle vašich příspěvků mě přijde že na dění ve světě se dívate velmi sobecky (já nic já musikant potažmo my nic my musikanti, ukázat prstíkem a TO ONI, ONI ONI ONI za všechno můžou) a na politiku velice šovinisticky a povrchně. Přesně takové vidění světa naordinovaly post majdanovští Uchvatitelé Ukrajiny národu a to do takové absurdity že je dovedly k tomu aby se začli střílet. MY nic my ukrajinci nic, my jsme si to tu nerozkradly aza posledních 25 let jsme si to tu nepřivedly na muzinu , TO ONI ONI ONI ONI RUSOVé a VÝCHODNÁCI oni za všechno můžou ONIONIONI RUSOVÉ RUSOVÉ. Al takhle to pane není ukrajinu samozřejmě rozkradli UKrajinci a to od malých Úředníčků až po mega Oligarchy ale to jim nestačilo dokonce mají tolik drzosti že všechno hodily na určitou skupinu obyvatel a to Rusky mluvící Ukrajince. Jesti tomu věříte že Ukrjainu rozkradli Rusové a Výchdnáci pak jste fakt krátkozraký. Ještě před rokem měly jakž takž funkční stát dobrý vztahy s EU a Rusáci nabízely Ukrajině plyn za hubičku odpuštění dluh a další pobídky v průmyslu co mají dnes???? Občanskou válku, ekonomiku v bankrtu, plyn (teda jestli ho zaplatí protože u nich nikdo neví) o 100 doláčů na jednotku dražší, teplou vodu jen občas a u moci přesně ty oligarchy proti kterým byl majdan v počátku nastavený.

2)Jak jste tedy Vy ovlivnil geopolitické dění? – Pro mě je zásadní přijmout za situaci osobní morální postoj a nebát se si uvědomit že nežiju v naprosto bezchybné skvělé svobodé demokracii a všichni kolem jsou diktátoři, komunisti a já a má „civilizace“ máme právo na všechn házet špínu a přikazovat ´jim jak se chovat. Víte tyhle kolonialistický manýry mě nikdy neoslovovaly. Naoak myslím si že díky tomu že se pokusím nazvat věci správným jménem a nebudu se bát přiznat si chyby a zločiny mé civilizace, které at se mě to líbí nebo nelíbí jsem součástí, mohu sám na sobě pracovat a snažit se měnit sebe a stát se lepším člověkem a tím posunout i mou civilizaci o něco dál. Pokud však jako vy budu tiše akceptovat naše neduhy a hlasitě vyřvávat o problémech jiných namísto prác na sobě, pouze budu hlouběji a hloubei upadat do morálního bahna a bludu ze kterehé se už těžko vymaním.

3) proto, že vytvořilo nebezpečnou situaci, která může vést k válce a pokud ne k válce – tuto situaci nevytvořilo rusko ale nedemokratický, militantní puč na Majdaně s podorou zahraničních mocností USA a EU a jejich tolerance k nedemokratickému převzetí moci. Už vydím jakěkdo toleruje že v central parku chtjí lidi změu a policie je nechá zapalovat policajty, střílet po sobě a házet dlažební kostky to by jste viděl rychle tu demokracii v akci skrz hlavně zbraní.

4) , tak třeba to velké množství provokativních letů ruských stíhaček nad Evropou bez zapnuté signalizace povede jednou ke srážce s civilním letadlem. – No NATO zase cvičí na Ukrajinské půdě to je soused Ruska, v černém moři atd provokace střídá provokaci zde jste krásně ukázal jak jste zblblej tou propagandou 🙂 jedni cvičí pro mír druzí provokují k válce :-DDDD papír snese všechno a váš mozek to rád spolkne.

5) Znepokojuje a vadí,……..ybii a Syrii USA. – Celé to začlo zkrátka ozbrojeným převzetím moci, ted ypučem od té chvíle se situace absolutně vymkla kontrole tohle zkrátka na rusko neshodíte ač je to vaše zbožné přání.

6) Zbytek … dedukce. – To jsem rád ono by z vás stejně nic rozumného nevypadlo, protože pokud by jste něco rozumného měl na jazyku jistě by jste to napsal.

Tak si jdete dát banán a kupte si zájezd k moři at využijete hlavní hodnoty demokracie a cítíte se svobodny .-)

Jan:

milý Jene 🙂 musím se zastat bezejmenného autora článků, na kterého jsi právě reagoval…
v jeho přízpěvcích není napsané, ani tím nechce říci že:
– Rusko může za všechny problémy EU, potažmo jeho osobní problémy, a nehází na něj absolutní vinu
– rozhodně z jeho vyjadřování nenabývám dojmu, že by za všechno mohli Rusové
– nepopírá, že Ukrajinu si rozkradli Ukrajinci sami, netvrdí, že ji rozkradli Rusové (ať už je to jakkoli)

jinými slovy reaguješ na něco, co netvrdí…a to je jen z posledního přízpěvku…

média-propaganda-ovečky-geopolitická situace… tuhle terminologii docela ovládáš…zcela objektivní medium neexistuje, (a svým způsobem je normální orientace některým směrem; nechápu, proč toužíš po 100% objektivizaci?) a všichni to ví. Nebo se mýlím a existuje? Nechám si poradit. Odkud získáváš informace ty (jaká TV, jaké noviny, jaké www stránky…to by mě zajímalo nejvíc)?
Musíš vybrat zdroj (nejlépe více), zhodnotit věrohodnost, a pak si uděláš vlastní obrázek, to by měl inteligentní člověk zvládnout. Je spousta webovek pro milovníky konspiračních teorií, které jsou pravděpodobně velice objektivní už jen proto, že mají ve svém názvu objektivní, bez cenzury, disidenti atd…takže je zapotřebí taky trocha zdravého rozumu, že…

A konečně, co mi nejde do hlavy, Rusko si přisvojilo Krym (násilím), svojí přítomností provokuje na Ukrajině a rozdmýchává konflikt, Ukrajinci chudáci umírají, a experti na geopolitickou situaci se pozastavují nad politikou USA. Neznalost historie neomlouvá, Rusáky (není myšleno hanlivě) jsme zde měli 40 let a nikdo nechce, aby se sem vraceli. Přečti si o Podněstří – třeba na wikipédii,takové neutrální. Co myslíš, nebudou se chtít časem probourat až tam? Po tom, co anektovali Krym a víří prach na Ukrajině? Můžeš to vyloučit?

Přesně tak. Díky za zastání. S Janem se nedá rozumně diskutovat, protože neustále vymýšlí a opakuje nějaké své konstrukce, ať už o státech nebo o jiném diskutujícím a nepřijme jediný protiargument. Vrcholem byl bod 8, kde naprosto nesrozumitelně pomotal více věcí a završil to po bolševicku otázkou: „kdo vám dal právo tvrdit že USA je lépe fungující než Rusko?“ Toto tvrzení mimochodem osvědčují i oficiální ruské statistiky o tom, že ruská emigrace v posledních 3 letech je asi 4- až 5-násobná než letech před tím:
http://thediplomat.com/2014/07/russian-emigration-spikes-in-2013-2014/
Kdyby bylo lépe fungující Rusko, asi by nežilo přes 3 mil. Rusů v USA a přitom jen minimum naopak.
V poslední větě ukázal, že si nepamatuje, co jsem o sobě psal před pár dny, když mě posílá na zájezd k moři.

Asi za to ale nemůže, protože wikipedie mj. píše: „Dyslexie je podmíněna poruchami v základních poznávacích schopnostech,…Problém pravděpodobně spočívá v nedostatečné souhře a spolupráci obou mozkových hemisfér.“ A jsou různé typy poškození a dysfunkce mozku, v jeho případě asi i něco rozsáhlejšího. To není kritika, posílání do plynu, jen možné vysvětlení podivných myšlenkových pochodů někoho, kdo si myslí, že všichni okolo, kteří mají jiný názor, jsou zmanipulovaní, hloupí, bezcitní, jen on není zmanipulovaný, „přijal za situaci osobní morální postoj“, stal se lepším člověkem a tím posunul civilizaci dál.

Nemo

Ano přátelé, gratuluji vám k další metě.

Kdo nemá ten správný názor, je buď komunista(viz. sprostý a útočný příspěvek dole) a nebo duševně nevyrovnaný a nemocný člověk.
Jak je to jednoduché že?

No jen kádrujte, kádrujte. Jako za bolševika, však jsem psal, že v hlavách lidí tady probíhá znovu novodobá normalizace a vy to jen potvrzujete:)

Nemo:

Ta snaha o vysvětlení Janových myšlenkových pochodů se netýká jeho názorů na Ukrajinu atd., ale jeho způsobu vedení diskuze (vymýšlení si, že jsem napsal něco, co jsem nenapsal), velkých urážek typu morální bahno, nesrozumitelnosti některých vět, pasování sebe sama na jednoho z mála morálně vyspělých lidí Západu.

S Vámi se diskutovat dalo, připustil jste jiný pohled („ono se časem ukáže kdo z nás byl realitě blíž“), neurážel jste, takže by mě ani nenapadlo hledat u Vás nějaké jiné problémy. A jak Vy se díváte na otázku: „kdo vám dal právo tvrdit…?“ Nepřipadá Vám v internetové diskuzi směšná a bolševická? Nebo budete bránit Jana, protože má podobné názory. Každý si udělá na Jana svůj názor a podle mě bude na jeho straně jen málokdo.

Nemo

Styl diskuze a způsob jakým své myšlenky a názory prosazuje jsou sice poněkud netradiční, ale po přečtení jeho názorů si nemyslím, že by neměl co říct.

Proto bych byl s označováním svého názorového oponenta jako duševně nemocného velmi opatrný.

Jednu myšlenku bych ale od Jana vypíchnul. A to je to, že spousta lidí zavírá oči před zločiny či zločiným jednáním ze strany své vlády či mocenské elity, zatímco stejné jednání odsuzují a chtějí trestat u toho na koho se mocenská, mediální či společenská poptávka zaměří a označí ho za nepřítele.

A tohle chování je pro jakoukoliv civilizaci a lidi kteří v ní žijí mnohem větší nebezpečí než vnější hrozby. Toto přehlížení, mnohdy i omlouvání či bagatelizování tohoto zjevného kriminálního chování se pak stává standartem a společenskou normou.

Pokud německý národ většinově vzhlížel nekriticky k Adolfu Hitlerovi, podporoval jeho metody jimiž se dostal k moci a podporoval jeho expanzivní politiku, znamenalo to ve výsledku katastrofu jak pro tehdejší Evropu, tak i pro samotné Německo.
Stejně tak pokud rusové přijmuli a ospravedlnili krvavou bolševickou revoluci, přehlíželi bolševické zločiny či je dokonce obhajovali, znovu to znamenalo smrt milionů lidí a destrukci ruského národa.

Pokud dnes někdo ospravedlňuje krvavou a násilnou revoluci na Majdanu, přehlíží zločinost tohoto aktu a není ochoten vidět všechny elementy které k této údalosti vedly, bagatelizuje jistý vliv nacistických organizací na tomto převratu či nedejbože dokonce hovoří o vítězství demokracie, znovu tím nastavuje jistý standart.

Já tady nechci dělat něco na způsob fotbalového zápasu Amerika vs Rusko, kdo je lepší? nebo něco podobného. Myslím, že tohoto hloupého škatulkování a předpojatosti jsou dnes plná media.
Ona totiž každá válka či vyvražďování stálo na jednoduché premise. Jedna skupina lidí si vždy myslela, že jsou lepší, morálnější, vyspělejší či jinak nadřazenější než skupina druhá a vždy chtěli vnutit své vidění světa těm ostatním pomocí síly.

A mám důvodné obavy, protože to samé myšlení dnes vidím kolem sebe, vidím jak ta živená nenávist a strach mezi lidmi roste.

Nemo:

Ten úvod je poněkud eufemistický, ale jinak s většinou věcí souhlasím. 1 poznámka: nebagatelizoval jsem vliv nacistických organizací na Majdanu, ale podivoval jsem se nad tím, že by byli nacisti teď ve vládě. Podle Vás tam jsou? A nevyvrátil jste mi argumenty ohledně dřívější demokracie na Ukrajině viz ten odkaz. Ta poslední věta se, předpokládám, týká také ruské propagandy, že?

Nemo

Jejich vliv je dnes minimální, přesto jim ale bylo přiděleno pár míst v silových složkách. V současné ukrajinské vládě už ale hrají prim velcí hráči, od ukrajinských oligarchů až po americké zájmy(viz. ministerstvo financí řízené američankou ukrajinského původu).
Podle mého si radikální a nacistické elementy vybraly svoji minutu slávy při násilnostech na Majdanu, v momentě kdy se začala dělat politika byly odsunuti stranou a dnes podle mého nemají větší vliv na současném dění. Ruská propaganda samozřejmě faktu, že se tam tyto elementy nacházely a stále ještě nacházejí náležitě využívá.
Takže na vaši otázku, jsou i nejsou. Nemají větší vliv a na vládě se přímo nepodílejí. Přesto mají jisté zastoupení v silových složkách této vlády.

Ten příspěvek jsem si samozřejmě četl a v mnohém souhlasím. Jenže potom musíme konstatovat, že skutečná demokracie tedy neexistuje nikde.
Všude, bohužel poslední dekádu i na Západě se politika zprivatizovala. Buď je přímo řízena oligarchy jako třeba na Ukrajině a nebo jsou tyto mechanismy skryty před zrakem veřejnosti, ale přesto fungují naprosto stejně. Velký byznys a velké finance dnes(bylo tomu ale v menší míře vždycky) defacto řídí politiku. Dnešní státní aparát žije v dokonalé symbióze s těmito velkými hráči. Je vytvářena legislativa která prosazuje zájmy velkých korporací a megabank, naoplátku oni financují politické kampaně svých „věrných“. Obyčejný občan je dnes až na posledním stupni tohoto potravního řetězce. Jeho zájmy jsou druhotné.
Něco jako svobodná a nezávislá media dnes téměř neexistují. Určitě je nenajdete v tzv. mainstreamu. Určitou nezávislost si jsou možná schopna uhájit malá a na provoz levná internetová media.
Ostatní jsou buď řízena přímo mocenskou elitou země, nebo velkými korporacemi, ty menší jsou závislá na přijmech z reklamy a tím pádem podléhají zájmům svých inzerentů(velký byznys a finance, kruh se uzavírá).

Takže kolem a kolem, na Ukrajině se tento otevřený plutokratický styl vlády ani moc neskrýval. U nás si stále hrajeme na demokracii ačkoliv nelze nevidět jakým směrem máme namířeno a kdo tady skutečně vládne. Na Západě jsou ještě patrné zbytky nějaké politické kultury a náznaky demokracie, přesto tento demokratický deficit rapidně roste.

I přes to všechno není cestou pouliční revoluce, násilí a krev. Tento systém(pokud je ještě vůbec možné ho nějak reformovat) se musí změnit od základu přirozenou cestou. Pokud akceptujeme to, že násilí a krev se stanou znovu přirozenou formou jak prosazovat své zájmy, vrátíme se zpátky do středověku kde bude vládnout ten, kdo má větší klacek.

Nikdo

To je hruza co se tu seslo pomatenych komunistu. Vsem tem co si tak stezuji a za vsim vidi dabla USA bych pral aby se vratil socik a rusti vojacci do ceskych kasaren. Opravdu bych vam to ze srdce pral. Uboha hloupa jehnatka zijici v blahobytu, svobodne cestujici ale nic jim neni dost a z nudy hledaji nepritele. Ausgerechnet na strane, diky ktere si dnes muzou svobodne pindat co se jim zamane. Nemo, vy jste takove ubohoucke hloupoucke tele ktere nema paru ani o historii, ani o svete ale myslite si jako to mate vychytane. Vas by patrilo do toho sociku vrazit na dozivoti vy joudo. Nejhorsi na tom je, ze oslove jako vy maji volebni pravo. Tatik byl komous, co, priznejte se. Primo to z vas strika ta jeho agitace. Clovek by si myslel, ze dnesni generace ma cas i moznosti studovat a dovedet se vic, ale ne, to staci aby se cetlo co pisi komousi. Boze boze, my se z tech tridnich boju nikdy nevyhrabeme.

Jan
Nikdo:

No vy máte dost :-))) máte trošku mindráčky že? Osočovat někoho jako komunistu kvůli tomu že nesouhlasí s vražděním lidí a nacismem, to dokáže opravdu jenom někdo kdo v mozku pouze srp a kladivo. Namísto nadávek zkuste příště argumentovat tohle z vás udělalo pouze rudého uderníka pane nIkdo .-)

Jan
Nikdo:

Jo jinak táta nebyl ani ve straně, ale ani to z něj neudělalo buhví jak skvělýho chlapa. Kéž by to bylo tak snadný že by stačilo být nebo nebýt ve straně a podle toho by jste byl bud dobrej nebo ne. Takhle to bohužel nefunguje a ani nefungovalo, to víte svět není černobílej i když by se vám to líbilo. To víte vám komoušům se to těžko vysvětluje že lidi jsou soubor mnoha a mnoha stráněk ne jen tich v rudý knížce .-)

Nemo
Nikdo:

Omen nomen.

Na vaši sprostou a stupidní reakci ani nehodlám reagovat.

PS: Můj otec díky bolševikům nemohl ani vystudovat vy duševní gigante.

stano

Moc děkuji všem diskutujícím hlavně Janovi a Nemovi.
Tak nádherně jsem na sobě pozoroval boj obou „rozumových entit“ reprezentovaných diskutujícími.
Oba jste zřejmě vzdělaní, protože jste dlouho neupadli do stupidních urážek.
Myslím, že oba názory mne obohatili. Přeji všem hodně zdraví v letošním roce.

Nechci to nějak zase rozjíždět, ale na poznámky o nelegitimitě Majdanu proti legitimnímu Janukovyčově režimu nejlépe odpovídá toto:

LM: Vy a vaši kolegové, nakonec i ministři a prezident, jste pro ruskou stranu vlastně nelegitimní, neboť jste svrhli zákonného prezidenta a provedli de facto puč. Cítíte se být pučistkou?

Každý národ má právo na to, aby povstal. A my jsme měli k odporu ten nejvážnější důvod. 16. ledna 2014 parlament na návrh Janukovyče přijal památný zákon, který vešel do naší historie jako zákon o diktatuře. Zahnali občany do rohu. Omezoval řadu svobod a občanských práv, byl čistě represivní reakcí na nevoli obyvatel. To, co v Rusku pomalu a potichounku přijímali několik let, aby utužili režim, tady mělo být přijato za jediný den, v jediném balíčku zákonů. Lidé, kteří pak vyšli do ulic s Molotovovými koktejly v rukou, to nebyla žádná lůza, kriminálníci ani provokatéři z Ruska. Ale manažeři, podnikatelé, studenti, prostě střední třída. Bylo to jasné povstání střední třídy.
Zdroj: http://www.lidovky.cz/evropa-se-boji-putina-pri-cteni-protiruskych-sankci-jsem-se-musela-smat-1n7-/zpravy-svet.aspx?c=A150223_140024_ln_zahranici_msl

:D

Půl roku uteklo jako voda a ten zlý rus ne a ne tu Ukrajinu napadnout a okupovat.
Co víc, onu se mu nechce ani zautočit na pobaltské státy či samotnou Evropu tak jak jsme byli tímto nesmyslem měsíce strašeni.
Furt čekám na ten ruský blitzkrieg tolik proklamovaný v mediálním mainstreamu. Místo toho sledujeme jak američané přesouvají svoji ozbrojenou techniku k ruských hranicím, pořádají vojenská cvičení napříč Evropou a neustále šponují sankce, což jak všichni víme je pouhá předehra skutečné války.
Vždycky mě dojímala starost tzv. Západu nad stavem demokracie v Rusku, zatímco své spojence jako Saudskou Arábii se svojí tyranskou monarchií plácala po zádech a dodávala jim vesele zbraně.
Licoměrnost světové politiky nezná mezí a hloupost některých zmanipulovaných jedinců taktéž.
 

:D:

No ty jsi úplně mimo. O plánech Rusů na okupaci celé (nebo i jen části) Ukrajiny nebo přímém útoku na Pobaltí se nepsalo ani v této diskuzi a ani to nebylo nějak příliš zmiňováno v médiích. V tom výše zmíněném článku je Pobaltí zmíněno takto: „Já tu nemluvím o vojenském útoku. Může tam ale vzniknout místní regionální konflikt. Třeba kvůli utlačování ruské menšiny.
Ruští vojáci v pobaltských zemích nejsou, ale co když tam začnou jezdit ve větším množství na dovolenou? Pak budeme svědky stejného scénáře jako na východní Ukrajině. Tam přece také bojují podle Moskvy ruští vojáci na dovolené.“
A pokud jde o to, že uplynulo půl roku, tak v tom velmi rozumném článku se píše: „Po vyhlášeném příměří si teď bude (Putin) chvíli hrát na státníka mírotvorce v duchu: přinesl jsem mír na Ukrajinu. Ale za takové dva roky si opět připraví půdu k jiné akci.“, takže ještě uvidíme.
Ty jsi nejen zmanipulovaný, ale ještě si vymýšlíš nesmysly (s tou licoměrností a Saúdskou Arábií máš pravdu, ale s tím nic nenaděláme, svět není ideální).

:D

To je debata stále dokola. Byla dřív slepice a nebo vejce?
Byl dřív Majdan na kterém revoltující dav burcovala politická reprezentace US/EU a nebo události na Krymu? Hmm? Holt každá akce vyvolává reakci.
Mě už tahle debata a hraní hry na „hodného“ a „zlého“ nebaví. Nic takového neexistuje. Existují pouze velmocenské zájmy. Ruská zahraniční politika není o nic horší nebo lepší než ta americká. Obě velmoci prosazují své strategické a bezpečnostní zájmy, to je realita, žádná ideologie.
A zatímco východní Evropa poslušně a lokajsky burcuje své obyvatele proti ruské „hrozbě“, západní Evropa (Německo) s rusem domlouvá plyn přes Nord stream, čímž bude od tranzitních poplatků odstřižena nejen Ukrajina, ale i Slovensko a ČR a navíc tak Německo získá učinou páku na země východní Evropy při případných politických třenicích. Takhle se dělá politika příteli. Strategické a bezpečnostní zájmy, ideologie tu nemá své místo.
O čem si myslíte, že je konflikt v Syrii? Syrie jako ruský spojenec v regionu někdy od roku 2011 blokuje snahy Saudské Arábie a Kataru o vybudování produktovodů do Evropy, čímž by byla oslabena ruská pozice na evropském trhu. Pokud sledujete celý konflikt od začátku, cílem tohoto umělého, zástupného konfliktu není nic jiného než svrhnout Assada a dosadit tam takovou vládu která stavbu produktovodů umožní. Celá IS a další teroristické skupiny jsou pouze nástrojem jak toho dosáhnout. Kdo je financuje? SA, Katar, Turecko a další sunnitské státy Blízkého východu a světe div se, jsou to spojenci USA. Na straně druhé máme vládu B.Assada, Rusko, Irán a šítskou populaci v regionu. Do toho zamíchejte další regionální a náboženské zájmy a máte z toho guláš který tam dneska panuje.
A dalo by se pokračovat dál. Celé je to o kontrole zdrojů a geopolitice. Nejsou tam žádní hodní evropané či američané a zlí rusové či naopak. Všichni pouze prosazují své mocenské a geopolitické cíle či bezpečnostní zájmy.
Mě jenom přijde usměvná ta protiruská hysterie a fanatičnost, ta snaha o vytvoření biblického zápasu mezi Dobrem a Zlem a způsob jakým nám je předkládáno kdo ono Dobro a Zlo reprezentuje.
Aktuálně, lidovky a další podobné plátky si laskavě strčte za klobouk.To je dnes stejně tupá a manipulativní propaganda jaká jede i v tom vašem demónizovaném  Rusku, akorát, že z druhé strany.

:D:

S tímto pohledem bych v zásadě i souhlasil (až na ty produktovody přes Sýrii, to je asi komplexnější problém, proč Sýrie těmto státům vadila viz např. https://en.wikipedia.org/wiki/Qatar-Turkey_pipeline , ale nesváděl bych to na USA jen proto, že jsou to jeho spojenci).
Na vysvětlenou dodám, že v našem geopolitickém prostoru škodilo po válce Rusko (za pomoci místních komunistů), zatímco USA nám pomohly se z toho vlivu dostat, takže proto jsme citlivější na znovu se probouzející ruské velmocenské zájmy (které by nám mohly opět škodit na rozdíl od amerických) a USA tolik nekritizujeme, byť o nich nemáme iluze, pokud jde o jejich zájmy. (Podobně USA nekritizují Saúdskou Arábii.) V jiných zemích např. v Chile a některých zemích Střední Ameriky to jistě vidí opačně, protože tam zase víc škodily v minulosti USA.
U toho zmíněného rozhovoru nejde ani tak o to, kde vyšel, ale co říká ten zkušený expert. Pokud by třeba Parlamentní listy nebo jiný plátek při rozhovoru se stejným člověkem některé odpovědi smazal, protože by se mu nehodily do krámu, byl by snad objektivnější?

..

Ano Syrie není jenom o produktovodech. Syrie je bohužel pro syřany aktuální bojiště kde se střeli zájmy globálních velmocí (Ruska x USA) zájmy regionální (SA x Irán) a neustálé soupeření mezi shia x sunna, plus jak je v tomto regionu zvykem i zájmy kmenové, sektářské atd. Ta situace ja tam velmi komplikovaná.
Souhlasím, že po 40let jsme byli ruskou kolonií a tenhle dopad je tady stále znát, v negativním slova smyslu. Jenže 25let po převratu jsme se stali kolonií znovu. V současné době jsme druhořadá ekonomická kolonie která pomalu ztrácí svoji schopnost dělat vlastní politická rozhodnutí. Dříve se nekriticky vzhlíželo k Moskvě a jezdilo se do Moskvy pro instrukce, zatímco Spojené státy bylo Zlo. Situace se dnes pouze obrátila.
Zeptejte se sám sebe jaké Rusko vždy Západu vyhovovalo? Když byl u moci Jelcin a Rusko bylo defacto před kolapsem, byl Západ s tímto stavem naprosto spokojený. Opilý Jelcin si potřásal ve Washingtonu ruce s Clintonem a na Západě vládla spokojenost s tím, že jediná velmoc která se jim mohla postavit je na dně. Světová scéna byla jejich, mohli si dělat víceméně cokoliv. Vzpomeňte na bombardování Srbska, tradičního to spojence Ruska. Rusové tehdy nic neudělali protože na to tehdy neměli kapacity.
Ať je Putin jaký chce, ať už si v současném Rusku buduje svoji mocenskou pozici jakýmkoliv způsobem (zde musíme přihlédnout k tomu, že v Rusku byl vždy příklon k autokracii a despotismu, to je prostě ruská mentalita), tak dokázal tehdejší zbankrotované Rusko vytáhnout o několik levelů nahoru. Současné chování Ruska jakož největší země světa a znovu obnovené globální velmoci není nikterak překvapivé. Bylo by naopak překvapivé kdyby tomu tak nebylo. To co rusové začali poslední dekádu dělat není nic jiného, než, že začali znovu hájit své národní a bezpečností zájmy.
Logicky tento krok vyvolává na Západě odpor neboť tak narušuje jejich globální hegemonii. Místo unipolárního světa s jedinou velmocí se svět vrací znovu do multipolárního světa s více hráči.
Osobně obavy z ruské agrese nemám. Prioritou Ruska jsou evropské trhy, obchod. Navíc je nutné říct, že Rusko na nějaké válečné dobrodružství v Evropě nemá zaprvé ekonomické ani vojenské kapacity.  A buďme realisté, určitě nepujde válčit do Pobaltí kde jsou dislokovány americké jednotky. Doba okupací  skončila. Tohle pochopili i američané v Iráku, že nelze okupovat se stotitisícovou armádou 50milionový národ.
Jsem rád, že lze s Vámi diskutovat a že lze najít společný konsensus, ačkoliv v některých ohledech asi máme poněkud odlišné názory.
 
PS: Ten článek defacto neříká nic jiného než co jsem napsal. Rusko místo apatického sledování globální scény ze které se na cca 15let stáhlo a nechalo tak volnou ruku Západu aby uskutečňoval své zájmy se najednou snaží dostat do své ztracené pozice regionální a globální velmoci a začalo hájit naopak zájmy své. Toť vše.

..:

Souhlasím s většinou, jen ne s 2. odstavcem (kromě 1. věty). Koho kolonií? V rámci EU kolonií větších zemí nebo celá EU je podle Vás kolonií USA? Rebelství v zahraniční politice je u nás díky Zemanovi až dost (pokud je Zeman někým řízen, tak spíš z Moskvy nebo z Pekingu) a v poslední době se projevuje nebývale silný odpor kvůli kvótám na uprchlíky. Kdo si jezdí do USA pro instrukce? Zaorálek teď v Íránu ani nezmínil lidská práva nebo popravy oponentů. Na jeho řízení Američany to nevypadá. Analytiků a expertů s vlastním rozumem máme také dost, jak je vidět třeba z toho zmíněného rozhovoru.

..

Tak lze říci, že EU a USA jsou řízeny úzce spolupracující anglo-saskou elitou, kdo v tomto vztahu zaujímá dominantnější roli nechám na posouzení každého zvlášť.
Třeba takové Německo je technicky stále okupovanou zemí. Samozřejmě současný výklad zní, že se jedná o přátelskou pomoc. Logicky se ale člověk musí zeptat, co dělá největší letecká základna mimo území USA v Německu v době kdy rusové jsou dávno pryč a struktury NATO se posunuly směrem na Východ. Proti komu tam jsou?
Stojím si zatím, že jsme eurounijní kolonií z pohledu politiky. Z ekonomického hlediska je to poněkud složitější, zde už se nelze ani tak bavit o národních státech jako spíš o globálním kaptálů, ale to je samostatná kapitola. Česká republika dnes implementuje až 80% své legislativy z EU. V souvislosti s uprchlickou krizí se nakrásně ukázalo, kde je naše skutečné místo. Vrcholní činitelé EU nám vyhrožují zastavením dotatčních programů, předseda Schulz dokonce prohlásil, že státy které nemají ducha evropského společenství budou donuceny silou. Nakonec sám uvidíte, že ten tlak poroste a naše koloniální vláda podlehne i v případě imigrantů u kterých poprvé za dlouhou dobu projevila alespoň snahu o odpor. Důležité jsou činy, nikoliv slova, to si současná politická garnitura moc dobře uvědomuje a balancuje mezi odporem veřejnosti a poslušností k Bruselu.
Jinak naše politická reprezentace není samozřejmě homogení. V každém státním celku lze najít různé, někdy zcela protichůdné zájmové skupiny atd. S orientací na Východ lze jmenovat třeba Zemana a mnohé další. Stejně tak tu je ale skupina(která v současné době drží většinu moci) s orientací na anglo-saský svět(EU/USA). Však si jistě vzpomenete na vyhrocenou prezidentskou volbu provýchodně orientovaného Zemana a prozápadně orientovaného Schwarzenberga. Mediální kampaň na zvolení Schwarzenberga byla tehdy tak masivní, že by nikdo nepochyboval o jeho vítězství. Vítězství Zemana je z mého pohledu jakýmsi „omylem“ který hlavní mocenské struktury v ČR neočekávaly. Taky je Zeman od té doby vláčen tiskem jako nepřítel státu, ačkoliv přiznávám, že si za mnohé může sám.
I v tom Rusku to není jenom o Putinovi. V Rusku lze najít několik mocenských skupin které jsou v některých otázkách ve vzájemném rozporu. Ostatně nikde to není jiné. I anglo-saská mocenská elita je rozdělena do několika frakcí které sledují své cíle a zájmy.
Nic to nemění na tom, že česká samostatná politika defacto již neexistuje a z ekonomického hlediska mě opravdu nenapadá jiné přirovnání než status kolonie nadnárodních financí a kapitálu. Ale to je problém korporátní globalizace obecně a nedotýká se jenom ČR.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: