Slovinská stezka míru vás povede od Julských Alp až k Jaderskému moři po stopách sočské fronty

Slovinská stezka míru vás povede od Julských Alp až k Jaderskému moři po stopách sočské fronty

Stojím na mostě nad 70 metrů vysokou, nesmírně úzkou a prakticky nepřekonatelnou roklí, v níž divoce pění své vody řeka Koritnica. Konečně je mi jasné, proč právě tohle místo mělo tak strategickou hodnotu už od dob Římanů. Ne jinak tomu pak bylo i za I. světové války…

I když se mi nechce odtrhnout pohled od nebezpečně fascinující hlubiny, vydávám se nahlédnout do pevnosti Kluže, která toto místo střeží už drahně let. Dnes ovšem pouze symbolicky. Naposledy svou vojenskou funkci plnila právě na začátku I. světové války, kdy bránila Italům, aby se pustili na Rakousko-uherské území.

Kluže: kdysi pevnost, dnes muzeum

Dnešním průvodcem nám je člen místního sdružení Dreizehn-Dreizehn (to podle stejnojmenné válečné kóty umístěné nad městem Bovec), které se snaží o zachování vzpomínek na válku a díky mu patří třeba i za přípravu expozice muzea otevřeném v bývalé pevnosti. „Nemusíte být žádný odborník a snadno tady v horách najdete pozůstatky po vojácích, od běžného vybavení po kulky či mince,“ vysvětluje. Později nám představí i svou osobní sbírku nádobí, hygienických potřeb či knoflíku od zimních kabátů.

Nad pevností se už klikatí pouze cesta k sedlu Predel, které je spolu se sedlem Vršič jedinými dvěma možnostmi, jak se ze severu dostat do údolí řeky Soči. My ale sjíždíme kousek níže do vesničky Log pod Mangartom. Právě tady oficiálně začíná 230 kilometrů dlouhá Stezka míru, která zájemce provede po všech zásadních místech sočské fronty.

Nejširší nabídku průvodců a map Slovinska (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně a na eshopu KnihyNaHory.cz

KNH

Smutný hřbitov v Logu pod Mangartom

Historie tu na vás bude dýchat z každého koutku, celkem 11 bitev, které se zde odehrály od roku 1915 až do roku 1917, se zkrátka do této krajiny nesmazatelně podepsalo. Smutnou vzpomínkou jsou i hroby padlých ve válce. Dojímavě krásným a silným místem je právě vojenský hřbitov v Logu.

Jednoduché železné kříže stojící v pravidelných řadách pod vzrostlými stromy jsou tichou vzpomínkou na ztracené mladé životy. Sluneční paprsky se derou mezi korunami stromu. „Je to nádherné místo, pokud to tedy můžeme říci o hřbitově,“ povzdechne si náš průvodce se sdružení Dreizehn-Dreizehn.

Slovinsko se může pochlubit nejen krásnou přírodou, ale i městečky s bohatou historií. Podívejte se třeba do Škofja Loky, města pohádek a příběhů. Nebo na k Piranskému zálivu, se solnou historií i středozemní romantikou.

Za historií pod širým nebem

Dnešek ale ještě nekončí a my se přesouváme na další místa spojená s událostmi za války. Kousek před Bovcem nás čeká Outdoor museum Ravelnik. Hlína udusané na dně zákopů ještě pamatuje těžké vojenské boty, dnešní návštěvníci už jen vnímají příjemný stín stromů a ptáky nad hlavou.

Další venkovní exhibice zahrnující pozůstatky po frontě nabízí ostatní outdoor musea: Čelo, Zaprikraj, Mrzli vrh či Mengore. Pokud se rozhodnete putovat po celé Stezce míru, neunikne vám pravděpodobně žádné z nich.

Kobaridské muzeum

Pokud stále nemáte pocit, že byste se v celé spletité historii místa dostatečně zorientovali, vydejte se minimálně až do Kobaridu pyšnícího se nádherným museem dokonale přibližujícím životy vojáků.

Hned na začátku najdete chronologický přehled všech událostí po celé sočské frontě. Dále se návštěvník dostane do Bílé, Týlové a Černé místnosti, z nichž každá vypovídá o určité části vojenského života. Náročnost života a bojů nad 2000 m n. m. je patrná zejména v zimě, na což upozorňuje Bílá místnost. O životě v týlu fronty se návštěvník dozví v další místnosti. Zcela jistě nejsmutnější a nejděsivější je Černá místnost, které beze slov poukazuje na hrůzy války.

Česká stopa v Údolí Soči

Mezi vojáky Rakouska-Uherska se na sočskou frontu dostal i slavný český malíř a spisovatel Josef Váchal. Jeho osobní vzpomínky najdete v knize Malíř na frontě. Povídá zde i o své práci na malování fresek v kostelíčku na Soči.

Zkušenosti čtenářů

king

Tento příspěvek byl redakcí smazán jako nevhodný

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí