TOP 7 míst pro rok 2015 podle redakce webu HedvabnaStezka.cz

TOP 7 míst pro rok 2015 podle redakce webu HedvabnaStezka.cz

I my přicházíme vždy v lednu s tipy na top destinace pro nadcházející rok. Nejde ale o nekonečné srovnávání kladů a záporů daných destinací, statistiky počtu turistů nebo převahu památek UNESCO. Snažíme se přinést tipy na zajímavé destinace čistě podle svých pocitů, zkušeností a zážitků. Tak se nechte inspirovat!

1. Laponsko

Země obývaná Sámy, tedy Laponsko, je oblast rozkládající se na úplném severu Skandinávie, konkrétně na území Norska, Švédska, Finska a Ruska. Je pravým domovem sobů i Santa Clause a pro cestovatele symbolem nekonečné divočiny.

Pokud chcete zažít opravdovou severskou divočinu a přitom ušetřit za letenku do Kanady, je ideální zamířit do Laponska. Finsko má jen malinké kopečky a většinu země tvoří lesy, bažiny a řeky. Na týdny se můžete ztratit v přírodě a budete rádi, když najdete některý ze samoobslužných srubů a nepotkáte medvěda. A kdyby se vám přece zastesklo po zasněžených kopcích, doporučuju švédské Abisko a Kebnekaise,“ nadchla se pro Laponsko Petra Greifová, která stála u zrodu všech našich cestovatelských a outdoorových projektů. Na sever Evropy se podívala loni v červnu a vrátila se nabitá energií.

Neustálou dobrou náledu a energii totiž dodává také polární den, který zaručí, že můžete trekovat prakticky bez přestání a nemusíte se bát, že pod rouškou tmy ztratíte cestu. „Neustálé světlo mě na severu nadchlo nejvíce. Na trek jsme vycházeli v jedenáct večer kvůli dlouhému přejezdu autem a nic nám nebránilo ujít ještě pěkných pár kilometrů než jsme se udsílili v dřevěném srubu u jezera. I když ze zvyku beru čelovku úplně na každou cestu, tady mi byla úplně k ničemu,“ vzpomíná šéfredaktorka webu HedvabnaStezka.cz Kateřina Smolová.

2. Andamany

Na Andamany jsem vyrazila za cílem si opravdu odpočinout. Pomalé tempo plynoucí na ostrovech zláká k lenošení pod palmami okořeněné šnorchlováním nebo potápěním. Doporučuji vyrazit mimo hlavní sezonu, kdy ceny jsou přívětivé a místní spokojení, protože již mají vyděláno. Také není problém sehnat volné ubytování v bambusových chatách,“ pochvaluje si klid organizátorka festivalu Expediční kamera Kateřina Karlová. Na indické ostrovy ležící v Bengálském zálivu si jela odpočinout před cestou do Indie a místní atmosféru si pochvalovala po zbytek minulého roku.

3. Namibie

Pokud hodláte příští rok navštívit černý kontinent, máme pro vás taky jeden tip. „Už od mala jsem chtěla zažít pravé safari a vidět mimo ploty a mříže velkou africkou pětku. To se mi v Namibii podařilo. Na pozorování zvířat ji můžu jednoznačně doporučit. Když si k tomu přidáte ještě fascinující rudou poušť Namib, domorodé ženy z kmene Himba a stále se usmívající „křováky“, je Namibie zemí, na kterou jen tak nezapomenete,“ vzpomíná nová redaktorka webu HedvabnaStezka.cz Vendula Pudelková, které Afrika úplně učarovala.

4. Bolívie

Absolutní nadšení sklidila v redakci Bolívie. Podstatu této jedinečné země vystihl redaktor sesterského webu Pohora.cz Vojta Lejsek. „Dva státy v jednom, část Bolívie leží na náhorní plošině Altiplano, ale většina rozlohy je pokrytá amazonským pralesem. A právě horská část nabízí ty nejlepší zážitky: relativně snadný výstup na šestitisícovku, největší solná pláň světa, staré stříbrné doly, největší horské jezero světa nebo neskutečný sjezd na horských kolech s převýšením přes 3,5km,“ popisuje.

Dva z nás se podívali do Bolívie už loni a letos je následovala Petra Greifová. „V Bolívii jsme několik dní potkávali jen lamy na zasněžených vysokohorských trecích Královské Cordillery, ohřáli se v termálních jezírkách, vyhlíželi ze střech koloniálních kostelů v Potosí a Sucre, kráčeli po inckých silnicích až do pralesa… Nejzajímavější byl ale výlet na solnou poušť a sopečné planiny v jihozápadním cípu bolivijského Altiplana – tam se ocitnete na pár dní v téměř prvohorní krajině.“ I ona se vrátila uchvácená!

5. Tunisko

Při cestě Tuniskem jsem zjistila, že zkrátka není radno podceňovat i země na první pohled zavalené turisty. Vyhnete-li se obloukem hotelovým resortům se zbytečně vysokým počtem hvězdiček, zažijete i v Tunisku příjemnou exotiku vhodnou pro začínající cestovatele,“ popisuje Kateřina. Do Tuniska se podívaly i s Petrou Greifovou.

Ruch arabských souků je v Tunisku spíše výjimkou, šátek z hlavy můžete klidně sundat. Navštivte Kairouan, jeho mešitu i úzké uličky, v nichž se zastavil čas. Projeďte se také pouští za Chot el Djerid a navštivte horské oázy Tamerzu, Chebicu a Midés. Přestože jsou dnes spíše turistickou atrakcí než živými vesnicemi, přírodní scenérie jsou nádherné,“ dodává už jen s úsměvem své tipy Petra.

6. Kyrgyzstán

‚A proč zrovna tam?‛ptal se mě jeden kamarád. Protože je to jednoduché! Kyrgyzstán jako první středoasijský stát pochopil, že turisté nejsou obtížný hmyz, ale je třeba jim vyjít vstříc. Vízum nepotřebujete, kupte letenku a vyrazte třeba zítra, najdete zelené hory se se sedmitisícovými vrcholy, vysoké skalní stěny či „moře“ ve výšce Sněžky,“ popisuje hlavní výhody cesty do Kyrgyzstánu Vojta Lejsek.

I do Kyrgyzstánu se podívalo více členů naší redakce. „Protože sever Kyrgyzstánu hyzdí sovětská betonová architektura (nebo spíše to, co z ní po rozpadu Svazu zbylo), mířili jsme hlavně vysoko do hor na východě. Byli jsme tam téměř sami, kočovní Kyrgyzové s jurtami se vrací na horské louky jen velmi pomalu. Většina z nich ještě stále chová svou zvěř na balkónech karakolských paneláků. Tady v podhůří Tian Šanu můžete udělat několikadenní trek liduprázdnou krajinou – po rozkvetlých loukách, pod ledovými štíty,“ rozplývá se Petra

7. Srí Lanka

Na závěr pak pro vás máme jedno běžnější, ale nebývale příjemné místo k návštěvě. Srí Lanka je totiž vhodná nejen pro šílené dobrodruhy, ale i pro ty, kteří si chtějí užít poměrně bezpečnou a pohodovou exotiku. „Ideální destinace pro „začínající“ cestovatele, ale i ostřílené mazáky. Je to země, kde je vše od ubytování, jídla i dopravu snadno dostupné, kde se na batůžkáře místní nedívají jako na mimozemšťany. Příjemná kombinace krásných pláží, kulturního a historického dědictvím buddhismu a hinduismu a také exotiky a jedinečných čajových plantáží,“ popisuje Vendula, jak Srí Lanka zapůsobila na ni.

A jaké destinace letos doporučíte vy nám?

Zkušenosti čtenářů

Luk

Dobrý den,
mohl bych poprosit zkušenější cestovatele o pár rad?
Kdy je Andamanských ostrovech mimosezóna, tedy kdy je nejvýhodnější se tam vypravit?
Jak je to tam s bezpečností (s kapsáři a podobnou sebrankou počítám?
Orientačně jak to výjde cenově, při cestování s báglem, ubytko nižší a střední třída (rozuměj vlastní koupelna a čistá postel), respektive jak moc se to fanančně liší od Indonésie (Bali)?
Moc díky!! 🙂

veronika
Luk:

Uprimne, byla jsem z Andamanu dost zklamana. Byla jsem tam v breznu a bylo tam spousta turistu. Byly plne trajekty (fronty na listky) a bungalowy… byly tam hordy Izraelcu, ktery tam travi pobyt v nejlevnejsich resortech kourenim travy a pařbou do rana a za sebou nechavaji na plazi rozbite flasky. Po ostrovech se jezdi na kolech (o motorky je nouze) a nic moc tam k videni neni. Je tam hodne znat odliv, takze pul dne se koupat neda – trochu nuda. Urcite je tam bezpecno. Neni internet, nebo jen velmi omezene a zpoplatneny. Ceny za ubytovani ve srovnani stejneho standardu jsou tak 3x vyssi nez v Indonesii, tim myslim Sumatru, Sulawesi atd., ne Bali. Jidlo je levne v mistnich restauracich. Indove maji vse za tretinu. Je to opravdu velmi turisticka destinace od doby, kdy tam vybudovali letiste. Neni to tam vyslovene osklive, ale znam mnohem krasnejsi mista na zemi. Chystala jsem se tam spoustu let az jsem prosvihla dobu… ale abych jenom nepsala negativni veci. Clovek si tam krasne odpocine, a batuzkari jsou tam velmi otevreni a druzni. Cele vecery jsme travili ve spolecnosti milych lidi. Kdyz budes v Indii, jed a uvidis 🙂

Luk
veronika:

Veru, díky moc za info! 🙂
Hledáme nějskou fajnou destinaci pro batůžkáře, tudíž kdekoliv mimo sezónu, aby bylo co k vidění, teplo a nádherný moře, to vše za rozumný peníz (Bali-Lombok-Gili nás vloni vyšlo i s letenkama na 35/osobu, a to jsme se teda nešetřili a rozhodně nespali v nějakých norách).
Můžeš poradit? Kuba? Cejlon? Borneo? :-)Nebo něco úplně jinýho? Možností je fůra a nedokážeme se rozhodnout.

Veronika
Luk:

To je strasne tezke neco doporucovat. Kazdy je jiny. A taky svet se strasne rychle meni… projela jsem celou Indonesii, nasla jsem nadherne plaze jak z obrazku – treba Moluky, krasne snorchlovani, potapeni, exotika ale jenom jedna sopka a nic vic k objevovani. A taky spousta malarie… no kdyz se budeme bavit o jihovychodni Asii, tak mne se libilo na Filipinach. Jizni ostrovy a Palawan a na sever od nej ostruvky, tak prekrasny scenerie skal a podvodniho sveta jsem nikde na svete nevidela. Chce to ale naplanovat a koupit dopredu mistni prelety mezi velkymi ostrovy aby clovek nebyl zklamany z vyprodanych letů. A nesetrit na celodennich vyletech lodkami. To co tam mistni cestovky nabizi fakt stoji za to. Obycejne jezdim s manzelem sama ale tady nas bylo 6, particka lidi co se dobre zname, takze jsme si najimali lodky na presuny mezi ostrovy a na vylety jen sami pro sebe a manažírovali si to jak jsme chteli a to byla fakt bomba 🙂 a Filipiny nejsou drahe asi jako Indonesie.

peter
Luk:

Preco sa stale hladaju miesta, ktore nie su poznacene turistickym ruchom? A nie su aj batuzkari turisti? A co su vlastne? Biela miesta su tie kde pomaly nevojde noha turistu..Vela ludom vadi ze su autobusy atd. A co robime my? Tiez cestujeme a nicime to..Vvetne mna, teba a…

Jirka

Ahoj, krásný článek, díky. Já bych doporučil méně náročným cestovatelům zemi, která mě po Novém Zélandě (kde jsem byl v r.2003) nadchla neskutečně a to je MADEIRA.. Není to daleko, přitom jsme byli okouzleni přírodou, cítili jsme se jako někde v „exotice“ :-)A bacha, Madeira nás stála ve dvojko(!) 25000,- včetně letenek, ubytování se snídaněma, půjčení auta, jídla, pojištění.. prostě sakumprásk se vším.. určitě se tam chcem ještě kouknout.. před Vánocema to byla parádní akční dovolená 🙂
Zdraví Jirka

Eva Jindrová
Jirka:

Dobrý den,
bylo by možné odpovědět jakým způsobem jste získali letenky a ubytování. Děkuji

Alice
Jirka:

Jirko,
souhlasím, Madeira je úžasná a naprosto předčila naše očekávání. Byli jsme tam vloni začátkem června, ale cestovali jsme podstatně dráž… nepodělil by ses o bližší informace jak jste sháněli letenky, hotel, auto? 🙂 díky předem za odpověď, Alice

Jirka

Určitě parádní místa pro shlédnutí a trochu toho odreagování se. Nejsou však jediná která tu jsou. Chci říct, že spoustu míst nevešlo tak moc ve známost a nabízejí rovněž euforii z poznání. Zmíním například Caral nebo Čínské pyramidy. Ty jsou jedny z nejstarších na světě. Více o tom zde http://cestovani-casem.blogspot.cz/

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: