Na koních mongolskou stepí: z Karakorumu podél Orchonu

Na koních mongolskou stepí: z Karakorumu podél Orchonu

Nekonečné stepi, kudy se kdysi proháněla dunící kopyta koní mongolských, kitanských, ujgurských a dalších nájezdníků, se táhnout napříč Mongolskem. Není lepšího způsobu jak poznat Čingischánovu zemi než z hřbetu bujného oře.

Co může být lepšího než celý den čichat intenzivní vůni koniny, jež se mísí s vaším oblečením a prostupuje  drahocennými potravinami, takže snídáte Bebe-Koňské ráno, a večeříte Koňský hostinec? Neosloví Vás zdarma masáž pozadí, proti které jsou výkony Thajských masérek pochybným šimráním? Na všechny podobné otázky jsem si odpověděl „ano“, a tak jsme jednoho krásného dne s mojí ženou a další dvojičkou odvážlivců vyrazili na cestu na východ.

západ nad řekou Orchon, Mongolskozápad nad řekou Orchon, Mongolsko

Směr Tovkhon Khiid, MongolskoSměr Tovkhon Khiid, Mongolsko

Chulun Us, MongolskoChulun Us, Mongolsko

Bez koně to nejde

Pro naši výpravu se základním táborem stalo starobylé město Karakorum, které kdysi vystavěl Čingischánův syn Ögödej jen proto, aby ho chánův pra-pravnuk Kajdu opět zničil. Odjezd se o několik dní pozdrží, neboť ze stepí vane ostrý severák, který vyje v našem geru (neboli jurtě), a nese sebou kvílení zajatých žen a chechot bojovníků drancujících osamělé usedlosti. I když je srpen, počasí může být vrtkavé a i sněhová vločka okrášlí naše pláštěnky, narychlo zakoupené v místním bazaru. Nicméně slunce nakonec prosvítí „tenger“ (což je mongolské slovo pro modrou barvu a zároveň pro oblohu) a my se ocitáme u stájí. Pro Mongoly je kůň pořád hlavním dopravním prostředkem, i když ho v poslední době masivně nahrazují oři oceloví, jezdící po dvou kolech a jmenují se většinou korejsky nebo čínsky. Přesto však své koně nepojmenovávají.

Já jsem dostal „Chéra“ což znamená ryzák. Jeli s námi i „Pór“ tedy šedák, „Adak“ (kůň s kouskem bílé kůže), „Thérd“ (hnědák) a „Honger“ (medově zbarvený). Chtěl jsem sice koně vzletně pojmenovat Naraanbataar, tedy Sluneční hrdina, ale spíše by se měl jmenovat „Zavilý Hňup“, což by byl popis daleko výstižnější. Pohled na 4 bílé tváře, jak s výkřiky „Ču!“ marně pobízí své koně směrem podél řeky Orchon, baví místní populaci spolehlivěji než klasické telenovely. Slovo „Ču!“ se nám stává vlastním. Pomocí tohoto slova pobízíme koně do kroku, případně cvalu (opakované výkřiky, podpořené mohutným kopáním do žeber). K přirozeným vlastnostem mongolských koní patří touha pomalu a nenápadně zastavovat a žrát svěží zelenou trávu. Pro nás to ovšem znamená omílat „Ču!“ až do omrzení, abychom denně ukrojili přibližně 30 kilometrů podél Orchonu a dále do národního parku Changaj.

Mongolsko má dva mocné sousedy – na severu Rusko, na jihu Čínu. Nejméně lidnatou zem na světě pokrývá převážně step, v severní části země existuje poměrně hustá říční síť. Největšími řekami jsou Orchon a Selenga, které odvádějí vodu do ruského jezera Bajkal. Hlavním dopravním prostředkem kočovných pastevců je kůň. Země má dokonce své vlastní plemeno – mongolského koně. Ten žije také v Tibetu a severovýchodní Číně. Výška v kohoutku je jen 129-145cm , má hustou srst, která přes zimu narůstá, malé oči, krátké uši. Využívá se hlavně jako soumar nebo na mléko (kumys), sýry a maso.

Dokonalý zážitek

Máme sebou průvodce, který je pro nezkušené jezdce naprostou nutností. Mongolští koně velmi dobře cítí, že bílý jezdec není jejich pánem, a i když vyloženě netrojčí, neprokazují nám úctu, kterou si zasloužíme. Bajan jede o několik kilometrů vepředu, vede nákladní koně se zavazadly a pod svůj bohatýrský knír se směje našim snahám donutit koně ke klasickému rychlému pochodu, který on ovládá dokonale. Za těch několik dní jsme se bohužel naučili buď chodit velmi pomalu, nebo naopak cválat jako o život. Nicméně zážitek je dokonalý.

Když pobídnu svého „Chéra“ do cvalu, splynu s jeho pohybem a oba se vlníme nekonečnou stepí v jednom rytmu, představuju si, jak mi na přilbě vlaje ohon z koňských žíní, pod sedlem se vytloukám kus syrového masa, jež k večeru pozřu. Na ruce mi sedí jestřáb, který krhavým zrakem vyhlíží ustrašené sysly. Step je sytě zelená a táhne se, kam až oko dohlédne. Nikde není ani živáčka, jen na vzdáleném obzoru se krčí ger, patřící osamělému pastevci. Vítr se opírá do tváří a pod modrou oblohou se nese křupání, jak kůň rozšlapává hejna cikád. Jaci tupě přežvykují a sledují nás podezřívavým okem, skrytým v houštině chlupů.

Pozvolné pahorky zakrývají obzor, za kterým se skrývají nová dobrodružství, dunění kopyt splývá s tlukotem vlastního srdce…. Ze snu mě vytrhává náhlý nápor reality. Odcválali jsme kus od ostatních a kůň věrný svému stádu najednou prudce a bez vyzvání zastavuje. Výsledkem je velmi dramatické přičichnutí k ostříhané hřívě, úder čelem o koňskou lebku a neslušná slova. Chér vesele zaržá a spokojen s tím, jak mě téměř vyhodil ze sedla, s úsměvem kluše k ostatním.

Podél řeky OrchonPodél řeky Orchon

Slunce zapadá

Večery jsou stejně kouzelné jako dny. Táboříme u řek, aby měli lidé i koně co pít. Když jsme unavení, rozložíme stany a ulehneme pod večerní oblohou. Slunce zapadá nad ztichlou stepí, jen osamělý šonchor (sokol) skřehotá svoji vítěznou píseň. Zavazadla vydají své poklady a vychutnáme si tradiční mongolské paštiky a čínské nudle. Po čaji a večeři z vařiče si s Bajanem pomocí rukou a mimiky vyprávíme o našich životech. Učíme se mongolská slova a pomalu popíjíme vodku. A když se k průvodcovu mumlavému zpěvu, ze kterého zaznívá stesk po širých dálavách, připojí čtveřice nejistých hlasů deklamujících „To tá Hel‘pa“, víme, že den je u konce a je čas zalehnout do stanů. Ruší nás jen přežvykování koní, šumění trávy na stěnách našich plátěných příbytků a Václavovo klení na příliš málo pod hlavou.

na koních, Mongolskona koních, Mongolsko

Vojtěch Hündl už od malička cestoval z jednoho pískoviště na druhé. Tato touha do dovedla k prostopování mnoha zemí Evropy v požehnaných gymnazijních letech. Na vysoké škole podnikl 2  výpravy na východ. V současné době se věnuje své oblíbené činnosti – výzkumu trhu, za což dostává pravidelný bakšiš.

Zkušenosti čtenářů

Majkl

Ahoj, chci se zeptat jak sou na tom mongolské řeky ohledně ryb zda se vnich dá něco ulovit.Dík za pěkný čtení

Vojta
Majkl:

Tak na tuhle otázku neumím odpovědět, my jsme ryby nechytali.. Jediné co jsme ulovili byly sardinky v plechovce od hodného pastevce po cestě. Nicméně na ryby se do Mongolska jezdí, spíš na ale sever k Chovsgolu a co jsem četl nějaké cestopisy (zkus google nebo thorntree.com) tak je to s rybama dobré!

Belda

Skvely clanek! Par kapitol navic a byl by z toho bestseller.

S tim malem pod hlavou, jak Venca kleje, je to vzdycky spatny. Kdo by s sebou tahal perovej polstar se satenovym povlecenim, ze jo. Ja na to mam od jakziva cernou flisovou mikinu s napisem Esse a nemuzu si stezovat.

Marcela

Ahoj,
supr článek, pobavil mě. Zajímalo by mě, který měsíc jste si vybrali pro svoji cestu, zda jste jeli na vlastní pěst, zda jste průvodce a koně sháněli až na místě, jak dlouho „pobyt“ trval a na kolik tenhle zážitek vyšel (hlavně průvodce a koně)? Díky za info.

Marcela

Ahoj,
supr článek, pobavil mě. Zajímalo by mě, který měsíc jste si vybrali pro svoji cestu, zda jste jeli na vlastní pěst, zda jste průvodce a koně sháněli až na místě, jak dlouho „pobyt“ trval a na kolik tenhle zážitek vyšel (hlavně průvodce a koně)? Díky za info.

Helena Solaříková

Ahoj, měly bychom s dcerou zájem tuto cestu absolvovat a tak prosím o kontakt kam se obrátit, abychom si zajistily dopředu jak průvodce, tak koně a trasu.
Děkuju moc.

Martin

Ahoj. Pekny clanek! Mohl bys prosim poslat kontakty na pruvodce s konma? Zajimalo by me, jestli jste meli vse zajednane dopredu nebo jestli je snadne se domluvit az v UB a na kolik penez te to prislo?
Listek na vlak do Irkutsku jste kupovali az na miste v Moskve?
Chtel bych jet opacnym smerem z UB pres Irkutsk do Moskvy.
Zdravi
Martin

Olča

Ahoj, díky za článek :). Sháním na toto téma informace, tak bych se chtěla zeptat jako ti přede mnou: jak dlouho jste na koních putovali, na kolik to vyšlo, zda jste průvodce najali až na místě, jaké jste měli předchozí zkušenosti s jezdectvím, něco specif.s sebou? Jakýkoli další postřeh vítán. Děkuji velmi za ochotu a odpověď. Olča

Gabriela

Zdravím, už jsme něco podobného podnikli, ale bylo to organizováno (nutno podotknout, že velmi dobře) jistou českou a mongolskou cestovkou. Protože kromě nás dvou se nepřihlásil nikdo další, užili jsme si opravdu mimořádně krásný trek se spoustou zážitků. Rádi bychom si tuto zkušenost zopakovali, ale s tím, že bychom už vynechali služby cestovek. Je možné se na někoho obrátit, získat kontakty na průvodce, majitele koní apod.?Díky Gabča

Vojta

Ahoj, moc mě těší Váš zájem o informace, ale nejsem tak samolibý, abych se pod článek díval pravidelně. Tedy pokud se najde ještě někdo, kdo by chtěl něco vědět, klidně piště na [email protected]. Goodspeed!

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí