Philadelphie, místo kde jsou schody slavnější než muzeum

Philadelphie, místo kde jsou schody slavnější než muzeum

Když se řekne Philadelphie, většina z nás si vybaví slavný příběh Rockyho, outsidera, kterému se podařilo splnit si svůj americký sen. Není divu, že většina turistů míří při své návštěvě právě k budově Muzea umění (Museum of Art).

Hlavním důvodem není ani tak zájem o samotné umění, jako spíše touha spatřit nejslavnější schody Ameriky, které se právě před tímto muzeem nacházejí a jsou známé jako Rockyho schody. Pokud jste tento film viděli, jistě si vybavíte scénku, v níž hlavní hrdina Rocky zakončuje svůj trénink vyběhnutím schodů, na jejichž vrcholu šťastně poskakuje a zvedá vítězoslavně ruce nad hlavu.

Prohlédněte si další fotografie k článku…

Právě na tomhle místě jsou zalité dvě stopy chodidel a nápis Rocky. I dnes zde spatříte davy turistů, kteří tyto schody vybíhají a napodobují Rockyho gesta. Nedávno tři američtí kluci na konci těchto pověstných schodů narazili na samotného představitele Rockyho, Sylvestra Stallona. Kousek od schodiště naleznete i Rockyho sochu. Samotné muzeum nadchne především milovníky moderního umění, nachází se zde bohaté sbírky světoznámých umělců.

Nejširší nabídku průvodců a map USA (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně v pražském Klubu cestovatelů nebo v eshopu KnihyNaHory.cz

All You Need is LOVE

Název města Philadelphia je odvozen od řeckého slova, které v překladu znamená „bratrská láska“. Láska, socha s velkým červeným nápisem LOVE, je k vidění na několika místech Philadelphie. Nejznámějším místem je náměstí J. F. Kennedyho, které dostalo přezdívku „LOVE Park“ právě podle této slavné sochy.

Zajímavostí je fontána chrlící zelenou vodu do výšky. V blízkosti se nachází mnoho oblíbených gift shopů a místní restaurace. LOVE Park slouží i jako vstupní hala do Benjamin Franklin Parkway, nejslavnějšímu filadelfskému bulváru. Ulice je lemována vlajkami státu z celého světa, kousek od 20. severní ulice je umístěna i vlajka České republiky.

Vše hezky pěkně na jednom místě

Výhodou Philadelphie je, že všechny důležité budovy stojí v těsné blízkosti. Zvon svobody (Liberty Bell), naprasklá ikona amerického snu, která přitahuje patrioty, ale i turisty. Síň nezávislosti (Independence Hall), která se stala skutečným místem zrodu USA a byla v ní v roce 1776 podepsána Deklarace nezávislosti.

Vstup do Independence Hall je sice zdarma, přesto však pro jistý vstup doporučuji zaregistrovat se pár dní předem, mnohdy, zvláště pák v letních měsících, bývá vyprodáno. Pokud budete mít dostatek času, za návštěvu stojí US Mint neboli mincovna Spojených států, která se nachází se kousek od Liberty Bellu.

Za vidění rozhodně stojí slavný most Benjamina Franklina, postavený ve stylu proslulého sanfranciského Golden Gatu. Když už zde budete, můžete projít i samotné Franklinovo náměstí, které dle mého názoru zase až tak zajímavé není.

Sahání je povoleno!

Naleznete zde i jeden z nejstarších a největších amerických městských parků, Fairmount Park, a také první zoologickou zahradu postavenou na území USA. Pár metrů od zoo se nachází, poněkud neobvyklé Please Touch Museum. Ano, přeložili jste si to správně. Tady na rozdíl od mnoha jiných muzeí není sahání na exponáty zakázáno, ale doslova vyžadováno! Jedná se o muzeum určené převážně pro děti. Nachází se zde interaktivní expozice věnované vesmíru, pohádce Alenka v říši divů, dokonce zde naleznete repliku sochy Svobody vytvořené z hraček.

A co by to bylo za návštěvu Philadelphie, kdybyste neochutnali originální Philly Cheese Steak Sandwich, dlouhou křupavou bagetu plněnou plátky hovězího masa a sýrem. Jak nám bylo řečeno, ve Philadelphii jsou steaky se sýrem oblíbenou tradicí a kulturní posedlostí. Často bývají ve světě napodobovány, ale zřídkakde chutnají tak dobře jako právě ve Philadelphii.

Philadelphie nepochybně patří mezi historicky nejvýznamnější města Ameriky a rozhodně má svým turistům co nabídnout. Je skvělým místem pro strávení víkendu, ideálně prodlouženého, ale díky blízkosti všech nejdůležitějších turistických atrakcí se vyplatí sem vyrazit i na jeden den.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí